Boerenkool met Marokkaanse jus

Rachida Issaoui 15 nov 2018

Als kind prakte ik mijn tajin. Nee niet de pan natuurlijk , maar de inhoud. Echt integreren hoefde niet als geboren en getogen Marokkaanse/Hollandse meid.

Ik vraag me eigenlijk af of Nederlandse Indo’s, Turken en Chinezen ook alles prakken? Of ligt dit aan mij? We zijn wel in Nederland he, het land van de stamppotten. In andere landen wordt niet geprakt. Ik denk als mensen in het buitenland meekijken in de Nederlandse keuken dat ze schrikken. Al dat geprak, snappen ze niks van.

Ik weet nog als kind wanneer mijn moeder overheerlijke tajin had gemaakt, dan schepte ik het op mijn bordje en begon met prakken. Lamsvlees, groenten en aardappelen; alles prakte ik door elkaar. Misschien ben ik gewoon geboren in het verkeerde lichaam en ben ik gewoon een Hollandse boerentrien. Want nu ik erover nadenk: ik was ook gek op melk, kaas en alle dingen die in Nederland in overschot werden geproduceerd. Ik vind de kaas trouwens wel erg duur tegenwoordig. Leerdammer en Goudse kaas zijn in de Franse supermarkt goedkoper. Ja toen ik dat zag, dacht ik: nou breekt mijn klomp.

Ik weet niet hoe oud ik was. Ik kwam een keer tussen de middag thuis en mijn moeder had iets anders gekookt. Ik rook het al vanaf beneden. We woonden op vijf hoog. Ik kon altijd op afstand ruiken wat mijn moeder had gekookt, de hele straat rook naar mijn moeders eten…maar dit was anders. Ik volgde mijn neus richting huis en viel met de deur in huis: Jemmaaaaa wat eten we????

Mijn moeder antwoordde heel trots: ‘,,Elmaqla dyel Holland”. Ik dacht: ,,Elmaqla dyel watte?” Hoorde ik dat goed? Nederlands eten?

Jullie willen niet weten hoe ik daarvan genoot. Groenten apart, aardappeltjes en vlees met jus. De jus was wel lekker Marokkaans gekruid. Uiteindelijk prakte ik alles door elkaar. Ik wilde de handen van mijn moeder kussen. Ze kookte zó lekker – en nog steeds.

Ik denk dat ik binnenkort ga vragen hoe het komt dat ze ineens af en toe Nederlands voor ons kookte. Ik maak ook vaak ‘elmaqla dyel Holland’ hoor, maar ik ben een pro. Want ik maak boerenkool met halal rookworst en Marokkaanse jus.

Ondertussen maken Nederlandse mensen volop tajin…denken jullie dat ze prakken?