Harde grappen

Henk van Kalken 9 aug 2018

Houdt u ook zo van cabaretiers die de grenzen opzoeken en daar soms overheen gaan? Ik wel. Daarom kijk ik graag naar Hans Teeuwen, Youp van ’t Hek en Theo Maassen. Harde humor is goed om vastgeroeste opvattingen en overtuigingen in het hoofd eens los te schudden. Soms is het zowel pijnlijk als leerzaam om eens in een voorgehouden spiegel te kijken. Na het plaatsen van harde grappen krijg je de volgende dag altijd commentaren in kranten. Op die commentaren komen dan weer reacties van lezers, reaguurders heet dat tegenwoordig. En soms van columnisten.
Harde grappen doen iets met mensen. Bij sommige komen ze niet door de gewapende afweermuren heen en glijden af als water van ingevet glas. Andere grappen wekken verontwaardiging op. Morele verontwaardiging, of omdat het raakt aan een persoonlijke pijnplek. In dit geval gaat het over het recent optreden van Theo Maassen in zijn show ‘Vankwaadtoterger.’
Hij is een grote, ietwat knoestige Brabander. Nou heb ik niks tegen Brabanders, sommige van mijn beste vrienden zijn Brabanders. Maar hij is geboren in Oegstgeest en zou beter moeten weten. Een Oegstgeester die zich in Brabant als fanatiek PSV-supporter gedraagt op de manier van een ex-rookverslaafde.
Theo kijkt vaak in de lens alsof hij een gevaarlijke crimineel is die op de politiefoto komt. Ik kijk en luister meestal graag naar hem en voel dan niet zelden mijn eigen al dan niet morele overtuigingen rammelen. Da’s goed voor iemand die de pest heeft aan vastgeroeste overtuigingen. Vastgeroeste overtuigingen weerhouden je ervan om met een open blik waar te nemen wat er in de wereld om je heen gebeurt.
Theo speelde onder meer een rol in de film TBS als ontsnapte TBS-er, een seksuele delinquent, en deed dat zó goed, dat ik me afvroeg… enfin.
Hij maakte in zijn show een gruwelijk zieke grap over mijn persoonlijke held: Johan Cruijff. Nou was Johan een te grote persoonlijkheid om beledigd te kunnen worden door Theo Maassen. Maar hij richtte zich ook niet zozeer op Johan zelf.
De meester van de bal en de onnavolgbare uitspraken, zou iets geantwoord hebben als: ‘As je grappen over mij wil maken, mot je zorgen dat je in balbezit blijft, da’s logisch.’ Hij was dan de enige die begreep wat hij zei, de rest van het volk in ademloos onbegrip achterlatend.
Theo lichtte een tegel uit zijn onbewuste, schraapte de vieze onderkant eraf en maakte van de onsmakelijke restanten een grap. Hij zei dat het zo fijn zou zijn als meer Ajaxieden