Raamambtenaar de laan uitge(s)tuurd

Cale columns 16 jan 2019

Gelooft u dat van die raamambtenaar met zijn salarisschaal 10-A, periodiek 9, die vorige week werd gearresteerd? Er was in De Baarsjes zo’n beambte, die t.g.v. gemeentelijke herindelingen, weinig meer te doen had. Na de eerste werd hij archiefdozenschuiver. Bij de 2e herindeling kwam ook die functie a.g.v. datadigitalisering, te vervallen. Maar hij werd niet ontslagen omdat hij salarisschaal 10-A genoot, dienstverband 32 jaar en ontslag duurder zou zijn dan aanblijven.

De man stond al jaren de raamambtenaar uit te hangen, maar ervoer een toenemende werkdruk. Niet door zijn kerntaak, maar zijn omgeving. Zijn vrouw was zorgverlener en kwam door de tijdsregistratieve druk nauwelijks aan zorgen toe. Zijn broer was aannemer, maar bouwde niets concreets vanwege de Arbo-rompslomp. En zijn zoon (internationaal transport)reed, vanwege tachograafcursussen en theorietoetsen, amper nog in zijn Scania. Turend voor het raam verbeet de ambtenaar zich en besloot de lasten van zijn familie te verlichten. Toen opviel dat er vanaf 9.01 uur niemand voor het raam stond en hij pas om 9.18 uur inklokte, werd hij erop aangesproken.

Dodelijk vermoeid verklaarde hij dat hij ’s avonds regelmatig de steunkousen van 3 hulpbehoeftigen aanbracht om zijn vrouw te ontlasten, zaterdags geregeld een muurtje metselde (broer) en eens per week ’s nachts een dieplader naar Zeebrugge reed, vollaadde en terug. Zijn verantwoordelijkheidsgevoel bracht een enorme werkdruk mee; zo groot dat zijn functie als raamambtenaar eronder leed. Hij kon de rust niet meer vinden om 7 uur per dag te turen. Burn-out klachten en het gevoel alsof er een elastiek om zijn hoofd was gespannen.

Dat resulteerde in een overspannen besluit om in een geel hesje te protesteren in Den Haag. Als aanklacht tegen werkdruk, consumptief krediet, graaicultuur, WK-plaatsing, grote grazers en sowieso Rutte. Het en de letters op zijn protestbord waren uitgelopen. Hij werd niet meer gehoord, gezien en gelezen. Uit frustratie had hij iets gegooid naar de ME. Zijn talisman, een glazen waxinelichtjeshouder in de vorm van een Januskop van Sylvana Simons en Jenny Douwes. Hij had 2 x 24 uur vastgezeten en daarom te laat ingeklokt.

Zelf geloof ik het niet. Het is een hoax, een broodjeaapverhaal. Het klopt niet. Een ambtenaar kan wel degelijk overspannen raken, het is gewoon een mens. Maar ik heb het nagezocht en wat blijkt: een raamambtenaar met zoveel dienstjaren zit in functie 8 en dus niet in salarisschaal 10-A….