Zwarte Piet

Ron 15 nov 2018

Op de een of andere manier betrapte ik mezelf tijdens de uitzending van Met Ron de nacht in op www.shineradio.nl, goed beluisterd trouwens, dat ook ik me laat meeslepen met de hele discussie van alweer Zwarte Piet.
Ik ben een groot voorstander van Zwarte Piet, dat was gisteren zo, dat is vandaag zo en zal ook morgen zo zijn. Daar verandert helemaal niets aan. Nee, het feit dat een aantal gnomen in dit land zich achtergesteld voelen, men het complete kinderfeest wil verstieren zoals het al jaren was, dat men blijkbaar de Nederlandse cultuur niet kunnen of willen accepteren, dan is er eigenlijk maar één simpele oplossing: wegwezen hier! Blijf met je handen, lees poten van onze tradities af.

Deze week heb ik met enige verbazing de uitspraak van een rechter gezien, die eigenlijk ook een beetje lachend, moest oordelen of Zwarte Piet wel of niet is toegestaan tijdens de landelijke Sinterklaas intocht in Zaandam.
Ik zie met lede ogen aan, hoe die man probeert volgens de Nederlandse wet daar een normale uitspraak in te kunnen, nee, moet doen! Dit is echt te triest voor woorden.
Een rechter, die in de avond thuis komt, zijn vrouw een kus geeft en de vrouw des huizes uit fatsoen vraagt hoe de dag van haar man was. En dan moet deze beste man, die toch een aardig zakcentje verdient in de maand door serieuze delicten en verdachten te veroordelen, eerlijk bekennen dat Zwarte Piet tijdens de intocht in Zaandam is toegestaan. Banaler kan het haast niet.
95% van de ernstige delicten in ons land worden gepleegd door mensen met een buitenlandse afkomst. Dit verzin ik niet, dit zijn cijfers. En dan moet zo’n beste man een uitspraak doen of er wel of geen Zwarte Pieten mogen zijn tijdens het grote kinderfeest. Dit verzint een normaal mens niet, ik dus ook niet!
Eigenlijk is het best triest allemaal. Dat ik hier in mijn vrije tijd nog een column over wil/kan schrijven zegt eigenlijk al genoeg. Zijn er nu geen belangrijkere dingen in het leven?
Zorgen voor ouderen, voor kinderen, voor dieren, voor je naaste. Zorgen dat je gezond mag blijven, elkaar helpen waar nodig. Essentiële belangrijkere dingen dan je bezig te moeten houden of Zwarte Piet nu wel of niet zwart moet zijn. Denk daar maar eens over na, en laat in die paar weken van het jaar, de kinderen genieten, van het kinderfeest, zoals jij en ik vroeger genoot. Zoals het was. Onze cultuur!