Lezerscolumn

pen icon

Tim Koning

Likeability of5

Grand Hotel Europa

17 JAN 2019

Ilja Pfeiffer heeft een nieuw boek geschreven: Grand Hotel Europa. De richting van schrijven leidt de lezer tot diep in het verleden. Het Europese verleden, welteverstaan. Europa heeft een glanzende historie, iets waar andere continenten soms met jaloezie naar kijken. Tot ik dit boek had gelezen, was ik in de overtuiging dat wij het als Europeanen wel goed voor elkaar hebben. Een Unie die ons aller beschermt, sociaal-economisch. Vrijhandel tussen lidstaten. Kortom; het gaat best goed met ons. Toch is de gemiddelde Europeaan bang en wringt er iets; wat verklaart onze angst voor vernieuwing?

Er is zoiets ontstaan als een Europese identiteit, wat natuurlijk best bijzonder is. Wat is Europa nu meer, dan een op papier geschreven afspraak tussen een aantal landen? Italië heeft niks te maken met Nederland en Duitsland lijkt in niets op Zweden. En nu zijn wij, Europeanen, bang. Bang voor vernieuwing, zo betuigt Pfeiffer. Bang voor immigranten en bang voor een nieuw tijdperk.

Wij zijn blijven hangen in het verleden. Gastarbeiders waren, toen zij keihard nodig waren, meer dan welkom. Nu willen wij ze kwijt. Of liever nog, zij blijven waar ze zijn. Maar waar zijn wij, Europeanen, nu precies bang voor? Het verliezen van onze banen, huizen en identiteit. Maar wat zijn wij als ruimdenkend continent nog waard, als wij weigeren de toekomst recht in de ogen aan te kijken? Toekomst is vernieuwing, of wij dit nou willen of niet. Toekomst is kijken naar wat er te doen staat, en dit oplossen. Bij toekomst hoort dus verantwoordelijkheid pakken, voor politiek en óók voor economische vluchtelingen. De vraag moet dus niet zijn óf wij immigratie toestaan, maar in welke mate.

Pfeiffer stelt in zijn boek dat het toelaten van een andere cultuur niet per se betekent dat deze cultuur de huidige vervangt. Culturen vlakken elkaar af en voegen wat aan elkaar toe, totdat er een nieuwe ontstaat. Ook dit is vooruitgang.

Immigranten zijn, politiek of economisch vluchteling, wat mij betreft welkom. In tijden van vergrijzing is immigratie een welkom fenomeen. Echter, wij kijken liever terug naar toen het nog 'goed' was. Zolang wij dit blijven doen en de toekomst voor lief nemen, zit er voor de toekomst niets anders op dan te teren op het verleden. En daar weiger ik aan mee te werken.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_495ec0dffcc7e3ca00ca995a461fb501c6f4b541_avatar

