Lezerscolumn

pen icon

Carola de Jonge

Likeability of3

BankGiroLoterij nomineert Korenmolen Oostvoorne

7 SEP 2018

De kleinste molen van Voorne-Putten met de grootste plannen.

Op 31 augustus 2018 bezocht de jury van de Bankgiroloterij Molenprijs 2018 de korenmolen van Oostvoorne, om officieel onze nominatie bekend te maken. Het projectplan om de maalderij te restaureren en inrichten als museaal bezoekerscentrum is één van de vijf genomineerden om de prestigieuze prijs van € 95.000,-- in de wacht te slepen. Iedere uitgebrachte stem levert de molen sowieso € 1,-- op mochten we niet winnen.
Vanaf 1 september 2018 09:00 uur kan een maand lang gestemd worden op de vijf genomineerde molens in Nederland. Onze korenmolen heeft in september dan ook boordevol activiteitenprogramma om de benodigde stemmen te verzamelen.
De korenmolen van Oostvoorne heeft een uniek stukje industrieel erfgoed in handen. Hier zijn 3 generaties maalwerktuigen bewaard gebleven, namelijk de molen zelf, een maalstoel anno 1902 en een hamermolen anno 1946-48. De maalderij en bijbehorende werktuigen zijn een prachtige basis voor een bezoekerscentrum met museale tentoonstelling.
Voor het behoud van de Korenmolen Oostvoorne op langere termijn is het nodig om een volwaardig bezoekerscentrum te realiseren. Ook wordt hiermee voor Rijnmond een nieuwe toeristische bezienswaardigheid gerealiseerd.
Stemmen kost niets, u krijgt ook geen spam. Per e-mailadres mag 1x gestemd worden. U kunt ook nog een cheque voor een luxe molenarrangement ter waarde van € 450,-- winnen.
Direct stemmen? www.molenprijs.nl/oostvoorne
Zie het nieuwsbericht op onze website: http://www.molenoostvoorne.nl/NL_bz_nieuws.htm
Meer informatie over het project De Maalderij: http://www.molenoostvoorne.nl/NL_mo_maalderij.htm

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

dislike
user_237e471cc66036b7fd5c987cb5f9ab4ea6f3a6c1_avatar

pen icon

Linda vd Ziel

Likeability of6

Dag, Dag

VANDAAG, 14:03

De Dag van de Tosti. Een broodje gesmolten kaas, het klinkt zo simpel en dat is het ook. Toch verdient de tosti meer aandacht. Gewoon omdat het zo lekker eenvoudig is. Daarom vragen we één dag in het jaar speciale aandacht voor dit wonderbaarlijke gerecht. Op de Dag van de Tosti krijgt iedereen die een mooie herinnering over tosti’s weet te vertellen, er gratis één. In de Utrechtse Jaarbeurs wordt het evenement ‘A Taste of Tosti gehouden met workshops, toespraken en andere activiteiten. Nee, geen koekhappen maar tostihappen en in plaats van ezeltje prik: tosti’tje prik.

Als ik je enthousiast heb gemaakt, en je wilt weten welke dag in jouw agenda vrij moet blijven, dan komt hier de teleurstelling: deze dag bestaat nog niet.

In tegenstelling tot de bekende Dag van de Arbeid, Verpleging, Vader- en Moederdag, Valentijnsdag, dierendag, Prinsjesdag en Koningsdag, die wel bestaan. Bovendien zijn er ook bijzondere dagen waarvan je misschien nog nooit hebt gehoord: de Dag van de Kunstmest, Verdraagzaamheid, Neushoorn, Brievenbusreclame, potlood, Komkommer, Garnaal, het Levenslied en Praat Als Een Piraatdag.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_a9a3aff3d77bab2413c42eedbaad76a3d4b7d06c_avataruser_813bd8603b5e90cef99b27e39629de23d831652b_avataruser_bac8e60cbf7310c8a9ccb484ef0152500e7bdde9_avatar

pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

7 JAN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_c598ecdeb9827d6db6d70e2714429a4641670f50_avataruser_174b47034a66c239bf8a1894f86a67435bf59c8a_avataruser_cba4018e54d892ce78bee4a225ebb8fd90a711c5_avatar

