Lezerscolumn

pen icon

Rosa Haye

Likeability of5

Straatverkopers

12 AUG 2018

Met vlag en wimpel winnaar in de categorie irritatiefactortjes: straatverkopers. Onder het toeziend oog van menig winkelend medemens slaan ze toe en zorgen ze dat ze aan het eind van de rit óf teleurgesteld alleen achter blijven op zoek naar het volgende slachtoffer óf degene die de lul is (jij dus) eens even flink te grazen nemen. Meer opties zijn er niet. Op zich een vrij overzichtelijk, maar vreselijk vervelend, bijbaantje. In de Herestraat (Groningen) is het een sport om die lui te ontlopen in plaats van dat je daar op je gemak slentert. In ieder geval komt het gesprek met zo’n straatverkoper nóóit gelegen. Als je voor de 32e keer anoniem gebeld bent en je bij poging 33 het lef, de tijd, zin én de irritatiegrens hebt bereikt en je neemt op, hoort de vraag “bel ik gelegen?” dan kun je tenminste nog “NEE!” schreeuwen en weer ophangen. In ‘real life’ met zo’n zielig straatverkopertje en zijn tablet in zijn hand ligt die drempel hoger. Het lukt me vaak om mijn ‘het-spijt-me-heel-erg-maar-ik-moet-nu-door' modus aan te nemen en ze straal voorbij te lopen. Maar er zijn van die momenten dat ze haarfijn aanvoelen dat jij zonder concreet doel daar loopt, eigenlijk alle tijd van de wereld hebt doordat je zomervakantie hebt (werkt in het onderwijs zeker?) en dus geen reden hebt ze te negeren. Die momenten moet je zien te voorkomen, maar mocht je toch eens in zo’n situatie terechtkomen: geniet! Zet je over alle vooroordelen heen en geniet van het toneelstuk dat zich voor je afspeelt om vervolgens alsnog keihard door te lopen en met een veel te vrolijk gezicht “jij ook een fijne dag en succes in het Amazonegebied!” te roepen. Maar voor dat moment aanbreekt: opletten!
Te beginnen met het voorstellen. Na de vraag “mag ik me even voorstellen?” kun je al niet meer terug. Je doet dus doodleuk mee. Vaak begint het circus met een vraag die je triggert. Een vraag waar je nota bene oprecht op dat moment even bij stil staat en, het aller ergste is, je ook nog antwoord op wilt en gáát geven.Vervolgens komt het spreken vanuit de ‘wij-vorm’. Bloed irritant als je er zelf geen ene donder mee te maken hebt en jij ook alleen maar daar staat om je target te halen en over 1,5 uur lekker bier te zuipen met je andere irritante collega’s op kantoor. Dan volgt nog wat aangedikte informatie.
Ten slotte eindigt het toneelstuk met een matig applaus, een verkleinde targetkans, een geïrriteerde Juan van Greenpeace en een vrolijkere gemoedstoestand alvorens deze ontmoeting mijnerzijds.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_7671a130af9476d213902bc4253ef91a479e7bfc_avatar

pen icon

Joey Rietveld

Likeability of7

Samen op plastic dieet.

