Lezerscolumn

pen icon

Anouk Huisman

Likeability of5

De misleiding van de psycholoog

12 NOV 2018

“Hoe het zit met die narcisme-epidemie onder de selfie-generatie.”

Toen ik dat laatst op de voorpagina van een krant zag staan, had ik heel graag één wenkbrauw omhoog willen doen. Helaas is het mij nog niet gelukt om deze vaardigheid onder de knie te krijgen, maar dat terzijde.

De reden hiervoor was dat ik me als zeventienjarige aangesproken voelde door het woord ‘selfie-generatie’. Persoonlijk denk ik bij een selfie aan Aziatische toeristen die alles in spiegelbeeld bekijken via hun nieuwste iPhone. Vaak wordt dit woord echter geassocieerd met jongeren. Laat ik nou tot deze groep behoren en geen enkele selfie op mijn telefoon hebben staan.

Genoeg over de selfie-generatie, want de narcisme-epidemie riep ook een aantal vragen op.

Bezorgde psychologen wijten de narcistisering van jongeren aan “hun selfies en permanente profilering online”. Er wordt een beeld geschetst van zelfingenomen jongeren die zich met behulp van oordopjes afsluiten van de buitenwereld, zichzelf bewonderen op hun telefoonscherm en de hele dag foto’s maken van zichzelf. Vervolgens wordt deze generatie ook nog eens vergeleken met Donald Trump. Allemaal leuk en aardig, maar is dit niet een beetje overdreven? Trump is toch echt wel next level.

In onze samenleving lijken mensen misschien egocentrisch te zijn, maar ik betwijfel of er een causaal verband bestaat tussen dit verschijnsel en online profilering. Zelf zou ik het eerder toeschrijven aan onze prestatiemaatschappij. We willen allemaal het beste van het beste en er zijn nou eenmaal nog 7,5 miljard andere mensen. Een beetje narcistisch moet je dus wel zijn, anders kom je nergens.

Daarnaast helpt de commerciële sector niet echt mee om narcisme tegen te gaan. Overal waar je komt, word je geconfronteerd met kussentjes, T-shirts, posters en theedoeken met teksten als “I’m not crazy, I’m special” en “If you can dream it you can do it”. Je zou er toch bijna in gaan geloven.

Aan de andere kant is die narcistische houding van jongeren misschien wel een gemaakte houding, die ontstaan is uit onzekerheid. De oortjes zijn er niet omdat je lak hebt aan de buitenwereld. Ze voorkomen dat je er eenzaam en hulpeloos uitziet. Je bewondert je spiegelbeeld niet, je wil weten of er niets is waar anderen je op kunnen afkraken. En al die foto’s moeten er via sociale media voor zorgen dat je een perfect leven lijkt te hebben.

Schijn bedriegt.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_28e947614a45ee33ca9f0b490a146f5687a5e870_avatar

pen icon

Joey Rietveld

Likeability of7

Samen op plastic dieet.