+100


pen icon

Hans Oud

Niet weten

GISTEREN

'Ik weet niet waar ik moet beginnen om de vrijheid aan te kunnen' zei ze tegen mij en dat was géén begeleidingsvraag, zoveel verstond ik er wél van. Niet weten waar te beginnen om de vrijheid aan te kunnen. Geen vraag. Wel een uiting. Een uiting van niet weten waar te beginnen om de vrijheid aan te kunnen. Het raakte mij, en dat leek mijn professionele houding als woonbegeleider voor even te doen wankelen. Niet weten waar te beginnen om de vrijheid aan te kunnen. We zijn samen de woonvorm uitgelopen om elders en anders eens te kijken in hoeverre een begin van de vrijheid zou kunnen worden ontdekt. We zijn ongeveer twee uur op pad geweest. Eerst met de bus naar de stad en daar in een café chocolademelk met slagroom besteld en daarna 'ook nog' cola geloof ik. Dat laatste weet ik niet meer zeker want ik heb de kassabon weggegooid in een papierbak op het treinstation van Enschede toen ik stond te wachten op de trein die mij huiswaarts zou brengen na één van de meest bijzondere diensten die ik mij uit de afgelopen veertig jaar herinner. Chocolademelk met slagroom. Startpunt om de vrijheid aan te kunnen? Misschien wel en misschien ook niet, want niet álles laat zich wetenschappelijk bewijzen, maar mogelijk proefondervindelijk wél.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Elmer van Engelenburg

Helmen, oogschaduw en oogkleppen

GISTEREN

“Als de stier van Minos dreunt zij door het Kretenzer labyrint, zonder oog te hebben voor de plebejers die zich in de periferie van haar naar binnen gerichte existentie bevinden. Hiermee is zij het preludium van de dystopische toestand van ons occident, het Avondland.”

Dit alles zegt misschien niet heel veel, maar ik begrijp dat het in de mode is zulke taal te bezigen als men een punt wil maken. Maar laat ik opnieuw beginnen, opdat Henk en Ingrid mij ook zullen begrijpen:

Op weg naar mijn werk word ik ingehaald door een vrouw op een fiets, een gewone stadsfiets, die een helm draagt. Een helm met windschild voor haar ogen, om haar ogen achter haar bril nog eens extra te beschermen. En daarbij bijpassende handschoenen. Qua kleur althans. En in eerste instantie ben ik (uiteraard) toch geneigd te denken: wat een loser. Misschien ook omdat ik opgegroeid ben in een tijd dat je alleen een helm opzette als je van plan was ontzettend gevaarlijke stunts te gaan uitvoeren op je BMX, en niet als je intentie was om gewoon naar de supermarkt te fietsen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

David Steenbeek

'Help, mijn zus heeft een huisdier'

GISTEREN

HELP!

04.31 uur in de morgen. Paniek - een beklemmend gevoel, alsof mijn keel wordt dichtgeknepen - terwijl iemand woest en ongeduldig aan de deur rammelt.

Er staat een tv-ploeg voor mijn deur. 'Help, mijn man heeft een hobby'
Ik moet op tv, omdat ik niet deug. Er is geen andere manier, ik ben een hopeloos geval. Heel Nederland zal zich verontwaardigd afvragen hoe een mens zo diep kan zinken, tevreden instemmend meeknikken wanneer de presentator mij met een blik van diepe afkeuring terechtwijst

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Daniëlle van den Brun

Likeability of6

Maandag, bloemdag!

GISTEREN

Als ik jou vertel dat de maandag de zwaarste dag van de week is, dan zal je waarschijnlijk instemmend knikken. Het is de dag dat je nog rouwt om het weekend waar je net afscheid van hebt genomen. Zo’n dag waarbij zelfs koffie niet heel veel oplost. Herkenbaar?