pen icon

Masah

Likeability of5

Dinge dong, Arcade is de winnende song

GISTEREN

01:03 uur. Dat is de tijdstip die ik voor eens en voor altijd in mijn geheugen zal prenten. Toeters en bellen die schreeuwerige geluiden maken van trots en vreugde. Whats app berichtjes in afwisseling van blije emoji’s, hartjes en duimpjes van vrienden, collega’s en klasgenoten. De Hollandse vlaggen op televisie die wapperen van blijdschap. Mijn zenuwen die ontspannen na die ene onthulling: Duncan Laurence heeft de 64ste editie Eurovisiesongfestival gewonnen.
Een grote overwinning voor het Nederland. Vandaag is de persconferentie waar De leadzanger van Teach-In aanwezig is om een hand te schudden van onze nieuwe winnaar. Mooi is dat, dat de verleden en heden elkaars handen schudden. Heel bijzonder om dit mee te maken.
44 jaar geleden. Toen waren Duncan en ik nog niet geboren; Toen waren wij nog niet eens een embryo in mama’s buikje. Nederland vierde in 1975 voor het laatst hun overwinning met Pop band Teach-In’s Dinge Dong. Precies tien jaar geleden keek ik voor het eerst het songfestival, voor de buis met mijn familie, waar met z’n allen Alexander Rybak´s ‘I’m in love with a fairytale’ blèrden dat de buren aan de overkant oorontsteking hadden opgelopen. Er waren goede Nederlandse inzendingen gestuurd om het land te vertegenwoordigen. Toch hadden ze niet de veelbelovende trofee kunnen winnen vanwege te weinig stemmen in de hele of halve finale.
2014 was de hoogtepunt, toen werd The commen Linnits 2de plaats! Dit was vergeleken de vorige jaren een top prestatie van Ilse de Lange en Waylon. Ziezo, terug naar de heden; waar het nu om draait.
Duncan Laurence. De naam die ons onbekend voorkwam toen de radio hem aankondigde en wij als woord grapje hem Duncan Donuts noemden. Toen rest mij de vragen: Wie? Waarom? Door wie? Hoe!? Zijn nummer arcade heeft ervoor gezorgd dat mijn pessimisme als sneeuw voor zon verdween. Een pure, zuivere nummer die gedurende 3 minuten tot aan jouw nekhaartjes je overeind houden van kippenvel. Dit lied heeft mij als steen door het glas mijn ziel geraakt en toen ik besef me: het gaat om de muziek. Dat heeft Duncan bewezen toen hij optrad. Het is alleen één lichtbal, piano en zijn pure stem die centraal stonden. Nou, reden genoeg dat hij heeft gewonnen.
In welke stad het songfestival wordt gehouden, is nog niet bekend. Mij maakt het niet uit welke stad het is. Zolang het op trein afstand is, de Metro aanwezig is en naar Arcade kan luisteren zit ik prima. Met deze winnende nummer ik zal 01:03 uur nooit meer vergeten.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_905e3de737d8d4bace005ba371a75818de7f6713_avatar

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

7 JAN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_159ae67af55967da68dd5ddbe7b2b6ea54316185_avataruser_e07f1f18098afc4074a885b141e9f566e328c6d5_avataruser_12b658277c1b0b52bc7a0505978f1d7768758ee4_avatar

+100


pen icon

James Hupkens

MENSWAARDIG PENSIOEN LEEFTIJD VOOR ALLEN

GISTEREN

Staken in belang voor iedereen!

Op 28 mei wordt gestaakt door personeel van openbaar vervoersbedrijven. Voor een menswaardig pensioengerechte leeftijd voor iedereen in Nederland.
Doel van onze stakers is het bevriezen van de pensioengerechte leeftijd op 66 jaar. De leeftijd waarop elk gepensioneerde recht heeft op AOW om een menswaardig bestaan te kunnen leiden. Wij pensioengerechten kunnen dan als kiezers en belastingbetalers van Nederland genieten van ons oude dag waarvoor wij allen ook maandelijks premies voor betaald hebben.
Mark Rutte en zijn regeringsvrienden gunnen ons als toekomstige gepensioneerde kiezers en belastingbetalers niet om op menswaardige wijze van onze oude dag te genieten. Ze willen dat wij langer blijven werken dan tot ons 66ste jaar. En dat we maandelijks ook minder pensioengeld krijgen waar we recht op hebben. Doel van Mark Rutte en zijn politieke vrienden is om het pensioenstelsel uiteindelijk af te schaffen. En dat wij als kiezers geen pensioen meer krijgen.
Waarom wil Rutte de pensioen afschaffen? Hij zegt dat de pensioenfondsen, die onze pensioenen moeten betalen, te weinig geld hebben om al onze gepensioneerde kiezers een menswaardig pensioen-inkomen te geven elke maand.
Door de leeftijd waarop je recht hebt om pensioen te ontvangen te verhogen van 66 jaar naar zelfs 70 jaar en meer, hopen Rutte en zijn politieke vrienden dat vele werkende kiezers voor hun pensioengerechte leeftijd dood gaan. Dan hoeven ze aan de gestorven kiezer geen pensioen meer te betalen.
Oorzaak dat de pensioenfondsen, die ons opgespaarde pensioengeld moeten bewaren, te weinig geld hebben is de bankencrisis van 2008. Die crisis begon bij Amerikaanse banken. Bankmensen hebben toen gezorgd door onverantwoorde speculaties waardoor ook de Nederlandse banken te weinig geldreserves hadden. Rutte en zijn politieke vrienden hebben toen 20 miljard euro belastinggeld gebruikt om aan de banken te geven.
De Nederlandse pensioenfondsen hadden vele aandelen uit Amerika die door de crisis niets meer waard zijn. Hierdoor hebben onze pensioenfondsen te weinig geld door fouten van bankmensen in Amerika en Nederland.
Rutte zegt dat er geen geld is om alle kiezers die 66 jaar worden een menswaardige pensioen te geven. Dat had wel gekund als Rutte zijn vrienden bij de grote ondernemingen jaarlijks dividendbelasting had laten betalen.
En Rutte en zijn zakenvrienden kunnen ver voor hun 66ste jaar wel met pensioen gaan met enorme salarissen en bonussen. Rechtsgelijkheid?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Merlin van Veldhuizen

