Lezerscolumn

pen icon

Derk Buisman

Het Nederlandse voetbal is ziek. Hoe nu verder?

10 AUG 2018

De resultaten van de Nederlandse voetbalclubs in Europa zijn de laatste jaren, op enkele uitzonderingen daargelaten om te janken. Waar Psv vorig jaar nog verloor van een Kroatische middenmoter waren dit jaar AZ en Feyenoord aan de beurt. AZ liet het liggen tegen een nietszeggend team uit Kazachstan, terwijl Feyenoord het misschien wel presteerde om te zorgen voor misschien wel de slechtste prestatie in het Nederlands voetbal ooit te zorgen door met 4-0 te worden weggevaagd door een clubje uit Slowakije met een begroting. Voor de duidelijkheid: dit is 3 keer zo weinig als de begroting van FC Emmen. De hoop voor dit jaar is gevestigd op Ajax en PSV in Europa. Maar hoe gaan we ervoor zorgen dat we niet nog verder afglijden op de Europese ranglijst? En dat we minimaal weer kunnen strijden met clubs met een gelijke begroting. Hierbij mijn suggesties:

1) Spelers hebben meer weerstand nodig in de Eredivisie
Nu is er sprake van een ranglijst waarbij 18 clubs ieder 2 maal tegen elkaar spelen. Voor de spelers van Ajax, PSV en Feyenoord zijn dat dus slechts minimaal 4 "topwedstrijden" per seizoen in de eigen competitie. Met een andere competitieopzet zou bijvoorbeeld de top 6 onderling kunnen strijden om het kampioenschap. Meer topwedstrijden zorgt voor betere spelers die ook beter met druk kunnen omgaan.

2) Begin het seizoen eerder
Spelers in Nederland spelen over het algemeen eerst Europees voordat de competitie begint. Met enkele wedstrijden van de competitie in de benen zullen zij fitter zijn voor de Europese wedstrijden.

3) Haal expertise voor de jeugdopleiding en eerste elftal uit het buitenland
Waar zie je nog spelers die diep gaan zonder bal? Nu is het vooral de bal eindeloos achterin rondtikken zonder enig resultaat. Ook fysiek en mentaal lopen Nederlandse spelers achter. Stel dus al in de jeugdopleiding buitenlandse trainers aan die d.m.v. andere trainingsmethodes deze essentiële vaardigheden verbeteren.

4) Begin bij de verdediging
Het Nederlandse voetbal staat bekend om het aanvallende voetbal. Maar al jaren ontbreken de spelers ervoor om dit te doen. Creeer teams waarbij er allereerst op de 0 gespeeld wordt en waarbij de counter heel effectief wordt getraind. Deze tactiek wordt steeds belangrijker in Europa en hierbij lijkt het Nederlandse voetbal de slag te hebben gemist.

Aan de KNVB en de clubs de oproep om snel met cruciale hervormingen te komen om te voorkomen dat Cyprus of Malta zelfs een brug te ver wordt.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

100+

pen icon

Joey Rietveld

Likeability of 7

Samen op plastic dieet.

21 SEP 2018

Ik word doodgegooid met termen als duurzaamheid, energietransitie en klimaatverandering
En gelukkig maar, want klimaatverandering bestaat, het is in volle gang en we moeten allemaal ons steentje bijdragen willen we een wereld achterlaten die duurzamer is ingericht. En bijdragen aan die duurzaamheid kan op zoveel manieren. Een beetje minder vlees eten, vaker de fiets pakken dan de auto, een zonnepaneel op je dak of eens stoppen met al dat plastic. We lijken het nog weleens te vergeten, maar ook het gebruik van plastic moet verminderen. De hoeveelheid plastic die wij allemaal in ons dagelijks leven uit de supermarkt richting de prullenbak slepen is ongekend groot. En dat, terwijl veel van deze single-use plastics overbodig zijn. De consumptiemaatschappij waarin wij leven is gevuld met in plastic verpakte luxe producten. En we doen onszelf graag geloven dat het niet uitmaakt, of misschien denken wij er allemaal überhaupt wel niet genoeg over na. De consumptiemaatschappij is tenslotte ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic flesje dat je iedere ochtend in de AH to go koopt en daarna gelijk weer weg gooit. En de consumptiemaatschappij is ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic tasje in de supermarkt, dat je maar één keer gebruikt om je in plastic verpakte komkommers en bananen richting het einde van de straat naar huis te vervoeren. Maar gelukkig zijn er initiatieven als ‘Het plastic dieet’ van Blue City Rotterdam om bewustwording rondom plastic verbruik te vergroten, zijn er steeds meer gemeenten die het scheiden van afval stimuleren en kosten die verdomde tasjes in de supermarkt tegenwoordig 10 cent. Maar de maatregelen die nu genomen worden slaan nog geen deuk in een pakje boter en zoals ik eerder al zei zouden we allemaal ons steentje moeten bijdragen. En deze oproep betekent natuurlijk niet dat al het plastic morgenochtend verdwenen moet zijn, maar het begint bij een bewuste vermindering. Stop ‘s ochtends een hervulbare waterfles in je tas, en dat flesje spa blauw is ineens overbodig. En als je ‘s ochtends een thermoskan met koffie maakt, dan heb je die to-go beker van het station ook niet meer nodig. Maar ochtenden zijn druk, iedereen staat tien minuten later op dan dat hij had moeten doen en koffie to-go is handig. Maar laat voor een keer die plastic deksel dan eens liggen, want verandering begint bij jezelf. En als wij dat allemaal drie dagen per week doen, dan komen we er samen wel.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_95dbd709f5b750125ba90f4e987561a43800f447_avataruser_eb15c26a62b79b03fb74854cc1c460487b5e2912_avataruser_f7d8718cd596816bd21fc5f95aee012a85671b41_avatar

