Blunderen, maar nog steeds niet vallen

Henny A.J. Kreeft 20 feb 2019

De Volkskrant gaf in een opinie aan dat het kabinet blunderde met een achterhaalde raming van de energierekening en dat onze rekening niet 108 euro hoger gaat worden, maar nu blijkt (al) 334 euro meer wordt. Maar vorig jaar wist het voltallige kabinet te melden dat we er op vooruit zouden gaan. Ik heb nog niet echt het gevoel dat dit reeds te merken is.

In het artikel komt een moeilijk verhaal naar voren, waar een gemiddelde lezer niet zo heel goed mee uit de voeten komt, waaruit moet blijken dat ramingen, van wie dan ook, eigenlijk niet zo betrouwbaar zouden zijn. De voorspellingen van het Planbureau komen waarschijnlijk niet uit, maar ook die van De Nederlandse Bank, Het Centraal Planbureau en ga zo maar verder. Mijn eerste opmerking zou dan zijn, schaf dan die hele zooi maar af, want ze zijn niet betrouwbaar en kosten alleen maar geld.
Maar het artikel geeft de schuld ook aan het kabinet en m.i. is dat eigenlijk de sleutel waar het om draait; het artikel gaat verder, met dat het kabinet de Tweede Kamer misschien wel bewust heeft misleid. En nu zijn we er dus: bewust misleiden. In de politiek is dat een doodzonde en moet onmiddellijk gestraft worden met een motie van wantrouwen, wegsturen die handel en meteen nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Echter ik ben bang dat het kabinet elkaar stevig zal vasthouden, ouwe-jongens-krentenbrood, en met een oh-verhaal om de hoek komen, misschien iemand opofferen, doen een plas, drinken een glas en weer gewoon verder gaan. Want zo is de politiek tegenwoordig ingericht: je kan van alles verkeerd doen, maar het kabinet moet koste wat kost blijven zitten. Het is namelijk zo goed voor je ego, meer nog voor je bankrekening en het staat zo goed op je cv.
Het schijnt volgens de Volkskrant nog verder te gaan: de bewindslieden Keijzer en Wiebes wisten dat de PBL-raming, waar zij zich op beriepen, verouderd en dus achterhaald was. Helemaal een politieke zonde, het is niet alleen misleiding geweest, maar ook nog liegen.

Volgens mij is er maar één oplossing: stuur de gehele bende naar huis en schrijf maar nieuwe verkiezingen uit, tenslotte maakt het niet uit of we nu drie of vier verkiezingen in één jaar hebben. Maar dan kunnen we eindelijk weer eens met een schone lei gaan beginnen. En doe me een lol, nu eindelijk eens een wat linkser kabinet, die ook echt opkomt voor de minima, de minderbedeelden, de asielzoekers, voor de man en de vrouw in de straat en op de markt, etc., met een meer eerlijker beleid.