De Voedselbank

Regina Bouwmeester 11 nov 2018

Het is zaterdagavond 22.07 uur en ik zit na een dag van eindelijk weer eens echt lekker sporten en mooie plannen maken, met een dekentje op de bank. Ik overdenk de dag. Vandaag kreeg ik heel veel dank nadat ik 3 tassen met boodschappen naar iemand had gebracht die het verder gaat verdelen over een aantal mensen die het heel goed kunnen gebruiken.

I mean, what did I do special? I only brought some stuff wat ik zelf niet eet en niet gebruik. That’s the only thing I did.

Het feit dat er nog steeds iets als een Voedselbank bestaat anno 2018 vind ik nogal 1999. In mijn ogen nergens voor nodig als we allemaal eens wat meer zouden delen en wat beter ons heen zouden kijken.

Voor elk probleem is er tegenwoordig wel een oplossing, genaamd stichting of bank. Waarom niet opstaan voor je medemens, de hand in eigen boezem steken door het samen te gaan doen of oplossen? Ik bedoel: wat is de lol als je weet dat jouw buurman/buurvrouw geen cent te makken heeft en jij geen poot uitsteekt? Voel jij je daardoor beter, omdat jij wel genoeg geld hebt? Omdat jij vindt dat het haar/zijn eigen schuld is doe je niks?

Maar wat nou als ik je vertel dat ook jij op je bek kunt gaan, keihard! En hoe fijn zou jij het dan vinden als er wel mensen voor jou klaarstaan? Als jij bijvoorbeeld 5.000 euro per maand verdient kun je best wat missen en kun je diegene die het zo verschrikkelijk hard nodig heeft echt wel helpen.

Ik hoor je zeggen, maar daar heb ik keihard voor gewerkt. Dan ga ik toch geen 100 euro weggeven? Klopt ja, keihard voor gewerkt. Maar hé, doet die 100 euro nou werkelijk echt pijn? Hoe fijn en mooi is het als jij iemand daarmee kunt helpen? De zon weer een beetje laten schijnen, omdat er even geen geldzorgen zijn, er eten in huis is.

Ga eens samen om de tafel en kijk eens hoe je degene oprecht kunt helpen. Kijk samen naar de mogelijkheden die er echt altijd zijn. En wie weet kan die ander wel iets voor jou betekenen, iets wat je zelf totaal niet kunt of waar je geen kaas van hebt gegeten. Sla een arm om elkaar heen. Zorg voor elkaar, maar doe niet net alsof je dingen niet ziet, sluit er je ogen niet voor! Doe wat er in jouw mogelijkheden ligt, maar doe IETS. Omdat een ieder warmte en aandacht verdient en armoede in deze tijd echt niet nodig is als we samen delen.

De wereld zou er een stuk mooier en liefdevoller uitzien als we eens wat minder met geld bezig zouden zijn. Want wat nou als jij je kapot hebt gewerkt en er nooit meer een morgen zou zijn. Nou?