21 SEP 2018

Ik word doodgegooid met termen als duurzaamheid, energietransitie en klimaatverandering
En gelukkig maar, want klimaatverandering bestaat, het is in volle gang en we moeten allemaal ons steentje bijdragen willen we een wereld achterlaten die duurzamer is ingericht. En bijdragen aan die duurzaamheid kan op zoveel manieren. Een beetje minder vlees eten, vaker de fiets pakken dan de auto, een zonnepaneel op je dak of eens stoppen met al dat plastic. We lijken het nog weleens te vergeten, maar ook het gebruik van plastic moet verminderen. De hoeveelheid plastic die wij allemaal in ons dagelijks leven uit de supermarkt richting de prullenbak slepen is ongekend groot. En dat, terwijl veel van deze single-use plastics overbodig zijn. De consumptiemaatschappij waarin wij leven is gevuld met in plastic verpakte luxe producten. En we doen onszelf graag geloven dat het niet uitmaakt, of misschien denken wij er allemaal überhaupt wel niet genoeg over na. De consumptiemaatschappij is tenslotte ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic flesje dat je iedere ochtend in de AH to go koopt en daarna gelijk weer weg gooit. En de consumptiemaatschappij is ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic tasje in de supermarkt, dat je maar één keer gebruikt om je in plastic verpakte komkommers en bananen richting het einde van de straat naar huis te vervoeren. Maar gelukkig zijn er initiatieven als ‘Het plastic dieet’ van Blue City Rotterdam om bewustwording rondom plastic verbruik te vergroten, zijn er steeds meer gemeenten die het scheiden van afval stimuleren en kosten die verdomde tasjes in de supermarkt tegenwoordig 10 cent. Maar de maatregelen die nu genomen worden slaan nog geen deuk in een pakje boter en zoals ik eerder al zei zouden we allemaal ons steentje moeten bijdragen. En deze oproep betekent natuurlijk niet dat al het plastic morgenochtend verdwenen moet zijn, maar het begint bij een bewuste vermindering. Stop ‘s ochtends een hervulbare waterfles in je tas, en dat flesje spa blauw is ineens overbodig. En als je ‘s ochtends een thermoskan met koffie maakt, dan heb je die to-go beker van het station ook niet meer nodig. Maar ochtenden zijn druk, iedereen staat tien minuten later op dan dat hij had moeten doen en koffie to-go is handig. Maar laat voor een keer die plastic deksel dan eens liggen, want verandering begint bij jezelf. En als wij dat allemaal drie dagen per week doen, dan komen we er samen wel.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_8e6aa46e0ef2f1a95ef0187ed63e2eab2994fdb7_avataruser_37d25b50c5011cc63b913bf8d3c79130ed09f875_avataruser_9e7456017d08275a67a22cba2eefb47c9c25f3ae_avatar

+34


pen icon

Metro

On Fire

Stuur hier jouw lezerscolumn in!

7 JAN 2019

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column binnen 48 uur en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt 50 euro.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_c598ecdeb9827d6db6d70e2714429a4641670f50_avataruser_174b47034a66c239bf8a1894f86a67435bf59c8a_avataruser_cba4018e54d892ce78bee4a225ebb8fd90a711c5_avatar

+100


pen icon

Frank Jansen

Paardenkracht

15 FEB 2019

Lang geleden, toen er nog geen auto’s bestonden, was paard-en-wagen een gebruikelijk vervoermiddel. Met de opkomst van de auto verdween het paard stapsgewijs bijna volledig uit het straatbeeld, behalve op Prinsjesdag, dan rijden onze koning en koningin in de Gouden Koets naar de Ridderzaal getrokken door een achttal paarden.

Het vermogen van een auto kan in kilowatt (kW) of in paardenkracht (pk) worden uitgedrukt en vooral die paardenkrachten prikkelen mijn fantasie. Soms als ik een auto zie rijden, denk ik: ,,Hoeveel paardenkracht heeft deze auto?'' Oftewel: ,,Hoeveel paarden trekken dit karretje voort?''

In de Tarantino film the Hateful Eight is de stoere Six-Horse Judy de “chauffeur” van een zesspan paarden, wat haar al een behoorlijke status geeft. Laten we dat eens vergelijken met het ons omringende wagenpark. Het lieve gemotoriseerde boodschappenwagentje, de Suzuki Alto, heeft een vermogen van 43 kW oftewel 58 pk. Dus als omaatje een kaartje voor onze verjaardag naar het postkantoor brengt of naar de winkel gaat om een pak koekjes te halen voor bij de thee mocht één van haar geliefde kleinkinderen vanmiddag op bezoek komen, dan scheurt ze dus eigenlijk gewoon met 58 paarden voor haar koektrommel gespannen door de stad. Maakt dat niet net iets meer indruk dan die hele Gouden Koets?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Monique Louis

Het Peuterbureau

15 FEB 2019

De man tegenover hen aan tafel, lacht. ,,Dag jochie'', zegt hij schor. Ze buigt haar hoofd over haar zoontje dat op haar schoot zit, kijkt vluchtig naar zijn smoeltje hoe de vlag erbij staat: Ja hoor, hij grijnst terug naar de man. Ze wrijft hem zacht over zijn haren en spreekt hem bemoedigend toe.