Geloof het of niet

GISTEREN

Oh mijn God. Mijn God? Of onze God? Van wie is God? Voor wie is God? Wie is God? God is een begrip, een obscuur begrip, een verschijnsel dat iedereen kent en niemand ooit echt heeft gezien.

Maar wat is God dan? God ligt aan de basis van het geloof. Hij is de basis voor een religie. Voor iedereen heeft God een andere betekenis. In elke religie is God een almachtig, bovennatuurlijk wezen, maar in elke religie heeft God andere eigenschappen en andere krachten. Er is geen eenduidige definitie van God.

En zo is er ook geen eenduidige definitie voor het geloof. Elk geloof heeft andere overtuigingen, andere opvattingen. Die overtuigingen kunnen in strijd zijn met andere geloofsovertuigingen. Waar de ene godsdienst ervan overtuigd is dat God zijn zoon stuurde om te wereld te redden, geloven anderen dat de Messias nog zal komen. Weer anderen zijn ervan overtuigd dat God alleen profeten naar de aarde stuurde om de mens goed te leren leven.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Henk van der Veen

Likeability of5

Zing Nederlands met mij

GISTEREN

Zing Nederlands met mij……
….... een uitnodiging die naar mij toekwam vanuit een groep anderstaligen. Ik was verrast.

In oktober kwam ik in contact met een groepje enthousiaste mensen die in Ommoord een koor wilden oprichten om samen met migranten Nederlandse liedjes te zingen. Enerzijds om op een speelse manier Nederlands te leren, anderzijds om verbinding te maken tussen onze culturen.

Met een enthousiaste dirigente erbij kon de werving beginnen. Binnen enkele weken vulde de zaal zich met een dertigtal liefhebbers, waarvan ongeveer de helft van elders uit de wereld kwam.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avatar

pen icon

Oscar van Schijndel

Likeability of6

#doespwèn

GISTEREN

1982. De tijd van trillend op mijn benen. Na zeven jaar moest het dan eindelijk gaan lukken. Fantasy Island van The Millionaires. Maar het kwam niet eens door de nationale selectie. Een enorme fout, want het Britse Tight Fit scoorde even later met hun versie van het nummer een top 5 hit. In de jaren erna bleef het behelpen; in 1994 en 2001 deden we het zelfs zó slecht, dat we een jaartje moesten bank zitten. En na Reunion met Without you werd het stil. We had to make our minds up.

We probeerden van alles. De Toppers die probeerden te shinen, Treble in een fantasietaal, Sieneke sha-la-lie. Het bleef een impossible dream. We troostten onszelf met de gedachte dat het songfestival één grote poppenkast van uiterlijk vertoon was, doordrenkt met vriendjespolitiek. Een plek waar we niets te zoeken hebben. Onze liedjes waren gewoon veel te goed voor zoiets. Geen enkele artiest wilde zijn of haar vingers branden aan dit gedrocht. In 2012 haalden we voor de achtste keer op rij de finale niet. Zou het ooit nog tot een reünie komen, of ging het songfestival definitief zonder ons verder?

En toen was daar Anouk. Laat mij maar eens een liedje schrijven en uitvoeren. Haar Birds haalde de finale en kwam tot negen. Onze vogels konden wel degelijk naar grote hoogten vliegen. De Common Linnets overtroffen Anouk nog, ze kregen maar liefst acht keer de #doespwèn en haalden daarmee de tweede plaats. Maar het zou calm before the storm blijken.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_0e68ca9e96bdebc72595c43dfebe6e41fefbcd3b_avataruser_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avatar

pen icon

Lucas Versteeg

Likeability of7

Afgesnauwd door de buschauffeur

18 MEI 2019

Als arme student - zonder auto en zonder rijbewijs -, ben ik compleet afhankelijk van het openbaar vervoer. Ik reis dan ook regelmatig met de bus. Iets wat me al lange tijd bezighoudt, is de gemoedstoestand van de buschauffeurs. Ik wil absoluut niet alle buschauffeurs over één kam scheren: af en toe ontmoet ik ook echte gezellige zonnetjes. Bij het overgrote deel ervaar ik echter meer een soort langdurige regenbui. De passagier teruggroeten bij het instappen zonder hem aan te kijken, een nukkig antwoord geven op mijn vraag of we ook bij die halte stoppen, of tijdens het rijden op de snelweg tieren en vloeken: ik maak het te vaak mee.