+15


Views

2k+

pen icon

Metro

Likeability of 7

Jouw column in de krant en op metronieuws.nl?

11 NOV 2017

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column binnen 48 uur en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt € 50,-!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_174b47034a66c239bf8a1894f86a67435bf59c8a_avataruser_cba4018e54d892ce78bee4a225ebb8fd90a711c5_avataruser_0dc287e37917b90cd28ba7f7a210ff943da31425_avatar

+100


Views

11k+

pen icon

Katja Bouman

Oplossingsgericht, is dat menselijk?

VANDAAG, 14:36

Als mijn collega aangeeft hoofdpijn te hebben is mijn standaardreactie: ‘Heb je wel gedronken? Wanneer heb je voor het laatst gegeten? Heb je paracetamol genomen?’ Feitelijk negeer ik zijn uitspraak, want nergens hoor ik ‘Weet jij waardoor ik zo’n hoofdpijn heb?’ Iemand benoemt een feit, deelt een ervaring en ik hoor: er is een probleem en dat moet onderzocht en opgelost worden.

Lees een willekeurige vacaturetekst: ‘Werk jij oplossingsgericht? Ben jij een echte teamplayer?’ Ja, dat zijn we allemaal. Natuurlijk denken we het liefst in oplossingen, maar maakt het je ook een teamplayer? Vraagt je team direct naar een oplossing op een presenteerblaadje? Een team, elk teamlid, wil gehoord worden. Je wilt als mens serieus genomen en begrepen worden. Het aandragen van een oplossing is een volgende stap, maar is vaak niet de hoofdvraag.

In een Lean of Agile werkomgeving houden we dagstarts waarin iedereen de gelegenheid krijgt hindernissen, ervaringen en andere relevante gebeurtenissen te delen. Iemand uit je team beschrijft een aanvaring met een collega van een andere afdeling. Wat doet je team? Het gaat in opstand. ‘Heb je dit al gedeeld met een leidinggevende?’ ‘Wie was het en wat was zijn/haar functie?’ ‘Moeten wij eens met deze persoon gaan praten?’ Op een bepaalde – bijna agressieve – manier laat je zien dat je een team bent en met z’n allen de betreffende collega steunt. Indirect zeg je tegen de collega: we horen je en helpen je. Maar toch niet helemaal. Je walst als team over de boodschap heen. Want is dit daadwerkelijk waar je collega behoefte aan heeft? Wilde deze niet in de eerste plaats 'gewoon' even zijn of haar verhaal kwijt, gehoord worden en met een beetje geluk begrepen worden door het team?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

28

pen icon

Monia Ouchani

Zwarte piet, de aardappel en de traan die ik liet

VANDAAG, 14:21

Op daken schreeuwen monden die dit kinderfeest met haat slaan.

In schoenen stinkt de waarheid die als een zoete leugen smaakt.
Stout zijn is lief als kinderen onze aandacht trekken door hun tranen te drinken.

Na een slapeloze nacht huppelend je schoen verkennen en van blijheid een rondje dansen om je eigen as.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

26

pen icon

Marten Coverack

Thuis

VANDAAG, 12:01

Nu ik niet meer dakloos ben en weer een huis heb, heb ik ook mijn kat weer teruggehaald uit het dierenasiel. Mijn kat heet George en is een hele grote kater.

