Lezerscolumn

pen icon

Nelke Roose

Toon meer diversiteit al voor de puberteit

3 DEC 2018

Geef ons meer kinderverhalen op televisie en in boeken die gaan over holebi’s en transgenders, want dat zou een wereld van verschil maken. Geef onze kinderen bijvoorbeeld een Disneyprins die samen met de man van zijn dromen op een tapijtje vliegt.

Met meer diverse kinderverhalen, geven we kinderen een breder beeld van wat liefde is. Want dat beeld is vandaag maar erg beperkt. Toen mijn lief en ik bijvoorbeeld samen gingen babysitten, vroeg het achtjarig meisje aan ons of we verliefd waren. Wanneer wij, elkaar dromerig aankijkend, “ja” antwoordden, volgde snel de tweede vraag: “En hoe heet hij dan?” Gewoon omdat wij twee meisjes waren, kwam het niet in haar op dat we wel eens op elkaar verliefd konden zijn. Met andere liefdesverhalen op papier of tv kunnen we kinderen tonen dat er meer is dan het voor hen bekende scenario van jongen en meisje zaten samen op de bus, tien minuten later kus kus kus.

Als kinderen van jongs af aan al via hun boeken, films en series merken dat gay echt wel okay is, zullen ze opener zijn voor diversiteit en minder snel holebi’s pesten. Hoewel de wetten in België ver staan voor holebi-gelijkheid, moet de mentaliteit nog een hele weg afleggen. Homofobie is nog steeds groot, ook op onze speelplaatsen. Zo toont de Britse documentaire Growing Up Gay hoe de helft van de holebi-jongeren ooit gepest werd op school. Als je favoriete superheld niet alleen de wereld redt, maar ook toevallig het hart verovert van iemand van hetzelfde geslacht, dan kijk je misschien wel anders naar dat ene klasgenootje dat ook voor het andere team is.

Queer rolmodellen helpen holebi-jongeren, gewoon door te tonen dat je én holebi én gelukkig kan zijn. Opvallend is dat 40% van de holebi-jongeren te maken krijgt met mentale problemen, tegenover 25% van de hetero-jongeren. Vaak is het accepteren van zichzelf als ‘niet hetero’ voor jongeren een moeilijk proces.

Het leven van holebi-ouders en hun kinderen zou gemakkelijker zijn als er vaker holebi’s voorkwamen in populaire kinderprogramma’s, -boeken en -films. Om een prentenboek waarin een gezin voorkomt ook voor kinderen van same-sex ouders herkenbaar te maken, moet er een beter alternatief zijn dan zelf met Tipp-ex en stift te werk gaan. Meer inclusieve verhalen zorgen ervoor ddat die kinderen en ouders zich minder als de uitzondering voelen.

Laat kinderen in contact komen met liefde in verschillende vormen en verzeker zo meer verdraagzaamheid en acceptatie voor de lgbtq+ gemeenschap in de toekomst.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Roelien Klandermans

Likeability of5

Zakjes in zakjes

GISTEREN

“Ze mogen eigenlijk niet op de grond staan.”

“Pardon, wat zei u?”

“Nou ja, ik heb hierin vissen, de grond is te koud.”

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_a786520b089d467e0f614bee8e4b815b674eae46_avatar

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

12 JUN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_e84bd5b1d0e0e8f9506b2adff63951812e8a13c7_avataruser_430e611cc5c1d503b3eb79b2c5ba3a2825b59127_avataruser_159ae67af55967da68dd5ddbe7b2b6ea54316185_avatar

+100


pen icon

Rachelle Meiresonne

Instagram snapt het eindeLIKE

GISTEREN

Instagram, het platform waarbij het gaat om zien en gezien worden. De timeline van de meeste jongeren staat vol met foto’s en video’s van sixpacks, designer kleding, volle lippen, dure auto’s en ga zo maar door. Alsof dit nog niet genoeg is voor jongeren om onzeker over te worden, worden deze berichten ook nog eens beloond enorme hoeveelheden likes.

Naar mijn mening zijn Instagram gebruikers te gefixeerd op het aantal likes dat ze krijgen. Eerlijk is eerlijk, ik heb ook wel eens een bericht snel van Instagram verwijderd toen het aantal likes achterbleef. Het zijn maar digitale hartjes, maar je voelt je er wel beter door. Vooral tieners hechten veel waarde aan de bevestiging die ze via het aantal likes op Instagram krijgen. Zij die zichzelf juist al genoeg vergelijken met anderen en ook nog eens gevoelig zijn voor groepsdruk.

