3 maal pardon aan de kinderen

De kogel is door de kerk: het CDA is eindelijk uit de kast gekomen en heeft gekozen voor de kinderen in plaats van de regeringspartner, de VVD. Schandalig dat het zo lang moest duren, schandelijk dat een christelijke partij als het CDA zo lang moest nadenken over het lot van kinderen, vaak hier geboren die op de zwarte lijst staan om uitgezet te worden.

De Nederlandse politiek moet zich schamen en driemaal pardon aan bieden: eerste pardon omdat het hier gaat om kinderen, niet om bureaustoelen of koraal of bussen, maar echte levende kinderen. Kinderen die vaak hier geboren zijn, hier naar school gaan of hier hun vriendenkring hebben opgebouwd; daar ga je niet mee lopen leuren, die zet je niet uit, daar heb je respect voor.

Het tweede pardon omdat het zolang heeft geduurd dat de achterban van het CDA zo lang heeft moeten nadenken om hulp te bieden aan deze kinderen, kinderen waarbij door de politiek het stickertje kinderpardon is verwijderd en ze op een lijst heeft gezet om ze – zoals de VVD het wil – zo snel mogelijk het land uit te zetten. Was het voor die achterban dan echt zo moeilijk om voor de kinderen te kiezen? Het zouden eens jullie kinderen moeten zijn, bij een echtscheiding, eens kijken hoe snel jullie dan lopen en met advocaten op de proppen komen.

Tenslotte het derde pardon, want ik ben bang dat het mogelijk wel eens een verkiezingsstunt is en dat na de verkiezingen de oprispingen van de CDA fractie weer over zijn en dat de uitzettingen gewoon doorgaan, zoals nu ook nog gebeurt.
De uitzettingen van kinderen moeten nu met onmiddellijke ingang stoppen, want de politieke voormannen of dossier-woordvoerders in een duf kantoor en aan een antiek bureau bepalen niet of een land veilig is. Nee, dan doen de personen die uit die landen komen, zelf. Zij kunnen het beste aangeven of dat hun persoonlijke situatie veilig is. De politiek kan wel zeggen, dat een land veilig is, maar zegt nog niets over de omgeving en de persoonlijke omstandigheden van een persoon die dat gebied is ontvlucht. En daarbij kan dan nog bijkomen dat een aantal kinderen de hele omgeving, maatschappij en taal niet kennen, omdat ze hier geboren zijn.

Politiek, bezint eer gij begint.