Lezerscolumn

pen icon

Anouk Spiegelenberg

Likeability of7

Het hokje is te klein

14 JAN 2019

De redelijk gezette dame op de scooter, waar je de wielen nog net van kan zien, is er niets bij. Het hokje waar ik in geduwd word, past gewoon niet. Sterker nog, hij is er niet.

We kennen het allemaal, de diagnoses, labels hokjes, en de vooroordelen. Ik zal me even voorstellen. Mijn naam is Anouk Spiegelenberg. Ik heb vijf diagnoses, een dozijn labels, nog geen hokje en een bijbel vol vooroordelen, die ik langs heb horen komen. Als het aan mij ligt, ben ik Anouk met een extra uitbundige gedachtegang, een bijzondere kijk op de wereld, nogal luidruchtig en helemaal mijzelf.

Het luidruchtige gedeelte komt niet door de subtiele manier van de trap af denderen, maar ik heb Gilles de la Tourette. Ja daar ging je! Het eerste vooroordeel, ik zie je denken: 'Scheld jij dan?'
Nee niet echt. Alleen op de momenten dat ik mijn hoofd weer stoot aan de balk in mijn kamer, die er al zat voordat ik hier überhaupt kwam wonen.
Ondanks dat voel ik me op sommige dagen nog steeds een bezienswaardigheid in het sprookjesbos van de Efteling; min het sprookjesgedeelte.

In mijn omgeving hoor ik het steeds vaker. Vroege schoolverlaters, depressieve tieners en volwassenen met een burn-out. Veel mensen die niet zo goed in het gebruikelijke hokje van de maatschappij passen. Het lijkt ook net of de hokjes tegenwoordig verdeeld zijn in twee hoofdhokken. In hoofdhok één passen de prima functionerende, gemiddelde tot bovengemiddelde burger. In hoofdhok twee horen de mensen die regelmatig te maken krijgen met een innerlijke foutmelding en die de harde hand van de maatschappij krijgen.

Voor mijn ogen zie ik gebeuren hoe mensen bezwijken onder de druk van de maatschappij. Op een gegeven moment hollen we nog op onze tenen mee met de gebruikelijke trein. Tot dat onze voeten het begeven en we een tijd lang verlamt op het perron blijven liggen en zien hoe de gebruikelijke trein steeds verder weg raakt. Als je een goede baan hebt, een gezin, een mooie auto en een eigen woning, dan heb je het gemaakt. Gefeliciteerd: je hebt een comfortabele stoel in de gebruikelijke trein.

Ik hoop dat we ooit de gebruikelijke trein wegdoen. En met zijn allen de boot nemen. Waar het geen taboe is als je kopje onder gaat. Waar er een reddingsboei naar je toe wordt gegooid, zonder je te hoeven schamen als je deze aangrijpt. En dat we het accepteren dat de golven soms wat ruiger kunnen zijn.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_f7931bcecbe881107c75f0a56b400aec90621092_avataruser_7eeeb1826bafe451b700d014ef25af970473b95d_avataruser_f0d4c708262c73d9e7d223dc64dda698fd8699a2_avatar

+8


pen icon

Daniëlle Luksen

Nog één keer, Willie?

3 UUR

Vroeger vierde ik graag Koninginnedag. Ik vermaakte me uren op de matjesmarkt en we hebben zelfs een keer zelf op een matje onze spulletjes verkocht. Gekleed in het oranje slenterde ik door de straten op zoek naar het mooiste speelgoed: barbies, paarden en knuffels. Op het plein in de stad was het een drukte van jewelste en na een drukke dag matjes kijken, kwam ik voldaan thuis en genoot ik direct van mijn nieuwe aankopen.

Ook vandaag de dag vier ik graag Koninginnedag, al heeft het natuurlijk wel een andere naam gekregen zes jaar geleden. Al voor de zesde keer vieren we de tot 'Koningsdag' omgedoopte feestdag. De dag waarop we het staatshoofd eren en begeren. En misschien wel belangrijker: het is een dag waarop we vrij zijn van school en werk, waarop we (te) gekke festivals bezoeken en waar we van onze tweede(-derde?, - vierde?)hands spulletjes afkomen door op de matjesmarkt de beste plek te claimen en onze volledige inboedel uit te stallen. En niemand laat zich op deze dag tegenhouden door een echte Hollandse regenbui.

