Lezerscolumn

pen icon

Oscar van Schijndel

Likeability of 3

Zo. Die zijn we kwijt.

8 SEP 2018

Zaterdag 8 september 2018. Een zucht van opluchting gaat door ons land. We zijn “even hard geweest”, aldus onze Mark. De wet is met succes naar de letter toegepast. Het recht heeft gezegevierd. Eer en vaderland zijn gered. We hoeven ons geen zorgen meer te maken over het wel en wee van twee kinderen die een bepaald papiertje niet hadden. Als ik de publieke opinie doorlees, lijkt het alsof we twee landverraders naar huis hebben gestuurd.

Ik had ook kunnen stellen dat ik zelfs na twee weken minutieus analyseren niets heb kunnen ontdekken wat deze twee kinderen in hun prille leven verkeerd zouden kunnen hebben gedaan. Ze hebben onze taal geleerd, onze leefgewoonten overgenomen, gingen naar school, trokken op met klasgenoten. Je zou toch zeggen dat dat een deugd is. Een nobele eigenschap. Toen ikzelf 12, 13 was, deed ik op vakantie in Italië niet anders. Ik leerde spelenderwijs de taal, luisterde naar de lokale radiozenders, respecteerde de siesta, trok met de plaatselijke jeugd op om een potje te volleyballen. Over landverraad gesproken: ik heb zelfs met de plaatselijke bevolking meegejuicht toen Italië in 1982 wereldkampioen voetbal werd.

Ja maar Oscar, in jouw geval is het vakantie, bij Lili en Howick gaat het om vestiging. Tuurlijk, groot gelijk. Lili en Howick hebben zich maar liefst negen jaar lang aangepast aan de gewoonten van een ander land. Voor mij duurde die uitdaging maar een paar weken. Daar is geen kunst aan. Als het tegenvalt, is het een kwestie van even de klok rondrijden over de Autobahn met de wetenschap dat er een veilig thuis op je wacht.

Maar goed, dat was vroeger. Als ik vandaag op YouTube kijk, schijnt de Nederlander in het buitenland uit te blinken in onaangepast gedrag. Regels lijken niet te bestaan, we weten alles beter, hebben altijd gelijk en doen nooit iets fout. Lange tijd heb ik gedacht dat we mensen die een toegevoegde waarde hebben voor ons land een warm hart toedragen. Maar helaas, ik heb het weer fout.

Enerzijds eisen we dat asielzoekers zich hier aanpassen. Hebben we eindelijk twee kinderen die een goed voorbeeld geven, sturen we ze weg. Omdat we het al dan niet hebben van een stukje papier belangrijker vinden. Het zijn gedachten die me boos, verdrietig en misselijk maken. Wat voor mij in een dergelijk geval werkt, is om ze op te schrijven. Dat heb ik dan dus bij deze gedaan. Onder het mom van “zo, die zijn we kwijt”.

(Mocht die laatste opmerking te beledigend zijn: sorry dat ik “even hard ben geweest”…)

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

dislike
user_237e471cc66036b7fd5c987cb5f9ab4ea6f3a6c1_avatar

Views

100+

pen icon

Joey Rietveld

Likeability of 7

Samen op plastic dieet.

