Lezerscolumn

pen icon

Stefanie

Likeability of5

Reis van je dromen, hopen en ontdekking

5 NOV 2018

Dag een van mijn nieuwe avontuur, nieuwe hoofdstuk , nieuwe ervaringen, nieuwe zelfontdekking. Misschien wel een start van een nieuw leven ergens anders.
Om 8 uur moest ik in de auto zitten dus had ik mijn alarm om half 7 gezet maar vanwege wat opstart problemen moest ik heel snel de laatste dingen inpakken en maar rennend uit de deur naar de auto waar mijn ouders op mij wachten. Ik loop snel naar easy jet om in the checken , ik had nog geen online ticket want mijn app vertelde me dat naar de balie moest. Ik kom aan bij de balie en een meneer vraagt waar gaat u naar toe? London Stansted waarop hij antwoordt we vliegen alleen naar Southend , paniek schoot door mijn hoofd. Ik dacht alleen maar ik zou toch niet een foute boeking hebben gedaan, ik geef mijn paspoort maar af denkend ik zal wel London hebben geboekt maar de verkeerde locatie en toen kwamen we samen tot de conclusie dat ik bij de verkeerde maatschappij sta. oh nee, ik moest jet 2 hebben en mijn vader die naast mij staat antwoord , ze moet nog helemaal naar Australia toe. Ik heb nog met mijn ouders een koffie gedronken waar ik naar mama keek die er met tranen in haar ogen zit en zegt, als ik jou leeftijd was had ik dit ook gedaan , je weet dat ik dit ook had gedaan. Dit word een jaar vol hoogte en laagte punten , maar het mooiste jaar van mijn leven en vooral wijste jaar van mijn leven. Ik loop naar buiten mama huilend en papa met tranen in zijn ogen , doei papa en mama ik zie jullie over een jaar vervolgens loop ik naar douane heen. Ik laat mijn paspoort zien aan een chagrijnige man die vraagt weet je wat voor een weer het is in London ? KOUD altijd KOUD. Nou op naar het koude London , mijn eerste vlucht , eerste vlucht van de vele vluchten in het komende jaar.
Doei Portugal , tot snel.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_a1c4e7842bfe16236a7834341c00cef8152b967b_avatar

pen icon

Joey Rietveld

Likeability of7

Samen op plastic dieet.

21 SEP 2018

Ik word doodgegooid met termen als duurzaamheid, energietransitie en klimaatverandering
En gelukkig maar, want klimaatverandering bestaat, het is in volle gang en we moeten allemaal ons steentje bijdragen willen we een wereld achterlaten die duurzamer is ingericht. En bijdragen aan die duurzaamheid kan op zoveel manieren. Een beetje minder vlees eten, vaker de fiets pakken dan de auto, een zonnepaneel op je dak of eens stoppen met al dat plastic. We lijken het nog weleens te vergeten, maar ook het gebruik van plastic moet verminderen. De hoeveelheid plastic die wij allemaal in ons dagelijks leven uit de supermarkt richting de prullenbak slepen is ongekend groot. En dat, terwijl veel van deze single-use plastics overbodig zijn. De consumptiemaatschappij waarin wij leven is gevuld met in plastic verpakte luxe producten. En we doen onszelf graag geloven dat het niet uitmaakt, of misschien denken wij er allemaal überhaupt wel niet genoeg over na. De consumptiemaatschappij is tenslotte ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic flesje dat je iedere ochtend in de AH to go koopt en daarna gelijk weer weg gooit. En de consumptiemaatschappij is ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic tasje in de supermarkt, dat je maar één keer gebruikt om je in plastic verpakte komkommers en bananen richting het einde van de straat naar huis te vervoeren. Maar gelukkig zijn er initiatieven als ‘Het plastic dieet’ van Blue City Rotterdam om bewustwording rondom plastic verbruik te vergroten, zijn er steeds meer gemeenten die het scheiden van afval stimuleren en kosten die verdomde tasjes in de supermarkt tegenwoordig 10 cent. Maar de maatregelen die nu genomen worden slaan nog geen deuk in een pakje boter en zoals ik eerder al zei zouden we allemaal ons steentje moeten bijdragen. En deze oproep betekent natuurlijk niet dat al het plastic morgenochtend verdwenen moet zijn, maar het begint bij een bewuste vermindering. Stop ‘s ochtends een hervulbare waterfles in je tas, en dat flesje spa blauw is ineens overbodig. En als je ‘s ochtends een thermoskan met koffie maakt, dan heb je die to-go beker van het station ook niet meer nodig. Maar ochtenden zijn druk, iedereen staat tien minuten later op dan dat hij had moeten doen en koffie to-go is handig. Maar laat voor een keer die plastic deksel dan eens liggen, want verandering begint bij jezelf. En als wij dat allemaal drie dagen per week doen, dan komen we er samen wel.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovelol
user_1d1affc1f4a9f1ffe544871d3831ecb4c7a10f5e_avataruser_e13c95cb595a994ef3d31dcb745b62319c5ce7c8_avataruser_72cb52d9f11ea73723f72cc59c8babc95bb97f08_avatar