Toch merk ik dat veel mensen niet kunnen wennen aan de nieuwe naam van deze nationale feestdag. Behalve dat veel Nederlanders niet kunnen wennen aan de nieuwe naam en datum, kunnen toeristen dat ook niet. Elk jaar op de dertigste van april bezoeken tientallen toeristen ons land die Koninginnedag willen bijwonen, niet wetende dat dat niet meer bestaat.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle mensen die op de dertigste jarig zijn en tot zes jaar geleden konden zeggen dat ze op Koninginnedag hun verjaardag vieren. Gelukkig hangt mijn lieve opa nog elk jaar trouw de vlag uit op 30 april. Is het niet voor het staatshoofd, dan is het wel voor zichzelf.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

7 JAN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_12b658277c1b0b52bc7a0505978f1d7768758ee4_avataruser_c598ecdeb9827d6db6d70e2714429a4641670f50_avataruser_174b47034a66c239bf8a1894f86a67435bf59c8a_avatar

+100


pen icon

Connie van der Burg

Vriendelijke buschauffeur.......

GISTEREN

Ik zit in de bus naar Utrecht en al bij het instappen merk ik dat ik een hele vriendelijke chauffeur heb. Hij groet en maakt een praatje. Ik wil gaan zitten maar hij kletst nog even door. Toch besluit ik om door te lopen en een plekje te zoeken. De chauffeur rijd rustig en beheerst en ondanks dat ik halverwege een zitplaats heb gevonden hoor ik hem neuriën. We rijden keurig op tijd en komen aan op de Graadt van Roggenweg en hij stopt bij de laatste halte voor het station. Deur open en er staat buiten iemand tegen de chauffeur te praten. Ik kan het niet horen maar hoor wel de chauffeur zeggen, natuurlijk, geen probleem. Druppelsgewijs stappener mensen de bus in en dan even niets maar de chauffeur blijft al neuriënd wachten. Ik vraag me af waarop. Tijd tikt weg, 1 minuut, 2 minuten, 3.....waarom staat hij nou stil. Man voorin raakt geïrriteerd en vraagt of de chauffeur wil gaan rijden. Zo, zegt de chauffeur, er komen nog wat mensen aan. Doe even normaal, hoor ik de man boos zeggen. Ik moet mijn trein halen en misschien nog wel meer mensen. Ik word nerveus want ook een vrouw begint boos te worden. Zij zegt, hoor eens, er rijden hier ik weet niet hoeveel bussen, waarom sta je nou te wachten? En dan stappen er nog een stuk of 6 mensen in en een vrouw kust de chauffeur. Deur gaat dicht en de chauffeur gaat rijden. Oeps.......ik zie de man, de vrouw en nog meer mensen verbaasd en verontwaardigd kijken. De man is inmiddels woedend en belooft een klacht in te dienen voor dit onacceptabele achterlijke gedrag, zoals hij het noemde. Uiteindelijk komen we bijna 10 minuten later aan op het station, ook omdat we nog moesten wachten voor 2 stoplichten. Inmiddels ben ik ook niet meer echt gecharmeerd van de chauffeur want ik moet rennen om mijn trein te halen, heel hard rennen, maar ik zit erin en kan er nu om lachen. Ik denk aan mijn vriend die ook buschauffeur is en ik weet dat hij het leuk vind als ik bij hem in de bus stap maar of hij zijn passagiers expres bijna 10 minuten later op hun bestemming af zou zetten om op mij te wachten......?
Ik ga lekker weekend vieren, hoop dat de boze man zijn trein gehaald heeft.......🙈

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Alieke Hilhorst

Gestoorde Slaap

GISTEREN

Ik kon lekker uitslapen vanochtend. Ik had er al een tijdje naar uitgekeken, na al dat werken en studeren. Ik lag lekker opgekruld in mijn bedje. Aan het genieten van mijn slaap. Totdat er iets begon te bewegen. Het maakte een zoemend geluid en het leek alsof het op de grond tolde. Ik negeerde het want slaap is belangrijker. Toen steeg hij op. Een diepe brom vulde de kamer. Bzzzzzzz. Tok. Bzzzzz. Tok. Een bromvlieg. Die niet al te best meer kon vliegen. Hij stuiterde iedere keer tegen de wanden van mijn dakraam.

