Goedemorgen, meneer Buma. Alles goed?

‘Alles goed? Thuis ook alles goed? Prettige dag verder.’

Als ongeschoolde werklozen, gekleed in rode jacks in een winkelstraat, ridiculiseerden Van Kooten en De Bie de lachwekkende jaren 90. Ik kon om deze tot nu toe ongeëvenaarde satire hartelijk lachen. Leernichten persifleren kon toen ook nog.

‘Goedemorgen’. Sybrand Buma kondigt 28 januari aan als ‘Goedemorgen’-dag. In een groen jack loopt hij met zijn tas door de straten te oefenen en groet iedereen die hij normaal gesproken links of rechts zou laten liggen, afhankelijk hoe zijn politieke pet staat. Ik vermoed dat ie als schaatsliefhebber afgelopen week op zijn christelijke hoofd is gevallen.

‘Een hele goede morgen’, zegt Sybrand zittend op een bankje van een tramhalte tegen een jongen die op zijn smartphone kijkt. Onwennig, want Sybrand gaat natuurlijk nooit met het openbaar vervoer. De jongen schrikt uiteraard van deze ‘Vieze Man’ en loopt gelijk weg. Maar het heeft geholpen: hij zegt goedemorgen tegen de trambestuurster (uiteraard een vrouw; een geïntegreerde Nederlander met een migratieachtergrond had natuurlijk ook gekund). Vervolgens wenst iedereen elkaar een hele goede morgen. Een meisje met een hoofddoekje neemt een selfie en zegt tegen haar smartphone: ‘Een hele goede morgen’. Ik ben tot tranen geroerd.

En natuurlijk is Nederland weer een prachtig land, dat we onze kinderen en kleinkinderen ‘mooi’ moeten doorgeven. Kinderen staan niet op voor oudere mensen in het openbaar vervoer, laat staan dat ze hun ‘een hele goede morgen’ wensen.

Uitgeprocedeerde asielzoekers bungelen aan vertragende, ellenlange procedures en worden weggemoffeld in een kinderpardon dat het CDA tegen de verkiezingstijd van harte gaat ondersteunen.

Mijn maandbedrag voor energie stijgt met drie tientjes. Waarvoor, vraag ik me af. Het Klimaatakkoord wordt niet uitgevoerd. Ik heb een klein huis, mijn gashaard stoot echt niet veel uit. Ik heb geen vloerverwarming, wasdroger en een vaatwasser ben ik zelf. Elektriciteit opwekken is ook vervuilend, meneer Buma. Dat zal de generatie na ons in dit mooie land ervaren.

Tegelijkertijd wordt het pensioen, dat ik hoop te halen, verlaagd. Maar ja, van mij heeft u niets te duchten en daarom hoef ik niets van u te verwachten, waardoor u in het politieke nieuws komt.

Ik wens u een hele goede morgen.