De Sint-intocht is een grote mensenfeest!

Met grote verbazing heb ik afgelopen zaterdag gekeken naar NPO3 waar duizenden kinderen de intocht van Sinterklaas in Zaandam bezochten, begeleid door ouders. De intocht van Sinterklaas behoort een grote mensenfeest te zijn. Sinds lange tijd hebben we in Nederland een prachtige traditie dat wij, grote mensen, ruzie maken over de kleur van Zwarte Piet. Die ruzies vinden al jaren plaats, dus waarom zouden we dat nu ineens moeten veranderen?

Cultureel erfgoed pur sang. Het is een kwestie van tijd eer ‘de slag bij Joure’ wordt opgenomen in de canon van Nederland. Jaarlijks kijken we vanaf september reikhalzend uit naar de Pieten-discussie. Vol verwachting klopt ons hart. Blokkeerfriezen, acties, rechtszaken; het zijn vaste ingrediënten van een langgekoesterde traditie. En dan niet te vergeten het Pietenjournaal, sinds mensenheugenis gepresenteerd door Jeroen Pauw. Het mag niet verdwijnen.

Helaas denkt een groep kinderen daar heel anders over. Met duizenden kwamen ze naar Zaandam om de boel te ontregelen. Extreem fundamentalistisch in hun geloof met slecht gekleurde tekeningen in verkleumde knuistjes. Deze kinderen en hun ouders lijken zich niet te beseffen dat ze hiermee een hele mooie traditie ondermijnen. Waarom moesten ze precies deze zaterdag naar Zaandam komen? Het kan zelfs gevaarlijk voor hen zijn, tussen de beide grote-mensen-kampen die er maanden naar uit hebben gekeken om weer ruzie te mogen maken.

Je laat je kleuter toch ook niet de A2 oversteken of bij ijzel dakpannen vervangen? Laat die kinderen hun slecht gezongen liedjes liever zingen op een afgelegen bedrijventerrein, waar niemand last van hen heeft. Ze eisen zoveel aandacht op dat er nauwelijks aandacht was voor de grote mensen en hun gekoesterde conflict. Dadelijk raakt onze Pieten-discussie nog in de vergetelheid. Stel je voor dat Jeroen Pauw het dan ineens gaat hebben over de opwarming van de aarde, de overspannen huizenmarkt of de oorlog in Jemen. Je moet er niet aan denken.

Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat de burgermeester van Zaandam geen gebiedsverbod voor kinderen heeft ingesteld opdat de intocht weer in ere wordt hersteld. Mark Rutte, doe iets! De intocht van Sinterklaas behoort een grote mensenfeest te zijn.

Punt uit. Einde discussie!