Lezerscolumn

pen icon

Melanie Lopes Andrade

Likeability of7

'Social Media' of 'Social Pressure'?

16 NOV 2018

Ken je van die mensen die vanaf kinds af aan al hun droomberoep voor ogen hebben? Nou, ik had dat dus overduidelijk niet. Ik speelde het spelletje altijd wel heel mooi mee, alsof ik het allemaal al had uitgestippeld, maar in werkelijkheid was ook dat weer elke week wat anders. Mijn gevoel volgen, dat is al jarenlang mijn strategie. Maar door social media lijk ik steeds meer druk te voelen.

Even bijpraten: ik ben momenteel een 21-jarige hbo-student, die binnen een halfjaar mag afstuderen. En nu komt het: wat is mijn volgende stap? Nou wil ik onverwachts toch nog een universitaire opleiding, van in totaal 4 jaar, erachteraan plakken. Maar gek genoeg voel ik me daarvoor te oud. Alsof ik allang had moeten zijn waar ik wil zijn. Wat eigenlijk behoorlijk gek is.

Ik kan je horen denken: ,,Ach mens, overdrijf niet zo!'' Maar in het tijdperk waarin wij leven, is dat helemaal niet zo gek. Ik hoef alleen maar Instagram te openen en huppakee: meteen weer tig popi jopi-influencers die het allemaal goed voor elkaar hebben. En het mooie is dat ze meestal nog veel jonger zijn dan ik. Gemiddeld, schat ik, zo'n jaar of 18.

Social media lijkt steeds meer een soort marktplaats voor succesvolle jongeren te worden. Een plaats waar alles mooier lijkt dan dat het is, waar filters een hoofdrol spelen, waar je alleen meetelt met 1000+ volgers en waar het aantal ‘likes’ doorslaggevend is. Anders word je waarschijnlijk niet gezien.

Don’t get me wrong; het is eenieder van harte gegund om het succes te behalen dat hem/haar toebehoort. Maar het geeft soms wel een dwingend gevoel alsof het allemaal zo snel moet. Het hele idee achter social media om met elkaar in contact te komen is verdwenen. Het gaat nu steeds meer om zien en gezien worden. Tuurlijk is het ontzettend knap als je op jonge leeftijd al het een en ander hebt opgebouwd. Maar succesvolle prestaties horen niet leeftijdgebonden te zijn. Welke dan ook.

Ik ben 21, voldoe niet aan dé perfecte social media 'eisen', ben geen fancy inluencer, deel niet alles online en ik zal zeker niet de meeste likes pakken. Maar ook ik heb, net zoals velen, een droom en ambities waar ik keihard voor vecht. Mijn tijd zal dan nog niet gekomen zijn. Maar met een portie geduld ga ik voorlopig, vooral op mijn eigen tempo, gewoon lekker door.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_a902f265072304d9e6758af9e4c2088ea20b3f13_avataruser_6ee8d56ee12525c80332c0e32b01d59bde1d7ab2_avataruser_871e73cf94d414827cced2d0df04d3a2a1e7fb6e_avatar

+10


pen icon

David Steenbeek

'Help, mijn zus heeft een huisdier'

VANDAAG, 16:16

HELP!

04.31 uur in de morgen. Paniek - een beklemmend gevoel, alsof mijn keel wordt dichtgeknepen - terwijl iemand woest en ongeduldig aan de deur rammelt.

Er staat een tv-ploeg voor mijn deur. 'Help, mijn man heeft een hobby'
Ik moet op tv, omdat ik niet deug. Er is geen andere manier, ik ben een hopeloos geval. Heel Nederland zal zich verontwaardigd afvragen hoe een mens zo diep kan zinken, tevreden instemmend meeknikken wanneer de presentator mij met een blik van diepe afkeuring terechtwijst

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

7 JAN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_c598ecdeb9827d6db6d70e2714429a4641670f50_avataruser_174b47034a66c239bf8a1894f86a67435bf59c8a_avataruser_cba4018e54d892ce78bee4a225ebb8fd90a711c5_avatar

+100


pen icon

Daniëlle van den Brun

Likeability of5

Maandag, bloemdag!