Instagram lijkt (eindelijk) in te zien dat het aantal likes de mentale gezondheid van jongeren kan beïnvloeden, want momenteel breiden ze een test uit waarmee het aantal likes op een bericht niet langer zichtbaar is. De test liep al in enkele landen, maar nu zien ook gebruikers in Nederland mogelijk geen likes meer.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

John Mulder

Likeability of3

Huilen bij 100 kilometer per uur

GISTEREN

Als kleine jongen liet ik mijn speelgoedautootjes met een vrolijk ‘vroemvroem’ door de kamer racen. Met die herinnering begrijp ik wel dat de ‘vroempartij’ onlangs voor de verzamelde pers als een snikkende en stampvoetende puber de 100km-maatregel aankondigde.

Voor de VVD is hard rijden een tot grondrecht verheven speeltje. Goede (en aloude) argumenten om de maximumsnelheid te verlagen heeft de VVD altijd terzijde geschoven. Pubers en gezond verstand: een vaak onmogelijke combinatie.

Er zijn vele redenen om een maximumsnelheid van 100kmh te omarmen. Minder hard rijden betekent minder brandstofverbruik en dus minder kosten. Voorstanders van belastingverlaging zouden zit moeten omarmen; je betaalt dan immers ook minder accijns. Een lagere snelheid leidt tot minder doden in het verkeer. Ook het aantal files wordt minder en dat betekent weer minder economische schade en meer economische groei. Een lagere snelheid doet weinig voor de stikstofuitstoot, maar wel voor de uitstoot van roet en fijnstof, iets waar een steeds grotere groep last van heeft doordat hun longen worden aangetast.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

dislike
user_1e3c34c3458c4c44913bba762bf67bc0963bb30d_avatar

pen icon

Henny A.J. Kreeft

Met spoed een ander beleid

GISTEREN

Het Nederlands beleid richting de Palestijnen is niet gebouwd op erkenning, respect of support, sterker nog, het beleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken verhindert elke toenadering tot een positieve benadering om tot een oplossing te komen in dit conflict. Het kabinet werkt niet aan een oplossing en de Tweede Kamer lijkt alleen maar te bestaan uit volgers van de bezetters.

Op social media gaan al berichten de ronde dat er een totaal ander politiek beleid moet komen richting de Palestijnen, maar er verandert niet echt veel. Vanuit mijn werkkamer met achter me de Palestijnse vlag, begin ik er weer over en nu maar eens via een ander kanaal proberen.
Waarom doet de Nederlandse politiek - kabinet, minister van Buitenlandse Zaken en de Tweede Kamer - geen actieve acties om het bestaansrecht van de Palestijnse Staat te verbeteren? Het minste wat de heer Blok nu moet doen, is keihard in de internationale pers uitgillen dat Nederland de Palestijnse Staat erkent en haar zal steunen tegen elke agressie of bezetting, zoals de Nederlandse regering ook doet met andere landen, zoals in Syrië.

Wat is toch in vredesnaam het verschil tussen die andere landen en de Palestijnse Staat? En kom dan niet onmiddellijk aanzetten met die goedkope smoes dat het in Palestina allemaal terroristen zijn, want dat gelooft toch geen hond meer; sterker nog: Hamas is van de terroristenlijst gehaald, alleen de Nederlandse politiek accepteert dit niet.
Wat er nu in Gaza gebeurt - de bezetting die al zo lang aan de gang is - gebeurde hier in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog ook. Ik zie er geen verschil in: verzetsstrijders die opkomen en vechten tegen de bezetters. En in Nederland werden de verzetsstrijders nog geëerd, maar in Gaza worden de verzetsstrijders (minimaal) aan hun lot overgelaten.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Esther ter Beek

Het onmisbare puzzelstukje

GISTEREN

Gespannen schouders, stramme spieren, overprikkeling, slapeloosheid en hoofdpijn; zomaar wat klachten die vaak te maken hebben met stress. Op dit moment is de burn-out beroepsziekte nummer 1 in Nederland. Meer dan één op de zes mensen ervaart burn-outklachten.