21 SEP 2018

Ik word doodgegooid met termen als duurzaamheid, energietransitie en klimaatverandering
En gelukkig maar, want klimaatverandering bestaat, het is in volle gang en we moeten allemaal ons steentje bijdragen willen we een wereld achterlaten die duurzamer is ingericht. En bijdragen aan die duurzaamheid kan op zoveel manieren. Een beetje minder vlees eten, vaker de fiets pakken dan de auto, een zonnepaneel op je dak of eens stoppen met al dat plastic. We lijken het nog weleens te vergeten, maar ook het gebruik van plastic moet verminderen. De hoeveelheid plastic die wij allemaal in ons dagelijks leven uit de supermarkt richting de prullenbak slepen is ongekend groot. En dat, terwijl veel van deze single-use plastics overbodig zijn. De consumptiemaatschappij waarin wij leven is gevuld met in plastic verpakte luxe producten. En we doen onszelf graag geloven dat het niet uitmaakt, of misschien denken wij er allemaal überhaupt wel niet genoeg over na. De consumptiemaatschappij is tenslotte ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic flesje dat je iedere ochtend in de AH to go koopt en daarna gelijk weer weg gooit. En de consumptiemaatschappij is ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic tasje in de supermarkt, dat je maar één keer gebruikt om je in plastic verpakte komkommers en bananen richting het einde van de straat naar huis te vervoeren. Maar gelukkig zijn er initiatieven als ‘Het plastic dieet’ van Blue City Rotterdam om bewustwording rondom plastic verbruik te vergroten, zijn er steeds meer gemeenten die het scheiden van afval stimuleren en kosten die verdomde tasjes in de supermarkt tegenwoordig 10 cent. Maar de maatregelen die nu genomen worden slaan nog geen deuk in een pakje boter en zoals ik eerder al zei zouden we allemaal ons steentje moeten bijdragen. En deze oproep betekent natuurlijk niet dat al het plastic morgenochtend verdwenen moet zijn, maar het begint bij een bewuste vermindering. Stop ‘s ochtends een hervulbare waterfles in je tas, en dat flesje spa blauw is ineens overbodig. En als je ‘s ochtends een thermoskan met koffie maakt, dan heb je die to-go beker van het station ook niet meer nodig. Maar ochtenden zijn druk, iedereen staat tien minuten later op dan dat hij had moeten doen en koffie to-go is handig. Maar laat voor een keer die plastic deksel dan eens liggen, want verandering begint bij jezelf. En als wij dat allemaal drie dagen per week doen, dan komen we er samen wel.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovelol
user_2eafa916e2614886fb9358f1918bfe0b3e5b514b_avataruser_a4a0602e343775625acb29db00ff8ba2d96d85b5_avataruser_0b576d7a62e14b72cda99ec5a0d32ae8fefa0350_avatar

+22


pen icon

Metro

Likeability of7

Jouw column in de krant en op metronieuws.nl?

11 NOV 2017

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column binnen 48 uur en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt € 50,-!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_174b47034a66c239bf8a1894f86a67435bf59c8a_avataruser_cba4018e54d892ce78bee4a225ebb8fd90a711c5_avataruser_0dc287e37917b90cd28ba7f7a210ff943da31425_avatar

+100


pen icon

Tara Mahmoud

Gij zult lezen

2 UUR

Riemen vast en zet je schrap. Bereid je voor op een wonderbaarlijke reis, een reis die je samen met mij zult maken. Ter verduidelijking: het wordt geen fysieke, maar een mentale reis. Dit wordt een reis waarin je leert om even weg te zijn, een reis die je de mogelijkheid biedt om je zintuigen te prikkelen en je fantasie de vrije loop te gaan. ‘Goh, vertel dan wat het is’, hoor ik je al denken.
Goed, laat me je introduceren in de wereld van de boeken. Boeken? Boeken ja, inderdaad. In een tijd en maatschappij waarin we vastgeplakt zitten aan onze telefoons en elektronica onze levens ontzettend veel beïnvloeden, is het ook goed om je daar af en toe van te distantiëren. Ik introduceer je in een wereld waarin je bladzijde na bladzijde omslaat om je nog meer te verdiepen in een verhaal waar jij deel van uitmaakt. Je zult ontspannen en dat zonder je verstand volledig op nul te zetten.
Dus welkom, ik zal je gids zijn in deze knotsgekke wereld. We zullen een pad bewandelen waarbij je overal om je heen boeken zult zien. Genres om naar hartenlust uit te kiezen. Houd je van drama, humor of spanning? We hebben het allemaal. Laat je leiden door je eigen interesses en laat je af en toe ook eens verassen. Liever kennis opdoen in plaats van enkel ontspanning? Geloof het of niet, ook dat hebben we in deze wereld.
Terwijl we het pad der boeken bewandelen zul je waarschijnlijk op een bepaald punt denken: ‘Maar lezen is niks voor mij, het is zo saai’. Ik zal je dan zeggen dat ik je uitdaag om toch een boek te proberen, een keuze waarin je volledig vrij bent. ‘Probeer het toch’, zal ik je zeggen en ik zal wijzen naar andere lezers, die volledig opgaan in hun boek en bladzijde na bladzijde verslinden tot ze het met een zucht dicht doen. Die mooie ervaring wil ik jou ook meegeven dus probeer het toch eens.
Aan het einde van ons pad hoop ik in ieder geval wat interesse bij je gewekt te hebben en hoop ik dat ook jij ooit tot deze bijzondere wereld zult behoren. Terwijl ik je uitzwaai en jij weer teruggaat naar je drukke, vol elektronica gevulde leven, kijk je nog even naar het uitgangsbord. Je knijpt je ogen samen om er zeker van te zijn dat je het goed leest en ja het staat er inderdaad: ‘Gij zult lezen.’