VANDAAG, 13:55

Als ik jou vertel dat de maandag de zwaarste dag van de week is, dan zal je waarschijnlijk instemmend knikken. Het is de dag dat je nog rouwt om het weekend waar je net afscheid van hebt genomen. Zo’n dag waarbij zelfs koffie niet heel veel oplost. Herkenbaar?

Ik woon nu anderhalf jaar op mezelf. In die anderhalf jaar is er veel veranderd, maar de maandagen blijven altijd hetzelfde. Het puffen, zuchten en zeuren blijft door het huis spoken en elke nieuwe huisgenoot brengt nieuwe oorzaken mee voor dat gepuf, gezucht en gezeur.

Nu heb ik een geheim ontdekt. Iets wat me mijn levensadem teruggeeft wanneer ik stik in die eindeloze verwachtingen en deadlines. En die levensadem vind ik iedere maandag terug in het winkelcentrum. Ik hoor je al denken: troostvoer uit de schappen van de Albert Heijn zeker. Maar nee, het winkelcentrum heeft meer te bieden dan dat.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_27681088f4c15bff59273188afc9ca47c803de0a_avatar

pen icon

Cees Freeke

Pensioen en Europese verkiezingen op 23 mei 2019

VANDAAG, 10:16

Het beste pensioenstelsel ter wereld - volgens de Global Pension Index - moet op de schop, althans dat vindt de politiek. In 2015 bepaalde staatssecretaris Jetta Klijnsma dat in 2020 het nieuwe pensioenstelsel geboren moet worden.
De ‘doorsneepremie’ wordt vervangen door de ‘individuele rekening’. De doorsneepremie is op zichzelf niet apert onredelijk en betreft een mix van plussen en minnen van allerlei solidariteit, bijv. gendersolidariteit. Bij de individuele pensioenrekening zullen vrouwen voor eenzelfde pensioenomvang meer pensioenpremies hebben in te leggen omdat de vrouw gemiddeld zes jaar ouder wordt dan de man.
Rutte in 2017: ‘Ik wil ook dat mensen hun pensioenpot kunnen gebruiken om hun huis af te lossen.’ Adviseren tot oneigenlijk gebruik derhalve, stelt mr. Cees Freeke. Kennelijk ingegeven door de EU dat onze hypotheekschuld van 650 miljard euro verafschuwt.
De zwangerschap van het nieuwe stelsel zal in 2019 met enorme pijnen en misselijkheid gepaard gaan. De sociale partners, werknemers- en werkgeversorganisaties, treden als kraamverzorgsters op en hebben hun specifieke wensen hoe het nieuwe stelsel eruit moet zien. Mogen mensen met zware beroepen eerder met pensioen? Met een índividuele rekening zullen zij dat zelf moeten bekostigen.
Over de verkiezingen voor het Europese parlement op 23 mei 2019 verklaarde Rutte in Buitenhof onomwonden dat deze verkiezingen ‘minder relevant‘ zijn. Dat is daarom reeds onjuist, omdat het kabinet de Europese pensioenrichtlijn heeft geaccepteerd welke richtlijn een rechtsgrondslag voor de Europese Commissie behelst om maatregelen te kunnen treffen omtrent pensioengelden (!), Duitsland uitgezonderd. Frankrijk heeft geen pensioenfondsen; niettemin stopt de Fransman bij zestig jaar, terwijl hier de discussie woedt, of de leeftijd op 66 jaar moet worden bevroren. Eurofielen willen het pensioen individualiseren om zodoende de berg hypotheekschulden op te kunnen opruimen.
Een extra complicatie bij de bevalling is dat de transitiekosten van dit gedrocht 600 à 1000 miljard euro beslaan. Minister Koolmees wil dat financieren door ‘tijdelijk’ de pensioenpremies te verhogen. Het is algemeen bekend dat niets zo definitief is als een ‘tijdelijke verhoging’. De invoering van het nieuwe stelsel is een politieke kwestie; de nieuwe Eerste Kamer zal zich erover moeten buigen. Op donderdag 23 mei 2019 kunt u het EU-parlement kiezen; dit is geen ‘ver van mijn bed show’ meer.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Eduard Sarens