Als je stress en druk ervaart produceert je lichaam cortisol. Cortisol is een steroïdhormoon dat wordt aangemaakt door de bijnierschors en via je bloed getransporteerd wordt door je hele lichaam. Het is nuttig bij acute stress want daardoor kan je beter en sneller reageren in gevaarlijke situaties. Hartstikke handig! 1000 jaar geleden als je in het bos een grote boze wolf tegen kwam en je moest vluchten.

Nu hebben wij in deze tijd vooral stress bronnen die niet acuut zijn maar chronisch. Factoren die je aanhoudend stress bezorgen geven een langdurig verhoogde cortisolwaarde in je lichaam en dat is uitermate slecht voor je gezondheid. Chronisch verhoogt cortisol verstoort veel lichaamsprocessen en uiteindelijk maakt het je ziek.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Nicole van Gelder

Likeability of5

Achter de voordeur en recht onder onze neus

GISTEREN

‘Als ik het niet weet, dan is het er niet.’ aldus een 14-jarige cliënt in mijn tijd als pedagoog. Het ging niet over geweld in welke vorm dan ook, maar het schoot door mijn hoofd bij dit onderwerp: huiselijk geweld. Het grootste geweldsprobleem in Nederland dat we niet volledig kunnen, willen of durven te zien. Inmiddels werk ik als onderzoeker bij het Radboudumc, waar we een online platform hebben ontwikkeld voor vrouwen die te maken hebben met partnergeweld: www.safewomen.nl. Als ik met mensen praat over mijn werk, specifiek over partnergeweld, dan schrikt iedereen: ‘Is het echt zoveel!? Ik wist niet dat het zo vaak voorkwam!’ Bij die cijfers gaat het vaak nog om het topje van de ijsberg. Wat cijfers uit mijn werkveld: ongeveer 1 op 3 vrouwen maakt ooit een vorm van (ex-)partnergeweld mee, elk jaar worden in Nederland zo’n 30 vrouwen vermoord door hun (ex-)partner, 1 op 3 Nederlanders vindt partnergeweld in sommige situaties acceptabel, 1 op 20 Nederlandse jongeren vindt verkrachting van een vrouwelijke partner acceptabel, en partnergeweld vergroot de kans op meervoudige problemen aanzienlijk, meer dan ieder ander geweld. En dan zijn er ook mannelijke slachtoffers en kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld of die zelf mishandeld worden. Er is oudermishandeling, ouderenmishandeling, eergerelateerd geweld enz. Er zijn veel vormen van huiselijk geweld en het komt veel voor. We gaan niet massaal de straat op, zoals in Spanje na de ‘summer of violence’ of Frankrijk met het ‘die-in’ protest, hoewel er reden genoeg lijkt te zijn. Gelukkig zijn er veel mensen die zich inzetten tegen huiselijk geweld, het is alleen nog niet genoeg, alle steun is welkom. Wat kan jij doen? Kijk om je heen, vraag mensen in jouw omgeving hoe het met ze gaat, luister naar wat ze vertellen. Steun mensen, weet dat er allerlei redenen zijn waardoor iemand niet altijd direct uit een gewelddadige situatie weg kan of kon. Meld vermoedens van huiselijk geweld bij de politie of Veilig Thuis. De Week tegen Kindermishandeling en Huiselijk Geweld start op 18 november en de Internationale Dag voor Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen is op 25 november. Laten we daar als maatschappij bij stil staan en als één front zeggen: wij sluiten onze ogen niet meer voor huiselijk geweld. Misschien moeten we zelfs de straat op. Want het is er wel, ook als we het eerst niet wisten. En nu we het weten: laten we handelen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avatar

pen icon

Guus Gelsing

Volumeknop

15 NOV 2019

Ja, mijn vriendin zit momenteel in een klooster in Pokhara, Nepal. Tien dagen lang zit ze met haar gat op een kussentje, in kleermakerszit met een rechte rug en haar ogen dicht te mediteren. Gedurende deze tien dagen zal ze in totaal zo’n honderd uur besteden aan het observeren van haar in- en uitademing. ‘Gekkenwerk’, hoor ik je denken.

Zelf weet ik nog niet zo goed wat ik er van vind. Het doet me een beetje denken aan mensen die triatlon doen. Voor hén is het een uitdaging, voor de buitenwereld vooral iets masochistisch. Wat mij betreft is het compleet geschift om honderdtachtig kilometer te fietsen, vervolgens bijna vier kilometer te gaan zwemmen en ook nog eens ruim veertig kilometer hard te lopen. Ik word daar een beetje argwanend van, merk ik. Iets is er dan toch niet helemaal goed?