21 SEP 2018

Ik word doodgegooid met termen als duurzaamheid, energietransitie en klimaatverandering
En gelukkig maar, want klimaatverandering bestaat, het is in volle gang en we moeten allemaal ons steentje bijdragen willen we een wereld achterlaten die duurzamer is ingericht. En bijdragen aan die duurzaamheid kan op zoveel manieren. Een beetje minder vlees eten, vaker de fiets pakken dan de auto, een zonnepaneel op je dak of eens stoppen met al dat plastic. We lijken het nog weleens te vergeten, maar ook het gebruik van plastic moet verminderen. De hoeveelheid plastic die wij allemaal in ons dagelijks leven uit de supermarkt richting de prullenbak slepen is ongekend groot. En dat, terwijl veel van deze single-use plastics overbodig zijn. De consumptiemaatschappij waarin wij leven is gevuld met in plastic verpakte luxe producten. En we doen onszelf graag geloven dat het niet uitmaakt, of misschien denken wij er allemaal überhaupt wel niet genoeg over na. De consumptiemaatschappij is tenslotte ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic flesje dat je iedere ochtend in de AH to go koopt en daarna gelijk weer weg gooit. En de consumptiemaatschappij is ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic tasje in de supermarkt, dat je maar één keer gebruikt om je in plastic verpakte komkommers en bananen richting het einde van de straat naar huis te vervoeren. Maar gelukkig zijn er initiatieven als ‘Het plastic dieet’ van Blue City Rotterdam om bewustwording rondom plastic verbruik te vergroten, zijn er steeds meer gemeenten die het scheiden van afval stimuleren en kosten die verdomde tasjes in de supermarkt tegenwoordig 10 cent. Maar de maatregelen die nu genomen worden slaan nog geen deuk in een pakje boter en zoals ik eerder al zei zouden we allemaal ons steentje moeten bijdragen. En deze oproep betekent natuurlijk niet dat al het plastic morgenochtend verdwenen moet zijn, maar het begint bij een bewuste vermindering. Stop ‘s ochtends een hervulbare waterfles in je tas, en dat flesje spa blauw is ineens overbodig. En als je ‘s ochtends een thermoskan met koffie maakt, dan heb je die to-go beker van het station ook niet meer nodig. Maar ochtenden zijn druk, iedereen staat tien minuten later op dan dat hij had moeten doen en koffie to-go is handig. Maar laat voor een keer die plastic deksel dan eens liggen, want verandering begint bij jezelf. En als wij dat allemaal drie dagen per week doen, dan komen we er samen wel.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_40e7c12112f86112d21020234c8aa43c53dfbf40_avataruser_021d2ee6c6a9bf87eee8712d949be9ec18a90238_avataruser_9bf1af4dcd3de0ff02e2e42cd08dab55e23e8b1e_avatar

+11


Views

2k+

pen icon

Metro

Likeability of 7

Jouw column in de krant en op metronieuws.nl?

11 NOV 2017

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column binnen 48 uur en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt € 50,-!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_cba4018e54d892ce78bee4a225ebb8fd90a711c5_avataruser_0dc287e37917b90cd28ba7f7a210ff943da31425_avataruser_e286b4edc19514e1456dec7e4312fb544d1b7bb8_avatar

+100


Views

10k+

pen icon

Cale Columns

Likeability of 6

Miss Communication

11 NOV 2018

Dat vraag ik u af. Of u op zoek bent naar een partner? Niet iemand om samen door het leven te gaan of het bed mee te delen. Nee, iemand die je partner is in de logistiek. Of bij het uitzoeken van je hypotheek, huis,verzekering of fiets. Zelfs maatschappelijke partners die samen gezellig bij je op de bank, met het bord op schoot, de eredivisie kijken.

Het lijkt alsof communicatiespecialisten hebben afgesproken dat ze hun opdrachtgevers en masse adviseren hun aan te bieden product op te leuken. Om een gevoel of andere emotie eraan toe te voegen. Gevolg is dat je wordt overstelpt met eens betekenisvolle woorden, die zijn verworden tot holle frasen.

Bedrijven proberen je het idee te geven dat ze niet aan je willen verdienen, maar dat ze er zijn om je te ‘ontzorgen’ en te ‘ontlasten’. Toevoegingen en ronkende leuzen als ‘partner’, ‘passie’, ‘wij beschouwen onze missie als geslaagd als…’ en ‘wij nemen graag de sprong in het diepe met u als u….’. vliegen je om de oren.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_b0d9c53d19a696eabab7821f9736a9e7f1240c94_avataruser_1e61e0d62c9c08e4e3b9ad68734decb16e68ca30_avataruser_022c5d65a1287418c84d9cc58cccfa70fa22e668_avatar

+1


Views

100+

pen icon

Marit Tijhuis

De Tex reflex

11 NOV 2018

In 1997 lukte het schaakcomputer Deep Blue II te winnen van toenmalig wereldkampioen Garri Kasparov. Het was de eerste schaakcomputer die van een mens kon winnen. Schaker Kasparov deed na zijn nederlaag iets heel bijzonders. Hij kocht Deep Blue II om van de techniek te leren.

