Lezerscolumn

pen icon

Stella Matula

Likeability of 6

Stoppen en doorslaan

20 SEP 2018

De avond ervoor raakte ik door mijn rookwaar heen, de eerste aanzet was gemaakt. Chagrijnig fietste ik naar de acupuncturist. Iedereen onderweg was strontvervelend, lelijk en dom. Bij binnenkomst kreeg ik allerlei intieme vragen op me afgevuurd. ‘Wat is je geboortedatum? Wat is je BSN-nummer?’ Wat de fuck, dacht ik. Maar ik zei het niet. Misschien moet ik mijn doe-het-nou-gewoon-meridiaan eens activeren. Omdat ik het niet persoonlijk wilde maken vertelde ik de man dat ik momenteel iedereen een lul vind inclusief mezelf.
Stoptober is sowieso een onbegrijpelijk initiatief. Oktober is wel de slechtste maand waarin je kunt beginnen met stoppen. Hallo, het is herfst. Daarna komt november, een dode maand waarin niets gebeurt buiten een paar vette zelfmoorden, de gebruikelijke moord- en doodslagen, gevolgd door december. Daar hoef ik al helemaal niets over te vertellen.

Ik moest met wat naalden in mijn lijf twintig minuten blijven liggen en vermaakte me met het volgen van een stofje aan het plafond. Het was zo’n stofje dat nog net vastzit met een onzichtbaar stofdraadje en bewoog op het ritme van organische muziek. Na die twintig minuten kreeg ik drie naaldjes in mijn rechteroor en mocht naar huis. Met die naaldjes in het oor kun je gewoon slapen, werd me verteld. Eentje helpt zelfs tegen het chagrijn. Ik slaap al minstens twintig jaar op mijn rechteroor. Dat vind ik nou eenmaal fijn en er is niemand die daar last van heeft. Geloof me, met naaldjes in je rechteroor kun je niet op je rechteroor slapen. Ik ging vroeg naar bed en was zo in de gelegenheid om mezelf de hele nacht te laten kwellen door die naaldjes en die ene mug. De naaldjes bevorderen het afvoeren van gif en als ik niet naar het toilet liep, naar de mug sloeg of een houding om in te slapen zocht sloeg ik de dekens van me af om ze even later weer te zoeken. De e-reader ging aan en uit, in de tussentijd ergerde ik me aan een slecht geschreven verhaal van een schrijver die ik voeger fantastisch vond.

Ik zal verder niemand vervelen met verhalen over een stressvol telefoongesprek van gisteravond, het maakte dat ik nog onaardiger dan normaal converseerde, mijn huilbui van vanmorgen tijdens het luisteren naar het journaal en de Ziggo-medewerker die ik aan de telefoon had en het moest ontgelden. Ik ben kapot. Maar ik rook al een dag niet.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_2b8decbf5f185b9605e7fa1ce5574616a2ba1cc6_avataruser_d6301bac6e2add45fd82b72cce1ae72602c1ed1d_avataruser_20bd84eac3032f0f4ca65373e6d221c0e14207c8_avatar

Views

300+

pen icon

Joey Rietveld

Likeability of 7

Samen op plastic dieet.

21 SEP 2018

Ik word doodgegooid met termen als duurzaamheid, energietransitie en klimaatverandering
En gelukkig maar, want klimaatverandering bestaat, het is in volle gang en we moeten allemaal ons steentje bijdragen willen we een wereld achterlaten die duurzamer is ingericht. En bijdragen aan die duurzaamheid kan op zoveel manieren. Een beetje minder vlees eten, vaker de fiets pakken dan de auto, een zonnepaneel op je dak of eens stoppen met al dat plastic. We lijken het nog weleens te vergeten, maar ook het gebruik van plastic moet verminderen. De hoeveelheid plastic die wij allemaal in ons dagelijks leven uit de supermarkt richting de prullenbak slepen is ongekend groot. En dat, terwijl veel van deze single-use plastics overbodig zijn. De consumptiemaatschappij waarin wij leven is gevuld met in plastic verpakte luxe producten. En we doen onszelf graag geloven dat het niet uitmaakt, of misschien denken wij er allemaal überhaupt wel niet genoeg over na. De consumptiemaatschappij is tenslotte ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic flesje dat je iedere ochtend in de AH to go koopt en daarna gelijk weer weg gooit. En de consumptiemaatschappij is ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic tasje in de supermarkt, dat je maar één keer gebruikt om je in plastic verpakte komkommers en bananen richting het einde van de straat naar huis te vervoeren. Maar gelukkig zijn er initiatieven als ‘Het plastic dieet’ van Blue City Rotterdam om bewustwording rondom plastic verbruik te vergroten, zijn er steeds meer gemeenten die het scheiden van afval stimuleren en kosten die verdomde tasjes in de supermarkt tegenwoordig 10 cent. Maar de maatregelen die nu genomen worden slaan nog geen deuk in een pakje boter en zoals ik eerder al zei zouden we allemaal ons steentje moeten bijdragen. En deze oproep betekent natuurlijk niet dat al het plastic morgenochtend verdwenen moet zijn, maar het begint bij een bewuste vermindering. Stop ‘s ochtends een hervulbare waterfles in je tas, en dat flesje spa blauw is ineens overbodig. En als je ‘s ochtends een thermoskan met koffie maakt, dan heb je die to-go beker van het station ook niet meer nodig. Maar ochtenden zijn druk, iedereen staat tien minuten later op dan dat hij had moeten doen en koffie to-go is handig. Maar laat voor een keer die plastic deksel dan eens liggen, want verandering begint bij jezelf. En als wij dat allemaal drie dagen per week doen, dan komen we er samen wel.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_021d2ee6c6a9bf87eee8712d949be9ec18a90238_avataruser_9bf1af4dcd3de0ff02e2e42cd08dab55e23e8b1e_avataruser_6181ce18438ddb53d0acfddace122e97eb149f97_avatar

+10


Views

1k+

pen icon

Metro

Likeability of 7

Jouw column in de krant en op metronieuws.nl?

