De Q is van quilt

Wieke Romijnders 18 nov 2018

Sinterklaas is weer in het land. Waar anderen zich druk maken of zwarte piet wel echt zwart mag blijven, maak ik me liever druk over de gedichten die bij dit kinderfeest komen kijken. Dit jaar zou ik graag veel gedichten zien in de klassieke ABC-vorm.

De A is van Annie, dat is de buurvrouw. De B is van buurvrouw, dat is Annie. Van zo’n ABC moet ik grinniken en bovendien is er geen woord van gelogen. Een ABC is een gedicht waarbij je elke letter van het alfabet afgaat om zo iets of iemand te beschrijven. Het is misschien een van de meest afgezaagde varianten van een gedicht, maar ik ben er weg van. Het is super simpel en voor de autisten onder ons (driekwart van de bevolking naar mijn mening) is het ook wel lekker want er zit structuur in.

Rond deze tijd is iedereen waarschijnlijk druk in de weer met het bedenken van hilarische gedichten en smerige surprises. Met de smerige surprises kan ik niet helpen. Behalve dan dat natte peperkoek in een doos voor iedereen toepasbaar is, aangezien iedereen poept. Dit is een gratis tip, doe er wat mee. Met de gedichten kan ik misschien een beetje helpen; schrijf eens een ABC! Dat is eens wat anders dan wat de sinterklaasgedichtengenerator uitkotst, 10 minuten voordat je surpriseavond begint.

In een ABC zit structuur. Je hoeft niet na te denken over hoeveel alinea’s je gaat schrijven. Daarbij is het fijn dat je in Google gewoon kan intypen: ‘Woorden met een A’, waarna een onmenselijke lijst met woorden verschijnt. Daar kies je vervolgens dan gewoon een woord uit dat bij iemand past. Of niet. In elk geval schrijf je er iets leuks over. Simpel toch?

Maar, hoor ik jullie denken, wat doe je met de letter Q? Ja, dat is kak (of qak?). De lafaards slaan hem over. Maar de echte die-hards laten zich niet kennen. Om jullie tegemoet te komen in de Sinterklaas-stress geef ik bij deze een voorbeeldje: de Q is van quilt, die heb jij nooit gewild. Boem, kijk eens aan, zo uit de losse pols. En het is toepasbaar voor mannen en voor vrouwen, want niemand wilt een quilt (hoop ik).

Conclusie; schrijf dus eens een ABC. Het is niet moeilijk dus zelfs de meest waardeloze dichters kunnen ermee uit de voeten. Mocht het tóch een fiasco worden, leg hem dan gewoon onderin die doos met namaak-stront. Dan denkt de ontvanger waarschijnlijk toch wel: ABC? Weg ermee.