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Henny A.J. Kreeft

Kapitaal van de maatschappij

VANDAAG, 13:19

In een eerder artikel voor een andere site heb ik aangegeven dat de mantelzorgers het kapitaal van de maatschappij zijn; dit n.a.v. vragen gesteld in de gemeenteraad van Nunspeet door de CU.

Overal wordt gesproken over de mantelzorg, maar worden de mantelzorgers wel gerespecteerd, sterker nog is er wel een vergoeding voor de mantelzorger als hij / zij elke dag bezig is om voor een familielid te zorgen?
Het schijnt zo te zijn dat elke gemeente jaarlijks geld in de kas heeft voor de waardering van mantelzorgers; dit is verplicht en geregeld via de WMO. In de gemeente hierboven schijnt het waardebonnen te zijn, uit te delen op de Dag van de Mantelzorg, 10 november. Echter men moet wel ingeschreven staan bij het Steunpunt Mantelzorg. Helaas kon ik op de site van het Steunpunt Mantelzorg van eerder genoemde gemeente niet ontdekken hoe men zich moest aanmelden als mantelzorger.
Voor de gemeente Harderwijk is dat ook geregeld, nl. door ZorgDat, waar men zich dan kan melden of beter, laten melden door degene waarvoor gezorgd wordt. Op de landelijke site regelhulp.nl is nog het een en het ander na te lezen.

Een mantelzorger kan een cadeaubon krijgen van zeg € 10,-, maar onderzoekers naar de mantelzorg krijgen miljoenen aan subsidies. Een artikel op de site van het UMCG spreekt over 4 miljoen EU subsidie voor onderzoek naar duurzame mantelzorg. Het artikel zegt: “ … Mantelzorgers verlenen onbetaalde zorg aan een familielid of vriend met een chronische ziekte, handicap of andere langdurige zorgbehoefte. Vooral door de toegenomen levensduur en medische vooruitgang stijgen de behoeften van oudere of zieke mensen aan langdurige zorg snel, terwijl de beschikbaarheid van mantelzorgers in Europa afneemt … “
Ja en inderdaad draait het om de onbetaalde zorg en volgens het artikel van oktober 2018 wordt gedacht aan “ … het gebruik van sociale robots die de ervaren stress van mantelzorgers zou kunnen verminderen, maar ook het gebruik van sensoren in huis die helpen bij het toezicht houden op verwarde of kwetsbare zorgontvangers … “

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

eduard sarens

mijn dooie tuin en de zevenenveertig euro

VANDAAG, 10:23

Ik sta nog steeds in mijn dooie tuin.
Waar ik eigenlijk zit op mijn stoel.
Gemaakt met alles wat levend was naast mijn gieter.
Dus dat was alleen mijn stoel in het midden van mijn tuin.
Ik kan mijn tuin gaan redden.
Als ik in mijn opblaasboot stap en een rondje vaar in mijn tuin.
Wat vijftig euro kost per rondje varen.
Dus ik blaas de gehele tuin vol met briefjes van vijftig euro.
Wat eigenlijk briefjes van negenenveertig euro zijn.
Dus ik kom altijd een euro te kort voor een rondje.
Maar eigenlijk zijn het wel briefjes van vijftig euro.
Maar omdat ik die helemaal niet heb.
Wordt eigenlijk niks echt betaald door mij.
Waardoor ik geen rondjes kan maken in mijn opblaasboot.
Omdat ik de rondjes niet betalen kan om mijn tuin te redden.
Dus ik strooi nog steeds met briefjes van achtenveertig euro.
Wat eigenlijk gewoon negenenveertig is of vijftig.
Daar is de wind en de droogte in de lucht nog niet over uit met elkaar.
Terwijl er eigenlijk niks gestrooid wordt.
Maar de tuin wel een grote bende van papier is als ik er naar kijk.
Maar de tuin toch leeg en vlak is als ik er niet naar kijk.
Eduard.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

David Sjoer

Een zwerver prikte in mijn ogen

GISTEREN

Ik word wakker van een halve nachtmerrie. Het was niet perse een enge droom, maar ook geen prettige. Ik zit in een oude Engelse trein, met zo'n halve cirkel als dak. Een man komt naast me zitten. Een zwerver, denk ik. Wel een met mooie kleren. We praten even en dan is het een tijdje stil. Ik voel dat er iets gaat gebeuren.