Ik trok de deken wat verder over mijn oren. Negeren. Negeren. BZZZZZZZZZZZZ. Tok. Deken nog verder omhoog. En toen was het stil. Zou hij het loodje hebben gelegd? Ik hoopte het zo. Sorry alle dierenliefhebbers, maar ja, ik verwenste die vlieg dood. Het was nog niet eerst zeven uur s’ochtends en dit was mijn uitslaap dag.

Natuurlijk kon ik ook mijn bed uit gaan en hem het raam uit jagen of doodmeppen. Maar dan moest ik mijn bed uit. Daarna weer slapen zou sowieso niet lukken en ik gunde die vlieg die voldoening niet. Dus ging ik verder met negeren. Bzzzz. Tok. Bzzzzzzz. Tok. Spinnende geluiden. En toen, stilte.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Merel Marcuse

Likeability of5

Hollands happen, Nederlands nuanceren

22 APR 2019

Overal. Het hele jaar door erger ik me groen en geel. Of beter gezegd: rood, wit en blauw. Een oneindig aantal producten in de supermarkt schreeuwt om aandacht. ‘Puur Hollands.’ En niet eens alleen in de supermarkt. Op het vliegveld, de sportclubs en cafés. ’Hollands genieten.’ Hoewel Holland enkele eeuwen geleden wellicht een provincie van belang was, maken onze hedendaagse ‘lage landen’ met in totaal 12 provincies echter geen Holland maar Nederland. Noord- en Zuid-Holland zijn dan misschien de meest dichtbevolkte provincies, maar we wonen toch echt met minstens 17 miljoen mensen in héél Nederland.

Dan die Britten, Duitsers en Fransen. Allemaal kijken ze mij vreemd aan als ik zeg dat ik uit Nederland kom. Holland schijnt voor veel van onze mede-Europeanen heel de wereld te zijn. Nou ja mede-Europeanen... Groot-Brittannië heeft al genoeg problemen met erkenning van hun eigen land. Overigens niet alleen Europeanen, want hetzelfde geldt voor Amerikanen of Australiërs. Oh ja, Amsterdam, dat kennen ze natuurlijk. Toch een wezenlijk verschil dat ons Amsterdam niet Holland is, Holland is niet Amsterdam en zo verder. Het wordt er alleen maar ingewikkelder van.

Het is een schande dat wij te weinig aandacht besteden aan alle verschillende begrippen in onze vaderlandse geschiedenis. Koningsdag vieren wij niet op ‘ons Hollands’ lieve mensen, wij vieren deze dag zo Nederlands als het maar kan. Natuurlijk zijn we trots op onze ambachtelijke bitterbal en de stroopwafel. Uiteraard zijn we trots op onze kleurrijke tulpen en traditionele molens. Dat de meeste van deze dingen dan misschien een Hollandse geschiedenis hebben, betekent niet dat het hele brein van ons koude kikkerlandje dáár ligt. ‘Oer-Hollands.’ Ga toch weg. Nee, met ons allen zijn we Nederland. En zo hoort het.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_95620f054ade04a6e736236dc513cb8789703a31_avatar

pen icon

Henny A.J. Kreeft

Waar staan we nu?

22 APR 2019

Op een andere plaats heb ik reeds geschreven over de anekdote van mijn beleving met een pensioenadviseur, en het verhaal zal nog wel een staartje hebben. Maar hoe staan we er voor in onze maatschappij met Rutte III aan het stuur van de Nederlandse zeilboot?

Belangrijke onderwerpen in ons leven zijn: onderwijs, zorg en pensioen, vaak ook in deze volgorde. En hoe Nederland er nu voorstaat bij deze punten, is een belangrijke vraag die niet zo maar één, twee, drie is te beantwoorden. Laten we het rijtje eens doornemen.

