Het leven van een influencer

Derek Hogeweg 22 jan 2019

Ineens heb je het: je wordt influencer. Kwestie van tijd tot er een speciale opleiding komt, waarmee je de fijne kneepjes van het vak leert. Het vak, ja, want dat is het. Net zo goed als taarten bakken of een vliegtuig besturen. De ouderen zullen nu nog wat cynisch reageren ("daar valt geen brood mee te verdienen!"), maar dat stopt vanzelf.

Over vijf jaar hebben influencers het statusniveau van topsport bereikt. Dan staan ze op de ladder naast Michael van Gerwen, naast Tom Dumoulin – wat in feite ook influencers zijn. Enige verschil: voor Michael van Gerwen en Tom Dumoulin is het een bijwerking van succes. Zij zijn geen influencer om het influencer zijn. Michael is heel handig met pijltjes en Tom kan een aardig stukje fietsen. Dan word je automatisch in de positie van rolmodel gedrukt, of je dat nou wil of niet.

Groter is de groep die geen zin heeft om veertig uur per week te werken, en influencer wil worden als alternatief voor een suffe kantoorbaan. Dat zijn de vrouwen die modder op hun gezicht smeren, omdat de sponsor het wil (en betaalt). Even vijf keer je hand in een zak chips laten verdwijnen en je kunt weer zes maanden huur betalen. Stiekem zijn we jaloers. Zitten we de hele dag op dat saaie kantoor te ploeteren, voor een bedrag dat die gasten in een kwartier verdiend hebben – en ze zijn nog jonger ook!

Vergis je niet: influencers hebben het zwaar. De meesten kunnen er niet van leven en moeten er dus iets naast doen (lees: fulltime werken). In de middagpauze vloggen ze snel, om vervolgens op Instagram te posten dat die nieuwe Griekse yoghurt met honingsmaak – hoe ranzig ook – een aanrader is. De yoghurtfabrikant weer blij. Om vijf uur, als het kantoor sluit, filmt de influencer de rit naar huis. De auto beschikt over een volautomatisch parkeersysteem, dat is ontworpen in Zuid-Oost China, zo horen we. Eenmaal thuisgekomen trakteert de influencer ons op een korte demonstratie koffie zetten. Eerlijke koffie, uiteraard, met bonen die geplukt zijn door boeren die slechts parttime worden uitgebuit. Later op de avond volgt een pak soep ("heerlijke soep!"), een blik tuinbonen ("fair trade!") en tot slot zien we hoe de influencer in slaap valt onder een dekbed van eendenvacht. Van speciale eenden, die alleen voorkomen op Madagaskar. Je ziet het: influencer zijn is een vak.

We moeten het alleen nog even serieus nemen.