Nu ben ik geen droomspecialist, maar dat is volgens mij een typische eigenschap van dromen: de selffulfilling prophecy. Als ik mijn gedachten de kant op stuur van een vrolijke vogel waarmee ik straks een rondje ga vliegen over prachtige langschappen, dan zit er opeens een goedgeklede zwerver Adelaar naast me in die trein. Zo gaat dat meestal niet.

Dit gaat mis denk ik, dus gaat het ook mis. De zwerver kijkt me aan en vraagt indringend om geld. Dromen testen je. Of je assertief genoeg bent om tegen een zwerver in een Engelse treinwagon nee te zeggen. Dat ben ik. Hij accepteert geen nee. Hij steekt zijn vingers in zijn mond en probeert ze vervolgens in mijn handen te duwen en daarna in mijn ogen. We vechten. En dan word ik opgelucht wakker.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Carol Dohmen

Likeability of6

Nederland is een vaasje

GISTEREN

Ik heb jaren gedacht dat we in Nederland samen in het schuitje zaten, geen onlogische plek voor een volk van koene zeevaarders. Maar de zeevaarders zijn na hernieuwde bestudering van hun CV in de ban gedaan. Teveel werkervaring die in de tegenwoordige tijdsgeest als ongepast (roof, moord, maatschappelijke ontwrichting, ik noem een paar dieptepunten) wordt gezien. Met de zeevaarders namen we afscheid van het schuitje en onze beste brave minister-president (want over zijn open brief aan ons allemaal heb ik het natuurlijk) is op zoek gegaan naar een onschuldige metafoor. Hij kwam uit op een vaasje. Een vaasje!

Een teer, breekbaar vaasje dat we met zijn allen vasthouden. Tja, dat kan in elk geval verklaren waarom we hier geen gele hesjes aantrekken, we moeten immers samen dat vaasje vasthouden. Ik lees verder. Ik ben een meegaand type met enige fantasie, ik doe oprecht een poging de vaasjesmetafoor écht tot me door te laten dringen.

Wat bedoelt hij in vredesnaam met een vaasje dat door 17 miljoen mensen moet worden vastgehouden? Het zijn volgens Mark vooral de doeners die het vaasje vasthouden. Bedoelt hij de mensen die na een dag stevig klussen een vaasje bier pakken? Hij heeft het over gewone, normale mensen, ik geloof wel dat die bier drinken. Maar hij zal de wijn- en sapdrinkers niet willen uitsluiten, dus lees ik verder.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avataruser_542b3eae42c2b6a3bf698ce827e28871135bfd94_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Rachida Issaoui

De macht van de media

GISTEREN

Laatst was er de hype dat een bepaald merk dag en nachtcreme heel erg leek op een heel duur merk. Ik zal geen namen noemen, maar ik geef wel toe dat ik die goedkopere variant heb gekocht. Daarna kon ik mezelf wel voor de kop slaan, want de media had me geflasht. De crème is plakkerig en ik zie geen wonder gebeuren als ik in de spiegel kijk. Denken jullie dat het gewoon een of andere test is om te kijken hoeveel vrouwen erin trappen? Natuurlijk heb je ook een groep mannen die dag en nachtcreme gebruiken, sommige stelen dat stiekem van hun vrouw en sommige delen in de vreugde. Je hebt natuurlijk ook een groep mannen die zelfstandig hun aankopen doen omdat ze er eerlijk voor uitkomen dat ze zichzelf verzorgen of mannen die single zijn en wel moeten. Ik ben ik ben nu ik er zo over schrijf wel benieuwd wie er allemaal in is getrapt? Ik was er van overtuigd dat deze crème wonderen zou verrichten dus ik heb meteen de verpakking weggegooid en ben als een gek gaan smeren. Ik weet eigenlijk niet waarom ik dat deed, want zo'n vertrouwen heb ik eigenlijk niet in de media en alle mediahypes. Het is een lesje: de macht van de media.