11 NOV 2017

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column binnen 48 uur en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt € 50,-!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_cba4018e54d892ce78bee4a225ebb8fd90a711c5_avataruser_0dc287e37917b90cd28ba7f7a210ff943da31425_avataruser_e286b4edc19514e1456dec7e4312fb544d1b7bb8_avatar

+100


Views

9k+

pen icon

Sandra Kolhoff

Communicaniet

22 OKT 2018

'Schatje, mama komt zo bij je, ik ben even met deze mevrouw aan het praten.' 
'Snoep! Ik wil snoep!' 
'Liefje, je mag straks een snoepje.'
'U kunt dus kiezen uit...'
'Ik wil snoep! Hoe lang nog mama? Mag ik deze?' Twee kleine peuterhandjes grissen de deksel al van de pot. Een gele dropknots verdwijnt in het bekwijlde mondje. 'Vies!' Met een zwieper wordt de kleverige substantie door de lucht gekeild. Het kleverige snoepje belandt met een plofje op het tapijt. 'Roze!' Het knuistje verdwijnt weer in de pot, maar net te laat. Met spartelende benen wordt het meisje al op de heup van haar beschaamd kijkende moeder getild. Het afgedankte snoepje wordt met een snoetenpoetser van de grond geplukt en in een uitpuilende tas gepropt. 'Waar waren we gebleven?'
'U heeft...' 
'Spelen! Ik wil spelen!' Beide volgen we het enthousiast uitgestoken vingertje. De duplo blokken lonken uitdagend met hun felle kleuren. 'Stapel de blokjes maar mooi op elkaar, dan kan mama even met deze mevrouw verder.' 
Zogenaamd ontspannen nipt de moeder van haar koffie als ik ondertussen een poging doe om de juiste vragen te stellen. 'Mama?'
'Mama is hier, ik zie je wel. Sorry, wat zei je?' 
'De optie...'
'Mama?'
'Hier schatje, mama is zo klaar.' Ik werp een blik op de gekleurde duplo toren. Ik heb nog vier blokjes de tijd voordat de toren omvalt. Snel vat ik alles in zo min mogelijk woorden voor haar samen. 'Kijk mama! Zo hoog!' Beide kijken we naar de wiebelende toren. De ogen van de peuter worden groot als de toren met een hoop gekletter omvalt. De blokken schieten alle kanten uit.
'Je belt me?' Ik knik ter bevestiging en trek een gek gezicht naar de peuter. Haar pruillipje maakt plaats voor een lachje en een kushand. Het is zo'n klein gebaar, maar zo ontzettend schattig dat ik in de lach schiet. 'Ik weet soms niet eens of ik mijn tanden heb gepoetst of welke dag het is, maar als deze draak met kushandjes gaat strooien maakt het allemaal niet uit.' Met een glimlach overhandig ik haar de rekening. De blokken zijn weer keurig opgeruimd.
'Daar staat alles nog een keertje op,' help ik haar als ze verward naar het papier staart. 'Dat bedoel ik dus, ik ben niet eens meer in staat om fatsoenlijk te communiceren.' Met een grijns wordt de peuter weer op haar heup gehesen. 'Nou dan gaan we maar. Zeg maar dag mevrouw.' Het kushandje maakt plaats voor een plechtige wuif. Vrolijk zwaai ik terug en ik besef dat je soms helemaal geen woorden nodig hebt om elkaar te begrijpen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

27

pen icon

Attila arslan

De hedendaagse Berlijnse (socialmedia)muur

22 OKT 2018

Op 9 november 1989 viel de Berlijnse muur, een groot moment in de geschiedenis waarin men in opstand komt tegen het alledaagse regime met de ongeschreven en geschreven leefregels die destijds golden. Men ging in tegen de standaard normen en waarden om zich zo vrij te voelen ondanks dat dit ten kosten ging van hun 'veilige' sociale kringen. Vandaag de dag leven we in een maatschappij waarbij het een soort wedstrijd is om te doen tegenover de buitenwereld wie het meest perfecte mogelijk heeft. Door middel van fantastische foto's, pittoreskste en tropische locaties die aangeven waar je bent, hiermee willen we de schijn creëeren voor de buitenwereld dat ons leven 'perfect' is, en zo niemand de focus op ons legt. Positieve aandacht is niet belangrijk zolang we maar zo weinig mogelijk negatieve aandacht over ons heen krijgen. Een ieder die buiten ,door de onszelf gecreëerde, ongeschreven leefregels om leeft is fout, en zal gemist worden als een kater op een winterochtend. Originaliteit wordt dus bestempeld als fout, waardoor diversiteit uitsterft in de samenleving, de maatschappij zich zo niet verder ontwikkelt en een rationele denker ziet dat de maatschappij zich op deze manier nooit verder zal bewegen., vroeg of laat zullen we vastlopen alsof we worden tegengehouden door een grote muur. En laten we als zoals destijds nu ook de Berlijnse muur omgooien, en ons niet meer aantrekken van onze social-media-samenleving waarin we onze honger stillen met likes en reacties. Laten we onze honger stillen met genuanceerde gesprekken, welverdiende complimenten en begrip voor elkaars problemen en tekortkomingen zoals iedereen die heeft, niet zoals we nu voordoen alsof we die niet hebben.