Onderwijs
Het is op verschillende mediasites - en ik heb er ook over geschreven - al ter sprake gekomen: de (lokale) overheid wil af van de Salafistische organisaties die onderwijs geven aan moslimkinderen. De vrijheid van onderwijs schijnt niet meer te tellen in dit land en Klaas Dijkhoff heeft hier reeds het één en ander over gezegd in zijn manuscript.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Gina Bouwman

Likeability of7

Kleur in je leven

22 APR 2019

De vogels zingen uitbundig in de zonovergoten tuin, als ik op tweede paasdag naar buiten kijk. Er is één en al leven en kleur en het belooft een mooie dag te worden. Het klaterende geluid van ons watervalletje nodigt de vogels uit tot badderen en de reiger ligt op de loer voor een kikkertje. De enorme hoeveelheid kikkervisjes zal hem nog vele maanden voorzien van voedsel.

Een strak blauwe hemel en een verfrissend windje lokt me naar buiten. De schoonheid van deze dag kan echter vandaag mijn hart niet raken... Het schiet door me heen; Sri Lanka, zoveel doden en gewonden. Zoveel angst en verdriet. Er komen donkere wolken aan de hemel van mijn denken. Het komt steeds weer in me op en ook andere dingen in mijn hoofd en hart, lijken er zwaarder door te worden.

Hoe kan ik nou gelukkig zijn bij het weten van zoveel gruwelijk leed? Hoe gaan anderen daar mee om? Het voelt bijna als ‘fout’ om blij te zijn...

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_ac2a00dc5d79a92421175cbe0842912729b1c286_avataruser_e57e38b49cd5a14db9d6df3dcdf53f70be105eff_avataruser_034cfdf0afba52d9cede634fb5391b6b7c45fac9_avatar

+11


pen icon

Harrie

Likeability of5

Restauratie van de overheden

20 APR 2019

Ik moet toegeven dat ik het ook weer even moest opzoeken om toch maar een goede vergelijking te krijgen met waar de overheid me toch aan deed denken.

Het schilderij Who's afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Nemman werd in 1986 gerestaureerd door Daniel Goldreyer. Wat bleek achteraf: het schilderij van 5,5 x 2,5 meter was tijdens de restauratie van 5 jaar, gewoon met een verfroller overgeschilderd! Toch een slimme jonge die Daniel lange halen en snel thuis of anders gezegd het schilderij op een namiddag overschilderen met een verfroller en vervolgens 5 jaar wachten en dan de hand ophouden.

De vergelijking met de overheid toen en nu? Geen verschil naar mijn mening. De overheid met zijn potjes geld in de vorm van subsidies en fondsen waar enkele slimme Daniels gebruik van maken. Zo zag ik bij een hoorzitting over de subsidie van elektrische lease auto's een meneer zitten, ik noem hem Daniel, die zijn onderzoek naar de hoeveelheid elektrische auto's over een paar jaar verdedigde en aangaf dat het onderzoek wat hij heeft gedaan goed onderbouwd was. Alleen hij wilde zijn bronnen en schema's uit concurrentieoverwegingen niet vertellen. Het kwam er eigenlijk op neer dat ook met allerlei modellen en schema's het maar een slag in de lucht was hoeveel elektrische auto's er over 10 jaar op de wegen rijden.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_6234e264f274474d8119a63662714971d05c69ef_avatar

pen icon

Robert Beernink

Paasvuur

19 APR 2019

De ene brand is de andere niet. De wereld rouwt om de enorme schade aan de Notre-Dame de Paris. Tot opluchting van de gelovigen konden de daar bewaarde drie relikwieën van Christus worden gered: de doornenkroon, een stuk van het kruis en een van de spijkers gebruikt bij Christus’ kruisiging.