Om een uur of zes in de morgen word ik wakker gemaakt doordat er een zacht pootje mijn gezicht aait. Of ik even wakker wil worden en zijn voerbakje met brokken wil vullen? Dat doe ik na enige knuffels, ik heb hem zo gemist. Daarna water opzetten voor koffie en de houtkachel aanmaken. Van de voedselbank heb ik een peperkoek gehad en daarvan snij ik een stuk af voor bij de koffie. Ik drink koffie uit een mok waar op staat ‘Home is where my cat is’. En dan terug naar bed voor ‘happy hour’ met George. Het fijnste uurtje van de dag; koffie op bed en een kat die het liefst de hele dag geknuffeld wil worden. Ik kan mijn geluk niet op en kan haast niet geloven dat ik van de straat ben. Geen zorgen meer hoe ik de dag door kom, hoe ik aan eten kom en waar ik moet gaan slapen.

Toen ik in het ziekenhuis lag en voor het eerst na lange tijd in de spiegel keek herkende ik mezelf nauwelijks, ik zag er tien jaar ouder uit en was erg grijs geworden. Omdat ik 20 kilo ben afgevallen heb ik wat nieuwe kleren gekregen van Vincentius. In de supermarkt, waar de bedrijfsleider me altijd wegjaagde, drink ik koffie. Hij herkent me niet meer. Ik ben geen paria meer en pas in het plaatje van klant. De mensen ontwijken me niet meer of kijken me vanuit hun ooghoeken aan. Zwervers horen, naar hun mening, genegeerd te worden, het zijn mislukkingen van de maatschappij die afgeschoten moeten worden in plaats van geholpen. Er zijn er ook die het zielig vinden, heel even maar, en staren dan weer naar hun mobieltje want het is zorg een goede positie op Facebook te houden, bijblijven dus. Er zijn er natuurlijk ook van mening dat zwervers geholpen moeten worden, want dit kan eigenlijk niet. Daar moet wat aan gedaan worden, niet door hun maar door ‘Den Haag’, en gaan weer snel over naar hun eigen gedachten; zal ik een Huawei telefoon kopen van 500 Euro of een Samsung van 700 Euro? Moeilijk allemaal, zulke beslissingen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

30

pen icon

Oscar van Schijndel

Puistige puber

VANDAAG, 09:42

Vrijdagmiddag. Ik ben op weg naar mijn haptotherapeute. Iemand die mij helpt mij meer comfortabel te voelen in mijn eigen lichaam. Als slachtoffer van seksueel misbruik stopte mijn ontwikkeling ten aanzien van lichamelijk contact namelijk op mijn zevende. Verkering, seks, huisje-boompje-beestje, het waren fenomenen uit een wereld waarin ik mijzelf geen deelgenoot voelde.

Ik lees de Metro: het artikel “#metoo in de trein”, het wordt “#mentoo in de bus”. De verhalen wekken zoveel walging, dat ik ze niet tot het einde kan lezen. Zelfs de “hapto” kan mij deze keer niet voldoende helpen om me comfortabel te voelen in mijn eigen lichaam. In de avond Ecstatic Dance: een wereld waarin het relatief veilig zou moeten zijn te experimenteren met lichamelijk contact. Maar ik voel me niet veilig. Steeds weer die twijfel of ik te dicht bij iemand kom. De angst zelf onderwerp van een #metoo-verhaal te worden. Van seksuele intimidatie te worden beschuldigd. Ik kan niets anders doen dan wegrennen.

Op zaterdag een kinderfeestje dat op kinderachtige wijze wordt verstoord. Ik schrijf er een column over. Ik verwijt de demonstranten kinderachtig gedrag omdat ze met eieren gooien in plaats van te praten. Terwijl ik zelf geen haar beter ben. Want ik was de avond ervoor weggerend. Kinderen rennen weg en troosten zichzelf met een leugen. Volwassenen kijken hun angsten recht in het gezicht en confronteren zichzelf met de waarheid. Dat is wat ik al decennia hoor.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