#dikkedoei

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

eduard sarens

mijn dooie tuin een geworden met de opblaasboot &

GISTEREN

Mijn dooie tuin is een met een andere tuin die niet bestaat.
Mijn stoel is een geworden met een andere stoel die niet bestaat.
Mijn opblaasboot is een geworden met het water.
Die er niet is omdat de droogte het steeds wint wan het water.
Ik kijk mijn tuin in terwijl ik er gewoon in sta.
Met mijn gieter in mijn ene hand en de andere dezelfde gieter.
Om de tuin te besproeien om de droogte te overwinnen.
Het is zo droog geworden dat zout zelfs te flauw is om te sproeien.
Maar mijn dooie tuin moet wel gered worden.
Anders kan ik niet een worden met de planten in mijn tuin.
Die er wel staan maar er niet zijn in mijn tuin.
Ik wil graag een worden met een levende tuin dan een dode.
Dat gaat me niet lukken omdat ik een dode tuin sta.
Te staren naar alles wat levend is.
En dat ben ik maar ik heb geen spiegel.
Mijn stoel waar ik niet naar kan kijken omdat ik erop zit.
Mijn gieter natuurlijk waarmee ik mijn droge tuin nathoud.
En natuurlijk mijn opblaasboot die eigenlijk lek is.
Maar toch opgeblazen is vanaf de bodem van de boot.
En hoeveel ik water uit een lege gieter sproei.
Waar toch wel water uit komt als ik aan het sproeien ben.
Dus ik probeer mijn tuin te redden.
Dus ik stap maar mijn opblaasboot in.
Om rondjes te varen met peddels die ik niet heb.
In een droge tuin waardoor ik dus stil sta maar wel rondjes vaar.
Om na te denken hoe ik met mijn lege hoofd mijn tuin ga redden.
Die eigenlijk gewoon propvol is met gedachten gemaakt van zand.
Die zegt de radio bestond wel maar is niet genoemd.
De gieter is wel benoemd want die is een geworden met de radio.
Eduard.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Rachida Issaoui

Vooruitzicht voor een moordenaar

GISTEREN

Ik zag laats een aflevering van een serie op Netflix genaamd: I am a killer. Vol afschuw zag ik een gedetineerde die met een glimlach vertelde hoe hij een pedofiel wurgde om in Death Row (de dodencel) te eindigen. Hoe deze moordenaar het vertelde was het bijna alsof hij afstudeerde tot chirurg. Naarmate ik deze aflevering bekeek veranderde mijn beeld over deze man. Zijn eerste 16 jaar beleefde hij een afgrijselijke jeugd, hij had nooit liefde gekend. Zijn ouders die beide alcoholist en drugsverslaafd waren hadden hem nooit begeleid of opgevoed. Al op 12 jarige leeftijd werd hij aangehouden voor diefstal en hierna volgde een reeks aan criminaliteit en wangedrag. Ook binnen de gevangenismuren was hij een verschrikking, ik kan met zekerheid zeggen dat hij wel een monster leek. Een dier wil ik hem niet noemen omdat zelfs een dier enige barmhartigheid heeft. Hij raakte betrokken bij rellen, gevechten, steekpartijen en was continue boos en gaf alles en iedereen de schuld. Om een lang verhaal kort te maken, uiteindelijk heeft hij 20 jaar in de isoleercel doorgebracht omdat hij zo onhandelbaar was. De bewaarders zagen hem als ongedierte verteld hij en dit wilde hij niet meer. Hierdoor besloot hij iemand te doden en toen er in zijn cel een veroordeelde pedofiel werd geplaats was zijn klus snel geklaard. Het duurde vier minuten om hem te wurgen met een sok en hij had geen spijt. Uiteindelijk bereikte hij met een advocaat zijn doel: Deathrow. Het duurde vier jaar, maar het lukte. In de dodencel kreeg hij voor het eerst contact met zijn neef van moederskant. Hij had nooit familie gekend in zijn hele loopbaan in de gevangenis. Nu voor het eerst begon hij te corresponderen met zijn neef en zijn gezin. Over en weer leerde ze elkaar kennen. Als snel zei de gedetineerde tegen zijn neef:'jij gaat mij ook in de steek laten, maar dit gebeurde niet. Na een jaar zei hij:'ik mag je graag neef en ik hou van je' weer later zei hij: ik ga mijn gedrag voor altijd verbeteren zodat ik jullie kan blijven zien. En dat gebeurde, hij was niet meer het monster maar transformeerde tot iemand die geliefd was. Hij had nooit liefde of familie gehad of een normaal leven, maar nu had hij iets om naar uit te kijken. Later werd hij weer geïnterviewd en ik zag zeker een voor en na. Dat monster was verdwenen. Nog steeds bezoekt zijn neef en gezin hem en ze zullen bij de executie zijn, samen met zijn advocaat. Ik denk dat liefde hoop geeft. Lets spread love like confetti...