Tevens zie ik mezelf ook niet zo snel in een klooster zitten om daar tien uur lang te mediteren, in steeds dezelfde houding en met maar twee maaltijden per dag.
Tien dagen lang mijn kop houden, daarentegen, zou voor mezelf en mijn omgeving op zich niet heel verkeerd zijn. Dat is wat ik op dit moment ook niet mis: Het gekakel van mijn vriendin. Geloof me, ik hou ontzettend veel van mijn wederhelft, maar wat kan deze vrouw kakelen, en hárd. Soms zit ze tegenover me te oreren over een spektakel van haar werkvloer en dan voelt het alsof er van binnen een of andere monnik op zo’n enorme gong slaat. Dan moet ik me vervolgens over mijn schuldgevoel heen zetten omdat ik haar ga kwetsen. Want dan doe ik inmiddels geheel non-verbaal met mijn handen alsof ik een volumeknop terugdraai. Haar gelaat verraadt dan meteen dat ze zich gekrenkt voelt.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Geertje Paaij

Likeability of6

iPhone-meisje

15 NOV 2019

De bejaarde vrouw klampt zich vast aan het handvat van de rollator. Haar gewatteerde jack doet me denken aan de wintersport. De kleuren roze, paars en lichtblauw overheersen. Een broek van onbestemde kleur slobbert om haar heen. Haar voeten zijn gehuld in felblauwe sneakers met zilveren spikkels. In gedachten noem ik haar Aagje.

“Heeft u een OV-chipkaart?”, vraagt de buschauffeur.
Aagje rommelt in haar tas, mompelt iets en houdt een pasje tegen de digitale lezer.
“Nee, dat is uw bankpasje. Als u daarmee wilt betalen, moet u het apparaatje daarnaast hebben. Weet u uw pincode?”
De hand van Aagje zweeft boven het pinapparaat.
“U moet eerst uw bankpasje erin schuiven. Pas daarna kunt u uw pincode intoetsen.”
Aagje mompelt weer, houdt zich met één hand vast aan het looprekje en toetst met de andere hand de pincode in, zodanig dat het lijkt alsof ze de cijfers in het apparaat wil beitelen.
“Hij geeft een foutmelding”, zegt de buschauffeur. “O, u heeft nog een ander bankpasje?”
Aagje blikt onverstoorbaar voor zich uit en doet een nieuwe poging.

In de bus staat een meisje op en loopt naar voren. Ze draagt een zwarte jeans met de bekende scheuren rondom de knieën en een zwarte jas met bontkraag. Ze doet haar iPhone-oortjes uit. ''Ik betaal wel voor u.”
Aagje reageert niet. In opperste concentratie kijkt ze naar het pinapparaat dat een piepje laat horen.
“U heeft betaald,” zegt de chauffeur. “Fijn dat het is gelukt.”
Aagje laat zich neerzakken in de passagiersstoel bestemd voor invaliden. Een kwartier later stapt ze uit evenals het iPhone-meisje. Ieder gaan ze hun eigen weg. Aagje in haar schimmige wereld; voor het meisje ligt de wereld open.
Ik kijk ze na en hoop dat er voor mij ook ooit een meisje is dat mij wil helpen als ik de wereld om me heen steeds minder begrijp.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_f78f1a597d123c5cef11f5587368bc4f530cd5c0_avataruser_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avatar

pen icon

Lourens van 't Wout

Wordt 100 nu niet gevaarlijker dan 130?

15 NOV 2019

Is het niet raar dat de verkeersveiligheid geen rol speelt wanneer er andere zaken populair zijn in de media? 130 km rijd zeker wel lekker, ik ben de laatste die dat tegenspreekt, maar het levert volgens de statistieken meer gevaar op. En veiligheid is, of was, eigenlijk altijd een prioriteit roepen de politiekerts. Wat ik nog rarerder (of is het vreemerder?) vind is dat het rijden nu nog complexer wordt. Overdag mag je 100 en na 19:00 uur mag je 130? Dus met een drukke spits rond die tijd mag je opeens nog harder stilstaan in de file. Mijn punt is eigenlijk dat je dus op de snelwegen waar je nu 130 mag en een paar km verder weer 100 en dan 120 en dan weer 130 en dan weer 100, overdag alleen 100 mag tot de klok van 19:00 uur waarna de vervende rijders natuurlijk meteen plankgas gaan geven. Hoe onveilig is dat? Ik zou zeggen, of overal 100 maximaal, of alles bij het oude houden. Reken maar dat die overgang naar harder dan 100, opeens na 19:00 uur, slachtoffers gaat opleveren. Hopelijk heeft iedereen de juiste Greenwich time ingesteld in zijn auto? De mensen die nog de zomertijd in de auto hebben gaan een paar dure kerstdagen tegemoet. Voor de bumperklevers wel goed nieuws, je mag dichter op je voorganger rijden bij 100km per uur.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Monique Louis

