Lezerscolumn

pen icon

Sylvia Beugelsdijk

Likeability of 5

Gras minder dor dan bij de buurman

15 AUG 2018

Heb je dorst? Plakken je handen? Glijmiddel nodig bij het doorslikken van dat übervieze paracetamolletje? Heb je een kleine boodschap gedaan of een grote (yakkie)? Altijd is het er: water. Maar wat als het een keer schaars is, zoals de laatste weken? En er een oproep (noem het gerust een noodkreet) komt om zuinig te zijn met water? Ga je het dan ook echt minder gebruiken? Een groot gedeelte van de Nederlanders niet. Hoe ik daarover denk? Grrr…

Gras moet minder dor zijn dan bij de buurman
Ik zag het om me heen. De een vulde doodleuk zijn zwembad. De ander sproeide niet alleen zijn ieniemienie grasmat, maar ook de helft van de straat en het hele tuinpad. Midden op de dag. Als de zon het heetst is. Het water verdampt meteen en tot overmaat van ramp heb je grote kans dat de grassprieten verbranden, waardoor het de volgende dag nog eens extra lang nat gehouden wordt. “Het is allemaal leuk en aardig die droogte, maar mijn gazonnetje moet er natuurlijk wel puik uit blijven zien.” Pfff…

Alsof het allemaal niets kost
En water kost natuurlijk ook niets nothing nichts en daarom gebruiken we het maar gewoon zonder na te denken?! Waar is ons gezond verstand gebleven? Velen denken maar aan 1 ding. Aan wat dan? Nou, zeg maar gerust: aan wie? Namelijk ZICHZELF. “Als ik maar kan plonsen in mijn zwembad. Als mijn tuin er maar niet verlept uitziet. Als ik maar een halfuur kan douchen per dag. Als… als…” En als we dadelijk geen water meer hebben of het wordt opeens 10 keer zo duur, moet je dan eens zien wie het hardst roept: “ALS dat gebeurt, dan... bladiebla...”

Niet alles is kommer en kwel(water)
Het kan ook anders, hoor. Je ziet ook mensen heel gericht hun tuin water geven, ze wassen de auto of camper niet, de douche gaat sneller uit, water wordt opgevangen. Over dat laatste gesproken... en ik ben echt geen heilige, maar ook ik ben hiermee meteen aan de slag gegaan. Op de meest simpele manier. Het kost geen moeite. Of… bijna geen moeite. Ik vang het ‘vuile’ water op dat ik gebruik met handen, aardappelen, groente en fruit wassen, eieren koken en noem maar op. Een emmertje in de gootsteen, that’s it. En dat gooi ik zo’n 5 keer per dag bij de planten in onze tuin. Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar ik doe tenminste iets. En ik ben van plan het 365 dagen op te blijven vangen. Doe jij mee?

Ik hoor je denken: en in de winter dan?
Als er geen planten en bomen zijn om te bewateren? Uhh… ja dan… spoel ik er gewoon mijn kleine boodschappen mee door. ;-)

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_f3faec85dfc414c24e333bb3656c7251c478676c_avatar

Views

200+

pen icon

Joey Rietveld

Likeability of 7

Samen op plastic dieet.