+25


pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

7 JAN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column binnen 48 uur en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_174b47034a66c239bf8a1894f86a67435bf59c8a_avataruser_cba4018e54d892ce78bee4a225ebb8fd90a711c5_avataruser_0dc287e37917b90cd28ba7f7a210ff943da31425_avatar

+100


pen icon

eduard sarens

Weet niet wat in mijn dooie tuin

VANDAAG, 10:16

Ik zit hier in mijn dooie tuin op een tweepersoons stoel.
Waar eigenlijk maar ruimte is voor één persoon.
Tekeningen te maken van briefjes geld van vijfhonderd.
Als geld van monopolie uit een lege doos van hen.

Ik teken met de gedachte van geldloos te zijn.
Terwijl ik al vijfhonderd briefjes heb lopen tekenen.
Als ik er genoeg heb voor mijn gedachten goedgekeurd.
Wil ik deze allemaal in één keer mijn dooie tuin in gooien.

Als een feestkanon vol met gedachten van een lege, dooie tuin.
Ik staar er ook naar met de lege gedachten in mijn hoofd.
Van wat ik moet schrijven naar de echte wereld toe.
Die niet samen gesmeed kan worden met mijn wereld.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Harrie

Ja maar dat is niet de vraag, de vraag is!

GISTEREN

Ook weleens opgelet dat, wanneer een journalist onze premier Rutte een vraag stelt, hij dan de vraag beantwoordt met: ,,'Ja, maar dat moet niet de vraag zijn, maar de vraag is". Waarnaar hij dus zijn eigen vraag stelt met zijn eigen uitgedokterde antwoord. En geen journalist die hem onderbreekt als hij zijn ingestudeerde riedel maar door blijft ratelen. Jammer, een gemiste kans.

Zo ook als men hem over de Brexit ondervraagt en hem voorhoudt waarom men de Engelsen niet een stuk tegemoet kan komen vanuit Brussel. Want het kost volgens Europese politici ons miljarden en het is zeer slecht voor de werkgelegenheid volgens degenen die er voor geleerd schijnen te hebben. Op die vraagt stelt Rutte dan: ,,Ja maar dat is niet de vraag, de vraag moet zijn...'' Dus met andere woorden: hij snapt het weer gewoon niet en vervalt weer in zijn mantra van herhalingen. Jammer en zielig eigenlijk, dat hij denkt de gelijke te zijn met Angela Merkel en Macron van Frankrijk.

Maar nu to the point: wat was het schrikken voor de Europese regeringen dat het Engelse Lagerhuis het verdrag dat PM May had afgesloten, verwierp. Dat had men kunnen zien aankomen en zag men ook aankomen volgens een ieder en had men al maatregelen getroffen en was men al voorbereid op de Brexit.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Onno Boening

Techniek draagt bij aan devolutie mens

GISTEREN

Techniek is op elk front niet meer weg te drenken.
Je kunt nu al stellen dat de mens afhankelijk is geworden van digitalisering en techniek.
Zonder dit, raakt de samenleving instabiel.
Het is dermate verweven met je dagelijkse bezigheden, dat je er niet eens meer bij nadenkt hoe het je leven beheerst.