Wat is dat toch? Hoewel ik soms de neiging heb om al mijn irritaties gewoon af te schuiven op ‘een chagrijnige persoonlijkheid’, kan ik bij langer nadenken wel wat oorzaken voor dit gedrag vinden. Het werk van een buschauffeur is lang niet altijd leuk. Buschauffeurs moeten de hele dag gefocust naar de weg kijken: de tunnelvisie van Wie is de Mol? is er niks bij. En tijdens dat rijden, hijgt het tijdsschema van de vervoersmaatschappij in hun nek. Soms móeten ze wel doorrijden als er een rennende student nog wil instappen, anders komen er misschien drie anderen in hun bus te laat op hun overstaphalte.

Een week geleden ving ik een gesprek op van een buschauffeur met een collega. Ze meldde via de telefoon dat ze de hele dag nog geen pauze had gehad, omdat er een andere chauffeur ziek was geworden. Tijdens het rijden propte ze vlug een broodje in haar mond, om vervolgens weer in te voegen in de snelweg. Kortom: de werkdruk is hoog, en het loon zal dat waarschijnlijk niet zijn. Dan zal het sociaal wenselijke gedrag vast niet altijd vanzelf gaan.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelikelol
user_4fad26b4e9492327931f151fb55566f4630acede_avataruser_98665bee3e5d5eabe9035610fa1595fab8966074_avataruser_a17a085995ce3d2439d02cab7d3b33f84f9b7f1a_avatar

+16


pen icon

Gijs Ligthart

De clash tussen Rutte en Baudet

18 MEI 2019

De storm van de Eerste Kamer-verkiezingen is nog maar net gaan liggen of premier Rutte zet vol de aanval in op de renaissancevloot van Thierry Baudet. In een toespraak noemt hij Baudet een zolderkamergeleerde met bizarre ideeën en rare verzinsels en daagt hij de leider van Forum voor Democratie uit voor een één-op-één debat.

Met deze oorlogsverklaring heeft Rutte de tweestrijd ingezet tussen de twee grootste partijen van Nederland. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de Europese verkiezingen van donderdag 23 mei. Maar welke koers willen Rutte en Baudet varen?

Eerder in Buitenhof noemde premier Rutte de Europese verkiezingen ‘niet zo relevant’. Maar nu de uil van Minerva wederom haar vleugels spreidt, lijkt Rutte het benauwd te krijgen. Bij Nieuwsuur waarschuwt hij de Nederlandse burger voor de desastreuze gevolgen van een Nexit, de richting die Baudet met Nederland op wil. Premier Rutte noemt een stem op Forum voor Democratie niet zonder risico en bepleit dat de Nederlandse stabiliteit en veiligheid op het spel staat. Het is geen geheim dat premier Rutte een voorstander is van de Europese Unie. Opmerkelijk is wel dat hij zijn campagne inzet op de persoon van Baudet, in plaats van zijn eigen idealen aan het licht te brengen. Hopelijk worden deze idealen duidelijk in het debat wat komende woensdagavond plaatsvindt.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Barbara van der Steen

Likeability of6

Keuzestress in de trein

17 MEI 2019

Vandaag gaat het in mijn werk en leven over keuzes maken. Ik bereid een avond voor met twintigers en dertigers die last hebben van keuzestress. Ze hebben me als ‘deskundige’ (sociaal psycholoog) gevraagd hier iets over te komen vertellen.

Zoals altijd in mijn werk dringt het thema zich stiekem ook aan mij op. Heb ik als veertiger eigenlijk ook last van keuzestress? Mijn eerste ingeving is van niet. Nee, dat is iets voor de nieuwe generatie. Bovendien is dat gerelateerd aan de levensfase van jonge honden. Daar ben ik toch aan voorbij?

