Dit is een super column.

Maarten Janssen 19 jul 2018

Super tof man, het woord super wordt tegenwoordig super vaak super overdreven gebruikt. Vroeger ging je naar de super en kocht je er voor 2 gulden vijftig een brood. Heel. Grof volkoren. Maar het super van 2015 is niet de super van 1995.
Ik erger mij super kapot aan het super overmatig gebruik van het woord super.
Zodra iets een beetje het gemiddelde verwachtingspatroon overstijgt wordt het bestempeld als super. Super mooie film. Super chill of helemaal erg: super vet. Super super super.

Van Dale zegt het volgende:

su·per (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)1bijzonder goed; geweldig

Dit betekent dat het super overmatig gebruik van het woord super niet alleen super irritant is, het is ook nog eens super grammaticaal incorrect.
‘Super tof’ is dan eigenlijk ‘bijzonder goed tof’, of ‘geweldig tof’. Super gek man, wie zegt dat nou?
‘Dat festival was echt super vet’: “Dat festival was echt geweldig weldoorvoed.”

Naast het feit dat het super overmatig gebruik van het woord super super irritant en super grammaticaal incorrect is, is het ook een teken van de devaluatie van de lading van het woord.
“Is goed, ik mail je deze onbelangrijke en doodsaaie e-mail met gortdroge statistieken door.” -“Super!” (lees: Bijzonder goed, geweldig!) Haast extatisch.
Nou nou rustig maar, ik stuur alleen maar een e-mail door hoor. Ik bedoel, het is een kwestie van klikken op ‘Forward to’, naam invoeren en op ‘send’ drukken. Kleine moeite hoor. Ik doe het wel vaker, het is echt niet zo’n moeite.
Of is het misschien zo dat jij van je stoel glijdt zodra die onbelangrijke en doodsaaie e-mail met gortdroge statistieken je inbox penetreert? Krijg je dan zo’n super warm gevoel van binnen? Zo’n super fijne tinteling tussen je benen? Zo’n super sterke drang naar een super sensuele aanraking? Word je super geil wanneer iemand super zachtjes ‘super’ in je oor supert? Word je graag super hard heel de kamer door gesuperd? Super lang samen super intens superen om uiteindelijk samen super heftig in een super innige omhelzing tot een super climax te superen? Super. Super! SUPER! SUUUPEEER!
Is dat het geval, dan is de reactie “Super!” zeker gerechtvaardigd. Is dat niet het geval, dan is een “dank je wel” voor mij afdoende hoor.

Super. Hebben we dat ook weer opgehelderd. Mocht je nou super gemotiveerd zijn, de eerste die een comment plaatst met het juiste aantal keren dat het woord super voorkomt in dit artikel
wint een super prijs: een brood. Heel. Grof volkoren. Moet je