Knikkeren in de polder

Cale columns 13 jan 2019

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat u vindt dat het oerhollandse polderen vaak pragmatisch is, maar even vaak verzandt in aanmodderen. En dat dat komt doordat er teveel polderbanen zijn? En dan bedoel ik niet die van Schiphol, want dat is al een synoniem voor de stelling. De polderbaan is te vaak ook de baan van de beleidsmaker. Als Schiphol zelf zijn geluids- en milieunormen mede bepaalt, gaat er gemarchandeerd worden met metingen. Als multinationals mede het landsbeleid bepalen, krijg je dus een stinkende dividendbelastingpoel. En oeverloos gepolder als gevolg. Een polder heeft nou eenmaal geen oevers. Dus de wetgevende macht moet die oevers waarbinnen gepolderd wordt duidelijk vaststellen.

Montesquieu had het nog zo mooi bedacht met zijn Trias Politica, maar als de regelgevende macht al begint te polderen in plaats van duidelijk grenzen aan te geven, dan gaat de uitvoering in galop. Zelfs bij weinig verheffende zaken als Dave Roelvink en de verdachte moordenaar van Nicky Verstappen. Roelvink gaat zijn bloed-gang binnen de vage normen van promillages en snelheidsregels. Als beide normen duidelijk zijn (0% en 100 is 100, niet 110 met correctie van 10% en een overschrijding van 8% wordt gedoogd, dus eigenlijk kun je ook 120) dan weet iedereen wat de grens is. In het andere geval: verjaringstermijn van misdrijf? Dus 20 jaar lang je schuil houden en dan vrolijk verder gaan? Is er niet dan niet meer bij. Het gros van de mensheid heeft duidelijke regels nodig. De kleine groep intelligentsia die dat voor zichzelf kan bepalen, zou dat dan ook voor de maatschappij kunnen bepalen.

Het is als het spel en de knikkers. Het spel maakt het leuk, de knikkers moeten geen ja-en-amen knikkers zijn, maar duidelijke waarden hebben. Dus de wetgevende macht bepaalt het spel en de uitvoerende macht speelt. Da’s duidelijk. En is er stront aan de knikkers dan geeft de rechterlijke macht weer duidelijkheid. Een glas mag dan halfvol of halfleeg zijn, maar vast staat dat er 15 cc in zit. Je bent ook niet een beetje zwanger; je bent het of je bent het niet. Je bent niet halfdood maar springlevend of morsdood. Je bent niet licht aangerand, maar betast terwijl je niet wilde en is er dus een grens overschreden. Genoeg schimmige gevolgen van slimme schemers te bedenken.

Duidelijkheid dus eerst, geen gepolder als basis. Want voor je het weet krijg je berichten als: ‘Bij verkeersongeval in de Hedwigepolder 8 doden gevallen, waarvan 3 ernstig.’

Tot zover het nieuws.