Spinazie is het antwoord

Rachida Issaoui 16 jan 2019

Popeye the sailorman at veel spinazie, hij kreeg er super power van. Anno 2019 willen we ook healthy and strong zijn, het liefst net als Popeye. Verschillende onderzoekers hebben in de loop der jaren onderzocht wat het effect van voeding is op ziektes zoals een hoge bloeddruk, diabetes en verschillende vormen van kanker.

Uit studies blijkt dat wanneer men een plantaardig dieet volgt en voldoende beweegt, soms herstelt van verschillende kwalen. In sommige gebieden in de wereld komen bepaalde aandoening niet voor zoals hartkwalen en bepaalde vormen van kanker.

Hippocrates is geboren op het Griekse eiland Kos in het jaar 460 voor Christus. Hij studeerde geneeskunde en had zijn eigen ziekenhuis gebouwd op Kos. Tot op de dag van vandaag kun je op Kos nog de fundamenten ervan zien. Zo kwam hij tot de inmiddels beroemde uitspraak: ,,Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.” De stelling: ‘ziek door voeding’, is dus zeker niet nieuw.

Eigenlijk zou je alles wat ooit heeft gelopen, gevlogen, gehuppeld en ogen of een vader en moeder had, moeten verbannen uit je voedingspatroon. Dit is eigenlijk noodzakelijk. Als je bekijkt hoe schrikbarend veel medicijnen worden voorgeschreven, dan val je van je stoel en dan heb ik het geeneens gehad over de zorgkosten.

Veel mensen zullen zeggen, jeetje wat extreem om vlees en eieren en melkproducten te verbannen uit je dieet. Ik vindt het eigenlijk extremer hoe iemand eraan toe is als deze wordt gereanimeerd (door slechte voeding en leefgewoonten) en het soms ook niet overleeft of met hersenschade als een ‘plantje’ verder leeft.

Ik kies dan liever plantaardig voedsel. Mijn moeder vertelde hoe ze vroeger maar één keer per week vlees, kip of vis aten. Zij zei dan van ‘marktdag naar marktdag’. In Marokko hadden ze het niet zo breed en toentertijd was vlees eten een luxe. Tegenwoordig heeft de welvaart ons verwend, denken we, maar dat is niet zo.

De welvaart maakt in sommige gevallen ziek. Ik ga na mijn koolhydraten-arme leventje nu overstappen. Wie doet er mee?