Vooroordelen, daar is niks mis mee

Julia Kroonen 12 okt 2018

Vooroordelen, we hebben ze allemaal.
Vanaf dat we klein waren werd ons geleerd dat vooroordelen slecht zijn. Aan de andere kant werd ons ook geleerd dat we uniek moeten zijn, dat iedereen anders is en dat we dat moeten accepteren van elkaar. Ik vind dit tegenstrijdig. Vooroordelen hoeven niet per definitie slecht te zijn, aangezien we zelf willen dat mensen een bepaalde indruk van ons krijgen. In principe vragen we dus zelf om een vooroordeel. We willen allemaal uniek zijn, we willen allemaal anders zijn. Dit laten we zien aan de hand van bijvoorbeeld kleding en make-up. Als we geen aandacht besteden aan dit soort dingen, kunnen we ook minder snel een vooroordeel hebben. Je hebt dan namelijk nauwelijks iets van jezelf in je uiterlijk verwerkt. Ik vind het hele ‘’je mag nooit vooroordelen hebben’’ onzin. Dit is onmenselijk. Iedereen ziet er nou eenmaal anders uit en aangezien ons brein zo ver ontwikkeld is dat we allemaal een eigen mening en smaak hebben ontwikkeld, kunnen we niet anders dan hierover een mening vormen. Ook dit is ons geleerd toen we klein waren, een mening vormen. Nu wordt dit ons weer afgeleerd. Logisch dat dit dan niet helemaal goed gaat lijkt me.

De mate van oordelen ligt denk ik heel erg aan jouw eigen persoonlijke levenservaring. We kunnen wel van elkaar blijven verwachten dat we allemaal op dezelfde manier reageren op dingen, maar dit is onmogelijk te realiseren als we niet allemaal hetzelfde hebben meegemaakt. Hoe kunnen we nu goed met vooroordelen omgaan? Ik denk dat het al een hoop scheelt, als we niet meer negatief tegen vooroordelen aankijken. Misschien moeten we juist goed naar onszelf kijken, hoe wij ons presenteren tegenover anderen, wat voor vooroordeel dit zou kunnen opleveren naar anderen toe.

De laatste vraag die ik mezelf nog stel, luidt: als we nou niet meer zouden nadenken over hoe we onszelf presenteren in de maatschappij, zouden we dan ook met andere soort ‘’typetjes’’ omgaan? Ik denk het wel. We zouden ons namelijk niet meer laten afschrikken door verschillende outfits, make-up looks, maar we zouden puur alleen kijken naar een persoonlijkheid. En dat is uiteindelijk waar alles om draait.

Om vooroordelen echt te verminderen, zou dus de enige oplossing zijn: minder aandacht besteden aan jezelf presenteren. Echter is dit met de social media hype nauwelijks meer mogelijk om te realiseren.