Vriendelijkheid is te veel gevraagd

Na een lange dag gewerkt te hebben in een overvolle supermarkt, kom ik aan op het enige station dat Zwolle telt. Ik slenter langzaam langs de bushaltes, en neem de omgeving rustig in me op. Links van me zie ik mensen verveeld voor zich uit staren, waar rechts mensen ongeduldig staan te wachten op de bus; vandaag is een dag als alle andere. Als ik verder loop zie ik twee meisjes, een jaar of elf, af en toe roepen naar passanten met een gepaste glimlach. Ik nader ze, en kan ze nu ook verstaan: “hallo! … Fijne dag verder!”. Een enkeling die langsloopt haalt zijn schouders verbaasd op, waar een ander lachend verder loopt na hetzelfde teruggewenst te hebben.
Ik neem plaats op een bankje naast de twee, die onverstoord verder gaan, en observeer de reacties van de langslopende menigte. Terwijl ik dit doe, begint mijn brein te spoken, en begin ik me af te vragen waarom deze twee jonge meisjes wél een reactie lostrekken, zij het in de vorm van verwondering, en menig dienstverlener níet. Of het nu gaat om een kassamedewerker, een buschauffeur of een barmedewerker: we zijn onbeschoft geworden. Steeds vaker houden we de kaken stijf op elkaar als we in contact komen met een dienstverlener, zelfs een welgemeend “goedemorgen” of een vriendelijk “bedankt” kan er niet meer vanaf.
Maar wat als we nu een voorbeeld nemen aan deze generation Z, en eens beginnen met het bedanken van de buschauffeur als we de bus verlaten? Of het begroeten van een supermarktmedewerker vóórdat we, vanaf de andere kant van het gangpad, schreeuwend laten weten dat we op zoek zijn naar de eieren? Opvallend is dat zélfs de millenials, die door menig veertiger worden bestempeld als onbeschoft, fatsoenlijker omgaan met medewerkers dan zij.
Juíst deze veertigers weigeren de telefoon op te hangen tijdens het afrekenen, en juíst deze veertigers zijn ongeduldig en onbegripvol als zaken niet gaan zoals ze willen. Persoonlijk ben ik het zat. Spuugzat. Als we als Nederlanders eens stoppen om onszelf beter dan een ander te vinden, en ons beschofter te gaan gedragen naar elke bevolkingsgroep toe, zouden we een veel vriendelijker milieu creëren voor de gehele samenleving. Dit geldt niet alleen voor onze medemens, maar ook voor onszelf: want wie goed doet, goed ontmoet. Dus ga voor die positieve karma, en zeg vandaag eens bedankt. Wie weet wat het losmaakt!