Zoon krijgt straks twee venijnige prikken, waar uiteraard alleen zij weet van heeft. Het voelt als verraad, alsof ze in het complot zit met de arts. Zojuist is ze aangeschoven aan deze tafel, in afwachting van de afspraak bij de arts op het consultatiebureau. De tafel bestaat uit acht kleinere tafels. In twee rijen van vier zijn ze tegen elkaar gezet. Op iedere tafel ligt een aankleedkussen.

De man tegenover hen geeft zijn kind de fles. Hij heeft een tattoo op zijn rechter bovenarm. Ze durft er niet uitgebreid naar te kijken. De man kijkt hen nogmaals lachend aan. Hij heeft een beugel en een tattoo. Ondertussen begint zoon aan zijn ’relaas’. Hij praat vol overtuiging, maar geheel onverstaanbaar en gebruikt beide handjes om een en ander te illustreren. Het heeft wel iets weg van een nog onbekende Slavische taal, peinst ze boven zijn hoofd.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Robert Beernink

Ontlijnen

15 FEB 2019

Het is zo ingeburgerd dat je het pas door hebt als het niet gebeurt. Voorwaarde is dat je het zelf ook moet laten. Wat ik bedoel?

Verplaats je in de volgende situaties. Jonge vrouw met rugzak wurmt zich door de deur van volle sprinter en leunt verveeld kijkend tegen een steunstang. Man komt de wachtkamer van huisarts binnen en vindt de laatste beschikbare stoel tussen een borrelende stoma en twee bacillen rond niezende peuters op schoot van hun naar sigarettenrook riekende moeder. Jij komt snackbar binnen, bestelt drie broodjes kroket en gaat zitten; er is nog acht patat voor je.

Wat gebeurt vervolgens in deze drie omstandigheden? Wat is het meest aannemelijk? Als je kuddematig meegaat in de grootste epidemie van ons tijdsgewricht, kom je er niet achter. Maar ik kan je ongezien op een briefje geven dat zowel de railrunner, de wachtkamenier en jijzelf in de telefoon duiken om virtueel te verdwijnen uit de massa. Om te voorkomen dat je met een willekeurige ander moet communiceren, zoek je naarstig contact met een jouw bekend ander medium. En als niemand jou appt, dan doe je het zelf maar. ‘Moet staan.’ ‘Wat mankeer ik ook weer?’ ‘Met mosterd?’ Dat niveau.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Monique Louis

Railrunner

15 FEB 2019

Als een bezetene sprint ik de hoge, brede trap op, richting Centraal Station Utrecht. Met mijn rugzak op een schouder zigzag ik tussen de mensen door om mijn zoon van vijf, bij te houden. Onder het rennen brul ik zijn naam. Hier en daar zie ik een spottende blik. Ik ben blij dat ik mijn gympen aan heb. Dankzij die gympen lukt het me de afstand tussen ons zo klein te houden, dat ik nog net een glimp van hem blijf zien, tussen het drentelende publiek.

We naderen de grote stationshal. Ik ren nog steeds. Zoon ook. Mijn bezorgde razernij geeft me net voldoende energie om hem uiteindelijk in zijn nekvel te kunnen grijpen. ,,Hier jij!'' Hij schatert het uit, argeloos, zich niet bewust van mijn wanhoop. Ik hijg in zijn oor dat we direct de tram richting huis nemen als hij nu niet blijft staan. Hij kijkt me lachend aan, rukt zich los en gaat er opnieuw vandoor. Wéér zet ik het op een lopen. Dit slopende vervolg van zijn kat- en-muisspel voert ons regelrecht naar de drukte van het winkelcentrum Hoog Catharijne.