Zou ik de laatste zijn die stelt dat je leven er niet per se beter op wordt? Ik zou bijna niet durven.
Een robotstofzuiger? Een mobiele telefoon? Een auto die het gevaar op de weg beter inschat dan jijzelf?
Waarom uitwijken of remmen voor een auto die vóór mij rijdt, als de software het al voor mij doet? Moet techniek in staat zijn het menselijk instinct over te nemen?

Zijn ouders nog in staat hun kinderen datgene bij te brengen wat nodig is om zelfredzaam te zijn? Of wordt het overbodig, doordat er al een technische oplossing voor is? Waarom leren rekenen als iemand al een rekenmachientje heeft uitgevonden?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Nancy Daniels

Mind Fuck Monsterbeest

19 JAN 2019

Echt een dingetje waaraan gewerkt moet worden.
Mijn gedachten veranderen, mijn lijf verkrampt, mijn hoofd draait en tolt.
Een klein wolkje begint te donderen en tekeer te gaan. Mijn gedachten nemen het over en slaat op hol, de rem van de gedachten is spoorloos.
Het kleine stemmetje in mijn hoofd is uitgegroeid tot een monster van een beest.

Waanzin, onwerkelijk, onredelijk niet te stoppen.
De controle over mijn gedachten kwijt, het enige wat help is mijn lichaam uitputten, zodat mijn monsterbeest zich niet langer kan manifesteren in mijn hoofd omdat mijn lichaam is uitgeput geraakt en niet de kracht heeft om mijn monsterbeest te voeden.
Ik ga naar de sportschool, train als een gek, verstand, maximaal - voor minder kan ik niet gaan.
Ik neem een douche om alles van me af te spoelen.

Ik kan opnieuw beginnen en luisteren naar dat kleine stemmetje in mijn hoofd, zodat het zich niet weer tot een mindfuck (het monsterbeest) kan woeden in mijn hoofd.
Sorry stemmetje dat ik niet altijd de tijd neem om te luisteren en dat ik jou laat escaleren tot een MIND FUCK.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Annatascha Udinga

Offline | Online

18 JAN 2019

Snel op en neer bewegende duimen, gebogen nekken, totaal geen besef van de wereld om hen heen. Wachtend op de bus van 06.30 uur op het hoofdstation in Groningen zie ik bijna bij elke bushalte mensen dit gedrag vertonen. Ze zijn verzonken in de telefoon, de online wereld. Het lijken net robots.

Maar er bestaat ook nog een ‘offline’ wereld. In deze wereld gebeuren ook prachtige dingen. Een beetje geërgerd over dit gedrag kijk ik intussen rond. De ergernis verandert al snel in glimlachen. Want wat zie ik? Ik zie iemand rennen richting het station met twee koffers in elke hand. Knap, want diegene rent met hoge hakken aan en zo te zien zijn de koffers niet licht.

Naar links kijkend vallen mij twee personen op. Ze hebben allebei een zeer opvallende outfit aan die je niet dagelijks tegenkomt. Combinatie van kleuren die je normaal gesproken niet combineert. Maar het past bij deze personen. Net even anders dan anders. Fantastisch dat mensen zo ‘anders’ kunnen en durven te zijn.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Simone Pranger

Stil genieten

18 JAN 2019

Het is een heerlijke zaterdagmiddag. Mensen in het centrum lopen in korte mouwtjes door de winkelstraat en de zon voelt verrassend aangenaam voor oktober. Ik sta, leunend tegen het muurtje naast het terras waar ik werk, een sigaret te roken. Mijn oog valt op een wat ouder echtpaar dat overduidelijk ook geniet van de aangename temperatuur en de drukte op de kade waaraan het restaurant grenst. Beiden met een kop koffie en een te grote zonnebril zitten ze daar, zonder veel tegen elkaar te zeggen, maar toch samen genietend.

Een tafeltje naast hen zit een groep meiden van ongeveer mijn leeftijd, druk in de weer met hun aankopen die ze waarschijnlijk net gedaan hebben in de binnenstad. Het ene na het andere opzichtige kledingstuk wordt uit de papieren tasjes getrokken en bij iedere tentoonstelling van een kledingstuk geeft de rest van de groep uitgebreid commentaar. Ze lijken zich niet bewust te zijn van het ongewoon lekkere weer, en al helemaal niet van de schoonheid van de kade waar ze zitten.

