Nederland is een vaasje

Carol Dohmen 17 dec 2018

Ik heb jaren gedacht dat we in Nederland samen in het schuitje zaten, geen onlogische plek voor een volk van koene zeevaarders. Maar de zeevaarders zijn na hernieuwde bestudering van hun CV in de ban gedaan. Teveel werkervaring die in de tegenwoordige tijdsgeest als ongepast (roof, moord, maatschappelijke ontwrichting, ik noem een paar dieptepunten) wordt gezien. Met de zeevaarders namen we afscheid van het schuitje en onze beste brave minister-president (want over zijn open brief aan ons allemaal heb ik het natuurlijk) is op zoek gegaan naar een onschuldige metafoor. Hij kwam uit op een vaasje. Een vaasje!

Een teer, breekbaar vaasje dat we met zijn allen vasthouden. Tja, dat kan in elk geval verklaren waarom we hier geen gele hesjes aantrekken, we moeten immers samen dat vaasje vasthouden. Ik lees verder. Ik ben een meegaand type met enige fantasie, ik doe oprecht een poging de vaasjesmetafoor écht tot me door te laten dringen.

Wat bedoelt hij in vredesnaam met een vaasje dat door 17 miljoen mensen moet worden vastgehouden? Het zijn volgens Mark vooral de doeners die het vaasje vasthouden. Bedoelt hij de mensen die na een dag stevig klussen een vaasje bier pakken? Hij heeft het over gewone, normale mensen, ik geloof wel dat die bier drinken. Maar hij zal de wijn- en sapdrinkers niet willen uitsluiten, dus lees ik verder.

Andere woorden in de brief die me kunnen helpen om het vaasje van Mark te doorgronden, zijn teer, broos en breekbaar. Zou hij een porseleinen vaasje bedoelen? Dan weet hij vast niet dat we in Nederland kennis hebben gemaakt met porselein dankzij, jawel daar zijn ze weer, onze koene zeevaarders. Het eerste porselein werd buitgemaakt toen de voormalige helden ergens in de 17de eeuw Portugese schepen veroverden, die dat mogelijk ook niet geheel conform de regels, weer uit China hadden gehaald.

Nog een keer lezen, ik zie vonk en chaos staan. Past bij overvallen en kapen, maar dat was dus waarschijnlijk niet de intentie. De discussie over Zwarte Piet en voetbalvaders wordt aangehaald en voor Mark is Groot-Brittannië een afschrikwekkend voorbeeld. Nu heb ik ze daar nog nooit een fatsoenlijk vaasje bier zien tappen, dus die zorg deel ik. Dan lees ik weer water bij de wijn doen. Toch geen bier. Beste Nederlanders, ik ben het helemaal kwijt. Ik kan – om het zomaar te zeggen -, geen kaas maken van deze open brief. Mijn advies is dat Mark stopt met brieven schrijven en de problemen gaat oplossen die ons land teisteren. Gewoon doen.