Terwijl ik mijn verhaal voorbereid, begint de ene keuze na de andere mij af te leiden: Auto-of trein? Thuis eten of onderweg wat kopen? Die mooie maar ongemakkelijke schoenen aan of mijn gympen? Terwijl ik wijze lessen opschrijf voor mijn verhaal die avond slinger ik heen en weer zonder echt te kiezen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_7370449a84260746d1ac2b3fd34fffbfcfe7adc5_avataruser_53f487a62a5e1feeae03aeef0e24f9f741cb2f9d_avataruser_937ebc6e0b54c8f2bf6b8ab7dc64e3221084f4e4_avatar

+2


pen icon

Eduard Sarens

Op een vrijdagmiddag op een dooie tuin

17 MEI 2019

Op de dooie stoel te zitten in mijn dooie tuin.
Als een sprookje Doornroosje die 100 jaar slaapt.
Wel parttime slaapt hij doordeweeks.
Want de rest van de tijd is Doornroosje
De dooie tuin aan het redden met zijn gieter.

Doornroosje is een mannelijk figuur dan een vrouw.
Die gezien moet worden is de figuur op die stoel.
Een figuur die de dooie tuin levend probeert te maken.

Hij wil van de dooie tuin voor hem.
Een levende bloemen struik van maken.
Vol met kleurende bloemen & groeiende bloemen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Harrie

Likeability of5

Even serieus... de populist

17 MEI 2019

Rutte in paniek. Hij was helemaal van de leg af want stel zei hij dat Baudet met Forum de grootste partij van Nederland werd. Wat moesten de andere landen dan wel niet denken en dan zou hij dat "moeten "uitleggen hoe een Nexit-partij gewonnen heeft. Terwijl Baudet helemaal niet voor een Nexit is, maar voor samenwerking tussen landen.

Dus even serieus … denkt Rutte nu eens niet dat half Nederland hem als grootste gevaar ziet voor onze democratie en dat juist hij wordt gezien als de grootste populist. Want als we Rutte moeten geloven, gebeurt er niets in Europa zonder hem, Macron en Merkel.

En nu? Forum zou wel eens de grootste worden en dan? Wie vertegenwoordigd hij dan? Hoe moet het dan met zijn ambities in Europa?
Ja, ik zou ook slapeloze nachten krijgen als mijn baantje op de tocht kwam te staan. Maar in zijn geval zou ik toch wel een beetje zelfreflectie toepassen. Want de kiezer heeft gelijk meneer Rutte. U wilt een debat met Baudet. Waarom? Omdat u het gepeupel wilt overtuigen dat u het beste bent wat Nederland heeft en alleen u de Nederlandse belangen verdedigt? Neerkijken op het volk, zoals u deed op de Engelsen die een brexit willen, heeft ook bij menigeen hier zijn uitwerking gehad.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likedislike
user_159ae67af55967da68dd5ddbe7b2b6ea54316185_avataruser_4ed0693225652adebf2f0a97618e0ef2044058c2_avatar

pen icon

Eddy ter Stege

Likeability of7

Blijf van mijn toekomst af!

16 MEI 2019

In het jaar 2001 ben ik geboren. Ik ben opgegroeid in een tijd waar vrede, stabiliteit en gelijke kansen voor iedereen het doel en de toekomst was.

Ik weet niet beter als dat ik zonder grenscontroles via Brussel en Parijs naar Barcelona kan reizen met alleen een ID-kaart op zak. Dat ik de hele weg die ik afleg met één en dezelfde valuta kan betalen bij elk tankstation waar ik langs kom.

Ik weet niet beter als de kans krijgen om te studeren, stage te lopen of te werken in één van de 28 lidstaten van de Europese Unie. Maar deze visie en kansen worden bedreigd, bedreigd door boze mensen. Mensen die boos zijn op het feit dat we een stukje soevereiniteit hebben moeten inleveren en boos zijn dat Brussel steeds meer onze baas speelt. Steeds vaker hoor ik mensen en politici praten over een ‘’Nexit’’.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_159ae67af55967da68dd5ddbe7b2b6ea54316185_avataruser_84bfa8ac3c6be1c97ed1499551997f9148d2c6f7_avataruser_1921849da33c2d8f749de8fffda4511ad15728c4_avatar

+4


pen icon

Andy Kentie

Krachtterm

16 MEI 2019

Wanneer ik in het buitenland ben, heb ik weleens een jongetje om mij heen, die best al een aardig woordje Engels spreekt, zodat wij een aardige communicatie hebben met elkaar. Wij vullen onze gesprekjes aan met gebaren van handen en voeten, gevolgd door een paar woorden Arabisch en Nederlands.