Ik woon nu anderhalf jaar op mezelf. In die anderhalf jaar is er veel veranderd, maar de maandagen blijven altijd hetzelfde. Het puffen, zuchten en zeuren blijft door het huis spoken en elke nieuwe huisgenoot brengt nieuwe oorzaken mee voor dat gepuf, gezucht en gezeur.

Nu heb ik een geheim ontdekt. Iets wat me mijn levensadem teruggeeft wanneer ik stik in die eindeloze verwachtingen en deadlines. En die levensadem vind ik iedere maandag terug in het winkelcentrum. Ik hoor je al denken: troostvoer uit de schappen van de Albert Heijn zeker. Maar nee, het winkelcentrum heeft meer te bieden dan dat.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_b20d072bfeabb5f1e57633c6175b12c9bfa83004_avataruser_27681088f4c15bff59273188afc9ca47c803de0a_avatar

pen icon

Cees Freeke

Pensioen en Europese verkiezingen op 23 mei 2019

GISTEREN

Het beste pensioenstelsel ter wereld - volgens de Global Pension Index - moet op de schop, althans dat vindt de politiek. In 2015 bepaalde staatssecretaris Jetta Klijnsma dat in 2020 het nieuwe pensioenstelsel geboren moet worden.
De ‘doorsneepremie’ wordt vervangen door de ‘individuele rekening’. De doorsneepremie is op zichzelf niet apert onredelijk en betreft een mix van plussen en minnen van allerlei solidariteit, bijv. gendersolidariteit. Bij de individuele pensioenrekening zullen vrouwen voor eenzelfde pensioenomvang meer pensioenpremies hebben in te leggen omdat de vrouw gemiddeld zes jaar ouder wordt dan de man.
Rutte in 2017: ‘Ik wil ook dat mensen hun pensioenpot kunnen gebruiken om hun huis af te lossen.’ Adviseren tot oneigenlijk gebruik derhalve, stelt mr. Cees Freeke. Kennelijk ingegeven door de EU dat onze hypotheekschuld van 650 miljard euro verafschuwt.
De zwangerschap van het nieuwe stelsel zal in 2019 met enorme pijnen en misselijkheid gepaard gaan. De sociale partners, werknemers- en werkgeversorganisaties, treden als kraamverzorgsters op en hebben hun specifieke wensen hoe het nieuwe stelsel eruit moet zien. Mogen mensen met zware beroepen eerder met pensioen? Met een índividuele rekening zullen zij dat zelf moeten bekostigen.
Over de verkiezingen voor het Europese parlement op 23 mei 2019 verklaarde Rutte in Buitenhof onomwonden dat deze verkiezingen ‘minder relevant‘ zijn. Dat is daarom reeds onjuist, omdat het kabinet de Europese pensioenrichtlijn heeft geaccepteerd welke richtlijn een rechtsgrondslag voor de Europese Commissie behelst om maatregelen te kunnen treffen omtrent pensioengelden (!), Duitsland uitgezonderd. Frankrijk heeft geen pensioenfondsen; niettemin stopt de Fransman bij zestig jaar, terwijl hier de discussie woedt, of de leeftijd op 66 jaar moet worden bevroren. Eurofielen willen het pensioen individualiseren om zodoende de berg hypotheekschulden op te kunnen opruimen.
Een extra complicatie bij de bevalling is dat de transitiekosten van dit gedrocht 600 à 1000 miljard euro beslaan. Minister Koolmees wil dat financieren door ‘tijdelijk’ de pensioenpremies te verhogen. Het is algemeen bekend dat niets zo definitief is als een ‘tijdelijke verhoging’. De invoering van het nieuwe stelsel is een politieke kwestie; de nieuwe Eerste Kamer zal zich erover moeten buigen. Op donderdag 23 mei 2019 kunt u het EU-parlement kiezen; dit is geen ‘ver van mijn bed show’ meer.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Eduard Sarens

Hoe duur is de liefde? (Mijn tuin uit)

24 MRT 2019

U zal zich vast afvragen: ik ken u ergens van.
En dat kan kloppen als u mij ziet.
Want ik ben tweemaal viraal gegaan op Dumpert.
Met de eerste video: reaguurder zoekt vriendin.
En toen het interview thuis vanwege die video.