Uiteindelijk weet ik hem bij zijn arm te grijpen. Ben compleet buiten adem, mijn hart bonkt in mijn keel. ,,En nu ga je mee!'', weet ik nog uit te brengen. Opeens voor rede vatbaar loopt hij rustig naast me naar de kaartjesautomaat. Als ik met trillende handen zijn railrunnerskaartje uit het apparaat haal, blijft hij keurig bij me staan. ,,Perron 4 is die kant op, Maarten.'' Mijn stem klinkt wat schril. ,,O ja'', zegt hij welwillend. Weer zet hij het op een lopen, maar nu in de goede richting.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Henny A.J. Kreeft

Likeability of5

Het vergeten volk 3

14 FEB 2019

Na de eerste twee columns over Palestina en de Palestijnen, vandaag nummer 3 en hiervoor is zo maar een ‘gewone’ dag genomen uit het leven van de Palestijnen, een doorsnee van het leven in Palestina. Dagen als er zovele zijn.

Zo maar een dag.
Op dinsdag 12 februari jl. is een groep illegale fanatieke kolonisten het huis van de Palestijn Emad Eqneibi in de oude stad van Hebron binnengevallen. Ze bevolen hem om zijn eigendom te verlaten, zodat ze illegaal de woning konden innemen en als hij niet zou vertrekken, zouden ze hem en zijn familie gewoon vermoorden.

Naast het feit dat illegale kolonisten op Palestijns grondgebied rondstruinen, Palestijnen bedreigen en proberen persoonlijke eigendommen - als een huis of voertuigen of grondgebied - te confisqueren, gebeurt het bijna dagelijks dat de soldaten van de bezettende macht van Palestina, Palestijns grondgebied binnenvallen om een Palestijns huis te vernietigen. Zo ook woensdag 13 februari jl. toen de soldaten de woning van Mohammad Mousa Zreina in Beit Jala binnenvielen en met de grond gelijk maakten, omdat het gebied te dicht zou grenzen aan de illegale annexatie muur.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_c58b15eaa4e424278b8aaf022807d10e3987d59b_avatar

pen icon

Micha

Lief of Liefde

14 FEB 2019

Elke Valentijnsdag kijken ik en mijn vrouw met teleurstelling om ons heen, naar hoe de wereld met deze dag omgaat. Mannen kopen het “sociaal verplichte” bosje bloemen. En vrouwen doen alsof ze verrast zijn. Vandaar dat veel mensen ook zeggen: doe niet aan deze commercieel onzin.

Ik vraag ook vaak aan mensen: wanneer ben je over gegaan van verliefd zijn op je partner naar hem/haar liefhebben? Toen je elkaar net leerde kennen, kocht je zomaar bloemen voor haar. En als je wist dat je vriendje onderweg was, deed je extra je best om je van je beste kant te laten zien en dat hij niks te klagen had.

De hedendaagse relaties hoor ik zo vaak “hé schat, kun je drinken voor me pakken” zeggen, met als antwoord “wat is er mis met je benen, pak het zelf”. Waar is de liefde naartoe? Waarom moet het Valentijnsdag zijn om bloemen te kopen voor je vrouw? Waarom moet het Valentijnsdag zijn om je best te doen voor je man?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Anouk van Veldhuizen

Likeability of7

Willem spoort niet

14 FEB 2019

Het is donker en koud. Er waait een gure wind. Een druppel valt in mijn nek. Ik kijk omhoog. Het begint te regenen. Kijk naar beneden, naar mijn sneakers, de grijze tegels van het perron. Kleine stipjes worden donkergrijze vlekjes. Meer en meer, tot alle tegels nat zijn. Kijk naar de stationsklok boven het spoor. Waar blijft die trein?

BOEM KEDENK, ratatatata, BOEM! Ik schrik en laat mijn tas bijna vallen. “Er is er eentje ontspoord”, zegt hij met een grote glimlach. “Kijk dan.” Hij wijst naar de blauw-gele trein die naast de rails ligt. “Hoe kan dat nou?”, vraag ik hem. Hij haalt zijn schouders op en veegt een lok blond haar naar achteren.

