Bang om beoordeelt te worden

Neziha D. 23 jan 2019

Je weet precies wat je wilt doen, maar toch doe je het niet.
Regelmatig voel ik me op deze manier, ik weet wat ik ervoor moet doen maar doe het gewoon niet. Ergens heel ver in mijn achterhoofd weet ik ook waarom: een van de grootste redenen waarom ik, misschien jij ook, geen actie onderneemt is omdat we bang zijn om de reacties van anderen. Bang om wat anderen ervan gaan denken. Misschien zijn dit je broers/zussen, oom/tantes, je ouders, collega’s of zelfs je allerbeste vrienden.
Krankzinnig eigenlijk, toch? Iets niet doen door een ander humaan wezen.

We zijn eigenlijk allemaal bang om beoordeeld te worden. Maar wat nou als we allemaal eens zouden ophouden met elkaar bekritiseren om wat we dragen of hoe we ons gedragen? Natuurlijk moeten we nu niet allemaal in onze nakie gaan lopen, of elkaar gaan uitschelden omdat ik zojuist heb gezegd dat het niet uitmaakt hoe je doet. Alles met respect.

Zo moet ik binnenkort weer een nieuwe opleiding uitkiezen, maar elke keer schuilt de gedachte ‘wat zullen anderen ervan denken?’. Een beslissing maken met de gedachten van wat anderen over deze beslissing zouden denken, stel je nou voor dat je elke dag met deze gedachten zou moeten leven.

Dat was de persoon die ik was. Ik maakte een beslissing met de gedachten van wat anderen hierover zouden denken. De beslissingen die ik maakte waren standaard de beslissingen waar iedereen tevreden mee was. Maar nu niet meer. Het ‘’probleem’’ is dat je nooit iedereen tevreden kunt stellen waardoor je nooit actie onderneemt op je ideeën. Totdat ik mij realiseerde dat het dom was om op deze manier te leven omdat ik niet in staat was om ook maar iets te doen om de doelen van mijn leven te behalen.

Je zult in staat zijn om aan je maximale doelen te werken, wanneer je stopt met het tevreden houden van je gehele omgeving. Geloof me, het zal een van de beslissingen ooit zijn. In het leven, als je goede of slechte dingen doet zullen mensen je nog steeds beoordelen. Dus doe gewoon wat jij denkt dat het beste is.

Dus draag lekker die hoofddoek als jij die wilt dragen, draag lekker die zelfgemaakte, gekleurde broek als jij die wilt dragen, wees lekker gay als jij dat bent en straal dat ook lekker uit, do your thing want zoals de jongeren generatie meestal zegt: YOLO – you only live once. (niet te letterlijk nemen).