Samendementievriendelijk.nl

15 NOV 2019

Toen de diagnose kwam, stuurde ik de familie een mail. Mijn moeder is opgegroeid met een zus en zeven broers, ze is de een na jongste in de rij. Haar zus, de oudste van het gezin, enkele jaren geleden overleden, had de diagnose ook, evenals mijn oma.
De familie van mijn vaders kant, stuurde ik ook het bericht. Mijn vader, hij leeft niet meer, heeft twee zussen rond mijn moeders leeftijd, hun hele leven al sportief. In zijn familie komt Alzheimer niet voor. Zou dit meespelen? Het meest verdrietig voor haar was dat ze vanaf dat moment, niet meer mocht autorijden.

Haar broer en zwager laten regelmatig van zich horen. Komen mijn moeder ophalen, nemen haar mee naar verjaardagen. Zij bellen, houden het gesprek kort, vragen of ze een pen pakt en wachten totdat mijn moeder de afspraak op de kalender in de keuken heeft genoteerd. Ook haar schoonzus, die mijn moeder kent vanaf haar veertiende, belt haar op of regelt via ons dat mijn moeder weet dat ze op bezoek komt.

Een broer liet lange tijd niets van zich horen. Het viel mijn moeder op. Het zou me niet verbazen als hij zich geen raad wist. Je zal het hele proces met je moeder maar hebben mee gemaakt, vervolgens met je oudere zus, dan de vrouw van je broer en dan nog je jongste zusje.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

kees van rijsbergen

Likeability of5

Vroege Sinterklaas

14 NOV 2019

Een (te) vroege Sinterklaas

Deze week werd ik verrast doordat ik op de mat onder mijn brievenbusklep een chocoladeletter K vond. Vergezeld van een rijm. Zeker gemaakt door een ervaren Rijmpiet, want het gedicht liep als een trein. Ik was blij verrast, maar ook verwonderd dat al voor de aankomst van Sint in dit land er bij mij een kadootje bezorgd was. Hoe kan dat?? Dit versterkt mij wel in mij (tanend) geloof dat er toch een echte Sint bestaat. En ja, waarom zou de Sint niet wat vroeger beginnen? Je kunt het maar gedaan hebben, want in een paar weken al die miljoenen kinderen en hun ouders bezoeken dat levert m.i. de nodige Sint-stress op bij die goedheilig man.
Ik denk dat ik het wel weet waarom de Sint al eerder begonnen is. Ten eerste wordt de maximum snelheid op de wegen (en ik neem aan ook op de daken) teruggebracht tot 100 km per uur maximum. Wat de Sint (of de Pieten) eerst in drie uur deden, kost ze nu dus (bijna) vier uur.

En dan komt daarbij ook nog het stikstofprobleem. Het paard van Sinterklaas levert daar ook een bijdrage aan en zal dus van tijd tot tijd op stal moeten om de stikstofuitstoot te beperken en binnenshuis te houden.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avatar

pen icon

Robert Beernink

Egozone

14 NOV 2019

De alsmaar hetere discussie over onze leefomgeving nadert het zwartepietenniveau. Daarom enkele relativerende tegenteksten in twee vragen en een stelling. Wie weet wat precies de gevolgen zijn als windkracht door molenwieken wordt opgeslokt en daardoor geen bijdrage meer kan leveren aan de meteorologische seizoenen? Of van zonnewarmte die wordt omgezet naar stroom en niet naar plantengroei? Zolang in CO2 aan één atoom koolstof nog twee atomen zuurstof vastzitten, zullen we niet snel stikken. Pijnlijke conclusie is dat het gedoe rond milieubescherming niet over het klimaat gaat, maar over onszelf. De natuur plooit zich altijd; zij is immers volstrekt onverschillig.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Harrie

stoffer en blik

14 NOV 2019

De radeloze blik in de ogen van onze Premier Rutte, tijdens de persconferentie waar hij het besluit over de stikstofmaatregelen uit legde, deed me denken aan Jan, onze externe monteur bij mijn vorige werkgever. Jan was een prima monteur, altijd vriendelijk en belast met het optimaliseren van het machinepark. Vaak kwam Jan met die paniekerige blik in zijn ogen aanlopen en vroeg dan "de machine doet het ineens niet meer weet jij toevallig waar het aan kan liggen?"