Ik denk na over hoe fijn het zou zijn om te zijn als die oude dame. Maar ik besef me ook al heel snel dat ik overduidelijk eerder aan het drukke tafeltje zou passen. Ik heb moeite met genieten. Ik bedoel: ik geniet heus wel van de mooie dingen in het leven en ik reken mezelf zeker tot de gelukkige personen van deze wereld. Maar gewoon even zitten en genieten, hoe vaak doe ik dat nou echt? Als ik al even stil zit, heb ik mijn verdomde iPhone in mijn hand, en ben ik alsnog druk in gesprek met de halve wereld. En ik weet het: ik doe het zelf, maar gewoon even stil genieten is knap lastig.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Anne Elsinghorst

Hoge tafel

18 JAN 2019

We gaan aan de eikenhouten tafel in de woonkamer zitten. Een tafel met een donkerrood, pluchen tafelkleed. Normaal zitten we hier nooit. Dan zitten we in de keuken. Normaal ben ik de wijkverpleegkundige, die mevrouw hier en daar wat ondersteunt, haar insuline spuit en na afloop even koffie zet. De koffiemelk direct uit het pak. Vandaag is dat niet zo. Vandaag ben ik iemand voor wie de koffie klaarstaat. Compleet met gevulde koek en melk uit een kannetje.

De vrouw tegenover me is vandaag anders dan normaal. Ze kijkt alerter. Ze zit beter, rechter, dan normaal. Ze wacht tot ik het gesprek begin. Ze heeft me gevraagd of ik samen met haar iets op papier wil zetten, voor later, of voor binnenkort. Dat is nog niet helemaal helder. Maar dat er iets op papier moet komen, is duidelijk. En wat dat precies moet zijn, is voor haar glashelder.

Ze heeft het er met de dokter over gehad. ,,Ja, misschien moet u uw wensen vastleggen. En als dat zelf niet lukt, kunnen uw kinderen u vast helpen.'' Dat was het advies. Klinkt eenvoudiger dan het is.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Monique Louis

Likeability of6

Als een katapult

18 JAN 2019

De huisarts staat in de deuropening van de wachtruimte. Hij spreekt mijn zoons naam uit met rollende r. Ik grijp mijn spullen bij elkaar. Samen met de huisarts kijk ik toe hoe zoon met het krukje terugloopt naar de peuterleestafel, een boek pakt en gaat zitten op weer een ander krukje. Snel loop ik naar hem toe. ,,We gaan met de dokter mee, kom.''

Maarten zit halverwege pagina twee, heeft duidelijk andere plannen. Ik pak hem bij zijn arm. ,,Leg het boek maar weg, we gaan met die meneer mee'', wijs ik. Zoon rukt zich los, loopt snel de andere kant op. Dwaas ren ik hem achterna. De huisarts ziet mijn gestuntel. ,,Zal ik de buggy vast meenemen?'', vraagt hij opgewekt, waarop hij de handvatten grijpt, zich omdraait en de lange gang doorloopt. Ik loop achter hem aan en sjor mijn onwillige kind mee.

Parmantig stapt hij in de kamer van de huisarts rond. Ik neem plaats op de stoel voor het bureau. Hoe was het ook weer, sprak ik hem vorige keer niet met ‘je’ aan? Chaotisch en gehaast start ik mijn verhaal, ingegeven door de dwingende gedachte de huisarts niet lang lastig te vallen. Geroutineerd stroopt hij de mouw van mijn zoons truitje omhoog, kijkt even naar de plek op zijn arm. Hij spreekt langzaam en ontspannen, legt uit dat ik de tube hormoonzalf gewoon nog kan gebruiken. ,,Kijk maar'', wijst hij behulpzaam. Hij houdt de tube voor mijn neus.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelol
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avataruser_8cdbce5db9dd2b10b48ff662799b6c9825cac619_avatar

pen icon

Derek Hogeweg

Papierverspilling

18 JAN 2019

De tv-gids puilt uit, maar goede programma's worden niet meer gemaakt. Oké, er zijn een paar uitzonderingen. De colleges van Robbert Dijkgraaf, Zondag met Lubach, Nieuwsuur. Dan heb je het wel gehad.