25

pen icon

eduard sarens

de onderkant grond dooie tuin

VANDAAG, 08:15

Wat blijkt nauw starend achterstevoren mijn tuin in.
Dat de zon via de andere kant op mij staat te schijnen.
De doodsheid van alles wat levend moest zijn.
Te veel water gaat kosten om het levend te houden.
Ik graaf weer met mijn schep de diepte in.
Wat oplevert voor mij gezien vanuit mijn ogen kijkend naar beneden.
Dat alles naar beneden groeit wat naar boven moest groeien.
En dat ook dan alles dood is wat groeit.
Ook al groeit het niet ook al wordt het steeds langer naar het staren.
De dood lijkt de hele tuin al over gesproeid te hebben.
Ook al sproei ik daarnaast nog steeds met water over de tuin.
De natheid lijkt het te winnen van de droogte lijkt het.
Ook al is het nog steeds gortdroog in mijn tuin.
Een al vermoeden kijkend naar mijn tuin waarom het niet wil.
Ik pak mijn bood om naar huis te gaan waar ik niet kom.
De volgende dag zal de redding wel nabij zijn.
Ook al ben ik helemaal nog niet meer thuis geweest.
En bestaat nog steeds mijn tuin niet.
En ook al slaap ik in mijn boot die er niet is.
Ik wacht op de volgende dag als die komen gaat.
Die er nog niet geweest is.
Omdat we nog op dezelfde dag door breien.
Die twee dagen bleken te zijn.
Eduard.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

20

pen icon

Sylvia Peters

Likeability of 5

PP, AP en HPP’ers… dom, dommer, domst?

VANDAAG, 02:02

Als je geweld pleegt, ben je dom. Dat durf ik zomaar te stellen. Volgens mij zijn een laag IQ en geweld vaak nauw met elkaar verbonden. En dat betekent niet dat als je geen advocaat of dokter bent dat je dan ook automatisch ook een dombo bent. Je kunt ook slim zijn op andere vlakken.
Maar neem nou bijvoorbeeld eens zo’n Sinterklaasintocht. Zomaar even een voorbeeld omdat we op dit moment worden overspoeld met filmpjes van de confrontaties tussen de Pro-Pieten en de Anti-Pieten.
De Anti-Pieten vind ik dom want ze blazen te hoog van de toren en ze willen ze gelijk het onderste uit de kan. Toch neemt hun intelligentie toe. Waar zij in eerdere jaren de agressors waren, hebben ze het licht gezien. Ze weten inmiddels hoe ze hun tegenstanders moeten prikkelen en maken daar slim gebruik van terwijl ze zelf de onschuld spelen. Toch zijn ze nog dom genoeg om niet te beseffen dat ze geen verwende kinderen zijn die overal hun zin in kunnen krijgen en dat ze zo racisme juist in de hand werken.
Dan de Pro-Pieten. Tot nu toe leken die nog niet zo dom. Oké, soms deden of zeiden ze ook domme dingen, maar ze waren nog niet zo agressief. Maar er is een nieuwe generatie Pro-Pieten opgestaan, namelijk de ‘Hooligan Pro-Pieten’. Dommer vind je ze bijna niet. Deze types geven de Anti-Pieten namelijk precies wat ze willen. Ineens zijn het niet meer de Anti-Piet figuren die met geweld en agressie hun doel willen bereiken, maar staan de zogenaamde stoere ‘HPP’ers’ die een confrontatie niet uit de weg gaan in de spotlights. En als ze eenmaal op stoom zijn, vallen ze zelfs meneer agent aan. Dan ben je pas echt dom. Misschien krijg je hiervoor geen stadionverbod, maar wel een stempel. De ‘trots’ van de club, daar zijn ze dan ‘onze trouwe fans’, ze pikken het niet langer.
Het ergste is eigenlijk nog wel dat zowel de Pro-Pieten, de HPP'ers als de Anti-Pieten zorgen voor een nieuwe en een nog dommere generatie. Al die kinderen die op zo’n dag zien dat volwassenen zomaar ongegeneerd naar elkaar mogen schreeuwen, elkaar voor rotte vis uitmaken of wat tikken uitdelen, die zouden zomaar eens kunnen denken dat dit normaal in Nederland is. Dan heb je wel hele slimme ouders nodig die deze kinderen op een verstandige manier kunnen uitleggen dat je zo niet met elkaar om moet gaan en dat Nederland nog niet zo lang geleden een stuk ‘normaler’ was.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovewow
user_de6cca50a6fe11ec900374a6d518a2e1c18531db_avataruser_60c680b3ab45e5eac4d9dd8d7a29a8949d00ccd0_avataruser_faf20fdc290b098c0743123ab1c47a30eabf4660_avatar

Views

66

pen icon

lotte huisman

Het slagveld van meningen, de pietendiscussie.

