‘Social Media’ of ‘Social Pressure’?

Melanie Lopes Andrade 16 nov 2018

Ken je van die mensen die vanaf kinds af aan al hun droomberoep voor ogen hebben? Nou, ik had dat dus overduidelijk niet. Ik speelde het spelletje altijd wel heel mooi mee, alsof ik het allemaal al had uitgestippeld, maar in werkelijkheid was ook dat weer elke week wat anders. Mijn gevoel volgen, dat is al jarenlang mijn strategie. Maar door social media lijk ik steeds meer druk te voelen.

Even bijpraten: ik ben momenteel een 21-jarige hbo-student, die binnen een halfjaar mag afstuderen. En nu komt het: wat is mijn volgende stap? Nou wil ik onverwachts toch nog een universitaire opleiding, van in totaal 4 jaar, erachteraan plakken. Maar gek genoeg voel ik me daarvoor te oud. Alsof ik allang had moeten zijn waar ik wil zijn. Wat eigenlijk behoorlijk gek is.

Ik kan je horen denken: ,,Ach mens, overdrijf niet zo!” Maar in het tijdperk waarin wij leven, is dat helemaal niet zo gek. Ik hoef alleen maar Instagram te openen en huppakee: meteen weer tig popi jopi-influencers die het allemaal goed voor elkaar hebben. En het mooie is dat ze meestal nog veel jonger zijn dan ik. Gemiddeld, schat ik, zo’n jaar of 18.

Social media lijkt steeds meer een soort marktplaats voor succesvolle jongeren te worden. Een plaats waar alles mooier lijkt dan dat het is, waar filters een hoofdrol spelen, waar je alleen meetelt met 1000+ volgers en waar het aantal ‘likes’ doorslaggevend is. Anders word je waarschijnlijk niet gezien.

Don’t get me wrong; het is eenieder van harte gegund om het succes te behalen dat hem/haar toebehoort. Maar het geeft soms wel een dwingend gevoel alsof het allemaal zo snel moet. Het hele idee achter social media om met elkaar in contact te komen is verdwenen. Het gaat nu steeds meer om zien en gezien worden. Tuurlijk is het ontzettend knap als je op jonge leeftijd al het een en ander hebt opgebouwd. Maar succesvolle prestaties horen niet leeftijdgebonden te zijn. Welke dan ook.

Ik ben 21, voldoe niet aan dé perfecte social media ‘eisen’, ben geen fancy inluencer, deel niet alles online en ik zal zeker niet de meeste likes pakken. Maar ook ik heb, net zoals velen, een droom en ambities waar ik keihard voor vecht. Mijn tijd zal dan nog niet gekomen zijn. Maar met een portie geduld ga ik voorlopig, vooral op mijn eigen tempo, gewoon lekker door.