21 SEP 2018

Ik word doodgegooid met termen als duurzaamheid, energietransitie en klimaatverandering
En gelukkig maar, want klimaatverandering bestaat, het is in volle gang en we moeten allemaal ons steentje bijdragen willen we een wereld achterlaten die duurzamer is ingericht. En bijdragen aan die duurzaamheid kan op zoveel manieren. Een beetje minder vlees eten, vaker de fiets pakken dan de auto, een zonnepaneel op je dak of eens stoppen met al dat plastic. We lijken het nog weleens te vergeten, maar ook het gebruik van plastic moet verminderen. De hoeveelheid plastic die wij allemaal in ons dagelijks leven uit de supermarkt richting de prullenbak slepen is ongekend groot. En dat, terwijl veel van deze single-use plastics overbodig zijn. De consumptiemaatschappij waarin wij leven is gevuld met in plastic verpakte luxe producten. En we doen onszelf graag geloven dat het niet uitmaakt, of misschien denken wij er allemaal überhaupt wel niet genoeg over na. De consumptiemaatschappij is tenslotte ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic flesje dat je iedere ochtend in de AH to go koopt en daarna gelijk weer weg gooit. En de consumptiemaatschappij is ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic tasje in de supermarkt, dat je maar één keer gebruikt om je in plastic verpakte komkommers en bananen richting het einde van de straat naar huis te vervoeren. Maar gelukkig zijn er initiatieven als ‘Het plastic dieet’ van Blue City Rotterdam om bewustwording rondom plastic verbruik te vergroten, zijn er steeds meer gemeenten die het scheiden van afval stimuleren en kosten die verdomde tasjes in de supermarkt tegenwoordig 10 cent. Maar de maatregelen die nu genomen worden slaan nog geen deuk in een pakje boter en zoals ik eerder al zei zouden we allemaal ons steentje moeten bijdragen. En deze oproep betekent natuurlijk niet dat al het plastic morgenochtend verdwenen moet zijn, maar het begint bij een bewuste vermindering. Stop ‘s ochtends een hervulbare waterfles in je tas, en dat flesje spa blauw is ineens overbodig. En als je ‘s ochtends een thermoskan met koffie maakt, dan heb je die to-go beker van het station ook niet meer nodig. Maar ochtenden zijn druk, iedereen staat tien minuten later op dan dat hij had moeten doen en koffie to-go is handig. Maar laat voor een keer die plastic deksel dan eens liggen, want verandering begint bij jezelf. En als wij dat allemaal drie dagen per week doen, dan komen we er samen wel.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_cd42763619365b91b8870c52abdbc4410ead34b2_avataruser_40e7c12112f86112d21020234c8aa43c53dfbf40_avataruser_021d2ee6c6a9bf87eee8712d949be9ec18a90238_avatar

+12


Views

2k+

pen icon

Metro

Likeability of 7

Jouw column in de krant en op metronieuws.nl?

11 NOV 2017

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column binnen 48 uur en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt € 50,-!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_174b47034a66c239bf8a1894f86a67435bf59c8a_avataruser_cba4018e54d892ce78bee4a225ebb8fd90a711c5_avataruser_0dc287e37917b90cd28ba7f7a210ff943da31425_avatar

+100


Views

10k+

pen icon

Melanie Lopes Andrade

Likeability of 6

'Social Media' of 'Social Pressure'?

16 NOV 2018

Ken je van die mensen die vanaf kinds af aan al hun droomberoep voor ogen hebben? Nou, ik had dat dus overduidelijk niet. Ik speelde het spelletje altijd wel heel mooi mee, alsof ik het allemaal al had uitgestippeld, maar in werkelijkheid was ook dat weer elke week wat anders. Mijn gevoel volgen, dat is al jarenlang mijn strategie. Maar door social media lijk ik steeds meer druk te voelen.

Even bijpraten: ik ben momenteel een 21-jarige hbo-student, die binnen een halfjaar mag afstuderen. En nu komt het: wat is mijn volgende stap? Nou wil ik onverwachts toch nog een universitaire opleiding, van in totaal 4 jaar, erachteraan plakken. Maar gek genoeg voel ik me daarvoor te oud. Alsof ik allang had moeten zijn waar ik wil zijn. Wat eigenlijk behoorlijk gek is.

Ik kan je horen denken: ,,Ach mens, overdrijf niet zo!'' Maar in het tijdperk waarin wij leven, is dat helemaal niet zo gek. Ik hoef alleen maar Instagram te openen en huppakee: meteen weer tig popi jopi-influencers die het allemaal goed voor elkaar hebben. En het mooie is dat ze meestal nog veel jonger zijn dan ik. Gemiddeld, schat ik, zo'n jaar of 18.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_ce937b990394713906663c8f7e90240164ec2f16_avataruser_5eaf81492b2ddbacfb4e05409c9ddb31531defae_avataruser_45b364988f1aa222a10d341c049dd697cde26ca8_avatar

+1


Views

80

pen icon

Nafiye Golbasi

Likeability of 5

Vrijgezellendag op zijn Chinees

16 NOV 2018

Tijden veranderen. Trots zijn op iets waar je je vroeger voor schaamde en het liefst voor jezelf hield, is nu hip. Mensen zijn het zat alsmaar hun ongenoegen te verbergen, blijkbaar. De formule is simpel: Als je het verbergt is het zielig, er voor opkomen is stoer. Zo manipuleerbaar zijn wij dus als mens.

