Mijn fiets was wees

Erwin Troost 10 nov 2018

Laatst werd mijn fiets opgepakt op het station als weesfiets. Het heeft diezelfde dag een sticker gekregen en werd niet veel later in een depot gedumpt. Slim hoor! Dan wordt de fiets geborgen in een straat die tijdelijk afgesloten is en waar je niet met het openbaar vervoer kunt komen. Alleen met de fiets en die staat daar opgeborgen.

Mijn eigen fiets ophalen kost 20 euro. Dat is makkelijk verdienen. Je plaatst een sticker dat de fiets genoteerd staat als weesfiets. Iemand loopt daar achteraan en laadt de fiets op. Als je dat maal zoveel fietsen doet, heb je een luxer baantje dan de mensen in de tweede kamer. Hoewel het hetzelfde werk betreft. Beiden jatten van de mensheid zonder dat de mens iets terugkrijgt. Dat is slimmer dan je smartphone.

Op het station staan wel 400 weesfietsen. Niet dat ze wees zijn, maar omdat er niet genoeg vakken zijn om te parkeren. Er zullen fietsen staan die er te lang een plaats bezet houden en schroot zijn. Soms vind ik de fietsen waar iemand opzit erger en gevaarlijker. Op het station zie ik mensen op de stoep fietsen, waardoor ik zigzag moet lopen om mij een weg te banen. Dat is een stoep mensen! ,,Ja maar, iedereen fietst?” Dat vind ik het domste antwoord. Het is maar een fiets, maar daar lopen haastende mensen op weg naar een vervoer of huis. En kom niet aan met dat je haast hebt, want dan zeg je eigenlijk dat je te laat bent vertrokken.

En wat te denken van die reizigers achter de veiligheidspoortjes? Tussen de voetgangers loopt 80 procent blind op zijn mobiel te staren. De immobiele verachtelijke mens. Doe daar iets aan? Dat zijn de verslaafden die de sociale, solidaire reizende inspirerende medemensen tegenhouden. En waarom noemen ze het veiligheidspoortjes? Als daar een terrorist doorheen gaat zijn we niet meer veilig.

Wanneer daar paniek en chaos ontstaat, probeer dan maar eens veilig een weg naar buiten te banen. Dan rent iedereen door elkaar, want een uitweg is er niet. Dat red je niet. Dan zijn we allemaal de pineut. En als ik mij daar dan tussen bevind, dan zal mijn fiets diezelfde dag een weesfiets worden. Met vele andere onschuldige fietsen. Daar hebben ze geen sticker voor nodig. In de slimste stad van Eindhoven, omdat wij daar allemaal zo goed over hebben nagedacht.