U zult zich vast afvragen wat het opgeleverd heeft.
En dat antwoord is heel simpel: helemaal niets.
Want ik wist al bij het begin dat het mij niets ging opleveren.
En als ik er geld opgezet had, was ik vast heel rijk geworden.
Want het heeft mij geen enkele date opgeleverd.
Maar ik wil wel Dumpert bedanken voor alles.

En ik wil wel heel graag de liefde in, daar is niks van gelogen.
En ik ben overtuigd van mij zelf dat ik verliefd kan zijn.
En ik ben eerder ook wel verliefd geweest.
Maar hoe pak je dat aan als je dan verliefd bent?
Dus hoe versier ik een meisje, is dan het vraagstuk.
Maar helaas helpt mijn autisme er niet bij.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Cale columns

Likeability of6

Fomo? Je bent zelf een Fomo!

24 MRT 2019

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je vaak uit de kast moet komen met je Fomo. En dan even aanzien en daarna weer terugstoppen. Bij voorkeur direct na het ontwaken. Omdat het anders een groot deel van je bestaan beheerst en je weerhoudt om te leven in het moment. Nu. De realiteit.

Maar wat is dan fomo? Na de wizzkid, de yup, de Moby of de tegenhanger ervan: de Dinky (Double income, No kids) en de Grampies (Growing Retired And Monied People In Excellent State) is er nu de Fomo. Die lijdt aan Fear Of Missing Out. Bang om niet ergens anders te zijn of iets te doen, waarvan je denkt of behoort te denken er te zijn in plaats van te doen of te zijn waar je op het moment bent.

FOMO is wijdverbreid, niet alleen voor mensen zelf, ook voor anderen. Nog niet in Bitcoins gestapt? Niet de nieuwste I-pad? Nog geen foto’s ververst op Insta, geen vakantie geboekt naar IJsland? Nog nooit LSD gebruikt? Bohemian Rhapsody nog niet gezien? Waaaat?!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_0e2f2664c6302903040c9eaa70b13bd84ba969a0_avataruser_b0d9c53d19a696eabab7821f9736a9e7f1240c94_avataruser_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

pen icon

Raymond Taams

Aapwater

24 MRT 2019

Nog nooit was mijn moeder zo levendig dood als afgelopen maandag. Haar lichtblauwe vierdeurs Toyota Auris met dubbele bediening - ze gaf rijles - kon ik bij wijze van spreken voor mijn deur zien stoppen. En voor mijn deur betekende maandag: op nog geen kilometer afstand van de aanslag in de Utrechtse tram.

Ma woonde in Maarssen, een naburig dorp. Ik weet zeker dat ze meteen nadat ze het nieuws gehoord had, gebeld zou hebben. “Moet ik je echt niet even komen halen jongen?” Aan de ene kant had ik dat als 37-jarige stoer willen weigeren, aan de andere kant is het echt niet leuk als je binnen moet blijven omdat er weleens ‘vervolgacties’ zouden kunnen plaatsvinden en je de premier op televisie hoort zeggen dat hij zich grote zorgen maakt. Een vreemde dag, die ik echt wel overleefde, in tegenstelling tot drie andere mensen, waarvan twee een stuk jonger waren dan ik, voor zover dat iets uitmaakt.

De dag erna voelde ik me niet lekker en bij een vriend thuis gaf mijn lichaam een fysieke reactie. Mijn hart bonsde en ik werd een beetje licht in mijn hoofd. “Het voelde gisteren toch wel gek dat ik geen ouders meer heb om zoiets mee te delen”, zei ik tegen de vriend. Zijn zesjarige dochtertje kwam mij troosten met aapwater: een glas water waarin ze, driftig knijpend in haar plastic speelgoedaap, lucht had gespoten.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Sanne de Ruijter

Ba-nAAN-ran-ding!