Zonder deze artefacten zijn de overige kunstschatten waardeloos. Zij symboliseren immers de kern van het geloof, vormen de materiële verbinding met een ongrijpbaar mysterie. Kerkhervormer Johannes Calvijn rekende ooit uit dat alle, waar ook ter wereld, vereerde spaanders van het kruis samen een schip vol hout vertegenwoordigen. Daarmee bewijst deze kille boekhouder niets van de warmte van een devotie te begrijpen. Geloof bestaat immers niet bij de gratie van oppervlakkige waarheid maar de diepte van beleving, welke zelfs met de prachtigste kunst niet benaderd kan worden. Het is de kracht om te midden van praalzuchtige uiterlijke schijn de eenvoud te vinden.

Dezer dagen worden in de regio de paasvuren opgebouwd, een traditie veel ouder dan welke kerk ook. Van oorsprong is het een eerbetoon aan Ostara, de Germaanse godin van de lente. Ze trekken elk jaar duizenden belangstellenden; mensen zoeken met Pasen hun geboortegrond en familie op, trekken samen achter de muziek aan naar het vuur, het baken van licht en staan er omheen in een cirkel, een vorm van onmeetbare schoonheid. De fanfare vervangt het orgel, bier de miswijn, broodje bal de hostie en een genoeglijk gesprek het gebed. Is er verschil in beleving? Ik geloof er niets van.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cale columns

Likeability of6

Wat ik vergat. Heb je het in de gaten?

19 APR 2019

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je sinds de presentatie van de eerste foto van een zwart gat je ineens bewust bent van het rare fenomeen “gat”? Iets dat zijn bestaan ontleent aan het feit dat het er niet is. Zo heb je knoopsgaten, stukjes die ontbreken in de knoop en daarom een gat zijn. Een gat in de dag slapen, dus omdat er dan een deel van de dag verdwenen is, is er een gat. De lekkerste kaas zit zelfs tussen de gaten. En een gat in je agenda is ook best wel eens lekker. Maar het zwarte gat waarin je kunt vallen na je pensionering kan weer minder fijn zijn.

Maar vreemd fenomeen, een gat, want het is er omdat er iets niet is. Dus als er iets niet gemist wordt, is er geen gat. Een gat in je kies kun je vullen met materie. Maar zelfs als materie ontbreekt, dan kun je sommige zaken nog oplossen door het ene gat met het andere te dichten.

De wetenschap die immer op zoek is naar antwoorden heeft nu naar iets gezocht dat er niet is. En omdat datgene wat er niet is (een gat in de ruimte dus) er paradoxaal genoeg dus wel is hebben ze een antwoord. Maar dat antwoord werpt alleen maar meer vragen op. Want waarom is dat zwarte gat dan zwart en wordt het op de foto in kleur weergegeven? Een zwart gat is toch onzichtbaar? Er is geen duister zonder licht. Duisternis is alleen zichtbaar als er licht is, dat niet het duister bereikt. Dus duisternis bestaat alleen maar omdat er geen licht is. Een gat is er omdat het er niet is. Dus.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelol
user_b0d9c53d19a696eabab7821f9736a9e7f1240c94_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Debbie Tesselaar

Likeability of6

Depressief door de depressie kennistest van NPO

18 APR 2019

“..depressie is maar een tijdelijk probleem.” Ik knipperde even met mijn ogen. Zei hij dat nu echt? Persoonlijk kijk ik eigenlijk niet naar programma’s omtrent depressie, juist door dit soort opmerkingen. Meneer werkte bij 113 zelfmoordpreventie. Een anonieme noodlijn voor mensen die omgaan met depressie, zelf of via vrienden/familie. Hij zou toch beter moeten weten.

Om zijn volledige zin te parafraseren: “Zelfmoord is een eeuwige oplossing, terwijl depressie maar een tijdelijk probleem is.” Nog steeds zit ik vol verbazing over deze uitspraak na te denken. Zelf vecht ik al een jaar of 10 tegen mijn chronische depressie, dysthyme stoornis. Ik heb overwogen zelfmoord te plegen, legale euthanasie uitgezocht, iemand van een brug gekregen die er zelf een einde aan wilde maken, ik heb een zelfmoord-bekentenis gehoord nog voordat het daadwerkelijk was gebeurd, ik heb toegekeken hoe mensen woedend en vloekend zelfdoders als egoïsten aanschrijven en alleen maar kunnen balen dat ze hun bestemming niet bereiken en iemand gekend die het wel was gelukt.