Er is vooral overvloed. Overvloed aan troep waar niemand op zit te wachten. Hoeveel programma's gaan er nog komen met vier juryleden naast elkaar? Stuk of honderd gok ik? Vroeger had je Idols. Vroeger, ja. Het jaar 2003. Zestien jaar geleden. Toen was dat concept vernieuwend. Kon je op zaterdagavond lachen om de gezichtsuitdrukking van Jerney Kaagman. Nu moet je je best doen om de slappe aftreksels te ontwijken.

Mensen met schulden doen het tegenwoordig ook goed. Dan mogen ze een weekje ruilen met een rijk gezin. Zodat we allemaal zien hoe groot de verschillen zijn. Alsof we dat niet wisten. Het is puur leedvermaak. Alleen niemand die het toegeeft. Nee, de programmamakers strooien met termen als 'maatschappelijk verantwoordelijk' en 'integratie-bevorderend'. Houd toch op. Commercie en verantwoordelijkheid gaan niet samen. Mensen zien vooral graag hoe de buurman onderuit gaat. Daarom scoort die hulptelevisie als een tierelier.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cale columns

Likeability of6

Stroomrot

18 JAN 2019

Denkt u bij het zien van Bernard Wientjes (KPMG, voorheen VNO-NCW) ook aan een konijntje? En dan die van Duracell, op batterijtjes? Het was aandoenlijk om hem te horen zeggen dat het best lastig is voor de industrie om over te stappen op andere stroom dan fossiele brandstoffen, omdat 'we al zo lang gewend zijn aan die stroom, dat is heel moeilijk'. Alsof er een emotionele waarde in zit.

Onzin, stroom is stroom, dat vind je niet lief, stout of irritant. Alsof iemand zegt dat hij het best moeilijk vindt om geen benzine van Shell meer te tanken, maar van een witte pomp. De auto zelf zal niet klagen, die rijdt toch wel.

Het lijkt alsof Wientjes de discussie ook aan bedrijfszijde een emotionele waarde wilde meegeven. Niet slim, want de emotie zit juist veel meer aan de groene zijde. Hij zou zich beter kunnen houden aan de zakelijke kant. Zoals batterijtjes een + en – hebben (nee, dat staat niet voor positieve- en negatieve energie...), is het juist goed als hij die rationele kant laat zien. Een batterij werkt ook pas als je het in een apparaat doet, dus de koper en zink leveren pas energie als ze in een discussie worden ingebracht. Dus best goed eigenlijk.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelol
user_b0d9c53d19a696eabab7821f9736a9e7f1240c94_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Tim Koning

Grand Hotel Europa

17 JAN 2019

Ilja Pfeiffer heeft een nieuw boek geschreven: Grand Hotel Europa. De richting van schrijven leidt de lezer tot diep in het verleden. Het Europese verleden, welteverstaan. Europa heeft een glanzende historie, iets waar andere continenten soms met jaloezie naar kijken. Tot ik dit boek had gelezen, was ik in de overtuiging dat wij het als Europeanen wel goed voor elkaar hebben. Een Unie die ons aller beschermt, sociaal-economisch. Vrijhandel tussen lidstaten. Kortom; het gaat best goed met ons. Toch is de gemiddelde Europeaan bang en wringt er iets; wat verklaart onze angst voor vernieuwing?

Er is zoiets ontstaan als een Europese identiteit, wat natuurlijk best bijzonder is. Wat is Europa nu meer, dan een op papier geschreven afspraak tussen een aantal landen? Italië heeft niks te maken met Nederland en Duitsland lijkt in niets op Zweden. En nu zijn wij, Europeanen, bang. Bang voor vernieuwing, zo betuigt Pfeiffer. Bang voor immigranten en bang voor een nieuw tijdperk.

