Rutte 3, Klavertje 4, Ringen 5

Cale columns 15 okt 2018

Tegengas winning

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je vindt dat het tijd is om na Rutte 3 maar eens aan Klavertje 4 te beginnen. Na de veroordeling van het Gerechtshof aan de regering om meer te doen de klimaatdoelstellingen te halen is de polarisatie alleen maar groter geworden. En daarmee bedoelen we niet de enorme toename van Poolse arbeidskrachten in de Nederlandse samenleving. Die is al zover dat ze van badkamers en onbeduidende wandjes al toe zijn aan het uit de grond stampen van complete Vinex-wijken.

Het gaat om het steeds verder woekerende idee dat er een aparte regering is van het volk. En dat is feitelijk juist, maar zou niet zo moeten zijn. Het begint met het besef dat je zelf de regering bent, van je eigen land en mensen. Het is makkelijk om steeds maar te zeggen ‘De regering doet niet wat ik wil, organisaties doen niet wat ik wil, de instanties hebben de pik op mij, de maatschappij deugt niet, ACAB etc.’. Maar jij bent zelf die maatschappij. En die instantie. Zielig huilen over de file waar je in staat is zielig zelfmedelijden. Want jij bent die file. Zonder jou en die anderen op dat stukje asfalt zou die file er niet zijn.

Daarom is het jammer dat Jesse Klaver op het laatste moment zijn keutel introk bij de formatie. Zeggen dat je vanaf de zijkant/zijlijn/afstand ook kunt beïnvloeden is (om eens een Klaasché Dijkhoff te gebruiken): Bullshit. De beste stuurlui staan aan wal, maar door Klavers gebrek aan lef staan ook de beste bestuurlozen en besluitelozen aan diezelfde wal.

Natuurlijk is het zo dat als je verantwoording neemt, en al helemaal namens een hele grote groep mensen die je dat wel willen toevertrouwen, dat je populariteit verliest. Maar nu verliest iedereen. D66 durfde het wel aan. Alexander was Pechtold and Wise genoeg en heeft willens en wetens zijn verantwoording genomen. Klaver deed dat niet. Tijd om de grote stap voorwaarts te maken. High Fives uitdelen aan personen die het kabinet voor de rechter dagen en het proces winnen is niet zo moeilijk. Je moet zelf aan de slag, want (en de Olympische leus indachtig) meedoen is belangrijker dan winnen.

Ja, je kunt tegengas verwachten. Meer en meer. Maar tegengaswinning bevindt zich in een goed milieu. En als het tegengas teveel wordt? Dan draai je die toch gewoon gefaseerd dicht en stap je over op frisse tegenwind?

Steek van die bestuurloze wal en haal je energie uit tegenwind en zonnestralen.

©Cale Columns