Werkloos is het nieuwe zwart

Vivian Paarlberg 25 sep 2018

Laatst was ik op een verjaardag. Het was zondag. Nu denk je, een KINDERverjaardag?! Nee, er is een nieuwe trend. Een verjaardag op zondag waar, bij de vraag of iemand een derde wijntje wilt, de meerderheid de hand opsteekt. Het is de verjaardag van een werkloze.

Ik geef toe, het was onwennig. Ook ik was op dat moment werkloos en is werkloos zijn niet een beetje voor lul in deze maatschappij? Kon ik wel om een refill vragen met de maandag op de loer? Zou ik mezelf dan niet verraden? Of deed mijn diep gebronsde huid (het was april) dat al? Opvallend genoeg waren er heel veel gevulde wijnglazen en weinig ‘ik moet morgen werken’ watertjes. De meerderheid van de mensen had net als ik die verraderlijke, doch stralende WW-teint. In een gesprek waagde ik het erop, ‘Nou, ik ben dus werkloos en wat doe jij?’ Wat volgde was een luid lachsalvo en krachtige high five. Ik bleek overduidelijk niet de enige zonder titel op LinkedIn.

Ontslagen, contract niet verlengd, ontslag genomen of een burn-out. Werkloos is overduidelijk het nieuwe zwart en de zondagmiddagborrel de nieuwe vrijmibo. Tijdelijk werkloos zijn is zo slecht nog niet. Elke zonnige dag lag ik op het strand, ik heb elke millimeter in mijn huis opgeruimd en schoongemaakt, mijn administratie is volledig op orde en familie en vrienden zijn weer volop bezocht. Winkelen op dinsdagmiddag is een verademing, de sportschool is rustig en na een koffietje hier en daar heb je nog de hele dag in het verschiet om volledig zelf in te vullen. Wat een vrijheid! Oké, mijn bankrekening slonk aanzienlijk en drie keer per week uit eten zat er echt even niet in, maar verder is het een unieke periode die je best even mag benutten. Hoe vaak gaat het in je leven voorkomen dat je een paar maanden helemaal vrij bent? Weinig. Dus als je WW krijgt (komt inclusief teint) of een beetje spaargeld hebt en weet dat je met jouw CV prima weer aan de bak komt, dan zou ik zeker aanraden niet meteen als een idioot op zoek te gaan naar een baan. Gun jezelf wat rust.

En ga je dan eenmaal solliciteren? Zie het proces dan als een liefdesleven. Duik niet direct de volgende relatie in om een rebound te voorkomen. Kijk wat rond, date hier en daar en ga uiteindelijk voor de juiste match, waarbij je allebei wat geeft en neemt. Met deze tactiek heb ik een hele leuke baan gevonden, nu dat liefdesleven nog…