Alles omtrent dit onderwerp ligt mij aan het hart. Elke dag vecht ik weer tegen mijn depressie, tegen die mensen die het als onbelangrijk of flauwekul zien en tegen lukrake uitspraken. Dan komt er zo’n zogenaamde kenner over depressie hiermee. Mijn persoonlijke mening is dat dit niet helpt om depressie als een serieuze en dodelijke ziekte te zien, want depressie is niet ‘maar een tijdelijk probleem’, althans niet voor de meeste mensen. De opmerking is een van de vele die goed lijken, maar eigenlijk onder water fluisteren: ‘dus stel je niet zo aan, get over it’. Meneer de kenner op tv bij de depressie kennistest, dacht u na over deze opmerking voordat u het zei? Hoe kleinerend, denigrerend en kwetsend uw opmerking kan zijn?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_ba97dd9b1c322ec13b765d71bf22bde671db6537_avataruser_2c9f030f42974db9c5afed3c3aa2eba28b156c55_avataruser_2a3b435398a74e61166e855b334dd5f3c477e38e_avatar

+3


pen icon

Ralph Smit

Likeability of5

Examenstunt

18 APR 2019

Het is weer zover: de laatste schooldag van 6 vwo en 5 havo. Die ene dag in het jaar wanneer alles mag. Dit jaar staat er een doolhof voor de hoofdingang van de school. Leerlingen hangen uit het raam en lopen op het dak. Docenten staan buiten met elkaar te praten. Alle andere ingangen van de school zijn hermetisch afgesloten. Blijkbaar is het de bedoeling dat iedereen door de doolhof gaat. Ik kies op goed geluk een ingang van de doolhof en begin te lopen. Ineens komt er een zwetende concierge de andere kant op, naar buiten. ‘Rechts aanhouden, rechts aanhouden”, mompelt ‘ie terwijl hij zwetend verder loopt.

Eenmaal bij het einde van de doolhof gekomen, is er een opstopping. Er staan vijf examenleerlingen die iedereen een Nederlandse vlag opschminken: wil je erlangs, dan krijg je de Nederlandse vlag opgeschminkt.

Ben ik eenmaal binnen, is de kantine een enorme chaos. Overal ballonnen, confetti en verklede leerlingen. De mediatheekbeheerder houdt de deuren van de mediatheek gesloten, zelf staat hij met zijn armen over elkaar gevouwen buiten. Die is zeker bang dat het binnen een enorme troep zal worden. Ik zie zelfs de strengste docenten rond lopen met schmink. Alleen degenen die via de brandtrap naar boven zijn gegaan, hebben nu geen vlag op hun wang.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_e7f649461d3af27290d4ebd957cf4541be306e5b_avatar

pen icon

Eduard Sarens

Van jouw geschreven, mijn tuin

18 APR 2019

Ik zit hier op mijn draaimolen in mijn vierkante dooie tuin.
Rondjes te draaien met de lichtjes erbij op het paard.
En de bijkomende wolken die overwaaien over de draaimolen.
Die af en toe de blauwe lucht verbergen in de lucht.

Met de zon die elke ochtend opkomend is.
Want af en toe mis ik je dan wel het mooie weer.
Maar ik blijf altijd in ons beide geloven dat het goed komt.
Hoelang ik ook met de gieter blijf sproeien.

Die tuin blijft toch dood als ik er zelf naar toe kijk.
En daarom blijf ik het kort houden vandaag.
Omdat de tuin gered moet worden als dat ooit nog lukt.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Peter Rensch

Alcohol Dwingt Reageren Af

18 APR 2019

Ontkenning en nesciaans Nederlands zijn dingen die door alcohol worden gevoed. Die gedragingen, waar die glibberige slang die alcohol heet één van is, inspireren geweld en moedeloosheid. Menig criticaster heeft n.a.v. al dat gekronkel het levenslicht gezien.