Hoe duur is de liefde? (Mijn tuin uit)

GISTEREN

U zal zich vast afvragen: ik ken u ergens van.
En dat kan kloppen als u mij ziet.
Want ik ben tweemaal viraal gegaan op Dumpert.
Met de eerste video: reaguurder zoekt vriendin.
En toen het interview thuis vanwege die video.

U zult zich vast afvragen wat het opgeleverd heeft.
En dat antwoord is heel simpel: helemaal niets.
Want ik wist al bij het begin dat het mij niets ging opleveren.
En als ik er geld opgezet had, was ik vast heel rijk geworden.
Want het heeft mij geen enkele date opgeleverd.
Maar ik wil wel Dumpert bedanken voor alles.

En ik wil wel heel graag de liefde in, daar is niks van gelogen.
En ik ben overtuigd van mij zelf dat ik verliefd kan zijn.
En ik ben eerder ook wel verliefd geweest.
Maar hoe pak je dat aan als je dan verliefd bent?
Dus hoe versier ik een meisje, is dan het vraagstuk.
Maar helaas helpt mijn autisme er niet bij.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cale columns

Likeability of6

Fomo? Je bent zelf een Fomo!

GISTEREN

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je vaak uit de kast moet komen met je Fomo. En dan even aanzien en daarna weer terugstoppen. Bij voorkeur direct na het ontwaken. Omdat het anders een groot deel van je bestaan beheerst en je weerhoudt om te leven in het moment. Nu. De realiteit.

Maar wat is dan fomo? Na de wizzkid, de yup, de Moby of de tegenhanger ervan: de Dinky (Double income, No kids) en de Grampies (Growing Retired And Monied People In Excellent State) is er nu de Fomo. Die lijdt aan Fear Of Missing Out. Bang om niet ergens anders te zijn of iets te doen, waarvan je denkt of behoort te denken er te zijn in plaats van te doen of te zijn waar je op het moment bent.

FOMO is wijdverbreid, niet alleen voor mensen zelf, ook voor anderen. Nog niet in Bitcoins gestapt? Niet de nieuwste I-pad? Nog geen foto’s ververst op Insta, geen vakantie geboekt naar IJsland? Nog nooit LSD gebruikt? Bohemian Rhapsody nog niet gezien? Waaaat?!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_0e2f2664c6302903040c9eaa70b13bd84ba969a0_avataruser_b0d9c53d19a696eabab7821f9736a9e7f1240c94_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Raymond Taams

Aapwater

GISTEREN

Nog nooit was mijn moeder zo levendig dood als afgelopen maandag. Haar lichtblauwe vierdeurs Toyota Auris met dubbele bediening - ze gaf rijles - kon ik bij wijze van spreken voor mijn deur zien stoppen. En voor mijn deur betekende maandag: op nog geen kilometer afstand van de aanslag in de Utrechtse tram.

Ma woonde in Maarssen, een naburig dorp. Ik weet zeker dat ze meteen nadat ze het nieuws gehoord had, gebeld zou hebben. “Moet ik je echt niet even komen halen jongen?” Aan de ene kant had ik dat als 37-jarige stoer willen weigeren, aan de andere kant is het echt niet leuk als je binnen moet blijven omdat er weleens ‘vervolgacties’ zouden kunnen plaatsvinden en je de premier op televisie hoort zeggen dat hij zich grote zorgen maakt. Een vreemde dag, die ik echt wel overleefde, in tegenstelling tot drie andere mensen, waarvan twee een stuk jonger waren dan ik, voor zover dat iets uitmaakt.

