Het Nederlandse voetbal is ziek. Hoe nu verder?

Derk Buisman 10 aug 2018

De resultaten van de Nederlandse voetbalclubs in Europa zijn de laatste jaren, op enkele uitzonderingen daargelaten om te janken. Waar Psv vorig jaar nog verloor van een Kroatische middenmoter waren dit jaar AZ en Feyenoord aan de beurt. AZ liet het liggen tegen een nietszeggend team uit Kazachstan, terwijl Feyenoord het misschien wel presteerde om te zorgen voor misschien wel de slechtste prestatie in het Nederlands voetbal ooit te zorgen door met 4-0 te worden weggevaagd door een clubje uit Slowakije met een begroting. Voor de duidelijkheid: dit is 3 keer zo weinig als de begroting van FC Emmen. De hoop voor dit jaar is gevestigd op Ajax en PSV in Europa. Maar hoe gaan we ervoor zorgen dat we niet nog verder afglijden op de Europese ranglijst? En dat we minimaal weer kunnen strijden met clubs met een gelijke begroting. Hierbij mijn suggesties:

1) Spelers hebben meer weerstand nodig in de Eredivisie
Nu is er sprake van een ranglijst waarbij 18 clubs ieder 2 maal tegen elkaar spelen. Voor de spelers van Ajax, PSV en Feyenoord zijn dat dus slechts minimaal 4 “topwedstrijden” per seizoen in de eigen competitie. Met een andere competitieopzet zou bijvoorbeeld de top 6 onderling kunnen strijden om het kampioenschap. Meer topwedstrijden zorgt voor betere spelers die ook beter met druk kunnen omgaan.

2) Begin het seizoen eerder
Spelers in Nederland spelen over het algemeen eerst Europees voordat de competitie begint. Met enkele wedstrijden van de competitie in de benen zullen zij fitter zijn voor de Europese wedstrijden.

3) Haal expertise voor de jeugdopleiding en eerste elftal uit het buitenland
Waar zie je nog spelers die diep gaan zonder bal? Nu is het vooral de bal eindeloos achterin rondtikken zonder enig resultaat. Ook fysiek en mentaal lopen Nederlandse spelers achter. Stel dus al in de jeugdopleiding buitenlandse trainers aan die d.m.v. andere trainingsmethodes deze essentiële vaardigheden verbeteren.

4) Begin bij de verdediging
Het Nederlandse voetbal staat bekend om het aanvallende voetbal. Maar al jaren ontbreken de spelers ervoor om dit te doen. Creeer teams waarbij er allereerst op de 0 gespeeld wordt en waarbij de counter heel effectief wordt getraind. Deze tactiek wordt steeds belangrijker in Europa en hierbij lijkt het Nederlandse voetbal de slag te hebben gemist.

Aan de KNVB en de clubs de oproep om snel met cruciale hervormingen te komen om te voorkomen dat Cyprus of Malta zelfs een brug te ver wordt.