Ik las vandaag in de Volkskrant dat miljoenen vrijgezelle Chinezen op 11 november zichzelf cadeautjes sturen. Ik vind de datum eigenlijk goed gevonden. Vier losse ééntjes: 11-11. Om te janken. Echt.

Rond de kerstdagen boodschappen doen, vond ik altijd pijnlijk in mijn alleenstaande jaren. Alsof alleen zijn niet moeilijk genoeg was, voelde ik ook een soort schaamte bovenop voor de feestdagen. Daarom was ik niet graag buiten. Ik dacht dat de mensen aan me zouden zien, dat ik alleen ben. Niet leuk genoeg ben, om iemand te hebben. Dat ik straks zelf de deur zal openen, voor mijzelf ga koken, in mijn ééntje ga eten, alleen op de bank zitten en daarna maar weer naar bed gaan. Ik was bang dat de mensen, die met familie en vrienden aan tafel zitten bij de beslagen ramen, mij zielig zouden vinden. Mij tussen al die mensen er uitpikken en zeggen: ,,Je bet alleen hé! Zeg het! Zeg het!'''

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_07f037b0cfb4e4220c3721ce93a02ded4b4a686a_avatar

Views

35

pen icon

Michael ter Maat

Een broodje kaas

16 NOV 2018

Ik ben doodop van deze lange tocht. Duizenden kilometers legde ik af. Op sommige momenten zocht ik, verkrampt, naar uitgestoken handen om me
aan vast te kunnen klampen. Maar ik vond slechts driftig wijzende, gesticulerende vingers in de richting vanwaar ik zojuist kwam.

Sorry voor het late tijdstip; de boot die mij hier bracht bleek hier niet berekend op en allerminst bestand tegen. Negenenveertig ontheemden. Daarbij komt, er was nogal wat oponthoud. Die negenenveertig hadden er eigenlijk vijftig moeten zijn. Maar die ene zwangere vrouw, die dat helemaal niet wilde, baarde een doodgeboren kind. Ik vraag me af wat je daarvan vindt.

Bovendien is punctualiteit niet de meest urgente kwaliteit van hen die jullie grenzen bewaken. Is er desondanks, de klok van zes heeft pas net geslagen, ergens nog een broodje kaas, of om het even iets te knagen?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

37

pen icon

Herald Hofmeijer

De Sint-intocht is een grote mensenfeest!

16 NOV 2018

Met grote verbazing heb ik afgelopen zaterdag gekeken naar NPO3 waar duizenden kinderen de intocht van Sinterklaas in Zaandam bezochten, begeleid door ouders. De intocht van Sinterklaas behoort een grote mensenfeest te zijn. Sinds lange tijd hebben we in Nederland een prachtige traditie dat wij, grote mensen, ruzie maken over de kleur van Zwarte Piet. Die ruzies vinden al jaren plaats, dus waarom zouden we dat nu ineens moeten veranderen?

Cultureel erfgoed pur sang. Het is een kwestie van tijd eer ‘de slag bij Joure’ wordt opgenomen in de canon van Nederland. Jaarlijks kijken we vanaf september reikhalzend uit naar de Pieten-discussie. Vol verwachting klopt ons hart. Blokkeerfriezen, acties, rechtszaken; het zijn vaste ingrediënten van een langgekoesterde traditie. En dan niet te vergeten het Pietenjournaal, sinds mensenheugenis gepresenteerd door Jeroen Pauw. Het mag niet verdwijnen.