GISTEREN

Het is weer zover sinterklaas staat voor de deur, maar dan ook echt alleen sinterklaas. Het is toch ook niet te geloven ze willen wel met zijn allen Halloween vieren met bloederige bedoelingen, maar een paar zwarte pieten dat mag niet! Ze hebben nu al alles geprobeert, gekleurde pieten wat overigens echt ongeloofwaardig is voor ieder kind. En Pieten met zwarte vlekken op hun gezicht wat meer op modder leek dan op roet. Niets kan de orginele zwarte pieten vervangen!
Het begon als een kleine discussie maar nu heeft héél Nederland er mee te maken, geen mens die er geen mening over heeft. Tegenwoordig op de sinterklaas intocht moeten er veiligheidsmaatregelen worden genomen, ja klopt! Dat was eerst ook al maar toen was het voor o.a. om het verkeer om te leiden, nu is het een “gewone” zaak om de politie er alvast neer te zetten voordat er een groep mensen komt die even de intocht willen verknallen, om het zo maar te benoemen. Omdat het “racistisch” is. Ik weet niet hoe jij er over denkt maar pieten die elk jaar allemaal kinderen gelukkig maken is toch geen belediging? En de kleur? Wat doet het ertoe we zijn mensen we zouden ons zorgen moeten maken om andere dingen. En ze hoeven zeker niet zo’n leuk kinderfeest te verpesten. Ze hebben zelfs een apart vak voor de mensen die zin hebben om te gaan demonstreren, terwijl er ook nog zoveel meer kindjes naar de intocht konden kijken. Maar nee helaas, die plek wordt al ingenomen door de demonstranten. Het is toch jammer dat we ons eigen feest bijna niet meer durven te vieren door al die mensen die de pieten willen afschaffen? Het is ook elk jaar weer hetzelfde. Wat als we een zwarte sint en witte pieten zouden maken zouden wij de pieten weer zwart moeten maken omdat het racistisch voor ons is? En snappen we nou ook niet dat die pieten niet herkend mogen worden? Ik bedoel, hoe zou het voor een kind zijn die op het feest een bekende ziet lopen die verkleed is als piet, maar zonder dat diegene geschminkt is? Dan kunnen de ouders hét gelijk vertellen. We moeten ze wel schminken zo worden ze niet herkend en ontstaat er ook geen verwarring voor de kinderen. En voor de mensen die geloven dat de pieten een racistische bedoeling hebben, totaal niet. Het verhaal luidt dat de pieten zwart worden door het roet uit de schoorstenen waar ze in en uit klimmen. Dus eigenlijk weten we niet eens of ze zwart of wit zijn snap je?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

22

pen icon

Harrie

Vrachtwagens uitladen en eerste rassenrellen?

GISTEREN

Wat een columnist , wat een profeet , die de bevolking een totaal negatieve doemdenkende mening probeert op te dringen over de Brexit op een zondagmiddag in Buitenhof .
Schijnbaar had hij het 500 pagina's tellende akkoord al helemaal gelezen? Er werd bijna een oorlog situatie geschertst ;medicijnen tekorten , geen voedsel meer in de winkels en andere economische Maleise komen op de Britten af.

Onze minister van Buitenlandse zaken Stef Blok deed er nog een duit bij om de Brexit en de nadelige gevolgen voor de Britten uit te leggen met een brede smile van genoegen omdat de Engelsen wel eens "ten onder" zou kunnen gaan aan hun besluit om de EU te verlaten.
Schijnbaar was de Nederlandse Regering al helemaal op de hoogte van de consequenties van het akkoord? En tevreden dat de Britten, die toch dichter bij ons staan dan onze naaste buur die een dikke vinger in het akkoord hebben, nu moesten lijden en wij wel ff mee helpen om Engeland zo snel mogelijk onder de armoedegrens te helpen.
Maar goed... Nederland mag eind van deze maand haar mening geven over het akkoord en ik ben benieuwd of men überhaupt kritiek durft te hebben of aanpassingen voor elkaar krijgt als men ontevreden zou zijn want dan luidt het devies even Angela Merkel bellen kijken of dat helpt.

Elke vrachtwagen zou de hele lading dan moeten uitladen om de vracht te controleren? Alsof toen de grenzen nog bestonden dat ook moest en alsof men nu weet wat er binnenkomt via de havens en wegen met onze open grenzen...Tja

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

27

pen icon

Henny A.J. Kreeft

Commerciële Ziekenhuiszorg

GISTEREN

Als een donderslag bij heldere hemel is ‘de commerciële ziekenhuiszorg’ Nederland binnen gestuiterd, juist met het bericht van het faillissement van 2 ziekenhuizen. De vraag bij deze mokerslag is of Nederland al rijp is voor een complete commerciële ziekenhuiszorg.