Het is avond en wij zijn een stuk Lego in elkaar aan het zetten. We zijn samen al een tijdje opzoek naar alle piepkleine passende stukjes. Het is warm dus, eerst maar eens even wat drinken. Door de inspanning van het bouwen van de lego trein, vergeet ik helemaal iets in te schenken. In de keuken doe ik een handeling die niet helemaal goed gaat en zachtjes zeg ik tegen mijzelf: "Ships!"

Op hetzelfde moment loopt het lieve kind voorbij en zegt met stralende grote bruine ogen en een blij gezicht: CHIPS?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Eduard Sarens

Likeability of6

De verveling in mijn tuin

16 MEI 2019

De stoel midden in de dooie tuin.
Ik kijkende als een piraat door de tuin die geen einde heeft.
Als kijkzicht vanuit mijn ogen gekeken.
Naar een lege dooie tuin waar niets instaat.

Anders dan de hoop zand en jij de draaimolen & opblaasboot.
Waar ik af en toe een rondje op maak.
Als het weer mee zit en de ronde gemaakt kan worden.
Anders dan ik mij gewoon verveel dan.
Waar ik af en toe een rondje mee peddel.
Naar de andere kant van de dooie tuin.

Nogmaals: ik ben de piraat op mijn stoel.
Met een groene gieter in mijn linkerhand.
Om de tuin te redden van de dood.
Door het te bevochtigen met water voor de plantjes.
Die er niet zijn, omdat de tuin leeg & dood is.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_067794a892848194633a081706dfc5a78994c6a8_avatar

pen icon

Monique Louis

Likeability of5

Voetbalmoraal

15 MEI 2019

Zaterdagochtend, we staan langs de lijn. De zon schijnt. Zoon, zeven, heeft plezier. Behendig dribbelt hij met de bal over het veld. We kijken aandachtig toe. De twee kleinsten uit zijn team, rennen het hardst. Wat een energie. ‘Ga door, ga door’, roept de trainer. En dat doen ze. Het gras is ongelooflijk drassig. De damp komt er vanaf. ‘Ik zet mijn rugzak niet op de grond, dan zie ik ‘m na een kwartier verdwijnen. Sluiten twee helften gras, zich naadloos boven mijn tas’ gebaart zijn vader.

Tot twee keer toe, is er een speler van de andere ploeg, die zoon raakt. Eerst krijgt hij een hand tegen zijn kaak. In de tweede helft krijgt hij een duidelijke duw, van weer een andere jongen. Zoon draagt het manmoedig. 'Zag je dat?', laat ik me ontvallen. ‘Hij duwt Maarten zo omver’. Ik kijk nog eens naar de kleine dikzak, slik mijn woorden in.

Naast me kijken twee mensen opzij, als ze mijn verontwaardiging horen. Het blijken de ouders van de jongen te zijn. Voor je het weet lig je rollend over de grond met een andere ouder. Ouders die scheldend en ruziemakend langs de lijn staan, dat geloof je toch niet. Het begon me te dagen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Ruth Van de steene

Ode aan de jeugd van tegenwoordig

15 MEI 2019

De jeugd van tegenwoordig, ze zijn er weer

met het zagen over klimaat en slecht bosbeheer.

en dat zelfs tegen de oude mannen in de dure pakken

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

De Ruijter Onderwijs

Likeability of7

Een kritische noot van een leerkracht

15 MEI 2019

Daar zit je dan, onderzoek te doen naar de onderwijsgelden. Er is weer eens een kritisch vraagstuk opgedoken: Wordt er geld achtergehouden door het ministerie van Onderwijs, samenwerkingsverbanden of de gemeente?

Ik ben daar eens onderzoek in gaan doen, althans dat was ik van plan. Het is bijna onmogelijk om uit te zoeken waar alle gelden vandaan komen en hoeveel een school eigenlijk te besteden heeft. Er zijn zoveel verschillende samenwerkingsverbanden dat het vastleggen van de werkelijke geldstromen en onderwijsgelden is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Een hooiberg die bestaat uit zoveel verschillende geldpotjes voor zoveel verschillende aspecten van het onderwijs, dat er geen touw aan vast te knopen is.