Helaas denkt een groep kinderen daar heel anders over. Met duizenden kwamen ze naar Zaandam om de boel te ontregelen. Extreem fundamentalistisch in hun geloof met slecht gekleurde tekeningen in verkleumde knuistjes. Deze kinderen en hun ouders lijken zich niet te beseffen dat ze hiermee een hele mooie traditie ondermijnen. Waarom moesten ze precies deze zaterdag naar Zaandam komen? Het kan zelfs gevaarlijk voor hen zijn, tussen de beide grote-mensen-kampen die er maanden naar uit hebben gekeken om weer ruzie te mogen maken.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

46

pen icon

Pallawie Bansidhar

Moe van moeten

15 NOV 2018

Het leven bestaat uit wat mij betreft alleen uit moeten. Ieder jaar, iedere dag, ieder uur moet je iets van jezelf, je ouders, je docent, familie of mensen in je omgeving.

Dan eten, douchen, slapen, naar school fietsen, huiswerk, toetsen, appen met je vrienden, familie opzoeken en noem maar op. Je 'moet-lijst' heeft geen einde. Alles wordt gepland en is tijdgebonden, ook dag en nacht. Om maar niet te spreken over het gedrag, dat van je verwacht wordt. Je moet lief zijn, niet schreeuwen, beleefd zijn, op tijd zijn.

Soms voel ik het opborrelen en wil ik sommige mensen echt vertellen wat ik van hen vind; flink ruzie maken en dan einde verhaal, klaar. En dan nog iets, op de lagere school, eerst je zwemdiploma halen, dan hard werken voor een goed advies in groep 8, overgaan op het voorgezet onderwijs, studiekeuze straks, rijbewijs halen. De stress lijkt zich op te bouwen. Het stopt nooit, want later als je werkt, dat is bijna net als op school, moet je ook van alles.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

34

pen icon

Rachida Issaoui

Likeability of 6

Boerenkool met Marokkaanse jus

15 NOV 2018

Als kind prakte ik mijn tajin. Nee niet de pan natuurlijk , maar de inhoud. Echt integreren hoefde niet als geboren en getogen Marokkaanse/Hollandse meid.

Ik vraag me eigenlijk af of Nederlandse Indo's, Turken en Chinezen ook alles prakken? Of ligt dit aan mij? We zijn wel in Nederland he, het land van de stamppotten. In andere landen wordt niet geprakt. Ik denk als mensen in het buitenland meekijken in de Nederlandse keuken dat ze schrikken. Al dat geprak, snappen ze niks van.

Ik weet nog als kind wanneer mijn moeder overheerlijke tajin had gemaakt, dan schepte ik het op mijn bordje en begon met prakken. Lamsvlees, groenten en aardappelen; alles prakte ik door elkaar. Misschien ben ik gewoon geboren in het verkeerde lichaam en ben ik gewoon een Hollandse boerentrien. Want nu ik erover nadenk: ik was ook gek op melk, kaas en alle dingen die in Nederland in overschot werden geproduceerd. Ik vind de kaas trouwens wel erg duur tegenwoordig. Leerdammer en Goudse kaas zijn in de Franse supermarkt goedkoper. Ja toen ik dat zag, dacht ik: nou breekt mijn klomp.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_174b47034a66c239bf8a1894f86a67435bf59c8a_avataruser_07f037b0cfb4e4220c3721ce93a02ded4b4a686a_avatar

Views

51

pen icon

Cale columns

Likeability of 6

Daaag, lieve reageerbuiskindertjes!

15 NOV 2018

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je denkt dat er een soort van tijdgeest rondwaart. Altijd al. Al sinds het begin der tijden. En dat, als je met jouw tijdgeest te maken hebt, je je afvraagt of je niet in een andere tijd zou willen leven. Want in deze tijd denken velen dat het het einde der tijden is, met alle tekenen en verschijnselen tegenwoordig, maar ook dat is van alle tijden.

Sommigen zijn opgegroeid in de tijd dat er nog lieve kijkbuiskindertjes waren, die welkom werden geheten door Meneer De Uil. Die werden weer vervangen door lieve reageerbuiskinderen en nu zijn er heel veel abuisvolwassen uit voortgekomen. Die niet meer met een onbevangen blik de huidige tijd beleven en bekijken. Die zich afvragen of dat nou wel moet, die uitgedoste bonte verzameling op de Canalparade en die in regenboogkleuren geschilderde Shellstations. En die regenboogglazuur op de tompouces bij de Hema. Maar het daar dan bij laten en niet doordenken en een antwoord weten te vinden op de aan zichzelf gestelde vraag. Want de vraag stellen, is hem beantwoorden.