Het is de inleiding van Tex de Wit in een verhaal over wie zijn denken heeft veranderd. De tekstschrijver van onder andere Zondag met Lubach en Klikbeet deed dit op de Nederlandse tv op 28 oktober, al even geleden dus. Niet gek dat het nu pas bij mij naar boven komt, aangezien maar 62.000 mensen dit 'live' op tv zagen. Ik vind dat het verhaal van Tex de Wit meer aandacht verdient.

Met Garri Kasparov als voorbeeld leert De Wit ons namelijk te leven met de techniek om ons heen. We zouden niet alle nieuwe technieken moeten verafschuwen, maar het op zijn minst een kans moeten geven.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

61

pen icon

Rachida Issaoui

Likeability of 5

Een virtuele hug

11 NOV 2018

Hey jij...

Jij daar die dit leest. Ik stuur je een virtuele hug, een knuffel van hart tot hart. Een knuffel die geen kleur of godsdienst kent.

Deze knuffel is voor elke dakloze. Elke dag overleef je en je weet dat er geen warm thuis is. Je voelt je alleen en mensen kijken je niet aan. Je bent een nobody, denken ze.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_2d12df2199a8042f5d7159f5195f521b89ac715e_avatar

Views

80

pen icon

Rachida Issaoui

Likeability of 5

Gebroken spiegelbeeld

11 NOV 2018

Afhankelijk zijn van hoe mensen denken dat je moet zijn en je moet voelen, is alsof je in een gebroken spiegel kijkt. Je krijgt nooit een volledig beeld van jezelf. Sterker, het beeld is verstoord.

Stel jezelf elke dag de vraag hoe je jezelf ziet of wil zien. Hoe ziet jouw ideale ik eruit en werk je daar al aan? Wanneer je je focust op wie jij bent, creëer je stap voor stap een volledig beeld. Jouw geluk hangt samen met die puzzelstukjes bij elkaar leggen. Jij legt ze zelf. Laat het niet afhangen van een ander, dat is niet verstandig om te doen.

Natuurlijk is er altijd wel iemand die je eerlijk feedback geeft over jezelf; dit kan privé gebeuren of op je werk. Deze feedback heb je nodig om te groeien. Maar begeef je alsjeblieft niet in een oerwoud van menselijke praatjes over jezelf, want door de bomen zie je het bos niet meer. Je hebt één hart, volg dit en zorg er goed voor.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_2d12df2199a8042f5d7159f5195f521b89ac715e_avatar

Views

68

pen icon

Laura van Alphen

Is drugs tegenwoordig dope?

11 NOV 2018

,,Als mijn dealer me verkeerd spul verkoopt, is hij zelf ook de klos'', hoor ik een jongen achter me zeggen. ,,Wat heb je al eens gebruikt dan, joh?'', reageert een andere jongen, zijn vriend, geloof ik.

Er vliegen namen van verschillende soorten drugs in de rondte. Ik voel me ongemakkelijk. We zitten in een overvolle treincoupé. Ik kijk naar de man die naast me zit. Mijn blik vol verbazing. Hij knikt zachtjes, tegenstemmend.

Ongelooflijk vind ik het, dat het tegenwoordig de norm lijkt, dat het tegenwoordig een gewoonte van velen lijkt te zijn om drugs te gebruiken. Een jointje hier, een snuifje daar. Op een feestje of gewoon op straat met vrienden. Hoe dan?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

100+

pen icon

Regina Bouwmeester

Likeability of 5

De Voedselbank

11 NOV 2018

Het is zaterdagavond 22.07 uur en ik zit na een dag van eindelijk weer eens echt lekker sporten en mooie plannen maken, met een dekentje op de bank. Ik overdenk de dag. Vandaag kreeg ik heel veel dank nadat ik 3 tassen met boodschappen naar iemand had gebracht die het verder gaat verdelen over een aantal mensen die het heel goed kunnen gebruiken.