24 MRT 2019

Heel zachtjes maar...
Een kleine aanraking.
Het mag geen naam hebben.
Je moet tenslotte kijken of ze rijp zijn of niet. Dat was de opdracht.
Dit tedere contact in de week van de lentekriebels wordt alleen niet zo gewaardeerd.
De meneer die met alle liefde en aandacht de bananen elke dag verzorgt, spreekt jou niet zo vriendelijk aan! De meneer kijkt ook erg boos vanachter die grote kar. Op grote afstand moet jij deze zware boze stem verwerken. Je duikt weg achter de gele en groene bananen, maar helaas kunnen die jou niet beschermen.

Oogcontact vind je moeilijk! Altijd en op elk moment. Nu moet je het toch doen. Je recht je rug en heft je hoofd. Je blik wordt gevangen en zegt duidelijk: “Sorry meneer!”

Twee duidelijke woorden en één blik. De beste woorden en het mooiste oogcontact van de dag! Wat deze meneer ook terug gaat zeggen, ik laat weten dat ik ontzettend trots ben op jou! Met een schuine blik fluister je in mijn oor dat je de banaan echt niet zoveel pijn deed.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Saskia Hoogerbrugge

Sabbatical (failure?!)

23 MRT 2019

Dat je besluit dat het goed is om de organisatie te verlaten waar je 17 jaar lang hebt gewerkt, dat je aan alles merkt dat daar niet gaat vinden wat je mist, en omdat je zoveel van jezelf moet (en dat DAAR niet los kan laten). Dat je vindt dat het leven maar voorbij raast en je de essentie mist (van wat dan ook, immers, het gaat zo snel dat je niet precies je vinger erop kan leggen….). Te weinig genieten… van je partner, je kinderen, je familie en vrienden. Van hobby’s, die je niet meer blijkt te hebben en je hard afvraagt of je die daarvoor nou wel had (dat je nu zegt “lezen”, omdat dat niet te controleren is en in geval van een gevraagde recensie, je immers altijd Google kunt raadplegen).

Ik kijk inmiddels terug op ruim 8 weken helemaal NIKS! Nou ja, dat is niet helemaal waar, want ik heb uiteraard het huis maar eens goed onder handen genomen. En niet van dat Franse slag-gedoe. Nee, dat is op zijn pre-Marie-Kondo-hysterical-Sas manier: supereffectief en soort-van-efficiënt-achtig. Maar ja, meer nieuw behang kan er niet op de muur, de verf is bijna op en de zolder wil ik gewoon echt niet doen (echt niet, hopeloos veel balken, kiertjes en scheuren). Daarbij, ik vind dat ik ook wel weer wat MOET. Ik krijg ook veel vragen of ik alweer een nieuwe baan heb, de sabbatical is immers al bijna weer voorbij…

Het kan immers toch niet zo zijn dat je je tijd gewoon aan het weggooien bent met een beetje lezen, tekenen (nieuwe hobby!) en zwemmen (geen hobby!)? Ik ben immers lid van een maatschappij, ik moet mijn steentje bijdragen! Je telt mee als je presteert en er moet meer binnenkomen dan alleen het boodschappengeld. Of wacht… is dat mijn eigen brein dat zegt dat dit moet? En is het eigenlijk helemaal oké om de tijd te nemen om je eens goed op jezelf te richten? Om de balans op te maken, te kijken waar je nu staat en waar je graag naar toe zou willen in de (nabije) toekomst. En is het aanklooien daar dan een waardevol onderdeel van?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Fatima Mountasser

Boef mag anderhalf jaar niet rijden. Wie is boef?

23 MRT 2019

Boef ……Hahaha

Sinds ik verhuisd ben, lees ik zelden Metro. Dichter bij mijn vorige huis is een station en daar haalde ik toen af en toe een krantje, maar helaas is de kranthouder met de Metro daar afgeschaft.

Bij mijn nieuwe huis is een treinstation. Daar nam ik de trein naar Den Haag. Ik zag er een kranthouder staan, ik liep er enthousiast naartoe, heb een krantje gepakt, het klein gevouwen en in mijn tas gestopt. Ik kwam een winkel binnen en toen hoorde ik een van de winkelmedewerksters vragen aan een agent (van de security) die binnen heen en weer liep : “Heb je boefjes gepakt vandaag?” De man keek haar glimlachend aan en zei: “Jaaaahhhh!” “Oh “, zei de jongedame, “ik wil ook boefjes pakken".