Blijkbaar moet het, want de weegschaal moet zoveel exposure aan gewicht krijgen aan de ene kant, om de karrenvracht aan meningen en dogma’s aan de andere kant weer in balans te brengen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovelol
user_0e2f2664c6302903040c9eaa70b13bd84ba969a0_avataruser_07f037b0cfb4e4220c3721ce93a02ded4b4a686a_avataruser_cea5753c0fbcf1c60d00eceb66caa2c883dd7d20_avatar

+2


Views

73

pen icon

Joke van Zijl

Likeability of 6

Juf Joke (en de bovenbouwers), deel 1

15 NOV 2018

Op school, vlak bij de ingang van ons kantoor, stond een tafel en een stoeltje. Als leerlingen het echt te bont hadden gemaakt, moesten ze daar hun straf uitzitten. Frank, de directeur, gaf ze dan opdracht om een verslag te schrijven van wat er was gebeurd. Daarna ging hij het op zijn gemak lezen en als ze zich een poosje stierlijk verveeld hadden, besprak hij het voorval uitvoerig met de boosdoener. Omdat hij er zoveel tijd voor uit trok, was dat een straf die ze zeker wilde voorkomen.

Als ik door de hal liep en iemand op het stoeltje zag zitten, gaf ik die stiekem een knipoogje. Ik vond dat niet DE HELE WERELD kwaad op het kind moest zijn.

Op een dag liepen de leerlingen een sponsorloop om geld voor een goed doel bijeen te brengen. De loop startte in de straat voor de ingang van de school. Ik hoorde Frank de kinderen aansporen. Het gejuich van hun vriendjes was oorverdovend, toen ik tegen lunchtijd het kantoor uitkwam en zag dat het strafbankje bezet was.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelol
user_c594c908f246fe3bcdc02f89cdd4238edb6885e5_avataruser_bb5bf7f9d0edcbaf7e9dd732bca9c0228c21fbe9_avataruser_0a6b4ec5c6b2c7a444f8b9bc0337a77e427cbe02_avatar

Views

72

pen icon

Han Maas

Weg met dat woord 2018 - krompraat in DWDD

15 NOV 2018

In De Wereld Draait Door geven professoren hun mening over welk woord er weg moet. De econoom Barbara Baarsma vindt duurzaamheid een containerbegrip geworden. Begrijpelijk, het is een mode- en reclamewoord geworden. Ze zoekt naar een vervanging die niet gelijk leidt tot ‘greenwashing’ – een woord dat natuurlijk direct de container in moet.

Neerlandicus Matthijs van Nieuwkerk kijkt weg – of verbeeld ik het me, en weet hij het echt niet? – als Jannemieke Ouwerkerk – professor Europees strafrecht – zegt: ,,Ik i r r i t e e r me aan het woord verkeershufter. Ik vind het een problematisch woord. Niet omdat ik me niet zou i r r i t e r e n aan echt heel erg asociaal gedrag in het verkeer.’ Maar het is een grof woord dat mensen wegzet alleen maar omdat het slecht gedrag in het verkeer weergeeft en mensen categoriseert'', aldus Jannemieke Ouwerkerk.
,,Als je nu zonder licht fietst, ben je ook al verkeershufter'', valt Matthijs Jannemieke bij. Zij refereert nota bene aan wat je allemaal op internet over dit onderwerp vindt. Tja, internet, Jannemieke…

Barbara Baarsma zoekt naar een woord in plaats van verkeershufter dat gradaties aanbrengt – die gradaties zijn er al, mevrouw Baarsma, Matthijs gaf al een voorbeeld: fietsen zonder licht. Je zult je been maar breken door zo’n hufter die je zonder licht aanrijdt, of je van de sokken fietst op het trottoir. Maar categoriseer vooral niet, noem het beestje – of beest, als iemand wordt doodgereden en je een gradatie wilt aanbrengen – vooral niet bij naam. Straks discrimineer je nog; een woord dat zo langzamerhand te pas en te onpas wordt gebruikt en een modewoord lijkt te worden en bij noodzakelijk gebruik aan kracht verliest, maar nooit mag worden geschrapt.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