De miezer wordt regen en de lucht is pikzwart. Even kleurt de hemel licht, maar zo snel als het kwam, verdwijnt het weer. In de verte klinkt een onheilspellende donder. Ongeduldig staar ik naar de klok.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_f9a888f3e4c8a3a3f22fcccdc985f1520217f676_avataruser_0fed7015777acffd41d60a46083162a947de84d2_avataruser_d156f6f2a5d169ede35e93a30b05415add0b2348_avatar

+5


pen icon

Hannah Breimer

Likeability of5

Geen talent

14 FEB 2019

Wat ben ik toch jaloers op de mens met talent,
Schilderen, tekenen, schrijven, iets waardoor je echt bijzonder bent.

Echter het gros van ons is niet met iets dergelijks gezegend,
Hoe moeten wij ons dan uiten als het tegenzit, als het regent?

Wat moet dat bevrijdend zijn, wat moet dat kalmeren.
Als je jouw diepgewortelde gevoelens op wit doek kan etaleren.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_bb5bf7f9d0edcbaf7e9dd732bca9c0228c21fbe9_avatar

pen icon

Eduard Sarens

Mijn kortste dood levende tuin

14 FEB 2019

Mijn kortste & kleinste dooie tuin ooit.
Gevormd in een halve vierkante meter.

Ik sta nu in mijn dooie tuin met droge ogen.
En in de hand water te gieten met mijn gieter.

Waarom werd mij dit niet eerder verteld?
Ben jij nou een mens of een blok onbegrip?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Mik Leijssius

Loketcultuur

13 FEB 2019

Dolblij was mijn zoon Koen, toen hij vrijdag in één keer slaagde voor zijn rijexamen. En dat als 17-jarige! Op die leeftijd moet je alle officiële grote-mensen-dingen een keer voor het eerst doen, ook het maken van een afspraak bij de gemeente Bergen (NH). In dit geval om zijn rijbewijs aan te vragen. Spannend.

De afspraak, die hij via de website had gemaakt, stond voor woensdagmiddag: van 13.00 tot 13.10 uur was er tijd voor hem gereserveerd. En omdat Koen graag op tijd is, wandelde hij, een tikje onwennig, om 12.45 uur het gemeentehuis binnen. Hij had geluk, het was rustig en hij was eerder aan de beurt, om 12.55 uur al.

De mevrouw aan de balie had het al snel gezien: op de pasfoto waren zijn tanden te zien en daarom werd die afgekeurd. Toen liet ook zij haar tanden zien. Ze verwees hem naar het pasfotohokje tegenover de balie en vertelde hem dat hij na het maken van de foto’s een nummertje voor de wachtrij moest trekken. Zijn afspraak was dan namelijk verlopen. Hoezo verlopen?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Bert van Altena

Vluchten kan niet meer

13 FEB 2019

Dat de gemiddelde temperatuur op aarde deze eeuw daalt, is zeer onwaarschijnlijk. Net zo ondenkbaar als dat op onze planeet nooit meer oorlog voorkomt. De economische belangen zijn groot en de gemoederen oververhit. De kernwapenwedloop uit de koude oorlog is helemaal terug. De omvang van kernwapenarsenaal is groot genoeg om het hele melkwegstelsel weg te vagen. Allemaal tegelijk gecremeerd. Een geruststellende gedachte. De bekrompen staatshoofden die de rest van hun leven als een mol onder de grond in een atoomvrije bunker willen doorbrengen, wens ik veel plezier.

Een ding staat vast. De temperatuur loopt ook in rap tempo op zonder nucleaire explosies. Extreme weersomstandigheden en een stijgende zeespiegel zijn het wrange resultaat van onze ontembare drang om fossiele brandstoffen om te zetten in CO2. Een klimaatspijbelaar is een leerling die spijbelt van school om de politiek te attenderen op het veranderende klimaat. Het is een nobel gebaar, waarvan het effect voorspelbaar is. Ze menen het oprecht goed de lieverds, maar toch gaat het de malaise niet oplossen. Het is lastig voor te stellen, maar de politici van nu droegen ooit een luier en waren ook pubers vol droombeelden. Maar dromen zijn bedrog. Eenmaal aan de macht maken de gekoesterde idealen plaats voor economische belangen. Dan blijkt een goed milieu ineens van ondergeschikt belang.