De selfie-samenleving zoals deze genoemd wordt, zorgt ervoor dat wij een beeld creëren van onszelf dat wij eigenlijk helemaal niet zijn. 'Jezelf voordoen voor iets wat je niet bent is één van de stomste dingen die je kan doen' zei een wijs man ooit. 'Het geeft je misschien zelfverzekerdheid, maar zelfverzekerdheid leidt tot arrogantie. Het is enkel zelfvertrouwen dat tot resultaat zal leiden 'waren zijn woorden. 'Elk mens, elk wezen en elk voorwerp heeft zijn tekortkomingen, de mens is niet perfect, dus probeer de buitenwereld niet wijs te maken alsof je dat wel bent. Wees jezelf en sta dicht bij jezelf, zo weet iedereen wat hij/zij van jou kan verwachten.' En hij heeft gelijk, alles heeft nou eenmaal zijn nadelen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

25

pen icon

Armin

Likeability of 5

Een volk dat voor tirannen zwicht?

22 OKT 2018

De media staan bomvol van de verhalen over de brute moord op Jamal Khashoggi. Het is een thriller die Stephen King graag geschreven had. Dan was het een spannend boek geweest en niet de brute werkelijkheid.

Terwijl ik het verhaal rond Khashoggi volg heb ik steeds het gevoel dat dit verhaal niet nieuw. Het lijkt net als een James Bond verhaal geüpdatet te zijn aan de moderne tijd met een prominente rol voor zijn smartwatch en twitter-trollen.

in 2003 heeft zich een vergelijkbaar verhaal voorgedaan in Iran. Zahra Kazemi, een Iraanse-Canadese fotojournaliste, had foto’s gemaakt van demonstrerende familieleden van gevangen tegenover beruchte Evin gevangenis. Een simpel verhoor of het wissen van de foto’s was blijkbaar niet voldoende voor de Iraanse autoriteiten. Er moest een voorbeeld gesteld worden.
Opeens was Mevr Kazemi dood. Een hersenbloeding was de officiële lezing, maar autopsie werd niet toegestaan. Haar zoon eiste een autopsie door een onafhankelijke arts, om duidelijkheid te krijgen over de blauwplekken en verminkingen op het lichaam van zijn moeder. Inplaats daarvan werd zijn moeder op een donkere avond stilletjes begraven in Iran omdat de brute waarheid het daglicht niet kon verdragen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_021d2ee6c6a9bf87eee8712d949be9ec18a90238_avatar

Views

75

pen icon

Rachida Issaoui

Likeability of 6

Bloemkoolrijst en courgettepasta

21 OKT 2018

Mijn moeder maakt zich zorgen. Ze is bang dat ik ziek wordt omdat ik anders eet. Terwijl ik vroeger hele stukken brood dipte in haar tajin, prik ik gisteren een vork in haar vistajin die ik overigens overheerlijk vond.

Eergisteravond kwam de buurvrouw van mijn moeder s'avonds met ons thee drinken. Een lieve vrouw die haar familie heeft achtergelaten in Irak. Haar man heeft hartfalen en hij is zwaar diabetes patiënt. Ik was heel erg geïnteresseerd in hun leven in Irak.

Haar man had een baan bij de Amerikaanse ambassade en zij leefde prinsesheerlijk in haar riante huis. Ze hadden het goed.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_2d12df2199a8042f5d7159f5195f521b89ac715e_avataruser_a09956842c8b5c460744d088884d5df7e1f93769_avatar

Views

87

pen icon

Sophie Dijkgraaff

Reislustig

21 OKT 2018

Eindelijk krijgen de televisiemakers het door. De jeugd heeft de toekomst, de ouderen zeeën van tijd. En die tijd moet gevuld worden. Zodoende zien we sinds een paar weken vier Nederlandse tv-iconen van vroeger, Willibrord Frequin (76), Gerard Cox (78), Peter Faber (74) en Barrie Stevens (74) – geen jong mens weet over wie ik het heb … – op het beeld door Zuidoost-Azië rennen. Nou ja, wandelen is beter geschreven. Om het een en ander appetijtelijk te maken voor degene die vóór de beeldbuis de tijd doden, heeft RTL de beeldschone Olcay Gulsen meegestuurd. Zij leidt de mannen van A naar B, luistert naar verhalen van ooit, troost bij plotselinge aanvallen van traanbuis-incontinentie en geeft zwemles aan Barrie. Het laatste sluit mooi aan bij de titel van het reisprogramma: 'Beter Laat Dan Nooit'.

O, voor ik het vergeet, het stond namelijk niet bij de programmaomschrijving, Olcay is 38. Ja ik dacht zo, als de mannen hun leeftijd prijsgeven kan de vrouw niet achterblijven toch?

