Hockey spiritueel?

Spiritualiteit, wat is het eigenlijk en vooral waar zoeken we het?

Heeft spiritualiteit iets te maken met de zin van het leven, betekenis geven aan je leven, balans vinden, een zoektocht naar jezelf? Is het bewustwording, zen, zijn, je ziel, de geest? En wat is dat ‘zelf’ dan wel? En hoe doe je dat: ‘je leven bezielen’ en kan dat überhaupt?

Als ik social media open, vliegen de uitnodigingen van spirituele workshops me om de oren. Het lijkt wel of we met z’n allen massaal inhoud aan ons leven willen geven en willen ontwaken. Komt het soms tot een soort van geestelijke-geboorte-dimensie, oftewel de GGD, nieuwe stijl?

Waar zoeken we dat-wat-we-Het-noemen? Vinden we Het in yoga, tai chi, meditatie, tarot, mindfulness, drumcirkels, vrouwententen, mannendansen, biodanza, vuurceremonies, stiltewandelingen, zweethutten, spiritueel tekenen, vasten, zwijgen, zingen, bidden? Deze lijst vult zich vanzelf.

Ziet de oprechte zoeker door de bomen het spirituele bos nog wel of missen we door de veelvoud van aanbod juist de spiritualiteit? Dat we door het zoeken, stomweg over het hoofd zien, dat we spirituele wezens zíjn? Dat prana geen spirituele term is, maar dat we hier onlosmakelijk mee verbonden zijn? Dat we chi niet alleen vinden als we Tai Chi beoefenen, maar dat het juist ook gewoon in ons dagelijkse leven present is? Gewoon in alles wat leeft?

Nu hoor je mij zeker niet zeggen dat spirituele beoefening onzin is. Echter, kritisch kijken aan welke leraar of beoefening je jezelf toewijdt, is en blijft een hele kunst.

Spiritualiteit is niets anders dan leven en leven kun je niet dóen, want dat ben je gewoonweg zelf. Daar heb je dat woordje ‘zelf” weer. Hoe kun je dat ‘zelf’ vinden als je blijft zoeken? Hoe zou het zijn als we de weg van praktijk en eenvoud bewandelen.

Vandaag stond ik langs de lijn bij het hockeyveld, waar mijn dochter samen met nog 21 andere jonge meiden een sportieve wedstrijd speelde: vol energie, vuur, leven. Vlammend, met zweet op de voorhoofden, rode wangen, warme lichamen, soepel en alert, gefocussed en toegewijd, vol spirit, chi en leven! Helemaal één met het spel, één met elkaar, één met het leven, afgestemd, bewegend, uitdagend, verdedigend, gevend en nemend en bovenal: onverdeeld aanwezig. Dat is toch zeker Het? Gewoon lekker praktisch en eenvoudig dichtbij.

Misschien een nieuw item voor op de spirituele workshop agenda?