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

B. Vermeer

Utrecht: Oost, West, thuis best?

22 MRT 2019

Afgelopen maandag om 11.50 uur landde ik, na 5 maanden de wereld over gereisd te hebben, op Schiphol. Ik was weer thuis!

Het eerste wat ik deed, zoals de meesten van ons doen: mijn telefoon aanzetten. Het trieste nieuws over de schietpartij in Utrecht, míjn stadsie, kwam direct binnen. Een bizarre, vervelende thuiskomst. De dag erop verhuisde ik terug naar me stadsie. Ik reed die dag vier keer langs het 24 Oktoberplein. Ik voelde me treurig, maar was ook hoopvol over hoe ik de mensen op dat moment bij elkaar stonden, elkaar vasthielden en bloemen legden.

Het was een incident, geen uiting van een patroon, toch? In de dagen erna veranderde er wat in mijn gevoel. Op donderdag zat ik in de bus in me stadsie, het was spits en erg druk. Bij het uitstappen zat een meisje vast met het snoertje van haar oordopjes en probeerde deze los te krijgen. Achter haar stond een man die zichtbaar nogal haast had, hij zette haar zo ongeveer opzij en nadat ze hem een duw gaf, was hij duidelijk in staat haar een mep te verkopen. Hij werd door medepassagiers de bus uitgewerkt. Ze hadden een slecht humeur, slecht huwelijk of slecht geslapen, zeker?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Harrie

Likeability of5

Nadrammen. Je deed het beter? Nee toch

22 MRT 2019

Het spel is gespeeld . De winnaar FvD wordt geluk gewenst door de andere partijen, maar toch hebben ze nog steeds de volle overtuiging dat het niet eerlijk is dat men verloren heeft.

En nu na de verkiezingen als de stofwolken zijn neergedaald, heeft men nog niet door dat men op democratische wijze is verslagen. De oude politiek wrijft zich in de handen want Forum voor Democratie zou weleens niet alle zetels kunnen bezetten. Kinderachtig en nogmaals heel kinderachtig, het zijn gewoon slechte verliezers die volgens hen zelf de democratie en wijsheid hoog in het vaandel hebben.

En ja .. er zullen tussen de Statenleden echt wel enkele kwibussen zitten, die de boel even ophouden en daar lacht de oude politiek dan om met gespeelde leedvermaak. Maar ze hebben ook zelf schurft zat om te krabben, zegt men hier dan maar.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_0654f9120471338be257d06dc15bb1f16fab8e95_avatar

pen icon

Robert Beernink

BoekenBal

22 MRT 2019

‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid:’ is wellicht de beroemdste dichtregel uit de vaderlandse literatuur. Herman Gorter schreef deze openingszin van ‘Mei’ in 1889.

Hoewel de zon nog onderweg is naar onze breedte, is in Den Haag een herfststorm opgestoken. De verkiezingen voor de Provinciale Staten, en daarmee de Eerste Kamer, zijn gewonnen door een wat vaag forum met een even schimmig als populair programma en een charmante, eloquente leider.

Als aurora borealis daalt hij neer in de dampkring van het in het duister graaiende grauw, dat zijn heil meent te vinden in onbereikbare mythische metaforen en poëtische prietpraat. De zittende politieke elite is van het tableau geblazen en op hun plek gezet: best of the rest.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Monique Louis

Moeder

22 MRT 2019

‘Kijk’, mijn moeder staat voor me, in haar blauwe nachtjapon. Ze lijkt op een klein meisje. Haar benen en voeten bloot. De dikke blauwe aders duidelijk zichtbaar op haar gezette onderbenen. Als babysloffen hangt haar huid bol om haar enkels. Haar knieën tegen elkaar aan. Schouders gebogen, kwetsbare ogen. Ik kijk naar haar.