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Derek Hogeweg

Likeability of5

Kaasfondue

16 DEC 2018

Het straatbeeld is de afgelopen dertig jaar behoorlijk veranderd. Kijk maar naar de auto's; een Fiat Tipo zie je bijna nergens meer en een spoiler op je kofferbak is anno 2018 ook niet echt hip.

Iets dat niet is veranderd in de afgelopen drie decennia is de kerstmuziek die je op de radio hoort.

Opdracht: noem een kerstnummer dat in de afgelopen vijftien jaar is uitgekomen en dat zich enigszins kan meten met Last Christmas van Wham! of een andere grote klassieker. Inderdaad, een onmogelijke opgave. Er is namelijk nauwelijks nieuwe aanwas, en de aanwas die er wél is blijft niet hangen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Derek Hogeweg

Likeability of5

Het laatste taboe

16 DEC 2018

We hebben meer klokken dan ooit maar op tijd komen blijft lastig.

Je kent het wel: je zit in de wachtkamer van de huisarts. Je had om 13:00 uur een afspraak, maar het is inmiddels 13:10 uur. Onrust. De Autovisie heb je inmiddels ook van achteren naar voren gelezen, of beter gezegd: je hebt de pagina's omgeslagen.

Tien minuten te laat. Daar begint het bij mij altijd te jeuken. Vijf minuten, vooruit... Tien? Nou, voor deze ene keer dan. Maar meer dan tien moeten het er niet worden. Dan komt mijn empathisch vermogen in gevaar.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_1fb3372e608156589f7cc8f506777222be211166_avatar

pen icon

jaap kolbrink

Kerstmis

16 DEC 2018

Met kerst vieren en herdenken veel mensen de komst van een kind. Mark Harbers onze VVD staatssecretaris, schopt net voor de kerst nog even twee kinderen, Maksim en Denis, het land uit. Ik wens de man een beroerde en slapeloze kerst toe. Gaat hij ze nog even bezoeken in die kerk daar in de Oekraïne, zal wel niet is niet zo'n prettig land voor LBHT-ers.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Monique Louis

Likeability of6

'Op zijn Rotterdams'

16 DEC 2018

Er zit een heel bot iemand in mij, die eruit wil. Hoe ouder ik word, hoe meer mijn ware persoonlijkheid tot uitdrukking komt. Het is vermoeiend om altijd maar je meest zonnige gezicht te laten zien.

Dus tegenwoordig trap ik mensen op tenen, vraag ik kort en zakelijk naar diepste gevoelens, geef ik ‘op zijn Rotterdams’ mijn mening of oordeel. ‘Op zijn Rotterdams’ betekent: ook als niemand er op zit te wachten, begrijp je wel..?

Het bevalt me best, bespaart me een hoop energie. Toegegeven, energie die ik voor een deel weer kan inzetten om tenen te kussen, mijn excuses aan te bieden, uit te leggen dat ik het zo bot niet bedoelde. Dit kost me tijd. Maar als ik het tegen elkaar wegstreep, kom ik uit op winst. De opluchting die ik er voor terugkrijg, de bevrijding die ik voel, mijn ingehouden agressie die moeiteloos een uitweg vindt. Ik voel me als herboren.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelol
user_8cdbce5db9dd2b10b48ff662799b6c9825cac619_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Mohamed El Messaoudi

In de ban van sneeuw...

