Daten. Een kwestie van oefenen.

David de Roo 12 dec 2018

“Klootzak!” gilt ze. Verbijsterd kijk ik richting het plafond, waar mijn date zich zojuist heen heeft gelanceerd. Het beschaafde meisje met zachte stem is in een vuurspuwende feeks veranderd. Vastbesloten om haar aftocht zo waardig mogelijk te houden, richt ze haar neus in de lucht en marcheert de huiskamer uit, ondertussen plant ze haar naaldhakken zo diep mogelijk in m’n houten vloer. Ze stampt de lange trap naar de voordeur af. Op de bank besef ik, met een vreemde mengeling van intens plezier en oprechte angst, dat de voordeur op slot zit.
Nietsvermoedend dronk ik de avond ervoor een wijntje met een vriend. We besloten mijn date te Googelen. Ze bleek aan een Tv-programma te hebben meegedaan, “Te mooi om waar te zijn”.
Tot groot plezier van goede vriend zagen we extreem veeleisende vrouwen de ene vent na de andere op gruwelijke wijze afserveren. Mijn exemplaar siste in de camera dat ze een man zoekt die “tegengas kan geven”, anders “loopt ze er finaal overheen”. Ik besloot me aan dat advies te houden. En zat met een lawinepijl opgescheept.

Een goede vriendin van mij is psychologe – en da’s niet handig, maar vooral vrij ingewikkeld. Ze geeft slechts advies als ze daar zin in heeft. Er om vragen is zinloos. Bij voorkeur haalt ze op een onverwacht moment uit, recht in je gezicht.
“Dit ligt aan jou. Allemaal. Je zet hoog in, dus wordt er ook wat van je verwacht. Je moet meer oefenen. Denk maar niet dat je er met twintig stuks bent.”

Precies op het afgesproken tijdstip bel ik bij Sarah aan. Ik kijk omhoog naar het massieve blok grauwe beton. Zo moet het Oostblok in haar slechtste dagen eruit hebben gezien. Geeft niet. Sarah is leuk. En mooi. De deur zwaait open. Er stapt iets naar buiten wat niets met de profielfoto’s te maken heeft, en ik besef dat dit de buurvrouw moet zijn. Het wezen tuit haar lippen en komt beangstigend snel op me af: “Hi, ik ben Sarah.”

Waardeer uw geliefde nog maar eens extra, de komende periode rond de kerstboom. Zit u daarentegen als eeuwige vrijgezel bij familie aan tafel, of alleen op de bank met Robert ten Brink en een zak chips? Wees tevreden. Voor hetzelfde geld zat u met een date opgescheept.