Leden van ‘Youth For Climate’ waren tevreden over het gesprek met super liegebeest Mark Rutte, maar niet over de uitkomst daarvan. Dat klinkt net zo tegenstrijdig als: ‘Ik ben erg blij met je cadeau, maar het is niet functioneel en bovendien foei lelijk.’ Mark vond het een pittig gesprek. Om de hete brij heen draaien is één van zijn kwaliteiten en dat vereiste hem dit keer duidelijk veel energie. Hij geeft de jongeren gelijk. Een effectief middel om ze in slaap te sussen. Het is een dooddoener van grote omvang. Concrete realistische plannen om de klimaatdoelen te halen heeft Mark immers niet. En dus gaan de scholieren opnieuw actie voeren.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Robin van Eerde

Likeability of5

#Iloveme

13 FEB 2019

Op de veertiende dag van februari staat de wereld in het teken van de liefde. Hoewel het een goedlopende marketingstunt is voor winkels en restaurants, voel je je toch een beetje alleen wanneer je niemand hebt op romantisch vlak om deze dag mee te delen.

Ik ben nu een aantal jaar vrijgezel. Mijn laatste relatie verliep soepel en hierdoor heb ik nooit het idee gehad dat daten ingewikkeld kan zijn. Vloeiend liep alles in elkaar over: van verliefd zijn naar samenwonen en praten over de toekomst. Maar uiteindelijk kwam hier een einde aan en scheidden onze wegen.

Na een aantal weken van zelfmedelijden begon ik mijn nieuwe situatie te accepteren en binnen korte tijd swipete ik mijn duimen moe. Ik had altijd een fascinatie gehad voor de app Tinder en nu kon ik het allemaal zelf beleven. Scharrels, onenightstands, op zoek naar nieuwe liefde, eigenlijk was ik overal wel voor in en een nieuwe wereld ging voor me open. Vooral mijn vrienden moedigden mij in het begin veel aan. Het ontdekken van de ‘single wereld’ zou volgens hen tot zelfontplooiing leiden waardoor ik in een volgende relatie beter en steviger in mijn schoenen zou staan.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_b621a504383a012ebdcbe0c410e2be85ee83fd79_avatar

pen icon

eduard sarens

Uit mijn dooie tuin Valentijn in de ruimte

13 FEB 2019

Ik stap voor een keer uit mijn dooie tuin.
Om in een ruimtepak de ruimte in te gaan.
De maan lijkt me wel de rondste van de stel.

Om de dag voor Valentijn in te leiden.
Om de mooiste dag van het jaar te verzilveren.
En de liefde met jouw onbekend persoon te maken.

Jij die in mijn liefdesboek nog niet voorkomt.
Wij die elkaar nog niet zijn tegengekomen.
Wij twee die steeds een andere steeg kiezen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

eduard sarens

Mijn dooie tuin in de ruimte

13 FEB 2019

Zittend in mijn dooie tuin.
Ook wel de dead garden on the moon genoemd.
Door mij zelf, maar door geen ander in mijn lege tuin.

Als ik nu water door mijn gieter laat vloeien naar de grond.
Vliegt het water, alsof het de maan is, door de lucht.
Net zoals de gieter, ik op mijn stoel, opblaasboot, de tuin.

Ik probeer nog steeds mijn dooie tuin te redden.
Oftewel the man on the moon zonder eten of drinken.
De levendigheid van de tuin vliegt door het rond.
Net zoals de zon rondjes maakt om mijn dooie tuin heen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Michiel Geurtse

Bingewatchen

13 FEB 2019

Je hoort het meer en meer in de media. Een avondje bingewatchen. Ouwe lul die ik ben, dacht ik meteen al bij de eerste indoctrinatie poging mij dit woord op te dringen, wat moet ik nu weer een hele avond?

Ik moet tijd vrijmaken om een avond gezellig een paar afleveringen van een verslavende serie te kijken. Bingewatchen heet dat dus. Vrij vertaald is het gewoon met je luie reet op de bank hangen met een schaal chips om je ongeduld te bevredigen door bijna een complete serie in één avond te proppen.