De dag erna voelde ik me niet lekker en bij een vriend thuis gaf mijn lichaam een fysieke reactie. Mijn hart bonsde en ik werd een beetje licht in mijn hoofd. “Het voelde gisteren toch wel gek dat ik geen ouders meer heb om zoiets mee te delen”, zei ik tegen de vriend. Zijn zesjarige dochtertje kwam mij troosten met aapwater: een glas water waarin ze, driftig knijpend in haar plastic speelgoedaap, lucht had gespoten.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Sanne de Ruijter

Ba-nAAN-ran-ding!

GISTEREN

Heel zachtjes maar...
Een kleine aanraking.
Het mag geen naam hebben.
Je moet tenslotte kijken of ze rijp zijn of niet. Dat was de opdracht.
Dit tedere contact in de week van de lentekriebels wordt alleen niet zo gewaardeerd.
De meneer die met alle liefde en aandacht de bananen elke dag verzorgt, spreekt jou niet zo vriendelijk aan! De meneer kijkt ook erg boos vanachter die grote kar. Op grote afstand moet jij deze zware boze stem verwerken. Je duikt weg achter de gele en groene bananen, maar helaas kunnen die jou niet beschermen.

Oogcontact vind je moeilijk! Altijd en op elk moment. Nu moet je het toch doen. Je recht je rug en heft je hoofd. Je blik wordt gevangen en zegt duidelijk: “Sorry meneer!”

Twee duidelijke woorden en één blik. De beste woorden en het mooiste oogcontact van de dag! Wat deze meneer ook terug gaat zeggen, ik laat weten dat ik ontzettend trots ben op jou! Met een schuine blik fluister je in mijn oor dat je de banaan echt niet zoveel pijn deed.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Saskia Hoogerbrugge

Sabbatical (failure?!)

23 MRT 2019

Dat je besluit dat het goed is om de organisatie te verlaten waar je 17 jaar lang hebt gewerkt, dat je aan alles merkt dat daar niet gaat vinden wat je mist, en omdat je zoveel van jezelf moet (en dat DAAR niet los kan laten). Dat je vindt dat het leven maar voorbij raast en je de essentie mist (van wat dan ook, immers, het gaat zo snel dat je niet precies je vinger erop kan leggen….). Te weinig genieten… van je partner, je kinderen, je familie en vrienden. Van hobby’s, die je niet meer blijkt te hebben en je hard afvraagt of je die daarvoor nou wel had (dat je nu zegt “lezen”, omdat dat niet te controleren is en in geval van een gevraagde recensie, je immers altijd Google kunt raadplegen).

Ik kijk inmiddels terug op ruim 8 weken helemaal NIKS! Nou ja, dat is niet helemaal waar, want ik heb uiteraard het huis maar eens goed onder handen genomen. En niet van dat Franse slag-gedoe. Nee, dat is op zijn pre-Marie-Kondo-hysterical-Sas manier: supereffectief en soort-van-efficiënt-achtig. Maar ja, meer nieuw behang kan er niet op de muur, de verf is bijna op en de zolder wil ik gewoon echt niet doen (echt niet, hopeloos veel balken, kiertjes en scheuren). Daarbij, ik vind dat ik ook wel weer wat MOET. Ik krijg ook veel vragen of ik alweer een nieuwe baan heb, de sabbatical is immers al bijna weer voorbij…

Het kan immers toch niet zo zijn dat je je tijd gewoon aan het weggooien bent met een beetje lezen, tekenen (nieuwe hobby!) en zwemmen (geen hobby!)? Ik ben immers lid van een maatschappij, ik moet mijn steentje bijdragen! Je telt mee als je presteert en er moet meer binnenkomen dan alleen het boodschappengeld. Of wacht… is dat mijn eigen brein dat zegt dat dit moet? En is het eigenlijk helemaal oké om de tijd te nemen om je eens goed op jezelf te richten? Om de balans op te maken, te kijken waar je nu staat en waar je graag naar toe zou willen in de (nabije) toekomst. En is het aanklooien daar dan een waardevol onderdeel van?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Fatima Mountasser

Boef mag anderhalf jaar niet rijden. Wie is boef?

