Ramadan

Imka Meuwese 18 mei 2018

Wereldwijd zijn vele moslims weer aan hun vastenmaand begonnen, Ramadan. En steeds meer ben ik hier bewondering voor gaan krijgen, mede vanwege de achterliggende gedachten. Om bewust stil te staan bij alle mensen die honger lijden en die het moeilijk hebben, om je lichaam en geest te reinigen, om zelfdiscipline te kweken, het zijn allemaal dingen die mijn respect verdienen. Daarnaast is er nog dat enorme gevoel van saamhorigheid wat ik werkelijk prachtig vind.

Een jaar geleden heb ik voor het eerst van dichtbij deze Ramadan mogen ervaren en het heeft me geraakt. Zo was ik aanwezig bij een intercultureel voetbaltoernooi, het was in het Pinksterweekend en behoorlijk warm, en zag hoe de moslim voetballers zonder een druppel drinken de hele wedstrijd dapper uitspeelden. Uiteraard konden deze teams het niet winnen van de teams die wel gewoon mochten drinken. En ik zat daar aan de zijlijn toe te kijken…in de schaduw…met een flesje water… en het kwam plotseling heel erg bij me binnen. Ik voelde een soort van schaamte en heb het flesje snel in mijn tas gestopt. Tegelijkertijd voelde ik een diep respect voor deze moslim mannen die daar zo hard aan het vechten waren om de wedstrijd te winnen. Na afloop zijn we nog even meegegaan naar de familie van twee van de spelers en bij binnenkomst werd ons meteen drinken aangeboden. Ook dat raakte mij, zelf namen ze niets maar de ‘niet-Moslim-gasten’ moesten wel voldoende drinken met dit warme weer. Aandoenlijk vond ik het en heb uiteraard netjes geweigerd.

Inmiddels ken ik meerdere moslims en als ik dan zie hoe hun dagelijkse leven gewoon doorgaat tijdens deze vastenmaand vraag ik me af of mij dit zou lukken. Zo is er een chefkok die uiteraard de hele dag in de keuken staat, met zijn neus boven al het eten en ook nog eens in de warmte vanwege de ovens. Want het werk en de school, alles gaat gewoon door en ook al gaat iedereen in deze maand laat naar bed vanwege het eten na zonsondergang, de andere dag moeten ze wel op tijd op school of op het werk verschijnen. En dit een maand lang! Ik wil me hier niet uitlaten over de religie op zich maar het houden van de Ramadan, dat vind ik absoluut een bewonderenswaardige prestatie.

Zelf vast ik ook af en toe omdat ik weet dat het gezond is voor lichaam en geest maar deze maand zal ik eens heel bewust wat vaker vasten, uit respect voor mijn moslim vrienden.Imka Meuwese