Aangestoken door het enthousiasme waarmee het ouderenkwartet en de modeontwerpster rondreist, trok ONS ook een blik bejaarden open en wie sprongen daaruit? Ron Brandsteder (68), Ernst Daniel Smid (65) en Marco Bakker (80). ’t Was dus duidelijk een blikje waar, vermoedelijk om een #meetootje te voorkomen, geen vrouw in zat. Met genoemde oude bokken trekken we de komende weken eveneens de lanen op, de paden in, voorruit met flinke pas. Ach dat is waar, zij lopen dan weer niet. Welnee, het trio doorkruist Denemarken voor het reisprogramma 'Ouwe Jongens Smørrebrød' op de - vróém vróém - motor! Bedenk ik me ineens, als deze tv-coryfeëen geen sidekick mee krijgen, wie gaat wie dan troosten na een – snif, snif - emotioneel verhaal? Grote kans dat er ook in dit reisprogramma wat tragedietjes voorbijkomen. Daar zijn wij kijkers immers dól op.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

55

pen icon

eduard sarens

slapende yoghurt

20 OKT 2018

Over iets minder dan 3 weken tijd.
Sta ik op het open podium van toomler.
Maar nu voel ik me te onzeker voor de avond.
Ik kan wel 6 minuten vol lullen aan het publiek.
Maar ik voel me nu nog te veel een bak magere Griekse yoghurt.
Ik voel me nog te dun om er een sculptuur van te kleien.
Die niet uitgaat lopen over de gehele vloer daar.
Ik voel me te veel een aap & niet de mens die ik wil zijn.
Het lijkt wel of ik de laatste tijd aan het slapen ben als kunstenaar.
Mijn gedachten lopen wel te denken als kunstenaar.
Maar het lijkt een beetje wazig te zijn.
Om de kunst in mijn hoofd ook om te zetten naar de wereld.
En ik wil die avond wel mij laten zien als komediant.
Niet de dip waar ik nu inzit als kunstenaar.
Waar nog weinig uit komt voor mijn gedachten.
6 minuten grappen heb ik al lang vol bedacht.
Maar als je daadwerkelijk te dun wordt.
Ga je smelten op het podium na het publiek toe.
En wordt je een aap die niet spreken kan.
En wordt toomler een grote plas magere Griekse yoghurt.
Omdat het mij niet lukt om de verharding erin te houden.
En dan moeten wij allemaal met bootjes naar de uitgang varen.
Omdat ik als persoon zijnde mij niet kon zijn.
Dus ik zie nog liever nu een blok beton voor mij komen.
Die 6 minuten niets zegt tegen de mensen.
Dan de magere yoghurt die ik nu ben.
Dus ik moet gewoon voor 3 weken tijd verharden.
En zorgen dat ik niet ga verdunnen op het podium.
Als ik wel te dun blijf Dan treed ik op een bootje ergens op zee.
Eduard.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

38

pen icon

eduard sarens

voorzitter cliëntenraad

20 OKT 2018

Nu ik voorzitter cliëntenraad ben.
Was ik mij al een beetje aan het voorbereiden.
Door bij collega’s te kijken hoe zij het doen.
Om mij goed voor te bereiden als voorzitter.
Maar dan komen de vragen bij mij op van het zien.
Wil ik ook met foto & naam op onze website?.
Wil ik ook op de website onze cliëntenraad aankondigen?.
Wil ik ook iedereen uitnodigen om te komen kijken zonder tribune?.
Maar dan bedenk ik mij vanuit mijn gedachten.
Ik wil niet als een clown op een website gaan staan.
In een rood pak & een geschminkt gezicht.
Achter een nieuwe tafel met stoelen.
Met een bijzettafel met een nieuw koffiezetapparaat erop.
Omdat er een gedeelte van het publiek wel om ons geeft.
Dus maak maar een foto bij de Aldi van een pak Griekse yoghurt.
En zet dat maar op de website als mij zijnde.
Daar word ik een stuk gelukkiger van.
Dan mij te zien met een overdosis antidepressiva.
Want mensen ik ga de pr-afdeling niet vervangen.
Alleen de cliëntenraad nieuw leven inblazen.
Weet je als ergens letterlijk de deur wordt gewezen.
Door begeleiders & cliënten omdat afscheid nemen lijkt te bestaan.
En op koffie valt te varen naar de overkant.
Dan gaat er een tijdje door mijn hoofd heen.
De koffie was toch niet zo smerig die ik gezet heb?.
Nee ik wil gewoon een cliëntenraad leiden.
Waar ik gelukkig van ga worden van het terugdenken.
En dat wij met zijn alle iets aan hebben met elkaar.
En als ik toch op een website wil komen.
Dan is het bij mijn vorige zorginstelling.
Als een teleurgestelde clown die daar de deur is gewezen.
Omdat de koffie daar nooit meer zonder suiker of melk kon.
Dus met eigenideeën & inspiratie ga ik het wel reden als voorzitter.
En formulieren hoe ik mij zie als een bak volle Griekse yoghurt.
Eduard.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

35

pen icon

Joke van Zijl

Likeability of 5

JUF JOKE (en de strontklus)

20 OKT 2018

Op een Openbare Lagere School werd ik door Frank, de directeur met open armen ontvangen. Het bleek het leukste vrijwilligerswerk te zijn dat ik me maar had kunnen bedenken. Herinneringen daaraan toveren vrijwel altijd een lach op mijn gezicht.