45

pen icon

Anne Schaap

Het land van de witte man is mijn land niet

15 NOV 2018

Laatst las ik een artikel waarin de organisatie WOMEN inc. onderzoek heeft gedaan naar de invloed van beeld en geluid in Nederland. Hierdoor zijn ze erachter gekomen, dat televisie, radio, maar óók onze taal ervoor zorgt dat er een rolmodel wordt gecreëerd voor de bevolking. Dit rolmodel is ook de norm waar de "Nederlander'' aan moet voldoen. Met open mond las ik dat de norm-drager in dit geval de welgestelde, witte, heteroseksuele man is. Ja, dat is inderdaad een hele mond vol, waar Nederland zelf helemaal niet aan kan voldoen. Knap.

Met deze constatering worden namelijk een aantal groeperingen en subculturen volledig ondergesneeuwd. Het CBS zegt namelijk dat wij hét land zijn met een kleinere meerderheid van vrouwen; er hier ongeveer 1.283.000 personen wonen met een migratieachtergrond, het overgrote deel gewoon máár het middeninkomen verdient en door heel het land, ieder jaar, Gay Pride met alle toeters en bellen wordt gevierd. Waar zijn déze belangrijke cijfers gebleven bij het maken van het rolmodel van Nederland?

Als ik kijk naar Nederland hoeft deze norm geen geslacht, inkomen of afkomst te omvatten. Zoals Koningin Maxima in een eerdere uitspraak al prachtig heeft verwoord: ,,De Nederlander bestaat niet.'' Wanneer gaan wij als nationalisten, met oogkleppen op, terug naar het gevoel, naar de saamhorigheid. Toch wordt dat lastig als je ongeveer 7% van de bevolking uitlicht als het rolmodel van Nederland, waar dus 93% zich niet mee kan identificeren. Het wordt moeilijk wanneer een vrouw een man moet zijn, als je op hetzelfde geslacht valt of op het andere geslacht moet vallen, wanneer je keihard werkt, maar niet het allerhoogste belastingpercentage 'mag' afstaan en je de huidskleur moet schminken naar wit.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

93

pen icon

eduard sarens

onduidelijke dooie tuin met rozen

15 NOV 2018

Ik sta achter mijn stoel in een zithouding.
Naar mijn tuin te staren als of de zon al onder is gegaan.
Omdat ik denk niets te zien van mijn tuin.
Als ik maar bleef staren vanachter mijn stoel.

Dan begint mijn gedachtengoed een onkruidstruik te worden.
Waarin eens dooie rozen beginnen te groeien.
Die ik niet zelf zie in mijn tuin, omdat ik denk dat het donker is.
Terwijl ik het gewoon licht moet opvatten, kijkend.

Omdat de zon nog gewoon op is.
En mijn gedachten eigenlijk een vlakke gebergte is.
En ik mijn niet opgeblazen opblaasboot zie wegvaren.
Over een rivier die er niet is in de buurt.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