I mean, what did I do special? I only brought some stuff wat ik zelf niet eet en niet gebruik. That's the only thing I did.

Het feit dat er nog steeds iets als een Voedselbank bestaat anno 2018 vind ik nogal 1999. In mijn ogen nergens voor nodig als we allemaal eens wat meer zouden delen en wat beter ons heen zouden kijken.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_b6011de7b1542848abe05d35577d44cbe429c888_avatar

Views

100+

pen icon

Zenab Zamil

Likeability of 7

Fe-man-isme?!

10 NOV 2018

Gelijkheid tussen vrouwen en mannen is al sinds 1957 één van de grondbeginselen van de Europese Unie. Als je het woord ‘feminisme’ opzoekt in de Van Dale stuit je op de definitie: ‘Het streven naar gelijke rechten voor vrouwen en mannen.’

Klinkt simpel, toch? Gelijkheid voor mannen en vrouwen, niets meer en niets minder. Hieruit zouden we bijna kunnen stellen dat iedereen, of je nu een man of vrouw bent, zichzelf als feminist zou kunnen betitelen. Helaas is het, zoals met de meeste dingen, in de werkelijkheid minder mooi. Daar hebben ze in het Engels een mooi spreekwoord voor: ‘If something seems too good to be true, it probably is.’ Dit gaat ook op voor feminisme.

Er heerst een enorm stigma rondom het begrip, zelfs bij vrouwen. Zij zouden zichzelf namelijk niet als feminist willen betitelen, omdat het zou betekenen dat ze ‘mannenhaters’ zijn die in hun vrije tijd niets liever doen dan het verbranden van beha’s en strijden voor het recht om naakt over straat te kunnen lopen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_4ee5ed7186ff127a0bcd6788d62916afe762b312_avataruser_68c62b602f0c4a59bed44d85630680050bb50f7a_avataruser_175fbc0faacac1558bcff653929b6b02751a30bc_avatar

+8


Views

100+

pen icon

Erwin Troost

Mijn fiets was wees

10 NOV 2018

Laatst werd mijn fiets opgepakt op het station als weesfiets. Het heeft diezelfde dag een sticker gekregen en werd niet veel later in een depot gedumpt. Slim hoor! Dan wordt de fiets geborgen in een straat die tijdelijk afgesloten is en waar je niet met het openbaar vervoer kunt komen. Alleen met de fiets en die staat daar opgeborgen.

Mijn eigen fiets ophalen kost 20 euro. Dat is makkelijk verdienen. Je plaatst een sticker dat de fiets genoteerd staat als weesfiets. Iemand loopt daar achteraan en laadt de fiets op. Als je dat maal zoveel fietsen doet, heb je een luxer baantje dan de mensen in de tweede kamer. Hoewel het hetzelfde werk betreft. Beiden jatten van de mensheid zonder dat de mens iets terugkrijgt. Dat is slimmer dan je smartphone.

Op het station staan wel 400 weesfietsen. Niet dat ze wees zijn, maar omdat er niet genoeg vakken zijn om te parkeren. Er zullen fietsen staan die er te lang een plaats bezet houden en schroot zijn. Soms vind ik de fietsen waar iemand opzit erger en gevaarlijker. Op het station zie ik mensen op de stoep fietsen, waardoor ik zigzag moet lopen om mij een weg te banen. Dat is een stoep mensen! ,,Ja maar, iedereen fietst?'' Dat vind ik het domste antwoord. Het is maar een fiets, maar daar lopen haastende mensen op weg naar een vervoer of huis. En kom niet aan met dat je haast hebt, want dan zeg je eigenlijk dat je te laat bent vertrokken.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

68

pen icon

Harrie

Hebben zij überhaupt niks anders te doen?

