Hoor wie appt daar kinderen

Paul Wijnhoven 13 nov 2018

Het is weer de tijd van het jaar om elkaar de Zwarte Piet toe te spelen. Welke winkel of welk tv-programma is dit jaar weer overstag gegaan voor een imitatie-Piet?

Ik kan me nog herinneren van de lagere school dat echt niemand zich daar druk over maakte. Ik vond die Pieten meer een stel ADHD’ers die snoep strooide in de klas, waarna wij het van de vuile vloer mochten oprapen en opeten.

De intocht op televisie was altijd het hoogtepunt. Vaste prik natuurlijk dat het boek van Sinterklaas weer eens kwijt was en hoe toevallig, altijd net op tijd weer werd gevonden. Als kind dacht je ook niet na over hoe zo’n man toch door de schoorsteen iets in je schoen kon stoppen. Dat wordt tegenwoordig toch wat lastiger als je schoen naast de warmtepomp-installatie moet staan.

De Sint kan ook niet meer met goed fatsoen over de daken lopen met al die dakkapellen, zonnepanelen en satellietschotels; het paard trapt ze allemaal kapot en valt van het dak af. En voor je het weet heeft de Sint een aanklacht aan z’n mijter hangen van de huiseigenaar en een paard met vier gebroken benen.

Hoe de beste man aan dat geld kwam voor al die cadeaus, vroeg je je ook niet af. Nu denk je he…waar doet hij het van? Bestelt hij alles bij Alibaba? Of heeft hij in Spanje een enorme wietplantage staan? Moet wel, want hij is maar een week of drie in Nederland, de rest van het jaar is hij met z’n wietpieten bezig met z’n plantjes.

Toch heeft het ook wel wat: lootjes trekken, lekkere cynische gedichten maken, surprises in beton gegoten door de echte grapjassen. De Sint moet ook heel goed kunnen toneelspelen en vooral goed kunnen liegen als hij weer zo’n foeilelijke tekening krijgt van een kleuter: ‘Wat kun jij goed tekenen zeg!’…. Die creaties verdwijnen gelijk thuis in de kliko van de Sint of hij dumpt ze onderweg vanaf de stoomboot in zee.

Trouwens de hele dag van die irritante stompzinnige Sinterklaasliedjes aanhoren, gaat je ook niet in je koude kleren zitten. ‘Hoor wie klopt daar kinderen?’ Wat een onzin, hij kan toch gewoon aanbellen of even appen? De Goedheiligman gaat ook nooit met zijn tijd mee; altijd komt hij aan met een stinkende, vervuilende stoomboot. Waarom komt hij niet gewoon met Ryanair voor 19,95 naar Nederland? Maar dat zal niet, want hij moet dan apart betalen voor de ruimbagage en ze staken altijd.

Fijne Sinterklaas!