29

pen icon

Jan Willem Kroon

De broodschrijver

15 NOV 2018

Af en toe weet ik in de ochtend nog wat ik die nacht heb gedroomd. Meestal beleef ik ’s nachts angsten, die ik in mijn werkzame leven heb moeten doorstaan. Vandaag voel ik de sfeer nog van een droom vannacht. Over iets, wat nooit is gebeurd.
Ik was vannacht in die droom bij een feest. Nou ja, ik kwam er als laatste binnen. Iedereen was er al, vrienden, familie, ex-collega’s. Er waren drie zalen. Bij de ingang kon je drie richtingen op. Ik koos, de zaal met mensen, die naar me lachten.
Ik deed een stap naar binnen en iedereen keek me direct aan. Ik hoorde vlak bij me zeggen: ,,Kijk, dat is de man die de Metro maakt.''
,,Nee joh'', verbeterde een ander: ,,Hij is de beste columnist in de Metro.''
Geroezemoes. Ik liep langs. Ze lachten overdreven naar me. Er kwam zelfs een vrouw op me af, die steeds te laat op het station was, zei ze, en tóch zo graag mijn columns wilde lezen. Of ik er af en toe één wilde brengen.
Ik vluchtte terug en koos de volgende zaal. Daar zag ik twee erg oude collega’s zitten. Ik weet nu niet eens of ze in het echt nog leven. Ik kon goed met ze opschieten. Ik liep op ze af en zei vriendelijk gedag. Degene die ik aansprak zei niets terug. Ik keek naar andere collega’s, maar die draaiden hun hoofd om. Ik hoorde iemand fluisteren, dat ik broodschrijver was geworden en het bedrijf had verlinkt. Ik zei: ,,Man, ik ben met pensioen en schrijf af en toe een stukje.'' Ze draaiden allemaal hun hoofd om.
Ik vluchtte de zaal uit, durfde bijna niet naar de derde zaal. Toch liep ik er naar binnen. Al bij de ingang kreeg ik een biertje aangereikt. Zonder glas. Ik keek rond en zag veel jongeren. Iedereen was met zichzelf bezig. De één las een blad, anderen op hun smartphones of tablet. Af en toe kreeg ik van iemand een glimlach, voor mij. Ik voelde me direct welkom en ging in een stil hoekje staan. Ik werd mezelf weer. Toen ik het flesje leeg had, deed ik het in de krat bij de man. Ik kreeg nog een biertje. ,,Ook een Metro?'', vroeg hij.
,,Leuk'', zei ik: ,,Toevallig ben ik van plan om er een paar stukjes voor te gaan schrijven. Veel ervan zijn op jongeren gericht. Ik wil uit het perspectief van ouderen een aanvulling daarop maken.''
,,Strak plan'', zei de man. Toen ik weer in mijn hoekje stond, kwam hij op me af en vroeg: ,,Heb je al een stukje geschreven?'' Ik antwoordde: ,,Ja, geplaatst ook en dit wordt mijn tweede.'' Ik wees met mijn pen op mijn opschrijfboekje. Direct daarna werd ik wakker.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

28

pen icon

Robert Beernink

Embedded

15 NOV 2018

Ik ben vooral geïnteresseerd in de persoon. Meer heb ik op dit moment niet: Arnon Grunberg is voor mij zowel letterlijk als figuurlijk 'tabula rasa'.

Ik kan overigens ook niet zeggen dat ik geheel onbevooroordeeld ben: de schrijver zorgt soms voor pittige controverses en dat aspect intrigeert mij stiekem het meest. Ik houd van mensen met meningen, die daar heftige polemieken mee oproepen.

Globetrotter Grunberg is met zichtbaar plezier even neergestreken in onze contreien, daartoe uitgenodigd door de jubilerende boekhandel waar ik te gast ben. Fysiek valt hij in het niet bij de introducerende directeur en interviewer van dienst. Zodra hij echter het woord neemt, sublimeert Arnon direct naar het onbetwiste middelpunt van de avond. Vriendelijk beantwoordt hij vragen en, ondanks het Nederlandse tutoyeer-terrorisme, altijd in de nette u-vorm.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

39

pen icon

Lynn Deelen

Ochtendspits jungle

15 NOV 2018

Door de snijdende wind fiets ik de ochtend tegemoet. Vandaag heb ik de fiets gepakt, want dat is de afspraak met mezelf: met goed weer fietsen, met slecht weer de metro. De strakblauwe lucht doet goed weer vermoeden, maar het is koud. Héél erg koud.

Als ik onder Centraal Station door fiets, zie ik twee kleine fietsjes met erop twee jongens. Ze zijn niet ouder dan een jaar of zeven. Ze trappen zich een ongeluk in de tegenwind, terwijl om hen heen voetgangers, fietsers en brommers krioelen. Niemand heeft nog koffie gehad, iedereen heeft haast en niemand heeft oog voor de twee kleine gestaltes die zich dapper een weg banen door al het verkeer.

Ze fietsen voor me uit en we stoppen voor het oversteken van de Weena. De auto's razen voorbij en de jongens kijken vertwijfeld om zich heen. Niemand stopt.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

32

pen icon

Connie van der Burg

Geslaagd!