Ze zeggen allemaal wiens schuld het is en waar dat aan ligt. En dat is niet het enige wat deze vrienden doen, ze maken de oplossing expliciet: Alcohol uit je leven verbannen.

Heb je een snee ergens? Drink water! Ja ja, ha ha. Ga ra ra! Onze kameraden houden de slang ferm vast bij diens schubbenkop! Alleen...het is niet hun biertje, het is niet hun slang. Het is die van je buurman.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Wouter de Wijs

Likeability of6

Het mooiste meisje van de bus

17 APR 2019

De dagelijkse commune naar werk: velen mensen kijken hier tegenop. Ik ben hier zeker geen uitzondering op. Tot die ene dag. Ik zag een meisje met een fel rode jas wachten op dezelfde bus als ik. Flirten is leuk, zeker in de ochtend; dus ik probeerde oogcontact te maken met haar. Fileflirten is een bekend fenomeen, maar ik vind dat we dit ook meer in de bus en trein moeten doen. Het maakt die anders zo saaie ochtend een stuk leuker! Bovendien fleurt het iedereen op.

Een volgende dag merkte ik dat het meisje met de rode jas er weer stond. Op de een of andere manier was ik door haar geïntrigeerd en kon ik het niet laten telkens een blik te werpen. Mooie lange blonde haren, donkere ogen welke zich verschuilde achter een donker brilmontuur. Ik merkte dat ik steeds vaker oogcontact probeerde te zoeken, maar gehaast wegkeek op het moment dat ze daadwerkelijk terugkeek. Althans, ik weet niet of ze mijn richting op keek, want ik zorgde ervoor dat ik op tijd de andere kant op keek.

Gedurende de maanden werd ik meerdere malen verrast door het meisje met de rode jas. Als een soort warme deken viel het telkens over mij heen op de momenten dat onze paden elkaar kruisten. Inmiddels was het voorjaar aangebroken en realiseerde ik me dat ik haar al een tijd niet gezien had. Ik begon mij af te vragen hoe het met haar ging. Grappig eigenlijk, want ik heb haar verder nooit gesproken. Had ze nog steeds dezelfde baan, werkte ze nog in Utrecht of ging ze met de fiets? Ik merkte dat ik me betrokken voelde te weten of alles goed met haar ging. Ik verlangde naar die donkere ogen, het plezier van idee dat ik met haar aan het flirten was. Ik miste haar.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_5c9fc7c23d8101ef3988c2c4ecac8763faa787dc_avataruser_23b066993d24af0e943a153b7473e61d177f8b09_avatar

pen icon

Aliene Boele

Likeability of5

Vrouwenvoetbalpraat

17 APR 2019

Toen ik op de basisschool zat, bestond het leven uit een aantal zekerheden. De dag begint om 08.45 uur, op dinsdag heb je gym en op alle dagen – behalve woensdag dan, wat een feestdag was dat – ben je na 15.15 uur uit. Als je goede cijfers haalt ben je een nerd, wie lelijke kleren draagt is een loser en als je mee wilt doen met voetballen moet je een jongen zijn.

En waar je verwacht dat de gemiddelde mens in de jaren na de basisschool zelf gaat nadenken over hoe de wereld in elkaar zit, blijkt het idee dat mannen zoveel beter in voetbal zijn hardnekkig overeind staan. Dat wilde ik graag ontkrachten en dus pakte ik dit wetenschappelijk aan met, jawel, een experiment.

Met één vrouw en vier mannen keek ik de wedstrijd Ajax Juventus van de Champions League. Eén man was voor Juventus, wij vrouwen waren voor Ajax en drie mannen zeiden dat ze geen voorkeur hadden maar dat ze verwachtten dat Juventus zou winnen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lol
user_7860b9b4bffec08598526ba04b872ce182cea210_avatar

pen icon

Rachida Issaoui

Race tegen de klok

17 APR 2019

De laatste tijd heb ik het gevoel dat de tijd steeds sneller gaat. Het is een race tegen de klok. Mijn leven lijkt net een reis op een sneltrein. Het gaat supersnel van halte naar halte op reis naar de eindbestemming.