Met respect, ik vraag het me echt af of we al zo ver zijn, rijp voor deze vorm van zorg. In mijn optiek is een zorgondernemer in feite niets anders dan een andere ondernemer die zijn zaak drijvende moet houden, winst moet maken, delen afstoten die verliesgevend zijn en op de markt rondkijken wat winst op zou leveren. In feite niets mis mee.
Echter bij een zorgondernemer gaat het wel om de zorg, de zorg om mensen en m.i. kan in dit geval de ondernemer niet gaan shoppen op de markt. Het mag toch niet zo zijn dat bv. oogheelkunde afgestoten gaat worden of een slaapcentrum omdat er te weinig patiënten voor zijn en dus verliesgevend zou zijn en het kan ook niet zo dat in de vijver van geboortes of oncologiepatiënten meerdere aannemers zitten te hengelen omdat daar de pegels te verdienen zijn.

En daar begint het dus wel een beetje op te lijken. Laat het duidelijk zijn, ik heb niets tegen deze bewuste ondernemer - sterker ik heb ooit eens getracht hem warm te laten lopen voor het plan van een andere ondernemer, Paul Sturkenboom, het plan voor een Islamitisch Ziekenhuis. Beide plannen zijn dus niet van de grond gekomen en dat heet dus ondernemen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

17

pen icon

Wieke Romijnders

Likeability of 7

De Q is van quilt

GISTEREN

Sinterklaas is weer in het land. Waar anderen zich druk maken of zwarte piet wel echt zwart mag blijven, maak ik me liever druk over de gedichten die bij dit kinderfeest komen kijken. Dit jaar zou ik graag veel gedichten zien in de klassieke ABC-vorm.

De A is van Annie, dat is de buurvrouw. De B is van buurvrouw, dat is Annie. Van zo’n ABC moet ik grinniken en bovendien is er geen woord van gelogen. Een ABC is een gedicht waarbij je elke letter van het alfabet afgaat om zo iets of iemand te beschrijven. Het is misschien een van de meest afgezaagde varianten van een gedicht, maar ik ben er weg van. Het is super simpel en voor de autisten onder ons (driekwart van de bevolking naar mijn mening) is het ook wel lekker want er zit structuur in.

Rond deze tijd is iedereen waarschijnlijk druk in de weer met het bedenken van hilarische gedichten en smerige surprises. Met de smerige surprises kan ik niet helpen. Behalve dan dat natte peperkoek in een doos voor iedereen toepasbaar is, aangezien iedereen poept. Dit is een gratis tip, doe er wat mee. Met de gedichten kan ik misschien een beetje helpen; schrijf eens een ABC! Dat is eens wat anders dan wat de sinterklaasgedichtengenerator uitkotst, 10 minuten voordat je surpriseavond begint.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_522c1cc5620b394745440bb67610e3af48881946_avataruser_8e6abf29f2c513aefe34d4da1b8385bbe69557fa_avataruser_83bc9490776083df4f1230b696c60613a1c20aa7_avatar

+4


Views

39

pen icon

Melanie Lopes Andrade

Likeability of 7

'Social Media' of 'Social Pressure'?

16 NOV 2018

Ken je van die mensen die vanaf kinds af aan al hun droomberoep voor ogen hebben? Nou, ik had dat dus overduidelijk niet. Ik speelde het spelletje altijd wel heel mooi mee, alsof ik het allemaal al had uitgestippeld, maar in werkelijkheid was ook dat weer elke week wat anders. Mijn gevoel volgen, dat is al jarenlang mijn strategie. Maar door social media lijk ik steeds meer druk te voelen.

Even bijpraten: ik ben momenteel een 21-jarige hbo-student, die binnen een halfjaar mag afstuderen. En nu komt het: wat is mijn volgende stap? Nou wil ik onverwachts toch nog een universitaire opleiding, van in totaal 4 jaar, erachteraan plakken. Maar gek genoeg voel ik me daarvoor te oud. Alsof ik allang had moeten zijn waar ik wil zijn. Wat eigenlijk behoorlijk gek is.

Ik kan je horen denken: ,,Ach mens, overdrijf niet zo!'' Maar in het tijdperk waarin wij leven, is dat helemaal niet zo gek. Ik hoef alleen maar Instagram te openen en huppakee: meteen weer tig popi jopi-influencers die het allemaal goed voor elkaar hebben. En het mooie is dat ze meestal nog veel jonger zijn dan ik. Gemiddeld, schat ik, zo'n jaar of 18.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_871e73cf94d414827cced2d0df04d3a2a1e7fb6e_avataruser_eb15c26a62b79b03fb74854cc1c460487b5e2912_avataruser_8d6bfa50a18b004fbcda4c3d1d26f453e4f77fc9_avatar

+8


Views

200+

pen icon

Nafiye Golbasi

Likeability of 6

Vrijgezellendag op zijn Chinees

16 NOV 2018

Tijden veranderen. Trots zijn op iets waar je je vroeger voor schaamde en het liefst voor jezelf hield, is nu hip. Mensen zijn het zat alsmaar hun ongenoegen te verbergen, blijkbaar. De formule is simpel: Als je het verbergt is het zielig, er voor opkomen is stoer. Zo manipuleerbaar zijn wij dus als mens.