‘Gek hè, nu zijn ze heel dik en morgenochtend heb ik weer slanke enkels’. Ik zit op het ouderlijk bed van mijn ouders, zal een nachtje naast haar slapen. Haar stem klinkt verbaasd. Ja, reageer ik, zoals iedere keer als ze me dit vertelt. Ze komt te dichtbij, raakt onder mijn huid. Mijn moeder vertelt me bijna gretig details over haar haperende lichaam. ‘Kijk’, zegt ze weer, laat me haar tenen zien. Maar ik wil ze niet zien, haar verval maakt me bang.

Ik denk aan mijn moeder achter de naaimachine. Ik keek graag naar haar. De geconcentreerde blik, ze wist goed waar ze mee bezig was. Ik pluisde ‘de Knip’ uit, op zoek naar broeken en jasjes. Ik wees ze aan, zij maakte ze. Met kritische blik gaf ik ‘mijn bestelling’ door. ‘Ik wil die broek, maar de pijpen iets wijder en de tailleband hoger’. Hangend op mijn stoel keek ik toe hoe ze begon met overtrekken van de patronen op het knisperende papier, het afspelden op de stof, geroutineerd, met een speld in haar mond.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Monique Louis

Jongens van negen

22 MRT 2019

‘Vanaf level 7 kun je pas echt beter worden, mama.’ Ik kijk op. Hij draait zijn hoofd om, kijkt me half over zijn schouder grijnzend aan. Zoon zit in de stoel achter de computer, koptelefoon op zijn warrige haar, slechts in hemd en onderbroek, zijn knieën houdt hij opgetrokken onder zijn kin. Hij lijkt een beetje op een piloot die zich omdraait en vrolijk lacht om zijn passagiers gerust te stellen.

'Zou je je niet eens aankleden?' Hij geeuwt. ‘Dat is bij ‘Clash of Clans’ mama’, gaat hij onverstoorbaar verder. Wat houdt dit ‘beter worden’ in, probeer ik hem te begrijpen. Weer die blik over zijn schouder, nu geheimzinnig. ‘Dark elixers en duistere kazernes’. Hij kijkt guitig als hij mijn gezicht ziet. Clash of Clans, het heette toch Clash Royale…? 'Ja, dat speel ik ook', zegt hij geduldig. 'Wat is het verschil?', vraag ik.

‘Bij Clash Royale is in welke arena je speelt het meest belangrijk. Bij Clash of Clans is dat het Stadhuis.’ ‘Je speelt Clash Royale toch met je vrienden?’ ‘Clash of Clans ook’. Mijn verwarring groeit. ‘Dus je zit in een clan met een paar vrienden. Zit je bij Hesse?’ ‘Nee, Hesse zit weer in een andere clan. Ik zit bij Ayser en Stijn’. ‘Heeft de clan een naam? Zoon aarzelt kort, verbijt een lachje, zegt dan: 'Kontfluit'. We kijken elkaar even aan. 'Heb jij dat verzonnen', vraag ik langs mijn neus weg. Hij schudt zijn hoofd. ‘Hesse zit in ‘Spaarvarkens’.' Ik knik goedkeurend.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Eduard Sarens

Het kind in mijn dooie tuin

22 MRT 2019

Ik zit hier op een bank in mijn dooie tuin.
Dooie plantjes te staren tot ze weer levend zijn.
Jij bent een dooie tuin die er steeds doorheen druppelt.
Als een kind die met duplo treintjes speelt.
En de trein na twee minuten er zelf mee ophoud te rijden.

Jij staart me aan als of je verliefd op mij bent.
Want jij bevraagt mij te veel wat jij van mij scoren wil.
Je staart mij aan alsof ik homo moet zijn van jouw gedachten.
Want jij bevraagt mij anders niet waarom de lucht blauw is.
En dus of ik dat ook ben wat jij voor mij voelt.
Ik val voor mijn gevoel overduidelijk voor vrouwen.

Voor de borst, het gaatje, de fiets zonder stang in het midden.
Nee, dan zegt mijn dooie tuin die ik aan het redden ben ook.
Dat ik u helaas moet teleurstellen tot het verdriet aan toe.
Want ik val niet op ezels die keihard balken om stoer te lijken.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?