Gij zult lezen

Riemen vast en zet je schrap. Bereid je voor op een wonderbaarlijke reis, een reis die je samen met mij zult maken. Ter verduidelijking: het wordt geen fysieke, maar een mentale reis. Dit wordt een reis waarin je leert om even weg te zijn, een reis die je de mogelijkheid biedt om je zintuigen te prikkelen en je fantasie de vrije loop te gaan. ‘Goh, vertel dan wat het is’, hoor ik je al denken.
Goed, laat me je introduceren in de wereld van de boeken. Boeken? Boeken ja, inderdaad. In een tijd en maatschappij waarin we vastgeplakt zitten aan onze telefoons en elektronica onze levens ontzettend veel beïnvloeden, is het ook goed om je daar af en toe van te distantiëren. Ik introduceer je in een wereld waarin je bladzijde na bladzijde omslaat om je nog meer te verdiepen in een verhaal waar jij deel van uitmaakt. Je zult ontspannen en dat zonder je verstand volledig op nul te zetten.
Dus welkom, ik zal je gids zijn in deze knotsgekke wereld. We zullen een pad bewandelen waarbij je overal om je heen boeken zult zien. Genres om naar hartenlust uit te kiezen. Houd je van drama, humor of spanning? We hebben het allemaal. Laat je leiden door je eigen interesses en laat je af en toe ook eens verassen. Liever kennis opdoen in plaats van enkel ontspanning? Geloof het of niet, ook dat hebben we in deze wereld.
Terwijl we het pad der boeken bewandelen zul je waarschijnlijk op een bepaald punt denken: ‘Maar lezen is niks voor mij, het is zo saai’. Ik zal je dan zeggen dat ik je uitdaag om toch een boek te proberen, een keuze waarin je volledig vrij bent. ‘Probeer het toch’, zal ik je zeggen en ik zal wijzen naar andere lezers, die volledig opgaan in hun boek en bladzijde na bladzijde verslinden tot ze het met een zucht dicht doen. Die mooie ervaring wil ik jou ook meegeven dus probeer het toch eens.
Aan het einde van ons pad hoop ik in ieder geval wat interesse bij je gewekt te hebben en hoop ik dat ook jij ooit tot deze bijzondere wereld zult behoren. Terwijl ik je uitzwaai en jij weer teruggaat naar je drukke, vol elektronica gevulde leven, kijk je nog even naar het uitgangsbord. Je knijpt je ogen samen om er zeker van te zijn dat je het goed leest en ja het staat er inderdaad: ‘Gij zult lezen.’