Ik las vandaag in de Volkskrant dat miljoenen vrijgezelle Chinezen op 11 november zichzelf cadeautjes sturen. Ik vind de datum eigenlijk goed gevonden. Vier losse ééntjes: 11-11. Om te janken. Echt.

Rond de kerstdagen boodschappen doen, vond ik altijd pijnlijk in mijn alleenstaande jaren. Alsof alleen zijn niet moeilijk genoeg was, voelde ik ook een soort schaamte bovenop voor de feestdagen. Daarom was ik niet graag buiten. Ik dacht dat de mensen aan me zouden zien, dat ik alleen ben. Niet leuk genoeg ben, om iemand te hebben. Dat ik straks zelf de deur zal openen, voor mijzelf ga koken, in mijn ééntje ga eten, alleen op de bank zitten en daarna maar weer naar bed gaan. Ik was bang dat de mensen, die met familie en vrienden aan tafel zitten bij de beslagen ramen, mij zielig zouden vinden. Mij tussen al die mensen er uitpikken en zeggen: ,,Je bet alleen hé! Zeg het! Zeg het!'''

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_98ba9a898dcd77eefde331ae4ef7a9d09cd106e2_avataruser_07f037b0cfb4e4220c3721ce93a02ded4b4a686a_avatar

Views

88

pen icon

Michael ter Maat

Een broodje kaas

16 NOV 2018

Ik ben doodop van deze lange tocht. Duizenden kilometers legde ik af. Op sommige momenten zocht ik, verkrampt, naar uitgestoken handen om me
aan vast te kunnen klampen. Maar ik vond slechts driftig wijzende, gesticulerende vingers in de richting vanwaar ik zojuist kwam.

Sorry voor het late tijdstip; de boot die mij hier bracht bleek hier niet berekend op en allerminst bestand tegen. Negenenveertig ontheemden. Daarbij komt, er was nogal wat oponthoud. Die negenenveertig hadden er eigenlijk vijftig moeten zijn. Maar die ene zwangere vrouw, die dat helemaal niet wilde, baarde een doodgeboren kind. Ik vraag me af wat je daarvan vindt.

Bovendien is punctualiteit niet de meest urgente kwaliteit van hen die jullie grenzen bewaken. Is er desondanks, de klok van zes heeft pas net geslagen, ergens nog een broodje kaas, of om het even iets te knagen?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

72

pen icon

Herald Hofmeijer

De Sint-intocht is een grote mensenfeest!

16 NOV 2018

Met grote verbazing heb ik afgelopen zaterdag gekeken naar NPO3 waar duizenden kinderen de intocht van Sinterklaas in Zaandam bezochten, begeleid door ouders. De intocht van Sinterklaas behoort een grote mensenfeest te zijn. Sinds lange tijd hebben we in Nederland een prachtige traditie dat wij, grote mensen, ruzie maken over de kleur van Zwarte Piet. Die ruzies vinden al jaren plaats, dus waarom zouden we dat nu ineens moeten veranderen?

Cultureel erfgoed pur sang. Het is een kwestie van tijd eer ‘de slag bij Joure’ wordt opgenomen in de canon van Nederland. Jaarlijks kijken we vanaf september reikhalzend uit naar de Pieten-discussie. Vol verwachting klopt ons hart. Blokkeerfriezen, acties, rechtszaken; het zijn vaste ingrediënten van een langgekoesterde traditie. En dan niet te vergeten het Pietenjournaal, sinds mensenheugenis gepresenteerd door Jeroen Pauw. Het mag niet verdwijnen.

Helaas denkt een groep kinderen daar heel anders over. Met duizenden kwamen ze naar Zaandam om de boel te ontregelen. Extreem fundamentalistisch in hun geloof met slecht gekleurde tekeningen in verkleumde knuistjes. Deze kinderen en hun ouders lijken zich niet te beseffen dat ze hiermee een hele mooie traditie ondermijnen. Waarom moesten ze precies deze zaterdag naar Zaandam komen? Het kan zelfs gevaarlijk voor hen zijn, tussen de beide grote-mensen-kampen die er maanden naar uit hebben gekeken om weer ruzie te mogen maken.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

100+

pen icon

Pallawie Bansidhar

Likeability of 6

Moe van moeten

15 NOV 2018

Het leven bestaat uit wat mij betreft alleen uit moeten. Ieder jaar, iedere dag, ieder uur moet je iets van jezelf, je ouders, je docent, familie of mensen in je omgeving.