Er is al vaker een kritische blik geweest hierop, er is zelfs een onderzoek geweest, maar ook daaruit bleek dat het echt vastleggen van de werkelijk te besteden bedragen, een ‘spaghetti van geldstromen’, bijna onmogelijk is. De ene school krijgt namelijk meer geld dan de ander vanwege zorgvragen of andere aspecten waaruit blijkt dat zij een extra geldpotje nodig hebben.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_4ed0693225652adebf2f0a97618e0ef2044058c2_avataruser_de65c4bd49a17d1fe607b12fb6bd31ea40f4933d_avataruser_f4f6c5d780ecf1a7ecaa5275b512ea36dadb27a6_avatar

+6


pen icon

Wendy Bouwman

Likeability of6

Zo standvastig als een vijftigjarige Philips mixer

15 MEI 2019

17 mei 1989. Op een warme dag lopen ze het gemeentehuis uit. Zij in een witte jurk gemaakt van ruwe zijde, compleet met pofmouwen. Hij strak in het pak, met een ouderwetse bril op zijn neus. Beiden met een rugzak vol levenservaring, wijsheid en liefde.

Zes jaar later kregen ze gezelschap van mijn broer; een huilbaby, ondeugend jongetje, tiener met een gouden hart en inmiddels intelligente man van 24 jaar. Nog eens drie jaar later kwam ik erbij; een baby die ineens veel sliep, net zo eigenwijs was, nooit is gaan puberen en inmiddels columns schrijft als 21-jarige student.

Het leven, met al zijn uitdagingen, en de inhoud van hun rugzakken maakten dat hun huwelijk niet altijd makkelijk was. Heel af en toe vroeg ik me af: zullen ze gaan scheiden, ook al zeggen ze dat ze dat nooit zullen doen? Maar nee, als ik dan voorzichtig aan mijn moeder vroeg of dat ging gebeuren, verzekerde mijn moeder me dat dat niet zo was. “De vraag is niet óf we met elkaar verder gaan, Wendy”, zei ze dan, “maar hoé we verder gaan.”

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_7b774f2e91db9aefe2647d7607635a13f3e7a949_avataruser_e4b4f4b49679effb20615d94d8733ed16b56df7c_avataruser_9066e3e62348a82659a343277fea2c5c84bc2ac0_avatar

+6


pen icon

Cees Freeke

Likeability of3

Meer consumenten naar ons continent; transferunie

15 MEI 2019

Mark Rutte zit met Merkel en Macron op de lijn van de EU en de VN. Voor hen zijn wij ‘consumenten’. Zij halen de islam binnen. Ook weer consumenten die de producten van de multinationals kopen en zo hun omzet vergroten. Dat dit veelal betaald wordt uit verkregen bijstandsuitkeringen en dus weer feitelijk door ons wordt betaald, is voor Mark, Merkel en Macron geen punt. Wij verarmen. De Shell, voormalige werkgever van Rutte, Halbe Zijlstra en Wiebes betaalt geen stuiver belasting hier. Wij betalen wel via de loonheffing en omzetbelasting.

Eigen volk eerst, maar alleen in het negatieve, natuurlijk. Nederlanders die bijvoorbeeld tien jaar in het buitenland gewerkt hebben, krijgen rücksichtslos een korting op de AOW van 10 x 2% = 20%. De buitenlander die hier bijvoorbeeld op veertigjarige leeftijd alhier ‘ ingezetene ‘ werd, ontvangt altijd 100% AOW! Het tekort wordt ‘teruggehaald’ bij de gemeente waarin betrokkene woont. Dat tekort betalen wij via de onroerendzaakbelasting. Of via het gemeentefonds . Dit komt ook weer uit de ‘algemene middelen’, een mooi woord voor de door ons opgebrachte loonheffing en omzetbelasting.

Heffing op CO2 lijkt redelijk. Als je er goed naar kijkt, gaat om een ordinaire belasting. Het bedrijf berekent de heffing door naar het product, dat wij kopen. Wij betalen die belasting uiteindelijk. De fiscus lacht weer. Duurder product. Dus meer omzetbelasting. En de reactie van het bedrijf? Tja, de loonruimte is nu wel erg krap…

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

dislike
user_a4df4ca05483d867cf538fa8b5c13cff5a5385e4_avatar