Frank werd vaak gestoord in zijn werk. Daardoor kwam hij nogal eens in tijdnood. Een flinke bons op de deur liet ons weten dat een leerling van de bovenbouw zijn intrede zou doen.
‘Meester Frank, de rol staat boven op oranje!’
Ik kreeg niet de indruk dat er gevaar dreigde, want hij stond niet direct op. Ik vroeg hem wat die ‘code oranje’ betekende.
‘Niks bijzonders.’ zei hij, ‘De papieren badhanddoeken moeten aangevuld worden in het automatische systeem.’
‘Kan ik dat niet doen?’
‘Nee, want dat zit erg ingewikkeld in elkaar.’
‘Nou ja!…Je kunt het me toch leren? Ik ben toch niet achterlijk! Daag me uit. Ik wed met je dat ik het van je over kan nemen en dat zal jou veel tijd schelen met al die wc’s hier!’
Ik snapte best dat hij het in die tussentijd sneller zelf had gedaan, maar ik vond dat hij nu even tijd in mij moest investeren.

Het was inderdaad een lastig werkje, maar natuurlijk lukte het me.
Voortaan liep ik regelmatig alle wc-units af om de stand van de badhanddoeken op tijd te controleren. Ik trok meteen de wc’s door die ze vol achtergelaten hadden en inspecteerde gelijk of het toiletpapier toereikend was tot de volgende inspectie.
Zo kon het gebeuren dat ik zag dat een wc’tje bij de kleuters bijna overliep. De afvoer was verstopt door veel teveel gebruikt wc-papier, na de grote boodschap.
Drie kleintjes stonden er gierend omheen. Om de beurt trokken ze de wc door terwijl de anderen de rand van de pot vasthielden. Geboeid volgden ze het water en sprongen vervolgens omhoog van de pret als er drolletjes tevoorschijn kwamen.
Ik ging op mijn hurken zitten en legden uit wat er zou gebeuren als ze ermee doorgingen. Ik denk dat ze in beeld kregen dat de hele school onder water kwam te staan en overal drollen rond zouden drijven.
Met verschikte ogen keken ze me aan.
‘Ga maar gauw je handjes wassen.’ zei ik fluisterend toen ik juf Monique zag aankomen en gaf ze een knipoogje. Aan hun snoetjes was te zien dat we groot een geheim hadden.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lol
user_bb5bf7f9d0edcbaf7e9dd732bca9c0228c21fbe9_avatar

Views

47

pen icon

Jos Hummelen

Pokeren tegen Trump

19 OKT 2018

In Nederland zijn we het er over het algemeen wel over eens: Trump is een gevaarlijke narcist. Toch pakt hij ook zaken slim aan, anders was hij niet de president van het (jawel!) nog steeds machtigste land ter wereld. Zo is het bijvoorbeeld slim om je pijlen te richten op het buitenland als je in je eigen land onder vuur ligt. Stormy Daniëls? Waar heb je het over, ik zorg voor vrede in Korea!

Inmiddels zijn er zoveel binnenlandse problemen dat Trump tegelijkertijd meerdere potjes pokert in het buitenland. Wat hij zich niet realiseert is dat Kim Jong-un op de tafel kan kijken van Khamenei van Iran. Zo hebben ze in Pyongyang wel gezien wat een onbetrouwbare partner Amerika is. Ook zag de Iraanse hoogbejaarde geestelijke hoe de Amerikanen in 2004 Kadhafi er ongenadig hard uit pokerden. Eerst dwingen om zijn nucleaire programma op te geven om daarna de speeltafel helemaal te moeten verlaten. Kadhafi werd in korte tijd van beste vriend van Amerika naar Enemy Number One.

Trump zelf is ook wispelturig. Eerst sprak Trump nog denigrerend over de ‘Little Rocket Man’ en sinds kort is Jong-un ‘zeer eerbaar’. Een echte Amerikaan dus. Trump wil ook onvoorspelbaar zijn, hij wil niet dat zijn handelspartners weten wat hij van plan is. Naar Trump’s volgende move is het altijd gissen. Zit er een geniale ‘bet on the river’ in het vat of is het pure bluf? Dat maakt de tegenstander voorzichtig. Trump kijkt intussen tevreden over zijn buik neer op een enórme stapel fiches.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

81

pen icon

Rachida Issaoui

Likeability of 5

Nederland is veranderd in Marokko

19 OKT 2018

Correctie:Laats wandelde ik door mijn wijk. Ineens brak mijn klomp. Ik zag een levensechte palmboom in een tuin. Ik geloofde mijn ogen niet. Steeds vaker zie ik mensen plaatjes posten op social media van zelf gekweekte vijgen. Nog heel even en we hoeven niet meer op vakantie naar het Middellandse zeegebied. Nederland is veranderd qua klimaat en lijkt nu een beetje op Marokko. Soms hunker ik naar een regenbui of een gigantische sneeuwstorm. Weet je nog hoe dat is? Terwijl ik dit schrijf neem ik even een pauze, want zojuist stond ik te dansen als een ballerina pirouette, plie....mijn danslerares kan trots op me zijn. Maar eerlijk gezegd probeerde ik een vlieg om te brengen. En daarom zeg ik jullie Nederland begint te veranderen in mijn vaderland Marokko. Genoeg vliegen daar! Maar goed ik ga weer gauw verder met mijn achtervolging en even roeren in mijn tajin. Daarna ga ik mijn bananenboompje planten...wie weet kan ik volgend jaar onder mijn bananenboom liggen in mijn hangmatje. Of denken jullie dat het weer afkoelt? Ik hoop dat het gras groen blijft, want van de zomer vond t Ik het een beetje eng al dat dorre gras. Nederland staat voor mij gelijk aan groene akkers en bonte koeien. Zucht...

