Vestigingsklimaatdoelstellingen Parijs-Frenkie

Cale columns 23 jan 2019

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je gedachten afdwalen als hoogleraar Vincent Icke uitlegt dat er niet iets uit niets kan ontstaan na: “wat was er die nanoseconde voor de oerknal dan?” En als hij Plato, Archimedes Descartes en Nietzsche erbij haalt en uitlegt dat voordat jij er was, er voor jou dus niets was, en na je bestaan ook niet en de conclusie is dan dat, als er niet iets uit niets kan ontstaan dan is het nu dus ook niets. Of zoiets. Of zoniets.

Dan denk je: ‘het gaat over niets, dus laten we het eens over echt belangrijke dingen hebben’. En dat is het klimaat natuurlijk. En dan niet zomaar klimaat, maar het vestigingsklimaat. In het bijzonder in relatie tot Parijs. Nu op het verkeerde been gezet of weet je dat het gaat om de vraag: ‘Voor welke club kiest Frenkie de Jong?’’

De man van 90 miljoen staat voor een duivels dilemma. Of eigenlijk een trilemma, want hij kan kiezen tussen Manchester, Barcelona of Parijs. Deze kwestie rekent af met kwesties als klimaat, Co2- uitstoot, Brexit, Marstoerisme en wel of geen leven na de dood en als dat er al is, hoe zijn de nutsvoorzieningen dan en rijden de treinen dan wel altijd als er nooit blaadjes op het spoor liggen. En moeten uitgeprocedeerde asielaanvragers voor een plaatsje in het hiernamaals teruggestuurd worden? Best wel zaken waar je je druk over kan maken, maar valt in het niet bij de grote vraag waar Frenkie zijn kunsten gaat vertonen.

De beslissing is niet zo moeilijk als je 2 afwegingen maakt. De 1e is of het een EU-land is, want dan ben je van een papieren rompslomp af. Daarnaast moet je voor spelers buiten de EU meer belasting betalen, dus zijn zaakwaarnemer zal hem adviseren om niet voor City of Barça te kiezen. Engeland gaat met de Brexit eraf en als de Catalanen een eigen staat krijgen duurt het 12 jaar voordat ze EU-lid worden.

Het 2e item is het klimaat. City mag dan als bijnaam The Sky Blues hebben, maar het grauwe wolkendek dat regelmatig boven Manchester hangt staat in schril contrast. Barcelona heeft een beter klimaat, maar verzengend heet in de zomer en het zit vol met Hollanders. En hij wil, net als het Goede Doel, weg uit Nederland.

Dan wordt het goede doel de 16 meter van Paris St. Germain. Vestgingsklimaatakkoord ligt al klaar. Frenkie, met een leven als een jongensboek dat in Hollywood verfilmd zou kunnen worden, gaat het ondertekenen.

Frankie goes to Hollywood, Frenkie goes to Paris.

©Cale Columns