Netflix, HBO, Videoland. Tegenwoordig wordt een complete serie online (ook zo’n mooi Nederlands woord) geknald en dan is het de sport om zo’n seizoen in recordtempo te kijken. Daarna kun je met je zombie-ogen naar de volgende serie, en de volgende, en de volgende.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

pen icon

Imka Meuwese

Likeability of6

Dikpigs, dikpiks of dickpics?

13 FEB 2019

Afgelopen week hoorde ik met grote ontsteltenis hoe de twee jonge vrouwelijke kandidates van The Voice, nauwelijks 17 jaar oud, vertelden dat zij dagelijks via Facebook vunzige foto’s ontvangen van onbekende jongens en mannen. Foto's van hun pielemoos om precies te zijn. Wat mankeert die lui? Bah, grote zwijnen zijn het….dikpigs dus.

Ergens is het ook lachwekkend, want wat al die goorlappen niet lijken te weten is dat een foto van een blote piemel ons vrouwen echt niet bepaald kan bekoren. Eerlijk gezegd is het gewoon ronduit lelijk om te zien. Geloof me, stuur dan nog beter een foto van jezelf in (leuke) boxershort, want dat is vele malen appetijtelijker dan dat blote pielewielie ding. Ongeacht of ie nou klein of groot is, dun of dik(pik)… het is gewoon allesbehalve fraai om een tampeloeres ineens groot in beeld voor je neus te zien. Hopelijk bekeken die meiden de berichten op hun (liefst kleine) telefoon en niet op laptop op pc want dat is helemaal griezelig, brrr.

Kijk, het is een heel ander verhaal als wij vrouwen verliefd zijn op een man of op z'n minst ons aangetrokken voelen tot hem. Dan wil je natuurlijk wel op een bepaald moment, en voor de een is dat al heel snel, voor de ander wat later, graag wat meer zien van zijn mannelijkheid. Maar zomaar, ongevraagd en onaangekondigd pontificaal zo’n hompje vlees op je beeldscherm….NO THANKS! Wat doe je jezelf en ons aan? Afknapperig is het en bovendien zo sneu ook, heel jammer zo'n actie.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_2eae4a5bffcc50cafed5c201a2c5e17ab86f942b_avataruser_5f7549aa3be0f01b55b080b374685bffe698e2b6_avatar

pen icon

Fred de Sjaak

Valentijn mag niet!

12 FEB 2019

Valentijnsdag. Je mag het niet leuk vinden want het is cliché, afgezaagd en commercieel. Jij matige minnaar! Ga weg met je chocolaatjes en je hartvormige doos! Die bloemen tellen niet op de veertiende! Ga jezelf in je eentje zitten schamen op de bank met een bak chicken wings! Want hoezo kun je je liefde maar op één dag in het jaar tonen voor iemand?! Natuurlijk kun je je hetzelfde afvragen voor Vaderdag of Moederdag, maar dat is een betoog voor een andere keer...

Vroeger op de basisschool mocht dit gelukkig allemaal nog en was 14 februari een spannende dag. Alle jongens waren in rep en roer. Het maakte eigenlijk niet eens uit of je (al) geïnteresseerd was in meiden of niet. Je kreeg alsnog een zak snoep en een ego boost. Want iemand vond jou leuk! En je verzon, omdat je toch niet wist wie, zelf het gezicht erbij. Je was in de ban van de mysterie van de afzender. Dat was spannend. Je ging in je beperkte brein alle mogelijke opties af en kwam dan, door puur tekort aan mensenkennis, uit bij de verkeerde persoon. Het voelde alsof je Bassie of Adriaan was en de geheimzinnige opdrachtgever je een envelop gaf met een vaag raadsel erin.... naar iemands hart!

Of dan stond je daar te verliezen met knikkeren door één of andere obscure schoolpleinregel ('Met stoplicht!', roept Freddie, terwijl hij je knikker wegschopt) en dan kwam één van je vriendjes triomfantelijk naar je toe gelopen. 'Yo! Ik heb een zak snoep van Marieke man! Zij is echt lekker!' (Geen idee hebbend wat het concept nou eigenlijk inhoudt).
Terwijl het later toch Ellen bleek te zijn. Wist hij veel.
'En check dit! Een dikke zak snoep man!'

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?