9 NOV 2018

Tja onze rechtspraak met haar rechters. Zij zijn ook niet te vergelijken met scheidsrechters die wel een wedstrijd moeten aanvoelen.

Zo ook de rechter die uitspraak deed in de Zwarte Pieten zaak. Zij ging het formeel en zakelijk aanpakken. Dus wierp zij het op de blokkade van de Friezen waardoor (volgens haar) een levensgevaarlijke situatie ontstond voor andere weggebruikers. Trauma's en emotionele schade hadden de tegenstanders van Zwarte Piet opgelopen, volgens de rechter.

Vervolgens is de oprichter van Kick Out Zwarte Piet heel tevreden met de uitspraak en verwacht hij, dat bij eventuele andere demonstraties tegen Zwarte Piet, de burgemeester en politie hen zal beschermen bij het recht om te demonstreren.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

69

pen icon

Monique Louis

Likeability of 5

Hartstochtelijk missen

9 NOV 2018

Gek hè, zegt ze als ik net bij haar ben en we samen op de bank zitten. ‘Ik mis hem zo, het wordt eerder erger dan minder’.

Ze schiet vol. ‘Sorry’, zegt ze met dikke stem. Ik pak een zakdoek, wrijf even over haar schouder maar omhels haar niet. Ik weet niet goed waarom, kan het nauwelijks verdragen om haar zo verdrietig te zien. Voel me een slecht kind. Ze slikt haar tranen weg, vraagt of ik koffie wil.

Ze mist mijn vader hartstochtelijk. Zijn warmte, rustige stem, de blik in zijn ogen als hij trots op haar was. Het ongeduld waarmee hij haar uit huis trok voor een wandeling langs het strand of een fietstocht. Hup, frisse lucht. Zelf heeft ze die behoefte nauwelijks, blijft het liefst in huis.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

Views

94

pen icon

Ilse Langevoort

Lekker weertje

9 NOV 2018

Ik merk dat ik de laatste weken niet meer de enige ben die er ’s ochtends of ’s middags op uittrekt om van het weer te genieten. Het is ongekend warm de laatste tijd en dit resulteert in temperatuurrecords die uit de lucht komen vallen.

En de mens profiteert. Tal van andere mensen genieten, net als ik, bij het opstaan telkens weer van het felgekleurde zonnetje dat opstijgt in de heldere, blauwe lucht. Het herfstblad, met zijn prachtige kleuren, zit nog aan de bomen en de temperatuur is (relatief gezien) nog aan de hoge kant. Wat hebben we toch een geluk.

Ik waan me in een soort eeuwigdurende euforisch gevoel. Maar tegelijkertijd roep ik mijzelf tot de orde, dit alles heeft helaas ook een keerzijde… Ik moet terugdenken aan de extreem warme zomer die we gehad hebben. Staat ons nu niet een hele strenge winter te wachten? Het extreem warme weer eist zijn tol, en hoe spijtig ook, tegenover een beloning staat altijd een soort ‘straf’. En ik denk dat deze straf zowel de natuur als ons, duur komt te staan.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

38

pen icon

Mariska Susebeek

Het meisje en de prikkels

8 NOV 2018

Mam, zullen we naar Ikea?
Mijn kastje is kapot
Die waar ik alles inprop
Hij wil niet meer op slot

Nu puilen er uit de laatjes
Zoveel gedachten, beelden, geluid
Als ik wil slapen neurie ik een liedje
Maar het komt er steeds boven uit

Dan zie ik weer voor me
Hoe Tom, je weet wel, uit mijn klas
Zijn potlood met de belletjes verloor
En hij had 'm nog maar pas!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

59

pen icon

N.

Likeability of 5

Racistische & sekstische artsen, óók in dit land

8 NOV 2018

Je hebt pijn. Je bezoekt een dokter. Je verwacht dat je serieus genomen word en de dokter je vertelt wat je mankeert. Dit gaat volgens de boeken wel zo. Maar in de praktijk gaat het net even iets anders. En dan wel in mijn beleving als patiënt.