Wij zijn blijven hangen in het verleden. Gastarbeiders waren, toen zij keihard nodig waren, meer dan welkom. Nu willen wij ze kwijt. Of liever nog, zij blijven waar ze zijn. Maar waar zijn wij, Europeanen, nu precies bang voor? Het verliezen van onze banen, huizen en identiteit. Maar wat zijn wij als ruimdenkend continent nog waard, als wij weigeren de toekomst recht in de ogen aan te kijken? Toekomst is vernieuwing, of wij dit nou willen of niet. Toekomst is kijken naar wat er te doen staat, en dit oplossen. Bij toekomst hoort dus verantwoordelijkheid pakken, voor politiek en óók voor economische vluchtelingen. De vraag moet dus niet zijn óf wij immigratie toestaan, maar in welke mate.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Robert Beernink

Komaf

17 JAN 2019

Ik heb een DNA-test laten uitvoeren om een indruk te krijgen van mijn afstamming. Dat is een risico: er zijn streken in deze wereld waar je chromosomaal liever niet mee verstrengeld wilt zijn.

Enkele weken nadat ik een ruime hoeveelheid wangslijm naar Houston had gestuurd, kwam het verlossende bericht: ik ben een oer-Europeaan met wortels voornamelijk in Noordwest-Europa aangelengd met wat zijinstromers uit Scandinavië en de Britse eilanden, met uitzondering van, oh dear, Engeland.

Onmiddellijk slaat de fantasie op hol. Loop ik rond met via Dorestad geïmporteerd Vikingbloed? Heeft Arminius, de Germaanse veldheer die hier een stukje over de grens een enorm standbeeld heeft gekregen, de roes van zijn overwinning op de Romeinen in de slag in het Teutoburgerwoud botgevierd op mijn stammoeder? Vanuit Frankrijk of België kan ik me zo gauw geen gewenste verre voorouder voor de geest halen. Wel uit Ierland, Schotland en/of Wales. Was het niet Sint-Willibrord die de kerstening van onze streken voor zijn rekening nam? Ik denk dat zijn zaad niet op de rotsen is beland, die hebben we hier niet, maar in sappige moestuinen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Rachida Issaoui

Mijn innerlijke palet

17 JAN 2019

In jezelf geloven, is soms een grote taak. Het lijkt alsof je een intern stemmetje hebt dat je van alles inspreekt. Ik heb geleerd dat stemmetje het stilzwijgen op te leggen.

Dit doe ik door het kind in mij levend te houden. Ik doe precies die dingen die ik in mijn jeugd leuk vond. Heel veel van die dingen blijken ook meteen mijn talenten. Ik probeer mezelf niet door mijn omgeving of mensen te kleuren, maar blijf altijd trouw aan mijn eigen innerlijke palet.

Ik kleur dan zelf een kloddertje hier en een kloddertje daar en soms is het een mooi schilderij, soms minder, maar het is wel van mij. Ik ben wie ik ben en dat blijf ik. Soms ben ik heel serieus en vaak zo gek als een deur. Maar het verleden heeft mij geleerd dat de deur naar jouw dromen en doelen altijd open moet blijven.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Falko de Jong

Zo die lust wel wat!

17 JAN 2019

Enkele weken geleden ben ik in Het bezit gekomen van een nieuwe bolide. Erg tevreden met de nieuwe vierwieler reed ik heb naar huis toen mij het kleinste detail opviel. Op het dashboard verscheen de melding achterklep open. Snel zet ik de auto aan de kant en herpen en uit de achterklep. Melding weg... Gelukkig.

Enkle dagen later werd ik helaas weer geconfronteerd met de zelfde storing. Drommels. Op het internet werd al snel duidelijk dat ik naar de dealer moest.

Omdat ik gemiddeld auto's van een jaar of 30 oud reed, kwam ik niet vaak bij dealers. Maar dit keer had ik mezelf verwend. Een Duitse station uit bouwjaar 2007 was by far de nieuwste auto die ik ooit had gehad. Ook had ik niet zomaar het instapmodel uitgezocht. Nee ik heb de 3.2 v6 met alles er op en d'r aan. Trots als ik was stapte ik de betreffende autohandel binnen, waar de teamleider service tot tweemaal moest benadrukken dat het een ouwetje was. Enigszins gepikeerd snauwde ik hem toe: ,,Wat bedoeld u nu eigenlijk met oud, het is een station uit 2007!''