15 DEC 2018

Met alle berichten in mijn hoofd over de komst van sneeuw - de ene roept 1 cm en de andere wel tot 10 cm - ben ik gaan slapen.

Alles is wit, lichtgevend wit. Ik knipper maar een keer met mijn ogen, maar het blijft wit. Wat is er gebeurd? Ben ik dood? Ik weet het niet. Maar ik ben niet bang, want het wit is zo mooi. Ik kan het zelfs voelen. Het is zo zacht, zoals donsveertjes. Achter me is nog meer wit, maar het ziet er anders uit, doffer met grijze barstjes. Het lijkt wel of daar iets op mij wacht, iets wat ik eerst moet loslaten.

Beelden flitsen door mijn gedachten. Een auto, een ruzie, een donkere gang, de loop van een geweer. Maar al die gedachten kan ik niet plaatsen. Het lijkt wel alsof ik naar een film staar waar ik halverwege in ben gevallen. Plotseling hoor ik gefluister. Ik heb op je gewacht. De woorden klinken heel ver weg. De anderen zijn er niet meer. Het geluid verplaatst, nu is de stem ter hoogte van mijn oor. Je bent helemaal alleen. Ik voel iets warms langs mijn voorhoofd strijken, huid op huid. Iemand gilt, het klinkt afschuwelijk. Ben ik dat? Het wit breekt open en wordt vager. Opeens voel ik me zo verdrietig en eenzaam.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Suzanne Verhoef

Likeability of7

Zo maak je een hippe indruk

15 DEC 2018

In het openbaar vervoer schrijf ik vaak verhalen. Ik krijg namelijk nooit iets van werk gedaan en vervolgens zit ik de hele reis uit het raam te staren. De afgelopen tijd is er alleen niet zoveel spannends gebeurd en dan worden zelfs de kleinste irritaties belicht. Daarnaast is een verhaal over mensen die vastzitten in de deur van een rijdende trein, ruziënde stellen en vechtpartijen zó gewoon, dat ze niet meer leuk zijn om te lezen.

Een vreemdeling zit naast me en ik ben al een tijdje geneigd om hem te vragen wat hij van het boek vindt dat hij leest. Hij opent het boek namelijk op een willekeurige pagina om er dan een aantal minuten uit te lezen en dan weer dicht te slaan. Vervolgens doet hij zijn ogen dicht en telt hij op zijn handen tot 5. Hij klemt het boek ondertussen hard vast. Ik had niet genoeg ballen om het te vragen voor hij de trein uitstapte, dus alles wat we verder kunnen doen is speculeren.

Deze man zag er uit als een verdwaalde Amsterdammer in de trein naar Rotterdam. Helemaal compleet met een XXX bidon en een voor deze temperatuur te dunne lange jas van stof die alleen dicht kan met knopen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_80ccc80623be244612c6537d9cdb937bfce88011_avataruser_dad2f43da496c5a7587e9e80fa97e87239aca90c_avataruser_2eafa916e2614886fb9358f1918bfe0b3e5b514b_avatar

+5


pen icon

Erwin Troost

Likeability of5

Ik kom op voor de aardappelkroket!

15 DEC 2018

Ik wilde gisteren aardappelkroketten kopen, maar ik kon er niet aankomen. Drie supermarkten liep ik af en nergens waren ze te vinden. Ik ging dus het lijstje af van de aardappelkroketten:

1. Het heeft een genderneutrale naam. Check ✓
2. Het heeft geen discriminerende naam, zoals jodenkoeken of negerzoen. Check ✓
3. Het is een politieke correcte naam. Het is een kroket dat simpelweg bestaat uit aardappel. Niet zoals pepernoten of pepermunt waar geen peper in zit bijvoorbeeld. Zelfs de boomstammetjes mogen niet meer verkocht worden, omdat het geen echte boomstammetjes meer zijn. De aardappelkroket is wel een aardappelkroket. Check ✓
4. Het is nooit in het programma ‘De keuringsdienst van Waarde’ aan bod gekomen. Check ✓
5. Het is een vegetarisch product, dus de Bont voor Dieren hoeft zich er niet druk om te maken. Check ✓
6. Het heeft geen verslavende middelen, bijwerkingen of kans op allergie. Mits je allergisch bent voor zetmeelproducten. Check ✓
7. Het is een product dat zowel door jongeren en ouderen gegeten kan worden. Check ✓
8. Er is nooit een oorlog of demonstratie tegen een aardappelkroket geweest. Check ✓
9. Er werd vernomen dat de Aviko Bistro Aardappelkroketjes 750g volkomen glutenvrij zijn. Check ✓
10. Er is geen enkel geloof, zoals Islam, Christenen, Hindoeïsme, Rastafari, Confucianisme, Boeddhisme, Jodendom of elk ander geloof waar de aardappelkroket heilig wordt verklaard en daardoor niet mag worden gegeten. Zij mag zelfs worden opgeofferd aan jouw eigen veelzeggende spraakmakende mond. Check ✓

Kortom: Ik zou ook zeggen dat je dit product zo snel mogelijk uit de schappen moet halen, want als de Nederlander zich er niet over kan beklagen, boos kan maken of zich druk kan maken over iets wat van nutteloos belang is, wat heeft het dan voor zin als een aardappelkroket in de schappen van onze winkels ligt? Op dit moment wordt de aardappelkroket genegeerd - en als er iets erger is dan een voedzaam heerlijk product zomaar weg te laten kwijnen, dan is het dat wel. De aardappelkroket is weggepest uit onze voedselketen en dat verdient het niet. De Nederlander maakt zich druk en ondertussen negeert het alles wat eigenlijk mooi en fantastisch correct is in ons leven. Maar ik pik dit niet langer en ik kom op voor de aardappelkroket!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_2eafa916e2614886fb9358f1918bfe0b3e5b514b_avatar

pen icon

eduard sarens

mijn dooie tuin heeft niets te zeggen

14 DEC 2018

Ik zit wederom op mijn stoel waar ik al op zat.
Maar dan in een andere houding wat eigenlijk dezelfde is.
Te staren naar mijn dooie tuin om hem te redden.

Ik probeer één te worden met de taal van de tuin.
Om met hen te kunnen communiceren vanuit elkaar.
Om erachter te komen waarom de tuin dood is.

Ik probeer ze te bereiken met een telefoon in mijn hand.
Waar ik niet mee bellen kan naar buiten mijn stoel.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Henny A.J. Kreeft

Bindend Referendum: Lage Drempels, Hoge Dijken

14 DEC 2018

Het moet toch niet echt gekker worden. Is net het adviserend referendum afgeschaft door kabinet Rutte (VVD), komt er plotseling een oud-minister van de VVD met het lumineuze idee dat het bindend referendum ingevoerd moet worden. Het schijnt dat je als uit de actieve politiek stapt, plotseling zo maar andere gedachten kan krijgen, dus is er nog hoop voor Nederland, alle politici de politiek uit en Nederland zal veranderen. Maar zeg nu zelf, het is net een circus, die politiek, zo iets in de trant van: Binnenkort in dit theater.

De commissie-Remkes (VVD) bracht het rapport uit over bestuurlijke vernieuwing, waarin het voorstel van het invoeren van een correctief bindend referendum. Geef nu toe: de politici zijn referenda-moe en zullen ook niet staan te trappelen voor weer een referendum, als ze al niet anti-referendum zijn.

Laat ik maar meteen glashelder zijn: ik ben voor het referendum, maar er zitten wel een of meerdere maars aan. Ten eerste: een referendum moet gehouden worden over belangrijke zaken en niet over flutdingetjes, waarbij het referendum zowel landelijk als lokaal gehanteerd zou moeten worden. En ten tweede – en misschien nog wel belangrijker – de uitslag moet geaccepteerd worden door de politiek. Het moet niet zo zijn, dat de politiek zegt dat men toch maar even een referendum er doorjast, maar dat de uitslag ondertussen al vast staat. Daarom ben ik het eens met de commissie dat over belangrijke zaken een bindend referendum gehouden moet worden.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?