15 NOV 2018

Het is druk op het station, en ik haast me naar de trein. Ik heb nog 4 minuten. Met flinke passen murw ik me door de mensen massa en ik erger me aan mensen die in het ‘loopgebied’ stil staan.

Bezweet spring ik op tijd de trein in en zie dat er gelukkig nog plek is om te zitten. Tegenover me zit een jonge vrouw van rond de 25. Enorme bos krullen en guitige sproetjes die haar een vrolijk gezicht geven. ,,Warm hé'', zegt ze terwijl ze een krul naar achter veegt. De krul springt gelijk weer terug en driftig probeert ze het plukje achter haar oor te doen. Ik ken het probleem: krul die lastig doet.

,,Ja het is behoorlijk warm', antwoord ik, ,,vooral als je je moet haasten.'' Ze lacht en ik zie een rij prachtige tanden. Zo zou ik die ook wel willen hebben, bedenk ik me. ,,Ik ben de stad in geweest en zo leuk geslaagd'', vertelt ze. ,,Supergave jas gescoord. Duur, maar dat mag ik aan mezelf uitgeven vind ik.''

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

31

pen icon

Glenn Raucamp

Laat de kinderen vooral genieten van hun feestje

15 NOV 2018

Hét kinderfeest staat op het punt van beginnen. En zoals dat tegenwoordig hoort, beginnen de klagers dan weer te klagen. Maar was dat altijd al zo? En is dat terecht?

1983. Ik was vijf en het Sinterklaasfeest was geweldig. Sinterklaas als wijze man en Zwarte Piet als komische noot. Cadeaus, snoepgoed en plezier. Punt.
2011. Mijn dochter was vijf en het Sinterklaasfeest was geweldig. Sinterklaas als wijze man en Zwarte Piet als komische noot. Cadeaus, snoepgoed en plezier. Punt.
2018. Mijn jongste zoon is zeven en hij verheugt zich op het Sinterklaasfeest. Sinterklaas als wijze man en Zwarte Piet als komische noot. Cadeaus, snoepgoed en plezier. Komma. Nu gaat het ook over racisme. Over discriminatie. Zijn er rechtszaken. En demonstraties. Activisme.

Maar iedereen die participeert aan dit kinderfeest wil maar één ding: de kinderen een leuke tijd bezorgen. En de primaire gedachten bij al die kinderen gaan uit naar cadeaus, snoepgoed en plezier. Laten we dat zo houden!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

30

pen icon

Jan-Kees Verschuure

De bloembakbegieter van Utrecht

15 NOV 2018

Er is de laatste tijd veel te doen over de zegeningen van Facebook. Zelf ben ik pas recentelijk overstag gegaan, onder het motto: je wordt genegeerd in de familiefotosfeer als je niet meedoet. Hetzelfde had ik ooit met de smartphone: geen Whatsapp is sociale zelfmoord. Niet zo dramatisch als de echte natuurlijk, en soms ook wel lekker. De PvdA wil de Nederlander zelfs het recht geven onbereikbaar te zijn, een standpunt dat ik al jaren huldig, zij het schoorvoetend.

Als je je hiermee bezig kunt houden, heb je gelukkig veel quality time, zoals ongetwijfeld geldt voor PvdA'ers, want ondertussen vallen er ziekenhuizen om dankzij de onder Wim Kok geïnitieerde liberalisatie van de zorgsector. Maar we dwalen af. Terug naar Feestbroek, zoals mijn dochter placht te zeggen. Deze Spuit Elf van de socials is inmiddels helemaal wild van de subgroepjes, van Lou Reed-fanpages tot clubs van voormalige Utrechters die foto's van weleer met elkaar delen.

In die laatste groep zit een zelfbenoemd 'lopografe', die de hele dag foto's maakt tijdens haar wandelingen en mij daardoor kennis liet maken met een gemeentelijk plantenwatergever, benoemd om de domstedelijke bloembakken in leven te houden. Los van de eeuwige schoonheid van Utrecht is alleen de laatste vondst al voldoende om op Facebook actief te blijven, wat ze daar in Californië in mijn latere leven en daarna ook met mijn gegevens mogen doen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

34