Ik weet vanuit mijn opvoeding dat vrouwen zwakker zijn dan mannen. Dit maakt van mij een feminist. Weliswaar een feminist van zwijgend aard. Behalve nu. Ik weet hoe diep het me ook raakt dat dit vrouwen vaker overkomt. Dat ik niet de enige ben. En er zijn zelfs stukken over geschreven waar ik niets over terug lees in Nederland. Alsof het niet voorkomt! Tijd voor verandering? Een nieuwe discussie? Is het een taboe? Doorbreek hem, deel ervaringen en gevoelens. Artsen redden levens maar zijn niet heilig.

Zit ik daar met pijn. Net zoals vele. Het verschil zit hem in de behandelingen die zij krijgen en ik niet. Ik heb een zwarte huidskleur die ik als een sieraad altijd bij me draag. Wat rondingen die mij, mij maken. Ben tevreden over mijn uiterlijk. Met alle imperfecties die er aan te zien zijn. Als je als vrouw je goed voelt straalt dat iets uit. Maar wat als je ziet dat die ene arts je mooi vindt en te ver gaat? Wat doe je dan? Ik voel me dan lelijk. Goedkoop. Er doen zich twee opmerkelijke dingen voor: de arts stuurt je zo snel mogelijk weg óf hij laat je zo vaak mogelijk terugkomen. Niet gek dat dit soort dingen ook hier gebeuren.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_54a6419114ea622e650241ecf86f85f084209d99_avatar

Views

100+

pen icon

Marsha Jongeneel

Likeability of 5

Netflix, joe

8 NOV 2018

Als ik voordat ik ga slapen mijn rooster opzoek staat er dat ik les heb van 8:15 tot en met 17:15, en dan een hele rits met vakken. Ik zucht en leg mijn telefoon naast me neer. In de ochtend plopt het eerste bericht op op mijn telefoon. Een bericht van mijn mentor:"Ik ben vandaag ziek, daarom vallen de eerste uren uit." Ik ben blij en draai me nog een keer om.

Ik moet om 13:00 beginnen, en maak me rustig klaar om naar school te gaan. Als ik op het punt sta om weg te gaan, check ik even het rooster om te zien waar ik les heb. Er staan geen laatste uren, dat betekend dat ik vrij ben. Ik probeer een aantal plannen te bedenken, maar elke keer word ik teleurgesteld en gaat het niet door.

Op het moment dat ik aan het bedenken ben gaan wat ik dan ga doen ontvang ik een bericht van iemand in de groepsapp, Netflix, joe. Aan de ene kant zal ik dat ook willen kunnen, maar aan de andere kant ben ik blij dat ik iets van mijn dag wil maken. Ik stuur een aantal berichten, en wil naar Dordrecht gaan om naar een vriend te gaan maar hij moet leren voor zijn theorie-examen die hij morgen heeft.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_450563a4c0cebf3fae2c0c208cb6acf8bdbe62aa_avatar

Views

90

pen icon

Cynthia Beugelsdijk

Likeability of 6

De studentengriep.

6 NOV 2018

Gisteravond zat ik met mijn moeder in de auto en we hadden het over drugsgebruik, ik vertelde haar dat ik niemand ken in mijn omgeving die nog nooit een pilletje had geslikt. Zei vroeg mij ‘goh’ waar ligt dan die grens? Wanneer ben je verslaafd en wanneer is het oké om drugs te gebruiken.

Twee jaar geleden heb ik daar persoonlijk een grens in getrokken een pilletje op zijn tijd is oke, maar op het moment dat het gaat om heroïne gaat het te ver. Maar waarom gaat dit te ver? En wanneer zijn die grenzen in onze generatie gaan vervagen?