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_2d12df2199a8042f5d7159f5195f521b89ac715e_avatar

Views

100+

pen icon

Sylvia Peters

Likeability of 6

Wanneer ben je verward?

19 OKT 2018

Wat betekent verward eigenlijk? Er zijn verschillende manieren om dit woord uit te leggen, maar één daarvan is dat mensen niet goed in staat zijn om te kunnen nadenken. Als we deze theorie volgen, dan ben ik bang dat we heel veel verwarde mensen op deze wereld hebben en het wordt alleen maar erger.
Een aantal voorbeelden:
Zomaar een gesprek met iemand die zwaar gelovig is. Hij verbaast zich over het feit dat ik niet geloof. Ik geloof inderdaad niet in een god ofzo, maar respecteer het wel als iemand anders dat wel wil doen. Bij gebrek aan sluitend bewijs kan ik ook niet met zekerheid zeggen dat god niet bestaat. Net zoals dat hij niet met 100% het tegendeel kan bewijzen, tenslotte is hij nooit bij god op de thee geweest. Ondanks dat het hier gaat om een hele reële gesprekspartner stopt de discussie hier abrupt. Ruimte voor het eventueel niet bestaan is er gewoon niet. Wat ik ook aanvoer, het heeft geen zin. God bestaat. Klaar!
Dan hebben we nog die figuren die denken dat er 72 maagden in het paradijs op hen wachten als ze sterven als martelaar voor het geloof. Wie zegt dat die maagden er ook daadwerkelijk zijn? Ik heb nog nooit een foto vanuit het paradijs gezien met al die maagden die hunkerend op hun martelaars wachten. Maar misschien heb ik het mis, ik ben nog nooit in het betreffende paradijs geweest. Maar ik moet de eerste moslim nog tegenkomen die durft te zeggen dat de kans bestaat dat ze er niet zijn of dat Allah misschien niet bestaat.
Dan is er nog de zwarte Pieten kwestie. Ook hier is het eigen beeld het juiste. In eerste instantie lijkt iedereen open te staan voor het gesprek, maar als het eropaan komt, is er maar één oplossing. Zwarte Piet moet en zal weg of hij moet en zal blijven.
Waar is de realiteitszin van mensen gebleven? Zijn mensen vergeten dat zolang er geen onomstotelijk bewijs is, het best ook anders zou kunnen zijn? Dat het niet altijd alleen maar kan zoals jij het wilt? Dat jouw mening niet de mening van een ander hoeft te zijn? Dat als er mensen zijn met een andere mening en je kunt die ander niet overtuigen, je een compromis moet zoeken? Dat we allemaal best iets mogen vinden, maar niet kunnen verwachten dat iedereen er zo over denkt? Als we ons dat allemaal niet meer kunnen beseffen, dan zijn we redelijk verward.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_faf20fdc290b098c0743123ab1c47a30eabf4660_avataruser_f1f3a9b9cfd727a9d00b71ee8abf3874f5d76a58_avataruser_60c680b3ab45e5eac4d9dd8d7a29a8949d00ccd0_avatar

Views

200+

pen icon

Oscar van Schijndel

Verzetten heeft geen zin (2)

19 OKT 2018

Anderhalf jaar geleden schreef ik deel 1 van deze column. Weg met dat mij misselijk makende, halfjaarlijkse zinloze klokkengedraai (vandaar de titel). Maart 2017 was dat nog een machteloos aandoend pleidooi (vandaar de titel), want de EU luisterde toch niet naar 40 jaar geklaag. Maar in oktober 2018 lijkt het pleit te zijn gedooid: de EU overweegt serieus om “daylight saving time”, “changement” en “Zeitumstellung” af te schaffen. Of dat door mijn eerste column komt? Vast niet.

Maar nu komt het volgende dilemma: houden we de zomertijd aan, of juist de wintertijd? Allebei afschaffen kan immers alleen in de kroeg (gezelligheid kent geen tijd). Laten we eens kijken naar het verschil tussen zon op en zon onder. Op de kortste dag van het jaar is dit 8:48 vs. 16:27 en op de langste dag 5:18 vs. 22:07. Bij behoud van de zomertijd loopt zogezegd de kortste dag van 9:48 tot 17:27 en bij behoud van de wintertijd de langste dag van 4:18 tot 21:07.

Zelf zou ik kiezen voor de wintertijd. Dat is de echte tijd zoals die gold voor 1977. Daarnaast is de hoogste zonnestand dan zo rond half één. Dan hebben veel mensen hun lunchpauze; de dag is dan doormidden. En tenslotte ben ik een ochtendmens. Maar er zijn ook avondmensen, en die hebben zo hun argumenten voor de zomertijd. Die duurt per jaar namelijk zeven maanden. Attracties in de buitenlucht zijn meestal open van negen tot zes; de hoogste zonnestand is dan zo rond half twee, precies in het midden. Voor beide tijden is dus wat te zeggen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

77

pen icon

Cale columns

Likeability of 6

French will be friends?

19 OKT 2018

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je je afvraagt waarom KLM van alle huwbare partners, uitgerekend voor Air France heeft gekozen. Als er 2 volkeren zijn die elkaar slecht verstaan, dan zijn het Hollanders en Fransen wel. En dat blijkt nu uit dat vechthuwelijk tussen die twee.

