Krijg ik nu ook taakstraf?

Sylvia Peters 14 okt 2018

Tweet: “De laatste vraag van #rtllatenight: ‘Hoe kun je voorkomen dat in november weer onrust is bij de intocht?’ #JerryAfriyie: ‘zonder #ZwartePiet moet dat lukken.’ M.a.w. anders niet. Nou, dat klinkt hoopvol. Zo wordt het nooit wat. Zijn er nog #blokkeerZaanstatters?”

In het programma RTL Late Night werd de #blokkeerfries Jenny Douwes publiekelijk voor het blok gezet in een poging om de vergane glorie van het programma nog wat op te krikken. Mijn tweet over deze discussie creëerde aardig wat ophef. Natuurlijk heeft Twan gelijk als hij zegt dat de tafel voor iedereen is, maar doe dan ook geen beloftes. Gelukkig mocht de human right activist Jerry toch plaatsnemen, want hij weigerde woord te doen als hij niet aan tafel zat. Het onderwerp was het blokkadeproces van de Friezen, toch? Of nee, het ging eigenlijk om de bescherming van je kinderen. Mooi onderwerp, want tenslotte willen we allemaal dat onze kinderen veilig opgroeien.
Vanuit dat standpunt begrijp ik beide partijen. Niemand vindt het fijn als je kinderen risico lopen tijdens een volksfeest en ook niet als ze worden uitgescholden voor wat dan ook. Toch gaan beide partijen in deze emotie in de fout. Kick-Out Zwarte Piet zegt het gesprek aan te willen gaan, maar hun protesten draaien steevast uit op rellen. Dus logisch dat je hier op de dag van de intocht niet op zit te wachten. De Friezen ondernemen een ludieke actie, vergeten helaas hierbij een aantal factoren. Ten eerste de vrijheid van meningsuiting en ten tweede het strafbare feit van het bewust blokkeren van de snelweg. Maar oké, in je emotie doet iedereen soms onverstandige dingen.
Jerry heeft de oplossing: we moeten elkaar leren kennen en het gesprek aangaan over Zwarte Piet. Oh, het ging dus toch gewoon over Zwarte Piet. Maar goed, hij wil het gesprek aangaan, dus laten we luisteren.
Helaas, de zendtijd is om. Maar Twan heeft nog wel één laatste vraag, namelijk hoe we kunnen voorkomen dat het bij de eerstvolgende intocht weer een dergelijk drama wordt.
Dan hoor ik Jerry zeggen: ‘zonder Zwarte Piet moet dat lukken.’

Bam, einde verhaal. Is dat hele gesprek dan geen lachertje? Ik hou rond 17 november in ieder geval even het nieuws in de gaten. Ik hoop wel dat de bevolking uit Zaanstad ondanks mijn tweet beseft dat je nooit moet denken dat jij het allemaal wel oplost, kijk maar naar Twan.