Het gaat niet om alleen om de vervaging van de grens over drugs, maar over het vervagen van grenzen in het algemeen. In het studentenleven heb je de “studentengriep” ook wel chlamydia, het is totaal geen taboe meer omdat te krijgen. En soms vraag ik mij af of iedereen wel door heeft wat voor effect chlamydia op je lichaam heeft en waarom mensen er niet gewoon voor kiezen om veilig seks te hebben? Laatst las ik een stuk dat 80% van de vrouwen met het HPV virus besmet zijn of besmet zijn geweest. Nee, dit valt dan wel niet onder de “normale” SOA maar het heeft zeker effect op je lichaam.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_9a54a3391089ea046e2671ae29285887c4f6711d_avataruser_bf6de16a3d8c98eef7efa4899526af2ad870cbf0_avatar

Views

100+

pen icon

Hub Coumans

Tussen verdoemd & verheerlijkt vlees

6 NOV 2018

"Wie nu nog vlees eet, is echt een holbewoner". Ik zal de geciteerde anoniem houden, maar het had subtieler gekund: opmerken dat de vleesindustrie niet meer van deze tijd is. Subtieler gemóéten eigenlijk, want ondanks dat vlees veel vergt van mens en milieu zit niemand op zulke terechtwijzingen te wachten. Vaak werkt het juist averechts waarmee een goed initiatief tot een inhoudsloze strijd verbastert. Dat werd duidelijk toen het weerwoord volgde: "Volgende keer ga ik lekker een kilo biefstuk voor je neus opvreten".

Redenen om de vleesconsumptie te verminderen, moeten informerend en niet minachtend gebracht worden. Als een serieuze doch vriendelijke suggestie, een middel om goed te doen. Van nature is niemand zo duivels om mens en milieu te schaden. Bewustzijn en kennis groeien weliswaar, maar de gevolgen zijn niet direct waarneembaar. En de vanzelfsprekendheid waarmee vlees ten overvloede in de schappen ligt en de hoofdrol vervult in de meeste recepten, maakt het er niet beter op. Dat dierenleed een dingetje is, lijkt intuïtiever en wordt al langer voor lief genomen. Maar waarom zou men ook de link leggen tussen wereldproblemen zoals voedseltekorten, natuurrampen en een onschuldig lapje vlees?

Bewustzijn is helaas niet het hele eieren eten. Gewenning voorkomt vaak dat mensen de knop omzetten. Psychologisch gezien praat gemak veel goed. Daarnaast wordt onterecht gedacht dat vlees een cruciaal bestanddeel van je voeding is én broodnodig voor een lekker maal.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

67

pen icon

Hub Coumans

35% korting, 65% hypocrisie

6 NOV 2018

Er wordt 89 tot 210 kilo p.p. aan voedsel verspild per jaar. Dat is niet alleen te wijten aan ogen die groter zijn dan de maag of schimmels die stiekempjes toeslaan. Voedsel wordt inefficiënt geproduceerd en misvormde varianten worden vaak afgevoerd. Daarnaast is het inkoopethos “beter te veel dan te weinig” van winkels ook verantwoordelijk voor de voedselverspilling. Sommige zijn als de dood voor het niet kunnen leveren van een product. Beter een overvol schap dan een laag voedselgehalte in de afvalcontainer.

In het belang van de service valt hier wat voor te zeggen. Niemand vindt het fijn om tegen een leeg schap aan te lopen. Maar nu speelt Albert Heijn in op het schuldgevoel van de klant om het overschot toch te kunnen verkopen. Die wordt van koning tot moraalridder geslagen. Waar de verlopende producten eerst met 50% korting werden aangeboden, wordt de 35% kortingssticker nu slechts voorzien van de tekst “weggooien is zonde”. Mijn tweede reactie was: te veel inkopen is ook zonde. 'Waarom dan geen 50% stickers?', was mijn eerste.

Als je weggooien zo zonde vindt, kun je het voedsel dus ook gewoon goedkoper aanbieden. Of zelfs gratis. Bij de grote concurrent gaan onverkochte producten met een houdbaarheidsdatum van morgen op het eind van de dag naar een goed doel. Mocht je een product tegenkomen dat ze over het hoofd hebben gezien, dan krijg je dat gratis mee naar huis. Ze mogen het niet meer verkopen, maar er wel nog iemand blij mee maken. Dat is pas niet zonde.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

70