23 MRT 2019

Boef ……Hahaha

Sinds ik verhuisd ben, lees ik zelden Metro. Dichter bij mijn vorige huis is een station en daar haalde ik toen af en toe een krantje, maar helaas is de kranthouder met de Metro daar afgeschaft.

Bij mijn nieuwe huis is een treinstation. Daar nam ik de trein naar Den Haag. Ik zag er een kranthouder staan, ik liep er enthousiast naartoe, heb een krantje gepakt, het klein gevouwen en in mijn tas gestopt. Ik kwam een winkel binnen en toen hoorde ik een van de winkelmedewerksters vragen aan een agent (van de security) die binnen heen en weer liep : “Heb je boefjes gepakt vandaag?” De man keek haar glimlachend aan en zei: “Jaaaahhhh!” “Oh “, zei de jongedame, “ik wil ook boefjes pakken".

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

B. Vermeer

Utrecht: Oost, West, thuis best?

22 MRT 2019

Afgelopen maandag om 11.50 uur landde ik, na 5 maanden de wereld over gereisd te hebben, op Schiphol. Ik was weer thuis!

Het eerste wat ik deed, zoals de meesten van ons doen: mijn telefoon aanzetten. Het trieste nieuws over de schietpartij in Utrecht, míjn stadsie, kwam direct binnen. Een bizarre, vervelende thuiskomst. De dag erop verhuisde ik terug naar me stadsie. Ik reed die dag vier keer langs het 24 Oktoberplein. Ik voelde me treurig, maar was ook hoopvol over hoe ik de mensen op dat moment bij elkaar stonden, elkaar vasthielden en bloemen legden.

Het was een incident, geen uiting van een patroon, toch? In de dagen erna veranderde er wat in mijn gevoel. Op donderdag zat ik in de bus in me stadsie, het was spits en erg druk. Bij het uitstappen zat een meisje vast met het snoertje van haar oordopjes en probeerde deze los te krijgen. Achter haar stond een man die zichtbaar nogal haast had, hij zette haar zo ongeveer opzij en nadat ze hem een duw gaf, was hij duidelijk in staat haar een mep te verkopen. Hij werd door medepassagiers de bus uitgewerkt. Ze hadden een slecht humeur, slecht huwelijk of slecht geslapen, zeker?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Harrie

Likeability of5

Nadrammen. Je deed het beter? Nee toch

22 MRT 2019

Het spel is gespeeld . De winnaar FvD wordt geluk gewenst door de andere partijen, maar toch hebben ze nog steeds de volle overtuiging dat het niet eerlijk is dat men verloren heeft.

En nu na de verkiezingen als de stofwolken zijn neergedaald, heeft men nog niet door dat men op democratische wijze is verslagen. De oude politiek wrijft zich in de handen want Forum voor Democratie zou weleens niet alle zetels kunnen bezetten. Kinderachtig en nogmaals heel kinderachtig, het zijn gewoon slechte verliezers die volgens hen zelf de democratie en wijsheid hoog in het vaandel hebben.

En ja .. er zullen tussen de Statenleden echt wel enkele kwibussen zitten, die de boel even ophouden en daar lacht de oude politiek dan om met gespeelde leedvermaak. Maar ze hebben ook zelf schurft zat om te krabben, zegt men hier dan maar.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_0654f9120471338be257d06dc15bb1f16fab8e95_avatar

pen icon

Robert Beernink

BoekenBal

22 MRT 2019

‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid:’ is wellicht de beroemdste dichtregel uit de vaderlandse literatuur. Herman Gorter schreef deze openingszin van ‘Mei’ in 1889.

Hoewel de zon nog onderweg is naar onze breedte, is in Den Haag een herfststorm opgestoken. De verkiezingen voor de Provinciale Staten, en daarmee de Eerste Kamer, zijn gewonnen door een wat vaag forum met een even schimmig als populair programma en een charmante, eloquente leider.