En dan gingen we samen even kijken en mijn eerste vraag was dan altijd "waar heb je voor het laatst aangezeten?"
Vervolgens zetten we alles weer in de originele staat en kon Jan weer verder.

Kijk, en dat zou ik nu Mark Rutte ook willen adviseren en niet net doen of hij de man is die "de grootste crisis in negen jaar als premier is overkomen" moet managen.
Want dit is een schoolvoorbeeld van paniekvoetbal van het hoogste niveau.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Derek Hogeweg

Kerst

14 NOV 2019

Binnenkort mogen we nog maar honderd op de snelweg. Ik woon in Groningen, mijn ouders in Noord-Brabant. De afstand van deur tot deur bedraagd tweehonderdzestig kilometer. Als alles meezit is het in twee uur en drie kwartier te doen. Op de meeste trajecten is de maximumsnelheid nu honderddertig. Er zijn een paar uitzonderingen, waaronder de Veluwe – daar ligt de grens op honderdtwintig.

Ik mag het gaspedaal graag intrappen, zeker op lange afstanden. Mijn auto heeft cruise control en dat is een geweldige uitvinding. Niets is fijner dan een constante snelheid kunnen rijden. Bovendien: het is ook nog eens zuiniger. Tempowisselingen zijn funest. Voortdurend optrekken en afremmen doen het milieu geen goed. Daarom probeer ik het altijd zo lang mogelijk vol te houden op cruise control. Dat is in Nederland, behalve op de A7 tussen Winschoten en Bad-Nieuweschans, een behoorlijke uitdaging. Het ironische is dat het steeds moeilijker wordt om op cruise control te rijden, omdat er steeds meer auto's komen met cruise control. Dit merk je vooral bij flauwe hellingen, bijvoorbeeld na het verlaten van een tunnel. Tien jaar geleden stoof je dan iedereen voorbij. Nu geef ik steeds vaker extra gas omdat inhalen anders veel te lang duurt.

Tot zover de spoedcursus cruise control.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Lourens van 't Wout

Stikstof, het houdt ons bezig

13 NOV 2019

De politiek weet natuurlijk al sinds jaar en dag.
Dat de huidige stikstof uitstoot niet mag.
Burgers blind door het economisch gewin.
Gaven de rechtse politiek steeds haar zin.
Het paradepaardje van de VVD was maanden lang geheid.
Omhoog met die snelwegsnelheid.

Maar opeens was daar een geweten.
Raad van state geheten.
Ze riepen “jullie overtreden de stikstofuitstootafspraken!”
“Nu meteen met de bouw en kustwerken staken!”

En stikstof produceren, dat weet iedereen.
Doen de boeren en de bouw in het algemeen.
Ook op de weg doet men aan overdadige stikstof productie mee.
Maar die meteen aanpassen daar maak je geen vrienden mee.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

eduard sarens

ik ben nog steeds verliefd.

13 NOV 2019

Waarom dacht ik toen ik aan het gedicht dacht.
Die ik eerder heb geschreven voor jou genaamd
Ik ben verliefd.
Aan 14 liefdesgedichten over Valentijnsdag?.
Nog steeds Aan Romeo ik & Julia jij het
liefdesverhaal?.
En draaide ik weer My heart Will go on van
De Titanic?.
Ben ik dan niet voor een tweede keer met invullen.
Voor mijn Julia jij voor Valentijnsdag?
Wat nog steeds lang op zich laat wachten.
Want ik ben voor mijzelf alweer de hansklok van de
Liefde.
Want ik googel al 27 jaar lang met de vrouw.
Wat de liefde steeds laat verdwijnen.
Maar ik kan mij altijd bedenken te vragen wil je mijn
Julia zijn?
En nu ook al aan je vroeg in de kalender.
Zodat jij Julia genoeg tijd hebt om erover na te
Denken.
De verliefde Romeo ik die dan wacht en ik die
Rondscharrelt.
Maar dan moet ik Romeo nog een ding doen.
Zeggen wie jij bent achter jij Julia.
Maar daarvoor laat hij Romeo liever het schip
Zinken voor Julia.
En laat hij de vraag over aan Julia.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Monique Louis

