Dijkhof niet katholiek, wel sociaal

Andre Hendriks 18 sep 2018

Klaas Dijkhof vestigt daags voor Prinsjesdag alle aandacht op zich door bekend te maken dat hij de katholieke kerk wenst te verlaten. Want kijk, als kardinaal Eijk de toekomstige man van de VVD “kleinzielig” noemt gaat hij te ver. Dat pikt Klaas niet. En dus gaat hij de kerk verlaten. Maar dat niet alleen. Hij schrijft ook nog op waarom en zet die brief op het internet. Transparant zoals dat een VVD-er betaamt.
Dijkhof voelt zich vervreemd van de kerk omdat deze zich blind staart op regels. Er wordt te weinig geluisterd naar de echte behoefte van mensen en veel mensen worden buitengesloten.
Een doorn in Dijkhof’s oog is ook dat de kardinaal en zijn kerk zich hebben gespecialiseerd in het verjagen van veel goed liefhebbend en sociaal volk.

Deze kritiek van een VVD-er is opmerkelijk. Bovenstaande beleid vertoont toch aardig wat overeenkomsten met het VVD beleid.
Het grondpersoneel van de katholieke kerk handelt helaas niet altijd zoals men mag verwachten. Maar ook dat is bij de VVD een bepaald niet onbekend gegeven.

Klaas Dijkhof vestigde voor de zomer alle aandacht op zich door hardop na te denken over mensen in de bijstand. Die bijstandsuitkering zou omlaag moeten, vond hij. En als dan de uitkeringsgerechtigde bijvoorbeeld een sollicitatie brief in de Nederlandse taal ging leren schrijven, kon de uitkering weer wat hoger worden.
Hieruit werd duidelijk dat Nederlanders in de bijstand enig voorrecht zouden gaan genieten. Hoewel men bij de VVD altijd wel het idee zal houden dat bijstandsuitkeringen zonde van al dat zuur verdiende geld is.

Dat uitgerekend Klaas Dijkhof zich druk maakt over hoe sociaal de kerk is en zou moeten zijn, is een gotspe.
Wij hebben geen behoefte aan politici die voor de bühne prachtige verhalen ophangen. Als Dijkhof de kerk verlaat hoeft niet het hele land dat te weten. Zo belangrijk is dat niet hoor.
Een politicus hoeft alleen maar eerlijk en oprecht te zijn. Dan is hij betrouwbaar. Daar kunnen we iets mee.
Een VVD-er die eerlijk toegeeft de belangen van het grote geld te dienen is wat mij betreft prima. Een VVD-er die het heeft over zaken als eerlijk en sociaal komt niet geloofwaardig over.
En een burger die toch al niet meer elke zondag naar de kerk ging en de kerk verlaat is niet vermeldenswaardig. Ook niet als die burger een vooraanstaand VVD-er is, wil zijn en blijven.