Als aurora borealis daalt hij neer in de dampkring van het in het duister graaiende grauw, dat zijn heil meent te vinden in onbereikbare mythische metaforen en poëtische prietpraat. De zittende politieke elite is van het tableau geblazen en op hun plek gezet: best of the rest.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Monique Louis

Moeder

22 MRT 2019

‘Kijk’, mijn moeder staat voor me, in haar blauwe nachtjapon. Ze lijkt op een klein meisje. Haar benen en voeten bloot. De dikke blauwe aders duidelijk zichtbaar op haar gezette onderbenen. Als babysloffen hangt haar huid bol om haar enkels. Haar knieën tegen elkaar aan. Schouders gebogen, kwetsbare ogen. Ik kijk naar haar.

‘Gek hè, nu zijn ze heel dik en morgenochtend heb ik weer slanke enkels’. Ik zit op het ouderlijk bed van mijn ouders, zal een nachtje naast haar slapen. Haar stem klinkt verbaasd. Ja, reageer ik, zoals iedere keer als ze me dit vertelt. Ze komt te dichtbij, raakt onder mijn huid. Mijn moeder vertelt me bijna gretig details over haar haperende lichaam. ‘Kijk’, zegt ze weer, laat me haar tenen zien. Maar ik wil ze niet zien, haar verval maakt me bang.

Ik denk aan mijn moeder achter de naaimachine. Ik keek graag naar haar. De geconcentreerde blik, ze wist goed waar ze mee bezig was. Ik pluisde ‘de Knip’ uit, op zoek naar broeken en jasjes. Ik wees ze aan, zij maakte ze. Met kritische blik gaf ik ‘mijn bestelling’ door. ‘Ik wil die broek, maar de pijpen iets wijder en de tailleband hoger’. Hangend op mijn stoel keek ik toe hoe ze begon met overtrekken van de patronen op het knisperende papier, het afspelden op de stof, geroutineerd, met een speld in haar mond.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Monique Louis

Jongens van negen

22 MRT 2019

‘Vanaf level 7 kun je pas echt beter worden, mama.’ Ik kijk op. Hij draait zijn hoofd om, kijkt me half over zijn schouder grijnzend aan. Zoon zit in de stoel achter de computer, koptelefoon op zijn warrige haar, slechts in hemd en onderbroek, zijn knieën houdt hij opgetrokken onder zijn kin. Hij lijkt een beetje op een piloot die zich omdraait en vrolijk lacht om zijn passagiers gerust te stellen.

'Zou je je niet eens aankleden?' Hij geeuwt. ‘Dat is bij ‘Clash of Clans’ mama’, gaat hij onverstoorbaar verder. Wat houdt dit ‘beter worden’ in, probeer ik hem te begrijpen. Weer die blik over zijn schouder, nu geheimzinnig. ‘Dark elixers en duistere kazernes’. Hij kijkt guitig als hij mijn gezicht ziet. Clash of Clans, het heette toch Clash Royale…? 'Ja, dat speel ik ook', zegt hij geduldig. 'Wat is het verschil?', vraag ik.

‘Bij Clash Royale is in welke arena je speelt het meest belangrijk. Bij Clash of Clans is dat het Stadhuis.’ ‘Je speelt Clash Royale toch met je vrienden?’ ‘Clash of Clans ook’. Mijn verwarring groeit. ‘Dus je zit in een clan met een paar vrienden. Zit je bij Hesse?’ ‘Nee, Hesse zit weer in een andere clan. Ik zit bij Ayser en Stijn’. ‘Heeft de clan een naam? Zoon aarzelt kort, verbijt een lachje, zegt dan: 'Kontfluit'. We kijken elkaar even aan. 'Heb jij dat verzonnen', vraag ik langs mijn neus weg. Hij schudt zijn hoofd. ‘Hesse zit in ‘Spaarvarkens’.' Ik knik goedkeurend.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Eduard Sarens

Het kind in mijn dooie tuin

22 MRT 2019

Ik zit hier op een bank in mijn dooie tuin.
Dooie plantjes te staren tot ze weer levend zijn.
Jij bent een dooie tuin die er steeds doorheen druppelt.
Als een kind die met duplo treintjes speelt.
En de trein na twee minuten er zelf mee ophoud te rijden.