Likeability of5

De kracht van water

13 NOV 2019

Ik sta bij het water. Een verademing, de rivier zo dichtbij. Aan de overkant de contouren van Vianen. De grote kerk, de pannenkoekenboerderij. Ik zie een clubje koeien mooi gegroepeerd in het zand liggen. Paar meter verderop, nog iets dichter naar het water toe, een torenhoge boom. Ik herken de soort niet, natuurleek die ik ben, maar het is er een met allure. Precies op de juiste plek, voor een groots uitzicht. Rechts in de verte, de boog van de Oude Lek brug. Het verkeer schuift, de lucht erboven is egaal blauw.

Ik staar naar het containerschip, de Duitse vlag wappert nauwelijks. Door de druk van de boot, klotst het water even hevig tegen de kant. Rimpelige golfjes, de geur van fris water. Een ademteug en de zorgelijke wolk in mijn hoofd lijkt in te zoomen. De basalten blokken doen me aan de Pier in Hoek van Holland denken. Van de gedachte aan Hoek van Holland kom ik automatisch op mijn vader. Talloze keren liep ik met hem op de Pier richting het strand, langs de Noordzee. Met mijn moeder en broer. Mooi weer, geen weer. De wandelingen staan gemarkeerd in mijn geheugen als pionnen langs de veilige weg door mijn jeugd.

Die ene keer, ik liep met hem samen. Het was noodweer, code oranje bestond nog niet. Het water golfde letterlijk over de Pier het strand op richting de duinen. We waren halverwege, konden niet verder. We zijn teruggekeerd, traag, duwend tegen de storm in, af en toe keken we achterom, onder de indruk van het spektakel. Mengeling van ontzag en bravoure in mijn vaders ogen. Nat van de golven zout water die als een regenbui op ons was neergedaald. We lachten. Snel de auto in, weer naar huis, niet voordat hij zijn bril haastig had droog gewreven.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Benjamin van Marle

Likeability of7

Een ode aan Jannes

13 NOV 2019

Hoogstwaarschijnlijk ben je wel bekend met een persoon die voldoet aan de volgende omschrijving: hij doet veel goed voor de ander, volgt het handboek der ethiek op de regel nauwkeurig, is de drijvende kracht achter projecten die er daadwerkelijk toe doen én is betekenisvol voor de maatschappij, maar deze persoon krijgt niet de waardering die hij eigenlijk verdient. Jannes is zo’n persoon. Hij is als het ware de N’Golo Kanté van het voetbal, de Vincent van Gogh van weleer of de Bas Eickhout van de politiek.

Jannes; volkszanger by day, wannabe-influencer by night. De songteksten van Jannes zijn radicaal en messcherp. Ze snijden als het ware dwars door je ziel heen. Teksten die uit het hart gegrepen zijn; Jannes bezingt ze om de haverklap. Oneliner na oneliner schudt hij op subtiele wijze uit zijn mouw. Neem bijvoorbeeld een klein gedeelte uit het nummer ‘Ga dan’. In deze hit zingt hij: “Ga dan, ik vraag het je, ga dan. Als je beter kunt krijgen, dan moet je daar blijven, maar ga dan.” Dat in dit kleine hoopje tekst feitelijk geen vraag gesteld wordt, neem ik op de koop toe. Ook dat symboliseert Jannes. Zoals kleren de man maken, zijn deze kleine tegenstellingen in zijn hits allesbepalend voor de literaire hoogstandjes die hij op melodische wijze aan het volk brengt.

In een tijdperk waarin de Nederlandse hiphop-ellende de hitlijsten grossiert, pleit ik voor meer waardering voor Jannes. Als pionier binnen de muziekindustrie en grondlegger van de volkszang beweegt hij zich bijna geruisloos binnen diezelfde sector als een getraind balletdanser tijdens de jaarlijkse staatsopera. Tegelijkertijd blijft Jannes gewoon lekker zichzelf door z’n flinke haarbos op nonchalante wijze op zijn hoofd te laten rusten. Wat een koning is het ook.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_424f231f0f741110f3e1bbb5428ead882df87d85_avataruser_eac0a7e81305997f5097f0da90448815fad3ec2d_avataruser_a820d1ea08a0de04426f268eb42441befbe89d1d_avatar

+4