Denkend aan Frankrijk was ik eveneens (in weerwil van Hendrik Marsman, maar ik was dan ook in Holland), toen een brief van de gemeente Amsterdam arriveerde. Mijn kenteken was gefotografeerd bij het Rokin, op een tijdstip dat er aan de weg werd gewerkt en de strafschop daarvoor was 95 euro. Het verbaasde me niets, want alle pleinen en asfalt liggen daar elke zomer open. Echter, de mildheid van het schrijven trof me. Omdat ik er met een waarschuwing van af kwam. Dan denk je al gauw aan de maand na de vakantie in de Languedoc, waarin je de ene boete na de andere prent thuis krijgt voor begane misdaden in Nîmes en Perpignan. Dus dat is wat ze bedoelen met het je toegewenste ‘Bonne Vacances!‘, denk je dan gemelijk, naast de stapel parkeerbonnen en snelheidsboetes. Niks soebatten maar meteen keiharde Franse euri voldoen.

Wat is dat toch dat we Frankrijk mooi vinden, maar het jammer vinden dat er zoveel Fransen wonen? Is het hun neiging tot xenofobie? De nonchalance die ze hebben en het stuitende chauvinisme? Het zijn niet voor niets die Franse woorden die een eigenschap zo raak neerzetten. Of de inefficiëntie, het geknutsel en houtje-touwtje werk en doorgeslagen medezeggenschap? De overtuiging dat ze zo verlicht zijn dat zelfs God, nadat ie de wereld had geschapen besloot om er zelf dan ook maar een tijdje te leven. En waarom storen Hollanders zich er zo aan?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_b0d9c53d19a696eabab7821f9736a9e7f1240c94_avataruser_7b374286ed5e6d6a4b0efc60ecf386acdf5909a0_avataruser_0e2f2664c6302903040c9eaa70b13bd84ba969a0_avatar

Views

100+

pen icon

Saskia Hupje

Sekse-loos

19 OKT 2018

Nou ja zeg …. “veel mensen voelen zich niet duidelijk man of vrouw” volgens een bericht in een niet nader te noemen krant van 16 juni 2015. Vandaag is het dan zover, de rebus is compleet; V=X! Kan aan mij liggen, maar ik kom ze niet vaak tegen; mensen die ’s morgens opstaan en denken “Jeetje, wat ben ik ook alweer?” Bij het eerste bezoekje aan het toilet, op zo’n vrolijke zonnige ochtend, neem ik toch aan dat de realiteit genadeloos toeslaat. Misschien was een aantal ambtenaren door hun stapels werk heen, en moest er toch nog even snel een staatscommissietje in het leven geroepen worden. Een andere reden kan ik me niet voorstellen. Lijkt me trouwens ook niet echt praktisch. Sta je straks met je Nederlandse “onzijdige” paspoortje aan de grens van een zonnige vakantiebestemming in de ongelovige ogen van een plaatselijke douanier (m/v) te staren, om vervolgens uit te leggen dat er in ons kikkerlandje geen enkel verschil is tussen “piemeltjes” en “poesjes”.
En als deze wijze commissie dan toch bezig is, kunnen ze misschien ook inventariseren of we de nationaliteit op onze overheidsdocumenten nog wel moeten vermelden. Ik voel me eigenlijk vooral mens, en daarna pas Nederlandse, dus vul ik in dat vakje voortaan maar gewoon “homo sapiens” in. Ik vrees dat ik dan met mijn geslachtloze legitimatiebewijs en ongeopende vakantiekoffer zo weer in m’n eigen achtertuintje zit.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

100+

pen icon

Remco Siemes

Wordt een ''Bad Vegan''.

19 OKT 2018

Ik hoor het je wel denken. Op basis van de titel van deze column denk je vast: Daar is weer zo'n hippie die mij op een moraliserende toon wil overtuigen van zijn (in zijn eigen ogen) superieure levenswijze...

Ja, deels heb je daar gelijk in. Ik denk dat veganistisch eten goed is. Een mens heeft niet elke dag een stuk vlees nodig (ook al is het zo lekker), er is veel minder dierenleed als er meer veganistisch gegeten wordt en om onze klimaatdoelstellingen te halen zullen we de CO2 uitstoot moeten inperken.
Een deel van de veganisten gaat met bovenstaande woorden als een missionaris rond om iedereen maar te overtuigen. Daardoor voel je je misschien slechter als je naar een onbeperkt spare ribs restaurant gaat door die woorden van die vervelende veganisten.

Maar treur niet! Er bestaat een ''Bad Vegan'' levenswijze die ik zelf ook aanhang. De basis van deze levenswijze is dat het grootste deel van je maaltijden veganistisch zijn. Heb je echter een keer echt zin in een heerlijk gebakken eitje, een tosti met ham en kaas of een lekker sappige biologische hamburger, be my guest! Voor een ''Bad Vegan'' is dat allemaal prima. Als "Bad Vegan" ben ik al blij als je serieus over je eetpatroon nadenkt en elke dag dat je veganistisch eet is al een verbetering! Daarnaast is volledig veganistisch eten ook niet zonder gevaren. Zeker een vitamine B12 tekort is erg naar. Ook dat is een voordeel van een ''Bad Vegan'', want je krijgt wel wat vitamine B12 binnen. Al is een supplement nog steeds aan te raden, want vitamine B12 zit echt niet in noten, kikkererwten of linzen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

58

pen icon

Rick de Breij

Ah joh... Neem toch een pilletje.