Jij staart me aan als of je verliefd op mij bent.
Want jij bevraagt mij te veel wat jij van mij scoren wil.
Je staart mij aan alsof ik homo moet zijn van jouw gedachten.
Want jij bevraagt mij anders niet waarom de lucht blauw is.
En dus of ik dat ook ben wat jij voor mij voelt.
Ik val voor mijn gevoel overduidelijk voor vrouwen.

Voor de borst, het gaatje, de fiets zonder stang in het midden.
Nee, dan zegt mijn dooie tuin die ik aan het redden ben ook.
Dat ik u helaas moet teleurstellen tot het verdriet aan toe.
Want ik val niet op ezels die keihard balken om stoer te lijken.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Anne Ermens

Likeability of5

Ik heb iets stoms gedaan

21 MRT 2019

Of nouja, niet echt iets stoms gedaan. Ik heb iets gewoon niet gedaan. Iets wat ik wél had moeten doen. En daar schaam ik me voor.

Waarom schrijven over iets waar je je voor schaamt? Omdat het belangrijk is. Omdat ik me hopelijk zó schaam, dat ik het nooit meer laat gebeuren. En omdat 44 procent van de bevolking dezelfde fout heeft gemaakt.

“Heb je gestemd?”

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_667e1a6b194cc9a23ef0cb1dddae9f14506a81ab_avatar

pen icon

Victor Slijpsteen

Likeability of6

Tegen de elite

21 MRT 2019

Nederland ontwaakt
met tranen in de ogen.
Zijn we dan nu écht
voor terreurdaden gebogen?

Zijn we echt zó bang,
voor “wat immigranten brengen”,
dat we onze politiek
met populisme gaan vermengen?

Want laten we heel eerlijk zijn,
waar FvD voor staat:
‘Meer veiligheid in Nederland.’
dat hoort men graag op straat.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_523d065062ad3bb6e8560c9fef96a0f0442101f0_avataruser_bb5bf7f9d0edcbaf7e9dd732bca9c0228c21fbe9_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

eduard sarens

Likeability of3

de alternatieve tuin

21 MRT 2019

Ik zit hier op een stoel met meerdere zit hoogtes.
Te kijken naar een tuin met meer hoogtes dan vlakke gedeeltes.
Ik zit met mijn gieter met meer uitgangen voor water.
Dan ingangen voor het water toevoer voor de tuin.
Om mijn alternatieve dooie tuin te redden van het leven.
Van het leven dat geschonken wordt door helemaal niets.
Er komt meer verschillende soorten water uit een uitgang.
Dan er toevoeren zijn voor verschillende soorten water.
Die gieter is een grote alternatieve mysterie voor mijn tuin.
Het is een mysterieuze tuin voor mij waar ik niet naar kijk.
Omdat ik te alternatief kijk om het zien te noemen.
Ik probeer mijn tuin te redden ook al wil ik dat niet.
Omdat ik mijn tuin te alternatief vind voor de redding.
Ik ben alternatief figuur die ergens op zit in de tuin.
Om vervolgens alternatief omhoog te klimmen.
De duikersplank op hoog in de lucht.
Ik sta op een duikersplank met meer hoogtes dan vlaktes.
Om daar zo lang te staan dat de tijd sneller gaat.
Dan de tuin niet eens is veranderd in de tussentijd.
Ik wil er afspringen naar de tuin toe die ik de zee noem.
Ik ben een zwart figuur voor de aanblik van ik op de zee plank.
Die in de houding van springen staat van een onherkenbare hoogte.
Te springen naar de alternatieve zee met meer hoogtes dan lengtes.
Om alternatieve gedachtes te combineren met de zee.
Eduard.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

dislikelike
user_a01fa6081ad191f15423a46478188912cb4ecf47_avataruser_bb5bf7f9d0edcbaf7e9dd732bca9c0228c21fbe9_avataruser_7b837a8057a29a0420ce820a01dcc7b6384afde6_avatar