Wordt een ”Bad Vegan”.

Ik hoor het je wel denken. Op basis van de titel van deze column denk je vast: Daar is weer zo’n hippie die mij op een moraliserende toon wil overtuigen van zijn (in zijn eigen ogen) superieure levenswijze…

Ja, deels heb je daar gelijk in. Ik denk dat veganistisch eten goed is. Een mens heeft niet elke dag een stuk vlees nodig (ook al is het zo lekker), er is veel minder dierenleed als er meer veganistisch gegeten wordt en om onze klimaatdoelstellingen te halen zullen we de CO2 uitstoot moeten inperken.
Een deel van de veganisten gaat met bovenstaande woorden als een missionaris rond om iedereen maar te overtuigen. Daardoor voel je je misschien slechter als je naar een onbeperkt spare ribs restaurant gaat door die woorden van die vervelende veganisten.

Maar treur niet! Er bestaat een ”Bad Vegan” levenswijze die ik zelf ook aanhang. De basis van deze levenswijze is dat het grootste deel van je maaltijden veganistisch zijn. Heb je echter een keer echt zin in een heerlijk gebakken eitje, een tosti met ham en kaas of een lekker sappige biologische hamburger, be my guest! Voor een ”Bad Vegan” is dat allemaal prima. Als "Bad Vegan" ben ik al blij als je serieus over je eetpatroon nadenkt en elke dag dat je veganistisch eet is al een verbetering! Daarnaast is volledig veganistisch eten ook niet zonder gevaren. Zeker een vitamine B12 tekort is erg naar. Ook dat is een voordeel van een ”Bad Vegan”, want je krijgt wel wat vitamine B12 binnen. Al is een supplement nog steeds aan te raden, want vitamine B12 zit echt niet in noten, kikkererwten of linzen.

Die-hard veganisten zullen dit vermoedelijk een slap aftreksel van veganistisch eten vinden. Dat argument kan ik begrijpen. Het is geen volledig commitment voor een levensstijl. Je wijkt er van af op een moment dat het je goed uitkomt. Toch geloof ik dat er heel wat dierenlevens gespaard worden als iedereen ”Bad Vegan” eet en dat dit een antwoord kan zijn om onze klimaatdoelstellingen wel te halen! Ook denk ik dat mensen de levensstijl langer volhouden als je af en toe wel mag afwijken.

Als afsluiter wil ik graag quoten uit het TEDx talk filmpje waar de inspiratie van deze column vandaan komt: ”Being bad has never done so much good".