Studenten nog meer laten betalen?

Suzanna de Vries 6 nov 2018

Vanaf 2020 gaat het sociale leenstelsel veranderen. Een aantal jaar geleden verdween de basisbeurs, nu verdwijnt het sociaal leenstelsel, zou je kunnen zeggen. De gemiddelde schuld van een afgestudeerde student bedraagt momenteel 21.000 euro. Is dit veel? Ja. Moet dit meer worden? Ja, vindt de overheid.

Het ‘sociaal leenstelsel’ houdt in dat studenten kunnen lenen en dat later met een lage rente kunnen terug betalen. Momenteel betalen studenten geen rente over hun studieschuld. Het maandbedrag dat studenten vanaf 2020 moeten gaan betalen, wordt 18 procent hoger. Studenten zijn in de toekomst dus duizenden euro’s extra kwijt. Nu wordt de rente van studieleningen gekoppeld aan een looptijd van vijf jaar. Vanaf 2020 wordt dit tien jaar. Door de langere looptijd is de rente van tien jaar altijd hoger.

Vanaf 2020 geldt er een nieuwe maatregel voord studenten die dan beginnen met lenen. De maatregel wordt genomen om de overheidsfinanciën op orde te houden. De overheid zou nu een te hoog risico dragen, daarom wil de regering de rente aanpassen. De maatregel moet structureel 226 miljoen opleveren. Dit wordt pas bereikt rond 2060, omdat pas dán alle studenten die terugbetalen onder het nieuwe rentesysteem zullen vallen.

Studentenorganisaties hebben al geprotesteerd tegen het wetsvoorstel. Ze zien dit terecht als ‘de zoveelste klap in het gezicht’. Met de invoering van het sociaal leenstelsel werden er beloftes gemaakt over investeringen om het onderwijs te verbeteren. Tot nu zijn deze beloftes nog niet waargemaakt. De Landelijke Studentenvakbond accepteert dan ook niet dat dit wetsvoorstel op tafel ligt en protesteert.

Een andere kant van dit wetsvoorstel is psychische problemen bij studenten. Afgelopen maand is er beslist dat er voortaan nog maar 40 studiepunten nodig zijn om te mogen doorgaan met je opleiding. Dit was omdat er te veel druk stond op studenten en dit zorgde voor klachten. Om dit te compenseren wordt de rente verhoogd, zodat er weer wat psychische problemen ontstaan. Lekker bezig.

Per maand betalen studenten nu gemiddeld 70 euro terug van hun studieschuld. Vanaf 2020 wordt dit gemiddeld 82 euro. Het wordt leuk gebracht met ‘per maand is het maar 12 euro meer om terug te betalen’. Uiteindelijk worden al die 12 euro’s opgestapeld tot in totaal duizenden euro’s. Dan is het ineens een stuk minder rooskleurig.