Ben ik de enige die dit zo ervaart? Of is het echt waar wat ze zeggen dat hoe ouder je wordt hoe sneller de tijd gaat. Ik weet nog dat als kind dat de tijd zo langzaam kon gaan, vooral de zondagen.
De zondagen herinner ik me als de dag van gisteren, want die waren zo saai. Overdag leek een dag een eeuwigheid en s’avonds was er geen bal op tv.

Wetenschappers hebben ontdekt dat wanneer je vertrouwd raakt met je omgeving en je een vaste routine hebt, wat vaak het geval is bij de wat oudere mens dat de tijd sneller lijkt te gaan. Kinderen hebben vaak veel nieuwe indrukken en dit vertraagd de tijd. Kunnen jullie het nog volgen?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Erwin Troost

Kind van vandaag

17 APR 2019

Lieve jeugd, je mag twijfelen. Onzekerheden bieden meer mogelijkheden dan dat je één zekerheid hebt. Je mag nee zeggen in deze wereld. Je hoeft niet te staren op een elektronisch apparaat, omdat anderen dit doen. Je mag sociaal zijn, richting aangeven in het verkeer. Jij mag dat bepalen voor de veiligheid van jezelf en een ander. Scholen dragen niet altijd bij aan de psychologische, filosofische, economische en het seksuele leven, zoals dat geleefd dient te worden. Al zijn er mooie richtlijnen om van te leren.

Wat maakt jouw kleren jou? Een uniform maakt je tot wat je bent. Een pak, stewardessenoutfit, militair, punker, kassière, sporter, prinses, Moslima, maar daaronder zijn we allemaal gelijk. De één heeft borsten, de ander een piemel, maar onder jouw outfit is er geen bewijs van geloofsovertuiging of cultuur. Jij bent dat prachtige lichaam. Helemaal los van jouw geaardheid ben jij mens. Een geweldig, fantastisch mens.

Er zullen levenslessen op jouw pad komen, zoals wie voorop de feiten loopt hoeft er nooit achteraan te rennen of als je een probleem hebt met een ander dan heb jij een probleem en niet de ander. Wees daarom zelf de oplossing in deze wereld. Mensen zijn zoals de bomen en de bloemen. Ook zij groeien. Zij hebben zon, zuurstof en water nodig en als ze niet buigen dan breken ze.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Rick Neijssen

Boodschap van een oude dame

16 APR 2019

Hier lig ik dan als zwaar gehavend dier in het centrum van de stad. Zware complicaties bij een operatie om in medische termen te blijven. Helaas ben ik niet alleen zwaar verminkt maar ben ik dankzij de complicaties ook veel van mijn sieraden kwijtgeraakt. Wetenschappers hebben zich al over mijn toestand gebogen. Het staat vast dat er nog veel operaties zullen volgen die nog jaren zullen duren en ondanks al die operaties zal ik nooit meer die dame worden die ik ooit was. Nu wil ik u niet langer lastig vallen met mijn tegenspoed. Vooral niet in een periode die in het teken staat van dood en herrijzenis. Ik wil toch het symbool blijven van hoop. Vanaf het moment dat mij situatie echt kritiek werd heb ik ook mooie dingen mogen ervaren. Mijn volk dat de laatste maanden steeds meer uit elkaar dreigde te vallen leek weer eenheid te vormen. Als een persoon brachten een rivier van tranen voort. Arm en rijk stonden niet meer tegenover elkaar maar rijk maakte zelfs een gebaar voor de gehele natie. Hoog en laag treurden op dezelfde manier. Zelfs de regeringsleiders van Amerika en Rusland toonden hun emoties. Blijf deze tekenen van verbintenis vasthouden en mijn lijden zal niet voor niets zijn geweest.

Laten we optimistisch blijven. Ik ben ervan overtuigd dat ik zal herrijzen. Anders maar met dezelfde bezieling. Kom op ziekenbezoek en kom vooral als ik weer ben opgelapt. Ik zal u ontvangen met alle liefde en genegenheid waarmee ik de afgelopen jaren ben gevuld en vervuld. Wees dan een heel klein beetje nederig en ik laat weer het mooiste licht over u schijnen.

Salut

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?