Vrijgezellendag op zijn Chinees

Nafiye Golbasi 16 nov 2018

Tijden veranderen. Trots zijn op iets waar je je vroeger voor schaamde en het liefst voor jezelf hield, is nu hip. Mensen zijn het zat alsmaar hun ongenoegen te verbergen, blijkbaar. De formule is simpel: Als je het verbergt is het zielig, er voor opkomen is stoer. Zo manipuleerbaar zijn wij dus als mens.

Ik las vandaag in de Volkskrant dat miljoenen vrijgezelle Chinezen op 11 november zichzelf cadeautjes sturen. Ik vind de datum eigenlijk goed gevonden. Vier losse ééntjes: 11-11. Om te janken. Echt.

Rond de kerstdagen boodschappen doen, vond ik altijd pijnlijk in mijn alleenstaande jaren. Alsof alleen zijn niet moeilijk genoeg was, voelde ik ook een soort schaamte bovenop voor de feestdagen. Daarom was ik niet graag buiten. Ik dacht dat de mensen aan me zouden zien, dat ik alleen ben. Niet leuk genoeg ben, om iemand te hebben. Dat ik straks zelf de deur zal openen, voor mijzelf ga koken, in mijn ééntje ga eten, alleen op de bank zitten en daarna maar weer naar bed gaan. Ik was bang dat de mensen, die met familie en vrienden aan tafel zitten bij de beslagen ramen, mij zielig zouden vinden. Mij tussen al die mensen er uitpikken en zeggen: ,,Je bet alleen hé! Zeg het! Zeg het!”’

Ik wilde me dus liever verstoppen rond de feestdagen. Zo klein was ik tussen de menigte. Klein maar trots. Trots en troosteloos tegelijk. Ik wilde mezelf niet verwennen met iets dat ik in de winkel kan kopen. Met mijn eigen geld. Daar was niets leuks aan, weet ik uit ervaring.

,,Als je je rot voelt, moet je dat niet camoufleren met allerlei dingen die leuk lijken’, zei ik tegen mezelf, toen ik op een eenzame dag alleen naar de bios ging. Ik was alleen thuis op de verjaardag van mijn dochter, omdat zij die een keer met haar papa wilde vieren. Geen idee welke film het was. Het verdriet dat ik toen voelde, weet ik nog als of het vandaag was.

Een vrijgezel verwennen in de donkere wintermaanden is dus een goede zaak. Het liefst met de menselijke warmte. Maar daar heeft niemand tijd voor.
Eigen geluk gaat voor.

Jezelf een pakketje sturen en bij ontvangst een blij en verrast mens spelen, voelt misschien een beetje nep. Maar Alibaba is in ieder geval dik tevreden met de Guanggun Jie dag. Voor 27 miljard aan spullen verkopen is niet mis.