Alie Repelsteeltje Boomsma

Cale Columns 13 okt 2018

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je je afvraagt wat het nut nog is om uitsluitend initialen te gebruiken bij namen van verdachten. De naam van de verdachte Jos B. was eerst voluit in het nieuws, voordat het weer ingekort werd weergegeven. Door alom tegenwoordige (sociale) media is het onmogelijk geworden om privacy te waarborgen. Wen er maar aan, haal geen stomme dingen uit en, als je toch iets op je kerfstok hebt, heb dan lak aan wat men er van vindt. Een eeuwtje of 3 geleden ging je per koets naar een schilder in de stad, om je bloot te laten vastleggen met penseel en verf, mooie lijst eromheen en dan gaf je dat aan je geliefde. Als je vreemd ging, keek je ex wel uit om naar diezelfde schilder te gaan, 10.000 reproducties te laten maken, er ‘vrouw van lichte zeden’ bij te laten zetten en die vervolgens per bode te laten bezorgen over de hele wereld. Teveel gedoe, teveel moeite.

Vaak zijn alleen de initialen onvoldoende om herkenning te voorkomen. Iedereen weet wie met Volkert van der G., de moordenaar van Pim F. wordt bedoeld. Wie weet niet wie Stanley H. of Dino S. zijn? En Willem H., Frans M. en Cor van H. als ontvoerders van Freddy H. en Ab D.? Laatste naam maakt duidelijk dat als je niet erg bekend bent, het ook niet uitmaakt of je uitsluitend de initialen gebruikt. Maar ben je wel bekend dan maakt het ook niet meer uit om het wel te doen, dus een door de tijd ingehaald gebruik. Stel dat 2 bekende advocaten in de fout gaan en worden aangemerkt als Gerard S. en Bram M.? Kansloos.

Soms helpt het gebruik van alleen initialen om je imago te versterken. Allitererende namen als Marilyn Monroe en Brigitte Bardot werden MM en BB en iedereen weet wie ermee bedoeld wordt. Als het goed gedaan wordt, kan het handig zijn. Fokke & Sukke worden gemaakt door RGvT, de initialen van Reid, Geleijnse en Van Tol. John Reid als copywriter heeft dit waarschijnlijk uitgedacht, want als er teveel ruchtbaarheid aan was gegeven, was hij nooit 25 jaar later als Rijdende Rechter gevraagd. Goed afgeschermd dus. Evenals Ali B., die tegelijkertijd met Arie los ging in de showbizz. En waar Arie zijn naam wel voluit gebruikt, houdt Ali Boomsma het bij Ali B.

Helemaal vreemd is het als je volledige namen en initialen door elkaar heen gaat gebruiken. Neem Peter R. de Vries. Waarom wel Peter voluit maar die ‘R.’ dan? Schaam je je voor je 2e naam? Ben je er vroeger mee gepest op ‘t schoolplein? Vermoedelijk wel, want niemand weet, niemand weet dat Peter ook Repelsteeltje heet…