Mayday

Referenda zijn levensgevaarlijk. Kijk naar Engeland. De Britten hebben in 2016 hun persoonlijke onvrede geprojecteerd op de politiek. Voorstanders van de Brexit zijn tegenwoordig herkenbaar aan een geel hesje. Het zijn er veel. Dat is het probleem. Diep van binnen weet iedere halve zool dat we met een Brexit niets opschieten. Wij niet, de Engelsen niet. Het geeft alleen maar rompslomp. Alsof we ineens weer allemaal moeten inloggen op MSN voor een chatgesprek. Alsof je weer naar het dichtstbijzijnde bankfiliaal moet lopen om geld op te nemen.

Een Brexit heeft alleen verliezers. Niemand wil het. Net zo goed als niemand wil dat Donald Trump de president van Amerika is. Het is alleen te laat. In ieder geval voor wat betreft Trump. Dat draai je niet meer terug. Een Brexit is misschien nog te voorkomen. Kleine kans. Soms mag de politiek wel wat arroganter zijn. Vind ik. Zeker met dit soort dingen. Het is niet alsof je kiest tussen een cheeseburger en een kaassouflé. Er staat veel op het spel. Heel veel. De hele economie kan gaan rammelen. Krijgen we straks een crisis zoals tien jaar geleden. Zijn we weer terug bij af. Allemaal vanwege één referendum. Is dat het waard? Nee. Natuurlijk niet. Niemand wil dat.

De EU wordt de laatste jaren neergezet als een bureaucratisch instituut. Zal allemaal wel. Je weet pas wat je mist, als het er niet meer is. Liever bureaucratisch en samenwerkend dan elke vakantie in de rij bij het geldwisselkantoor. Liever een beetje oubollig dan bij elke grensovergang de kofferbak open moeten trekken. Alsjeblieft zeg. Het is 2019. Een Brexit schiet ons zo dertig jaar terug de tijd in. Zo achter die kansloze Nashville-verklaring aan. Mensen hebben geen idee. Laat de Britten gewoon publiekelijk toegeven dat ze in 2016 niet helemaal snugger waren in het stemhokje. Live op de BBC. Gewoon even een korte verklaring. Uitslag de prullenbak in en klaar is Kees.

Dan kunnen we weer verder. Zonder Brexit. Zonder onnodige rompslomp. Of heb je wel zin om straks de hoofdprijs te gaan betalen voor iets simpels als een krop sla? Of een zak uien? Nee. Dat wil je niet. Niemand wil dat. Laten we het als een vergissing beschouwen. Een vlaag van verstandsverbijstering. Iedereen met gezond verstand weet dat de Brexit een slecht idee. Laat staan dat je dit soort belangen op de weegschaal legt in een referendum. Referenda zijn levensgevaarlijk.