Dan eten, douchen, slapen, naar school fietsen, huiswerk, toetsen, appen met je vrienden, familie opzoeken en noem maar op. Je 'moet-lijst' heeft geen einde. Alles wordt gepland en is tijdgebonden, ook dag en nacht. Om maar niet te spreken over het gedrag, dat van je verwacht wordt. Je moet lief zijn, niet schreeuwen, beleefd zijn, op tijd zijn.

Soms voel ik het opborrelen en wil ik sommige mensen echt vertellen wat ik van hen vind; flink ruzie maken en dan einde verhaal, klaar. En dan nog iets, op de lagere school, eerst je zwemdiploma halen, dan hard werken voor een goed advies in groep 8, overgaan op het voorgezet onderwijs, studiekeuze straks, rijbewijs halen. De stress lijkt zich op te bouwen. Het stopt nooit, want later als je werkt, dat is bijna net als op school, moet je ook van alles.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_2ac2d68ac9cf1303de7cfbed6d7c0b5ca455bfc1_avataruser_f4c4a03684d6f5331249cb9c206f07be4dca920c_avatar

Views

85

pen icon

Rachida Issaoui

Likeability of 6

Boerenkool met Marokkaanse jus

15 NOV 2018

Als kind prakte ik mijn tajin. Nee niet de pan natuurlijk , maar de inhoud. Echt integreren hoefde niet als geboren en getogen Marokkaanse/Hollandse meid.

Ik vraag me eigenlijk af of Nederlandse Indo's, Turken en Chinezen ook alles prakken? Of ligt dit aan mij? We zijn wel in Nederland he, het land van de stamppotten. In andere landen wordt niet geprakt. Ik denk als mensen in het buitenland meekijken in de Nederlandse keuken dat ze schrikken. Al dat geprak, snappen ze niks van.

Ik weet nog als kind wanneer mijn moeder overheerlijke tajin had gemaakt, dan schepte ik het op mijn bordje en begon met prakken. Lamsvlees, groenten en aardappelen; alles prakte ik door elkaar. Misschien ben ik gewoon geboren in het verkeerde lichaam en ben ik gewoon een Hollandse boerentrien. Want nu ik erover nadenk: ik was ook gek op melk, kaas en alle dingen die in Nederland in overschot werden geproduceerd. Ik vind de kaas trouwens wel erg duur tegenwoordig. Leerdammer en Goudse kaas zijn in de Franse supermarkt goedkoper. Ja toen ik dat zag, dacht ik: nou breekt mijn klomp.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_174b47034a66c239bf8a1894f86a67435bf59c8a_avataruser_07f037b0cfb4e4220c3721ce93a02ded4b4a686a_avatar

Views

85

pen icon

Cale columns

Likeability of 6

Daaag, lieve reageerbuiskindertjes!

15 NOV 2018

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je denkt dat er een soort van tijdgeest rondwaart. Altijd al. Al sinds het begin der tijden. En dat, als je met jouw tijdgeest te maken hebt, je je afvraagt of je niet in een andere tijd zou willen leven. Want in deze tijd denken velen dat het het einde der tijden is, met alle tekenen en verschijnselen tegenwoordig, maar ook dat is van alle tijden.

Sommigen zijn opgegroeid in de tijd dat er nog lieve kijkbuiskindertjes waren, die welkom werden geheten door Meneer De Uil. Die werden weer vervangen door lieve reageerbuiskinderen en nu zijn er heel veel abuisvolwassen uit voortgekomen. Die niet meer met een onbevangen blik de huidige tijd beleven en bekijken. Die zich afvragen of dat nou wel moet, die uitgedoste bonte verzameling op de Canalparade en die in regenboogkleuren geschilderde Shellstations. En die regenboogglazuur op de tompouces bij de Hema. Maar het daar dan bij laten en niet doordenken en een antwoord weten te vinden op de aan zichzelf gestelde vraag. Want de vraag stellen, is hem beantwoorden.

Blijkbaar moet het, want de weegschaal moet zoveel exposure aan gewicht krijgen aan de ene kant, om de karrenvracht aan meningen en dogma’s aan de andere kant weer in balans te brengen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovelol
user_0e2f2664c6302903040c9eaa70b13bd84ba969a0_avataruser_07f037b0cfb4e4220c3721ce93a02ded4b4a686a_avataruser_cea5753c0fbcf1c60d00eceb66caa2c883dd7d20_avatar

+2


Views

100+