18 OKT 2018

Natuurlijk ben ik ook een normale twintigjarige. Ik ga uit, drink regelmatig een biertje, drink er ook wel eens een paar teveel en ik zit ook wel eens brak in de collegezaal. Maar drugs? Nee. Die rommel stop ik voorlopig niet in mijn lijf.
Deze mening is bijna uniek geworden als ik de media mag geloven. Dit beeld werd nog eens bevestigt na de uitzending van PAUW afgelopen woensdag. Een tafel vol met mensen die ook ‘heus wel eens een pilletje gebruiken’. Want alcohol is toch ook een harddrug? Dus waarom kunnen we dan softdrugs als XTC en cannabis niet legaliseren?
Het is jammer dat de slechts twee kritische gasten aan tafel niet de kans kregen om deze drogredenen te ontkrachten. Ja, alcohol is inderdaad een harddrug. Maar de talkshowgasten vergeten erbij te vermelden dat je een behoorlijke hoeveelheid alcohol moet drinken om hetzelfde effect van een XTC pil van een paar gram te evenaren. En zeker, alcohol is ook schadelijk. Maar is dat niet de reden dat de overheid het alcoholgebruik probeert aan te pakken?
Legalisering zou volgens het gezelschap van Jeroen Pauw het antwoord zijn op het criminele drugscircuit. Maar zijn zij zich er ook van bewust dat de puurheid van de Nederlandse drugs dusdanig hoog is dat de overheid dat nooit zou kunnen laten legaliseren? Wie kiest er nu voor saaie ‘overheidsdrugs’ als je veel beter spul uit het criminele circuit kunt krijgen.
En toen werd ook nog door bijna alle aanwezigen aan tafel ontkent dat Nederland bijna bovenaan de lijst staat met landen waar het drugsgebruik het hoogst is. Een simpele zoektocht op internet levert op dat dit absoluut wel het geval is. Nederland is de koning van het amfetamine- en ecstasygebruik en een snuift op het Verenigd Koninkrijk na het meeste cocaïne naar binnen.

Het is bizar om te zien hoe genormaliseerd drugsgebruik is geworden. Waar rokers (terecht) steeds meer beperkt worden en overmatig alcoholgebruik steeds meer onder de aandacht wordt gebracht moet iemand als ik toch vooral niet moeilijk doen over een pilletje hier of een snuifje daar. Noem mij maar ouderwets, maar ik stop die troep niet in mijn lichaam. Nu niet, en morgen niet.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

67

pen icon

Joke van Zijl

Likeability of 6

JUF JOKE (en de strontklus).

18 OKT 2018

Een jaar na mijn pensionering werkte ik als vrijwilligster op kantoor een Openbare Lagere School. Ik werd door Frank, de directeur met open armen ontvangen. Herinneringen aan die tijd toveren vrijwel altijd een lach op mijn gezicht.
Frank werd vaak gestoord. Daardoor kwam hij nogal eens in tijdnood. Het kaartje voor het raam was groen en dat betekende dat de kinderen binnen mochten komen als ze hadden geklopt.
Een flinke bons op de deur liet ons al weten dat een leerling van de bovenbouw zijn intrede zou doen. ‘Meester Frank, de rol staat boven op oranje!’
Ik kreeg niet de indruk dat er gevaar dreigde, want hij stond niet direct op. Ik vroeg wat die ‘code oranje’ betekende.
‘Niks bijzonders.’ zei hij, ‘De papieren badhanddoeken moeten aangevuld worden in het automatische systeem.’
‘Kan ik dat niet doen?’
‘Nee, want dat zit erg ingewikkeld in elkaar.’
‘Nou ja. Je kunt het me toch leren? Ik ben toch niet achterlijk! Daag me uit. Ik wed met je dat ik het van je over kan nemen en dat zal jou veel tijd schelen met al die wc’s hier!’
Ik snapte best dat hij het sneller zelf had gedaan, maar nu moest hij maar even wat tijd in mij investeren.
Het was inderdaad een lastig werkje, maar natuurlijk lukte het me.
Voortaan liep ik regelmatig alle wc-units af om de stand van de badhanddoeken op tijd te controleren. Ik trok meteen de wc’s door die ze vol achtergelaten hadden en inspecteerde gelijk of het toiletpapier toereikend was tot de volgende inspectie.
Zo kon het gebeuren dat ik zag dat een wc’tje bij de kleuters bijna overliep. Hij zat behoorlijk verstopt door veel teveel gebruikt papier na de grote boodschap. Drie kleintjes stonden er gierend omheen. Om de beurt trokken ze de wc door terwijl de anderen de rand van de pot vasthielden. Geboeid volgden ze het water en sprongen vervolgens omhoog van de pret als er drolletjes tevoorschijn kwamen.
Ik ging op mijn hurken zitten en legden uit wat er zou gebeuren als ze ermee doorgingen. Ik denk dat ze in beeld kregen dat de hele school onder water kwam te staan en overal drollen rond dreven. Met verschikte ogen keken ze me aan.
‘Ga maar gauw je handjes wassen’ zei ik fluisterend toen ik juf Monique zag aankomen en gaf ze een knipoogje. Hun snoetjes lieten zien dat we een groot geheim hadden.

Ik vond niet dat ik die klus voor Frank moest bewaren. Die zat in zijn nette kleren in een vergadering. Ik haalde een emmer, slikte even, stroopte mijn mouwen op en klaarde de strontklus als een volleerd loodgieter.

Joke van Zijl

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_bb5bf7f9d0edcbaf7e9dd732bca9c0228c21fbe9_avataruser_0a6b4ec5c6b2c7a444f8b9bc0337a77e427cbe02_avatar

Views

200+