Velen horen, maar weinigen verstaan

Henk Konijn 17 sep 2018

Langzaam dringt het nieuws tot mij door. 81 miljard. Per week. Door de ECB. En dat wordt nu langzaam minder. Want de huizenmarkt stijgt. Mijn eerste reactie is dan ook: hoe dom kan men wezen. Gevolgd door: hoe stopt een mens dit?. Ik zal de situatie even voor u uitleggen.

Sinds 2015 pompt de E(uropese) C(entrale) B(ank) 81 miljard per week in de economie. Dit bedrag is, in tegenstelling tot de rest van al het geld, niet gelinkt aan goud. Door het geld aan goud te linken komt het aan zijn waarde. Door deze injectie daalt de hypotheekrente, waardoor er meer geleend kan worden en dus stijgt de huizenmarkt.
Op zichzelf klinkt dit in eerste instantie allemaal zeer gunstig. Zo zou de economie immers een flinke boost krijgen. De eerste grote “maar” aan dit verhaal is echter dat men zo een enorme bubbel creëert. Zoals ieder mens weet die ooit een bellenblaas heeft vastgehad, bubbels knappen uiteindelijk altijd. Zo ook deze, want het verhaal wordt pas echt apart als men bedenkt dat de crisis in 2008 met eenzelfde bubbel begonnen is. En nu 10 jaar later zijn we eindelijk een beetje hersteld van het knappen van deze bubbel. We hebben net het gips verwisseld voor loopgips of iemand probeert het been alweer te breken. De tweede grote “maar” is dat de geldkraan nu langzaam dicht gaat. Niemand weet hoe de economie hier op zal reageren doordat er niet eerder injecties van deze vorm in een economie zijn gedaan. En daarnaast is de economie nog volop bezig met herstellen. Natuurlijk gaat het beter, en natuurlijk gaan we langzaam vooruit, maar op een veilige volledige sterkte zijn we nog lang niet. Nederland kan misschien wel vooruitgaan en op volle sterkte komen, maar doordat de volledige financiële markt nu wereldwijd is gelinkt aan alles en iedereen moet de volledige wereldeconomie op een veilige volledige sterkte staan. En dit is nog lang niet het geval.

Ik hoop dat ik een enorme pessimist ben, en dit allemaal gebakken lucht is. Ik vrees echter dat ik op dit moment meer een realist ben. Onderzoek dit onderwerp alstublieft voor u zelf, en oordeelt uzelf. Tenslotte ben ik ook maar een kennis vergarende jongeman. En die kunnen het vooral enorm mis hebben.