Ruimte en tijd

Anja Visser 11 jan 2019

‘Ruimte en tijd is één, het is hetzelfde’, zei Sam aan het einde van een boeiend en lang gesprek. Ik probeerde het te begrijpen maar dat lukte niet, dus vroeg ik: ,,Het was de theorie van Socrates, toch?”

,,Nee”, antwoordde hij, ,,van Einstein, mam.”

Thuis gekomen begon ik de oplossing te zoeken door me voor te stellen dat hoe verder je van het vertrekpunt afloopt, hoe meer tijd je daarvoor nodig hebt. Ja, vrij logisch, maar is het dan echt zo simpel? Is je leven één lange reis door de ruimte en de tijd?

Eerder die avond bespraken we hoe het komt dat jonge mensen allemaal op zoek zijn naar de ware liefde en vervolgens gaan samenwonen om zich af te vragen: ,,Is dit het dan?” Huisje boompje beestje en als de eierstokken gaan rammelen een kindje op de wereld zetten.

Waar blijven de idealen, die ieder mens in zich heeft? Daar is dan geen tijd meer voor. Het leek allemaal leuk, je had mooie toekomstplannen, maar ach, de werkelijkheid is toch anders. Je hebt een drukke baan, vrienden, familie. Je moet leuke dingen doen met je partner en je kinderen, als je die na een drukke week uit de kinderopvang hebt opgehaald.

Maar waarom kan het niet anders, of kan het wel anders? Je hebt maar één leven en de tijd gaat snel. Wat zou je tegenhouden om het helemaal anders te doen? Je vaarbewijs gaan halen en op de Rainbow Warrior mee op avontuur? Doe het als je dat graag zou willen, Sam!

,,Ik wil natuurlijk wel oma worden en Jim mag de moeder zijn, dat is prima”, grapte ik. Ja, het klinkt wel tegenstrijdig als ik er goed over nadenk, mee varen op de Rainbow Warrior, maar er wel voor zorgen dat je moeder oma wordt, als daar de tijd voor is gekomen. Is dat het misschien, houdt ieder mens te veel rekening met verwachtingen van ouders of vrienden?

Tijd en ruimte is hetzelfde, maar waarom draaien de meeste mensen dan rond in kleine cirkels? Heeft het misschien ook te maken met lef? Het is wel lekker veilig om te doen wat zoveel mensen doen en ook van jou verwachten.

En de liefde, hoe zit het daarmee? Het draait allemaal om de liefde in het leven. Als je liefdesverdriet hebt, doet dat pijn. Je moet dat verwerken en soms wordt je ineens wakker met mooie herinneringen. Je moet die een plekje geven, maar dat kost tijd. O ja, en tijd is hetzelfde als ruimte…