Opgepast: Aangepast! Ongepast?

Opgepast:

Ik prijs mijzelf gelukkig. Ik heb mijn werk namelijk op loopafstand. Ik heb vanaf mijn werkplek prima zicht op een prachtig landschap dat menigeen zich liever tijdens de kerst wenste. Het duiveltje in mij gniffelt als ik een fietser wonderlijk onderuit zie gaan vanwege de met dit “winter wonderland” gepaard gaande gladheid. Tja, als kind heb ik geleerd om vooral op te passen. Nee Oscar, je hoeft niet bang te zijn om te vallen. Vallen stelt niets voor. Het is dat neerkomen dat zo pijnlijk is.
En dus vinden we het normaal dat we tijdens deze winterse dagen wat extra opletten en het wat langzamer aan doen. Als voetganger, als (brom)fietser of als automobilist nemen we wat gas terug.

Aangepast!

Bij de spoorwegen hoeven ze geen gas terug te nemen. De treinen rijden immers op elektriciteit. Sterker nog: onze spoorwegen moeten juist gas geven, omdat anders de wissels vastvriezen. Toch heeft de NS vandaag besloten om volgens “een aan de weersomstandigheden aangepaste dienstregeling” te rijden. Ik kan dit wel begrijpen, want voetgangers, fietsers en automobilisten doen het vandaag ook rustiger aan. In de ruimte waar ik werk, springt de verwarming aan. Misschien verstookt die wel het gas dat we met zijn allen hebben teruggenomen, wie zal het zeggen…

Ongepast?

Nee, ik heb het fout. Als het gaat om kritiek op de NS, gaat bij het eerste vlokje sneeuw het gas meteen naar de plank. De krachttermen razen in sneltreinvaart over de digitale spoorrails. Onze Nationale Spoorvervoerder is de Nationale Schande met een ongepaste dienstregeling. Ik lees de gebruikelijke vergelijkingen met Zweden, Canada, Oostenrijk. Want daar liggen meters sneeuw en doen de treinen het wel normaal (en die rijden daar uiteraard ook elke tien minuten…). De gebruikelijke vergelijkingen met vroeger. Want toen was alles beter (en reden in de normale dienstregeling minder treinen dan in de huidige aangepaste dienstregeling…).
Ik vraag me af wat er met ons is gebeurd. Het is jaar in jaar uit hetzelfde ongepaste liedje. In zekere zin heeft onze regering gelijk: we moeten met zijn allen van het gas af. Accepteer gewoon dat op een winterse dag ook de treinen het wat rustiger aan doen. Het duurt allemaal iets langer, maar u komt echt wel van A naar B. En opgepast: de mindset aangepast, dat is helemaal niet ongepast.