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Niels Koning

De vrouwelijke machtspositie momenteel

17 JAN 2019

Wij, mannen, beseffen dat we niet meer de machtspositie hebben tot vrouwen als een aantal jaar geleden door alleen als man geprofileerd te staan op ons paspoort of identiteitskaart.

Vrouwen hebben opeens wat te zeggen. Of dat altijd zinnig is , dat kunnen we buiten beschouwing laten. Een Sylvana Simons vindt alles wat los en vast zit racistisch, krijgt de nodige (vaak ook terechte) kritiek om haar oren; maar hey, een vrouw heeft wel een maatschappelijk probleem (wat eigenlijk vooral haarzelf dwars zat maar dat terzijde) weten los te wrikken in onze cultuur. Is dat niet datgene waarom het zo is geëscaleerd?

Vrouwen van niet-westerse afkomst voelden zich toch al langer gediscrimineerd. Dat zijn de cijfers eenmaal. Maar als Sylvana in plaats van het sinterklaasfeest onze paasviering had gekozen, dan was het effect net zó heftig geweest. Dan hadden we discussies gehad dat de eieren niet meer gekleurd mochten, worden omdat onze maatschappij nou eenmaal gekleurd is. Want als je voor ‘ei’ werd uitgemaakt was je vaak niet zo heel erg slim, toch? Dan is de Zuid-Afrikaanse vlag op een gekookt eitje kleuren niets meer of minder dan de Zuid-Afrikanen goedkoop wegzetten geweest.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Peter Kapenga

Bedankt mannen!

16 JAN 2019

Op Hollands Spoor zijn de OV-fietsen en de fietsenstalling geautomatiseerd. Tien jaar lang haalde ik de sleutel van mijn OV-fiets op bij de mannen van de fietsenshop. Tien jaar lang leverde ik ze weer in. Als er iets was met de OV-fiets, dan hielpen deze jongens mij.

Vanochtend pakte ik een OV-fiets waarvan het zadel een klein beetje los zat. Gewend als ik was liep ik bij de mannen van de fietsshop binnen. ‘Nee, we mogen geen reparaties meer uitvoeren aan OV fietsen.’ Ik dacht nog 2 tikkies met een sleuteltje en het zadel zit weer vast, hoe moeilijk kan dat nu zijn. Maar hij was onverbiddelijk. Ik leverde mijn OV-fiets weer in bij de automaat en pakte een andere. Het klepje voor sleutels ging open, sleutel in een leeg gat steken en weer dicht en dan nog een keer dezelfde procedure voor de andere fiets.

Later op de fiets dacht ik na over dit voorval. Logisch dat ze zo reageren, het werk wat ze al die jaren deden: klanten vriendelijk ontvangen, mensen de weg wijzen in de stalling, kaartjes afgeven voor de stalling, afrekenen. Het is ze allemaal ontnomen, deze jongens zijn weggeautomatiseerd. Weer een stuk menselijk contact en menselijke service is verdwenen. Al die jaren hebben we elkaar denk ik wel 1.500 keer gezien en gesproken. ‘Goedemorgen, fijne dag en goedenavond’ in alle variaties. Of deze ga ik misschien nog weleens missen: ‘Helaas alle OV-fietsen zijn al op vandaag’.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Roos Manders

Likeability of5

Roos Werkloos

16 JAN 2019

Geachte lezers,

Vroeger, toen ik een jaar of vijftien was, dacht ik dat het leven makkelijk zou zijn (HAHA, wat een grap, he). Dat ik na mijn studie makkelijk een baan zou vinden, een lieve man zou vinden, we samen een huis zouden kopen, kinderen zouden krijgen, en nog lang en gelukkig zouden leven.
*mwe-mwe-mwe-mweweweweeeee*

Nu, zo’n tien jaar later, ben ik alweer twee jaar afgestudeerd (check) en mag ik mezelf Master of Science noemen (check). Maar zelfs met die titel ben ik nog steeds Roos Werkloos, manloos, eigen-appartement-loos, autoloos, ofwel Roos kansloos.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar