De ouders van klimaatspijbelaars

Opeens moet het gebeuren. Nou ja, opeens, we praten er al decennia over, maar nu het gas opraakt, lijkt ineens de noodzaak door te dringen. We moeten zuiniger worden met onze aarde. De regering puzzelt zich een ongeluk om een klimaatakkoord te bereiken.

Ondertussen raakt een deel van Nederland zo in paniek dat ze gele hesje beginnen te dragen en allerlei onzin gaan uitkramen over in wat voor derdewereldland ze wel niet leven. Nou, gele hesjes, een derdewereldland zou zijn handen dichtknijpen als ze al de luxe hadden om in het bezit te komen van een geel hesje.

Dan begrijp ik de klimaatspijbelaars beter. Een groep jongeren die zich terecht zorgen maakt over hun toekomst en hoe warmpjes ze er al dan niet bij komen te zitten. Hun ouders, en wellicht ook grootouders, hebben de boel toch aardig ver(aard)kloot. Wat eigenlijk best gek is, want ook wij waren ooit jong en rebels en bezorgd over onze aarde. Tot we van school naar een baan gingen en een huis kochten.

Ik verdien niet eens zo slecht, dat durf ik best te zeggen. Ik verdien echter te weinig als ik moet luisteren naar de horrorscenario’s van het kabinet. Ik moet zonnepanelen op mijn dak, een warmtepomp in mijn huis, alles van het gas afhalen, mijn huis isoleren tot Fort Knox en een auto op elektriciteit. Tel uit uw verlies.

Heb ik het nog niet eens over de groene stroom die niet zo groen is. Daar zit een luchtje aan. Nee, daar zit een gloedje aan. Namelijk die van kernenergie. Als mij dit toch wel een beetje zenuwachtig maakt, hoe moet het dan met de hardwerkende mensen onder modaal?

Je hoeft geen rekenwonder te zijn om tot de slotsom te komen dat wanneer ik alles zou doorvoeren, een mooie schuld opbouw voor de rest van mijn leven. Een schuld die ik waarschijnlijk maandelijks niet kan voldoen.

De jeugd heeft de toekomst en de klimaatspijbelaars hebben nu het moment om de regering te dwingen. Dus alsjeblieft jeugdige spijbelaars van me. Dwing ze tot een mooi akkoord waar heel Nederland blij van wordt. Windmolens, watermolens, zonne-energie, alternatief gas, wat dan maar ook. Zorg er daarbij ook voor dat jullie ouders niet de rekening krijgen van een losgeslagen regering. Laat je pa en ma letterlijk niet in de kou staan en dwing onze overheid dat zij iedereen er schuldloos warmpjes bij laten zitten. Want ik verrek het namelijk om een warm, geel hesje aan te trekken.